-
Pafnucy
Nie wiem czy wiecie, ale książki są staromodne:
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomo...
No właśnie, jak to z tymi książkami jest? Czy one faktycznie są staromodne już? Czy przestało być celne określenie z kabaretu Elita, "że jak ktoś ma w domu 2 metry Tygrysa to musi być mądry"? :-P -
Hadassa
Wg mnie nie są staromodne..
o wiele bardziej wolę przeczytać normalną książkę z zapachem, z którą mogę zasnąć do poduszki niż formę elekroniczną czy też do czytania czy też do słuchania....
i np w swoim domu chciała bym miec niektóre książki by móc do nich wrócić.... -
Pinya
Książki nie są staromodne, można wracać do nich w każdej chwili bez zwracania uwagi na rzeczy ważne przy np. czytnikach e-booków (poziom baterii czy ilość pamięci na kolejne książki). Ponadto wiedza z książek może być bardziej użyteczne niż ta z sieci czy telewizji (pomijając niektóre programy). Owszem czytanie książek w dużych ilościach może szkodzić na wzrok ale na pewno w mniejszym stopniu niż te czytana na ekranie. -
Pafnucy
Ależ tu nie chodzi o to, czy książki są dobre lub czy są pożyteczne.
Pytanie jest takie, czy czytanie jest modne?
Czy faktycznie obserwujecie aby książki znikały z wystroju domu? -
-
Hadassa
właśnie że nie...
jeżdząc pociągiem, autobusem, tramwajem...
przynajmniej jedna osoba coś czyta....
i wydaje mi się że z półek nigdy nie znikną... nawet w domu... -
A ja powiem szczerze, że książki na półkach teraz występują coraz rzadziej. Nie, żeby w ogóle, ale jest ich zdecydowanie mniej. Idzie się do ludzi i znaleźć jakąś ciekawą książkę (nie twierdzę, że słowniki i encyklopedie nie są ciekawe, ale...) graniczy niemal z cudem.
Co do autobusów etc. Racja, to dość powszechne zjawisko, z czego należy się cieszyć. Ja sam nie czytam w autobusach - pozostałości po chorobie lokomocyjnej; głupio by było zarzygać książkę lub kogoś siedzącego obok :) -
FeniXem
o tak
książki nie wyginął, zawsze znajdzie się taka mała grupa ludzi, która książki czytać będzie zawsze:)
a co do pociągów i autobusów, kiedyś jeżdżąc nimi byłam jedyną osobą z książką na kolanach, teraz gdzie się nie odwrócę to ktoś sobie tak czas zabija
a chociaz sama nie przepadam za elektronicznymi wersjami to coś mi się zdaję, że one jednak przyczyniły się do ich popularności:) -
Paulina
Dopóki są używane to nie są staromodne;) a jeśli nawet to wolę być staromodna i czytać książki, niż trzymać w ręku ten czytnik. Nie potrafiłabym się wczuć w książkę, gdybym miała z tego czytać.. -
Hadassa
poza tym.. książka ma zapach.. czuć ją w reku...
tego się nie zastapi... -
Pafnucy
>Karzeł Emocjonalny napisał
>A ja powiem szczerze, że książki na półkach teraz
>występują coraz rzadziej. Nie, żeby w ogóle, ale jest
>ich zdecydowanie mniej. Idzie się do ludzi i znaleźć
>jakąś ciekawą książkę (nie twierdzę, że słowniki i
>encyklopedie nie są ciekawe, ale...) graniczy niemal z
>cudem.
Mam podobne spostrzeżenia.
Coraz częściej i więcej na półkach u znajomych widzę ramek ze zdjęciami i innych łapikurzów (słoników, aniołków, etc.) niż książek właśnie. Zauważyłem, że zjawisko na sile przybiera jeśli ktoś się przeprowadza albo robi większy remont.
Pracując w bibliotece wiele razy ludzie przynosili książki, żeby ich nie wyrzucać na śmietnik. I właśnie wtedy słyszałem: "a wie Pan, remont/przeprowadzka".
I powtórzę raz jeszcze, że może nie róbmy tu dyskusji czy ludzie czytają. Chodzi mi o to, czy ludzie chcą mieć książki w domu/mieszkaniu? -
Paulina
>Hadassa napisała:
>poza tym.. książka ma zapach.. czuć ją w reku...
