-
Anonim
Sienkiewicz, jak to powiedział Gombrowicz, był "pierwszorzędnym pisarzem drugorzędnym" i "Homerem drugiej kategorii". Jego książki są, mimo swojej naiwności i szowinizmu, na ogół bardzo sprawnie napisane. Czytając zaczynamy wierzyć, że historia jest taka czarno-biała, a Maryja "dostaje słusznej cholery, patrząc na to, co wyrabiają protestanci" Niewielu ambitnych czytelników jest należy do grona ortodoksyjnych wyznawców Sienkiewicza, ale moja polonistka twierdzi, że zanim zacznie się coś krytykować, należy się z obiektem krytyki zapoznać, dlatego właśnie przeczytałem "Potop". -
Anonim
Niedawno skończyłam czytać Trylogię. Jedyne, co mogę powiedzieć to, to ,że jestem pod wrażeniem.
Każdy tom opiera się na wydarzeniach historycznych pośród, których sprytnie wplecione są inne wątki. Całośc tworzy niebanalną opowieść o losach Rzeczpospolitej na przełomie lat i wojen.
Nie umiem powiedzieć, która część podobała mi się najbardziej, gdyż każda niesie ze sobą, coś innego. Choć możemy znaleźć także podobne wydarzenia np. w ,,Ogniem i mieczem" Bohun porywa Helenę, a w ,,Panu Wołodyjowskim" Azja Tuhaj-Bej porywa Basię. Ale, że Basia była kobieta zaradna to mu nawiała, a Helenę ratowali Zagłoba, Rzędzian i Wołodyjowski :)
W Trylogii najsmutniejsze jest zakończenie ,,Pana Wołodyjowskiego" , kiedy Michał Wołodyjowski wysadza się w powietrze, bo miasto, którego bronił zostało poddane Turkom.
Jedno trzeba przyznać Sienkiewiczowi, że jego opisy mimo, iż bywają długie są bardzo obrazowe. Kiedy czytałam opis w ,,Panu Wołodyjowskim" jak wciągali Azję Tuhaj-bejowicza na pal, to aż takie dreszcze po plecach mi przeszły. -
struba
Według mnie trzeba przeczytać po kolei bo wszystkie wiąże życie pana Michała którego losy przewijają się przez wszystkie tomy... Mnie osobiście najtrudniej czytał się " Pan Wołodyjowski" ale może dlatego że akcja trzymająca w napięciu przez dwa tomy tu wyraźnie zwalnia i przez kilka pierwszych rozdziałów staje się wręcz nudna... Ale potem się rozkręca- warto się przemęczyć -
pawel szarak
Krzyżacy są wspaniali. Napisani ku pokrzepieniu utrapionych serc biednych dzieci ze Wrześni, wspaniale ubarwionym podhalańskimi czy tam innymi motywami. Nie było wtedy Polski, a zabór Pruski był najgorszy, więc gościa doskonale rozumiem i chwała mu za to, kraj potrzebował bohaterów. Czytanie podobnych rzeczy w szkole to pomyłka, nie ten target, dzieciarnia powinna czytać lekkie książki zachęcające do czytania. W szkole czytanie zaczyna się od uderzenia w mordę Rozmowami z Katem czy Medalionami, komu wcześniej chce się cokolwiek czytać?. Dla fanów Sapkowskiego trylogia to łakomy kąsek, to są nasze swojskie klimaty. To jest Polska. -
-
pawel szarak
Kto czytał biografie tego człowieka ten wie że ten gość był prawdziwym herosem, mordercą, mistrzem Szaolin w pisaniu. Całe dnie poświęcał na pisanie, podróżował po całym świecie, zbierał materiały historyczne żeby nie dać d.... Kto z nas dzisiaj tak się poświęca w pracy jak on niegdyś, kto chciałby i umiałby dziś tak bronić polskiej dumy i honoru. Niektórzy pewnie się skrzywią, że koloryzuje że ściemnia, że kuźwa tyle porażek na tylu polach bitew. W obronie własnego honoru trzeba się stawiać nawet gdy się nie ma racji, pi...deczki. To jest Polska, a nie jakaś Sparta czy dziwka Unia. -
Daria Hyjek
Trylogię skończyłam czytać już dawno i od dawna jestem fanką Sienkiewicza. Moją ulubioną postacią jest Baśka, która jest dla mnie wzorem. Bardzo lubię też pana Longinusa. Sienkiewiczowi trzeba przyznać wspaniały zmysł artystyczny do opisów bitewnych, oraz mów pogrzebowych, które tchną smutkiem i żałobą. Brawa dla tak wielkiego pisarza- noblisty.
- Przeglądaj grona w kategorii Książka
- Przeglądaj grona w okolicy Słupno
- Załóż własne grono tematyczne