Uzależnienie od książek [20044]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

czytaliście to?

ja właśnie jestem w połowie i jestem absolutnie zachwycona, to jest naprawdę rewelacyjna książka!

warszawskie klimaty z lat 50, chuligani z klasą, fantastyczne warszawskie powiedzonka plus intryga kryminalna

żeby wam narobić smaku kilka nazwisk bohaterów:
    red. Edwin Kolanko
    Filip Merynos, prezes spółdzielni "Woreczek"
    Franciszek Życzliwy, spółdzielnia ogrodnicza "Mazowiecka Poziomka"
    i jeszcze dużo dużo więcej atrakcji;)

• Zuzia

ksiazka zajebista
    kazdy warszawiak powinien ta ksiazke przeczytac zeby wiedziec jak kiedys bylo, jakie klimaty panowaly i zaleznosci. nie-warszawiak zreszta tez moglby :)
  • pioter

przezajebista

historia lotrzykowska
    poprostu majstersztyk

kanon gatunku
  • weron

cudo absolutne, kryminał klimatyczny i postaci tak wyraziste że aż boli.

nic tylko czytać:) polecam wszystkim.

[a Kubuś żyje.]
  • Anonim

nie ma co.. sztandarowa ksiazka.
    goraco polecam
  • Marianna

dzięki niej polubiłam Warszawę. może i jest brzydka, ale ma charakter...
    ich, tu nawet MDM (archiTEKTURA, jak to kiedyś się mówiło) ma dobre skojarzenia, a absurdalne przerośnięte kandelabry mogą byc całkiem romantyczne :D
  • Anonim

dokladnie tak jak mowisz.
  • Ania M

właśnie o niej myślałam ostatnio!leży,leży na półce,ale jakoś nigdy do niej nie zajrzałam...widze ze moj błąd:)

moze nadrobie...po sesji; )
  • Marianna

oj warto!

(też to czarne wydanie z komentarzem Gombrowicza na okładce?)
  • Anonim

bardzo bardzo, choc wolę 'dziennik 1954'
  • Anonim

Najrewelacyjniejsza z genialnych!
    Moja siostra po przeczytaniu stwierdzila, ze wie juz, jakie jest jej najwieksze marzenie: zostac Zlym!; ) Mozna sie temu dziwic? :) Czytalam dawno, ze 3 lata temu, wiec niedlugo bedzie czas na przypomnienie... Juz sie ciesze!
  • Pola

nie powinno sie tej ksiazki zaczynac czytac, jesli ma sie cos waznego do zrobienia...
    ja zaczelam, zeby zobaczyc, coz to jest i zostalam absolutnie stracona dla swiata do chwili, w ktorej te ksiazke skonczylam czytac...
    fantastyczna lektura!!
  • Anonim

właśnie ten komentarz gombrowicza nakłonił mnie do przeczytania:D tylko druk troszkę mały...ale dzięki temu książka nie jest tak obszerna i łatwiej czyta się ją np. w metrze
  • Anonim

dziennik 1954r. jest rewelacyjny!!! I swietnie sie czyta najpierw dziennik a potem zlego.
    Nie dość, że zgodnie z chronologia, to jakby przyjemniej jest wylapywac wszystkie drobne niuanse i smaczki znajac biografie Tyrmanda(np. alter ego Marty)

inne ksiazki Tyrmanda nie dorównuja moim zdaniem doskonałym: Dziennikowi i Zlemu. Jako uzupelnienie tego pierwszego warto przeczytac jeszcze "Cywilizacje Komunizmu", ale wczesniej "zniewolony umysł".

pozdrowienia
    mk
    ps.
    a wycieczka po warszawie szlakiem "Zlego"?? Ciągle jeszcze nie zrealizowalem, ale jak ktos bedzie organizowal, to polecam sie na uczestnika :))
  • M@trix

"Zły".. swietna ksiazka.. miala byc ekranizacja, ale chyba nie doszla do skutku...
  • Marta

Ja czytałam "Złego" głównie siedząc w Szpilce... co kilka stron robiłam przerwę i gapiłam się przez okno na ulicę... (pl. Trzech Krzyży :)... ludzie przechodzili... samochody przejeżdżały... Warszawa. To był jak trans.

Rewelacyjna powieść, rewelacyjna.
  • Bastard

genialne. Czytałem lata temu, chyba czas powtórzyć...
  • Anonim

Zły jest boski :) Przypomina mi trylogie heroiczno - łotrzykowa Łysiaka.
  • Anonim

najlepsza historie o zlym opowiadal mi moj brat
    ktory tak sie wkrecil jak to czytal ze zaczal spotykac sie z dziewczyna o wiele znaczacym imieniu marta (ktora znal juz wczesniej i jakos nie rozbudzila w nim niezwyklych emocji) ale niestety stracil nia zainteresowanie jak skonczyl ksiazke...
    fakt ze dluga byla;)
  • Przemek

Podobnie jak moi poprzednicy moge tylko napisac: genialna ksiazka :)

Dla kazdego mieszkanca Warszawy i milosnika literatury pozycja OBOWIAZKOWA.
| |

Zanim założysz nowy temat, przeczytaj poniższe ZASADY: 1. Korzystając z wyszukiwarki sprawdź, ...

Fotki

Miejsca grona (1)