Uzależnienie od książek [20044]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • This pain is just too real...

Kto z was przeczytał całą Trylogię Sienkiewicza?? I która jej "część" jest wg was najlepsza??
    Bo zamierzam przeczytać całą w wakacje i zastanawiam sie od której książki mam zacząć :)
    Może jakieś macie rady dla mnie i dla innych którzy jeszcze nie przeczytali Trylogii?
    xD
  • kajutek

od pierwszej moze zacznij?; p
  • Malina; )

cała trylogia jest fajna........ ale przedmówczyni ma racje zacznij od pierwszej cześci czytac.... :D
  • K

>Bo zamierzam przeczytać całą w wakacje i zastanawiam sie
    >od której książki mam zacząć :)

a jaki jest sens w czytaniu od konca?
  • ~Niemira~

a) Sienkiewicz to obrzydlistwo, tandeta, bagno, drugorzędność, naiwność, pozorność, miałkość i inne takie - bierz się za Witkacego, albo Manna
    b) wątek już był... :/
  • Anonim

>być jak Sarah Bernhardt napisał
    >a) Sienkiewicz to obrzydlistwo, tandeta, bagno,
    >drugorzędność, naiwność, pozorność, miałkość i

alez brutalnosc tego punktu jest zbyt daleko idaca w moim przekonaniu.

że drugorzednosc to sie zgodze, ale bagno? Sienkiewicz jest jak fajny serial w tivi, moze nie super ambitny ale wciaga i ogladanie go to nie kicha

WIEC
    odsylanie do Manna i Witkacego jest moim zdaniem jak kula w płot.

• Anonim

"Bagno" to może zbyt ostre słowo, ale także moim zdaniem Sienkiewicz nie jest autorem wysokich lotów (nie drugo trzecio- lub czwartorzędny pisarzyna). Niektórym podoba się Żeromski (który mnie osobiście odrzuca na kilometr), więc niektórym może podobać się Trylogia. Chociaż mnie osobiście nie wciągnęła.

Bez obrazy - spędzanie wakacji nad trylogią - to zmarnowane wakacje. Poszukaj lepszych, ciekawszych książek napisanych przez naprawdę dobrych autorów. Moim zdaniem dobre na wakację, są całe "Sklepy Cynamonowe". :) Pozdrawiam

• ms

Trylogia, Mann, Witkacy na wakacje?? Rany!! Ja to wałkuje na studiach cały rok i wolałabym w końcu coś normalnego przeczytać :) Już na mnie czeka Jacek Wangin "Lucka rzecz", zastanawiam się też nad nowym Świetlickim (Zepsuł czy nie zepsuł?)
    Ale gusta są oczywiście rózne, a polonistyka zabija radość czytania. Niestety...
  • Doramin

moze i Trylogia to tylko Trylogia i nie jest to dzielo wysokich lotow, ale bierze mnie czarna rozpacz gdy slysze ze czegos nie oplaca sie czytac, lub ze przy czytaniu mozna zmarnowac czas, Trylogia to kawal dobrej roboty, moze nie gornolotnej ale milej do przeczytania i fachowo przygotowanej(w koncu za cos tego Sienkiewicza docenili)poza tym jako plus mozna policzyc fakt ze potem jest sie w tym elitarnym gronie 1% Polakow ktorzy Sienkiewicza przeczytali:)
  • Anonim

>hrabina Doraminowa napisała:
    >moze i Trylogia to tylko Trylogia i nie jest to dzielo
    >wysokich lotow, ale bierze mnie czarna rozpacz gdy slysze ze
    >czegos nie oplaca sie czytac, lub ze przy czytaniu mozna
    >zmarnowac czas

Uważam, że można ten czas spożytkować na przeczytanie czegoś bardziej wartościowego, co wniesie więcej w życie czytelnika.

>tym jako plus mozna policzyc fakt ze potem jest sie w tym
    >elitarnym gronie 1% Polakow ktorzy Sienkiewicza
    >przeczytali:)

Przeczytałam trylogię i wcale nie myślę, że jest to powó do wywyższania się czy należenia do jakiejś elity. Sienkiewicz został (moimz daniem) przeceniony, anie doceniony. Jest wielu pisarzy lepszych od niego, a czytanie o Kmicicu - jego rozterkach i pozoronej przemianie (słyszałaś kiedyś piosenkę Kaczmarskiego o Wołontowyczach?) nie jest najlepszym sposobem na poszerzanie swoich horyzontów.

• Anonim

Sienkiewicz to nudziarz, nawet nie bierz sie za czytanie trylogii...
  • ~Niemira~

przyjemnie czyta się też książkę telefoniczną - a wrażenia podobne jak po Trylogii - ciągle ten sam schemat w różnych wariacjach.

a argument, że 'na pewne książki szkoda czasu' jest decydujący, życie jest za krótkie, żeby je marnować na Trylogię; /
  • This pain is just too real...

>Karoluszek napisała:

>
    >Bez obrazy - spędzanie wakacji nad trylogią - to
    >zmarnowane wakacje. Poszukaj lepszych, ciekawszych książek
    >napisanych przez naprawdę dobrych autorów. Moim zdaniem
    >dobre na wakację, są całe "Sklepy Cynamonowe". :)
    >Pozdrawiam

Heh... no własnie w tym rzecz, że sama z siebie po Trylogię bym sie sięgnęła, ale...
    No założyłam sie z moim nauczycielem od angielskiego i móc nie móc mam ją przeczytać :P

• lonesome traveller

mnie tam sie trylogia podobała i nie wiem o co wam chodzi ale cóż każdy ma swoje zdanie a moja ulubiona czesc to pan Wołodyjowski :D
  • Anonim

>This pain is just too real... napisała:

>Heh... no własnie w tym rzecz, że sama z siebie po
    >Trylogię bym sie sięgnęła, ale...
    >No założyłam sie z moim nauczycielem od angielskiego i
    >móc nie móc mam ją przeczytać :P
    >
    >

Ajć. No to już inna para kaloszy. Nie martw się - Trylogia "wchodzi" łatwo (jak to ktoś powiedział - jest jak serial tv). Wlatuje jedną stroną i módl się żeby drugą wyleciała i zrobiła miejsce na lepsze książki; ). Powodzenia!
  • Sylvia

Fajne ksiazki
  • Jagoda L.

A ja uparcie twierdziłam ze nie cierpnie Trylogii i nigdy jej nie przeczytam całej. I wszystkos ie zmieniło, gdy wyjecahłam na całe 3 miesiace za granice i sie okazało ze czytadeł zabrakło i jedene co mi pozostało w zasięhu to własnie Trylogia...I się zakochałam. Swietne książki:)
  • mieszkaniec skarlandu

mimo wszystko.. warto przeczytać bądź przynajmniej spróbować by później sądzić..
    trzy tomy czyta się w tydzień
    dla mnie bomba, 100 lat temu...
  • Jagoda L.

NO ja zanim przeczytałam cała to brałam się za to kilka razy. Może tzreba dorosnąć do Trylogii? Ja się zniechęciłam będąc w szkole.
  • voronwe

Od razu widać że jestescie po klasach humanistycznych etc...
    Mnie tam polski nie rajcuje czy tam jakieś wierszyki, ale Trylogie przeczytałem dosyć dawno temu i bardzo mi do gustu przypadła, z chęcią bym sobie jeszcez raz poczytał, ale wg mnie to zależy od tego kto jaką epoke literacką sobie upodobał, i tyle; p
| |

Zanim założysz nowy temat, przeczytaj poniższe ZASADY: 1. Korzystając z wyszukiwarki sprawdź, ...

Fotki

Miejsca grona (1)