Uzależnienie od książek [20044]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Jestem fanką Chmielewskiej!!!!przeczytalam prawie wszystkie jej książki i zamierzam przeczytać reszte:D A Wy,co o niej sądzicie???Czy podobały się Wam jej książki a jeśli nie to dlaczego?Wasz ulubiony tytuł???Czekam na Wasze opinie.
  • Monika Czmielewska-Dudkiewicz

ja póki co przeczytałam tylko dwie, ale "Studnie przodków" (mam nadzieję ze nie przekręciłam tytułu) naprawdę mnie urzekła....subtelny humor doprawiony nutką błyskotliwej złośliwości....:D
  • Wu

Pisze fajnie, chociaż tak gdzieś do połowy. Potem nieco przynudza. Najlepsze to "wszyscy jesteśmy podejrzani" (czy jakoś tak) i "wszystko czerwone". No i jeszcze ta (nie pamiętam tytułu) z motorówką przez Atlantyk...
  • weron

potwierdzam: "wszyscy jesteśmy" i "wszystko czerwone" są najlepsze! plus jeszcze może "Lesio", ale to tak gorzkawo...
    właściwie to minęło już ładne parę lat odkąd pochłaniałam jej książki. ale pamiętam ze bardzo podobało mi się jej poczucie humoru. i obserwacje społeczne; )
    ogólnie najlepsze są [tzn moim zdaniem] te wcześniejsze powieści obrazujące jednocześnie absurdy PRLu [ach, ta atmosfera!;]
    [swoją drogą-zawsze dziwiła mnie jej sympatia do MO:/]
  • Disco Inferno

jakoś nie trawię Chmielewskiej
    po przeczytaniu dwóch i pół książki postanowiłam się rozstać z tą panią na rzecz Małgorzaty Musierowicz.
  • Anonim

Ja polecam jeszcze "Całe zdanie nieboszczyka"
  • po prostu Ewa

Ja obstawiam " Lesia " scena ze słoniem i lodami była zabójcza "lądowanie w garwolinie" miało też sporo przezabawnych scen "nawiedzony dom" scena z dynią, przy furtce
  • Wu

O właśnie, to ta motorówka.
  • Wu

Znaczy się w "Całym zdaniu..." motorówka.
  • Anonim

"wszystko czerwone" i "romans wszechczasów" tez sa fajne.co prawda najlepsze ksiazki Chmielewskiej powstaly w okresie kiedy byla troche mlodsza.ostatnie jej ksiazki juz nie sa takie zabawne...chociaz sa napisane w ciekawy sposób ale to juz nie to samo...
  • Kate

Stanowczo "studnie przodków", "Lesio" i "Krokodyl z kraju karoliny"
  • Anonim

"Lesio" i "krowa niebiańska"
    ;o)
    a tak ogólnie rzecz biorąc, nie mogę czytać za dużo książek p. Chmielewskiej na raz, bo mi się za szybko przejadają. Jej styl jest mi potrzebny czasami jako odskocznia;-).
  • Aleksandra

nie mogę czytać za dużo książek p. Chmielewskiej na raz, bo mi się za szybko przejadają. Jej styl jest mi potrzebny czasami jako odskocznia;-).
    zgadzam się z powyższem stwierdzeniem :)
    Lesio Kubajek postanowił zamordować personalną. Strateńczą myśl podyktowała mu rozpacz. :)
  • ania

przeczytałam chyba wszystkie książki, których bohaterka jest Joanna, "lesia" i "dzikie białko" czesc II lesia -> idealne czytadła na podroz czy wakacje
  • Emi

Wszyscy jestesmy podejrzani i wszystko czerone:) Może jeszcze wyscigi:)
    generalnie tam gdzie szuszko, duzo policji i Alicja nie lubiąca spac na wznak:)
    Wiele razy czytałam poszczególne książki.
    lesio faktycznie wakacyjny wybitnie (kałbasa i mocz tenora:P)
  • Ola K.

ja też się zgadzam, że czasem to bardzo miła odskocznia, ale jakbym tak miała czytać jedna po drugiej dłuższy czas szybko by mi się pewnie odechciało... ale poczucie humoru ma boskie :) jak juz zapragnę coś przeczytać to bawię się świetnie :)

mój typ to "krokodyl z kraju karoliny" mniam :)
  • Pat

Ja przeczytałam wszystkie wiele razy:) Średnio raz w roku robię powtórkę z rozrywki i jeszcze mi się nie znudziło, aczkolwiek uważam, że w latach dziewięćdziesiątych Chmielewska wyraźnie zaczęła odcinać kupony od własnej twórczości i większośc książek z tego okresu jest znacznie słabsza i wtórna. Po niektórych niemal widać, że byly pisane, żeby wyrobić roczny plan działalności pisarskiej:/ Ale lata sześćdziesiąte i siedemdziesiąte w jej twórczości to miodzio:) "Lesio" i jego kontynuacja, "Całe zdanie nieboszczyka" i "Wszystko czerwone" są genialne!
  • Gusia

Ja uwielbiam książki p. Joanny Chmielewskiej, bo kojarzą mi się ze wszystkim, co najlepsze... jest w nich masa wspaniałego humoru (który nieraz doprowadził mnie do łez :o)), trochę tajemnicy, przygody i (prawie) zawsze jakis przystojny blondyn :o). Przeczytałam już około 90% książek tej autorki. Uważam, że najlepsze są te, opisujące przygody Alicji bądź Joanny. Moimi ulubionymi są "Przeklęta bariera", "Harpie", "Całe zdanie nieboszczyka" i "Wszystko czerwone". POzdrawiam wszystkich fanów książek pani Joanny (i nie tylko jej oczywiście!).
  • Gusia

Ja uwielbiam książki p. Joanny Chmielewskiej, bo kojarzą mi się ze wszystkim, co najlepsze... jest w nich masa wspaniałego humoru (który nieraz doprowadził mnie do łez :o)), trochę tajemnicy, przygody i (prawie) zawsze jakis przystojny blondyn :o). Przeczytałam już około 90% książek tej autorki. Uważam, że najlepsze są te, opisujące przygody Alicji bądź Joanny. Moimi ulubionymi są "Przeklęta bariera", "Harpie", "Całe zdanie nieboszczyka" i "Wszystko czerwone". POzdrawiam wszystkich fanów książek pani Joanny (i nie tylko jej oczywiście!).
  • lena

wszystkie przeczytałam nie raz, łącznie z Autobiografią :)
    "Wszystko czerwone" od lat jest nr 1 :):)
| |

Zanim założysz nowy temat, przeczytaj poniższe ZASADY: 1. Korzystając z wyszukiwarki sprawdź, ...

Fotki

Miejsca grona (1)