>tego się nie zastapi...
Dokładnie :) nie wyobrażam sobie zastąpienia tego wszystkiego przez jakiś elektroniczny szmelc :P Chociaż nie neguję tych, co wolą czytać z czytników - ich sprawa.
>Pafnucy napisał
>>Karzeł Emocjonalny napisał
>>A ja powiem szczerze, że książki na półkach teraz
>>występują coraz rzadziej. Nie, żeby w ogóle, ale jest
>>ich zdecydowanie mniej. Idzie się do ludzi i znaleźć
>>jakąś ciekawą książkę (nie twierdzę, że słowniki
>i
>>encyklopedie nie są ciekawe, ale...) graniczy niemal z
>>cudem.
Sam masz mnóstwo czaszeczek :P
>Mam podobne spostrzeżenia.
>Coraz częściej i więcej na półkach u znajomych widzę
>ramek ze zdjęciami i innych łapikurzów (słoników,
>aniołków, etc.) niż książek właśnie. Zauważyłem,
>że zjawisko na sile przybiera jeśli ktoś się
>przeprowadza albo robi większy remont.
>
>Pracując w bibliotece wiele razy ludzie przynosili
>książki, żeby ich nie wyrzucać na śmietnik. I właśnie
>wtedy słyszałem: "a wie Pan, remont/przeprowadzka".
>
Nie rozumiem takich ludzi. Chętnie sama bym przygarnęła te książki ! -
Hadassa
kwestia jest inna...
malo kto ma teraz czas na latani i szukanie książek..
a ksiązki jak na polskie warunki sa dorgie, przynajmniej niektóre....
ja mam postanowienei, że jak w końcu będę miała moje mieszkanie to będę w nim ksiązki...
szczególnie te które mnie poruszyły... -
Pafnucy
>Paulina napisała:
>Sam masz mnóstwo czaszeczek :P
Ale stoją one przed książkami i wcale nie jest ich tak dużo jak myślisz :-P
-
Pafnucy
>Hadassa napisała:
>kwestia jest inna...
>malo kto ma teraz czas na latani i szukanie książek..
Bo latają i szukają innych rzeczy, które stawiają na półkach zamiast książek.
To właśnie kwestia wyboru.
>a ksiązki jak na polskie warunki sa dorgie, przynajmniej
>niektóre....
Inne rzeczy, które się coraz częściej stawia są droższe z reguły. -
Hadassa
-
Owiec
Staromodne, czyli niemodne. Ja to tak rozumie, więc jak na razie nijak się to ma do książki tej papierowej. Większość ludzi jednak czyta nie poprzez te nowe nośniki (sama nic do nich nie mam, tyle tylko, że mnie na takie coś nie stać, no i ile można patrzeć błysko-fleshe ekranu- głowa boli!), tylko właśnie tradycyjne książki. Pisze jako stała pasażerka pociągów (jak wy wyżej wpisani :P).
A co do ikea, to wszyscy (posiadacze) mi polecają te regały Billy. Podobno się nie wyginają pod naporem książek co stało się z moimi regałami z Jysk'a. Prawda to to? W nowej ofercie widziałam takie z drzwiczkami, więc odpada zbieractwo kurzu. -
Paulina
Ikea sugeruje, żeby staromodne książki przemienić na coś nowoczesnego - http://d24w6bsrhbeh9d.cloudfront.ne... :P -
Hadassa
>Paulina napisała:
>Ikea sugeruje, żeby staromodne książki przemienić na
>coś nowoczesnego -
> http://d24w6bsrhbeh9d.cloudfront.ne...
>:P
pomysłowe.... mi sie podoba :D
hehehe....
ale chciałą bym mieć regał pełen książek....
w sumie musiała bym z domu moje pozabierać... -
Ja bym wolał tak: http://9.asset.soup.io/asset/1433/0...
A najlepiej tak: http://0.asset.soup.io/asset/1233/0...
Ikea wysiada. -
Owiec
- Przeglądaj grona w kategorii Książka
- Przeglądaj grona w okolicy Słupno
- Załóż własne grono tematyczne