-
Anonim
czytaliście to?
ja właśnie jestem w połowie i jestem absolutnie zachwycona, to jest naprawdę rewelacyjna książka!
warszawskie klimaty z lat 50, chuligani z klasą, fantastyczne warszawskie powiedzonka plus intryga kryminalna
żeby wam narobić smaku kilka nazwisk bohaterów:
red. Edwin Kolanko
Filip Merynos, prezes spółdzielni "Woreczek"
Franciszek Życzliwy, spółdzielnia ogrodnicza "Mazowiecka Poziomka"
i jeszcze dużo dużo więcej atrakcji;)
-
Zuzia
ksiazka zajebista
kazdy warszawiak powinien ta ksiazke przeczytac zeby wiedziec jak kiedys bylo, jakie klimaty panowaly i zaleznosci. nie-warszawiak zreszta tez moglby :) -
pioter
przezajebista
historia lotrzykowska
poprostu majstersztyk
kanon gatunku -
weron
cudo absolutne, kryminał klimatyczny i postaci tak wyraziste że aż boli.
nic tylko czytać:) polecam wszystkim.
[a Kubuś żyje.] -
-
Anonim
-
Marianna
dzięki niej polubiłam Warszawę. może i jest brzydka, ale ma charakter...
ich, tu nawet MDM (archiTEKTURA, jak to kiedyś się mówiło) ma dobre skojarzenia, a absurdalne przerośnięte kandelabry mogą byc całkiem romantyczne :D -
Anonim
-
Ania M
właśnie o niej myślałam ostatnio!leży,leży na półce,ale jakoś nigdy do niej nie zajrzałam...widze ze moj błąd:)
moze nadrobie...po sesji; ) -
Marianna
oj warto!
(też to czarne wydanie z komentarzem Gombrowicza na okładce?) -
Anonim
-
Anonim
Najrewelacyjniejsza z genialnych!
Moja siostra po przeczytaniu stwierdzila, ze wie juz, jakie jest jej najwieksze marzenie: zostac Zlym!; ) Mozna sie temu dziwic? :) Czytalam dawno, ze 3 lata temu, wiec niedlugo bedzie czas na przypomnienie... Juz sie ciesze!
-
Pola
nie powinno sie tej ksiazki zaczynac czytac, jesli ma sie cos waznego do zrobienia...
ja zaczelam, zeby zobaczyc, coz to jest i zostalam absolutnie stracona dla swiata do chwili, w ktorej te ksiazke skonczylam czytac...
fantastyczna lektura!! -
Anonim
właśnie ten komentarz gombrowicza nakłonił mnie do przeczytania:D tylko druk troszkę mały...ale dzięki temu książka nie jest tak obszerna i łatwiej czyta się ją np. w metrze -
Anonim
dziennik 1954r. jest rewelacyjny!!! I swietnie sie czyta najpierw dziennik a potem zlego.
Nie dość, że zgodnie z chronologia, to jakby przyjemniej jest wylapywac wszystkie drobne niuanse i smaczki znajac biografie Tyrmanda(np. alter ego Marty)
inne ksiazki Tyrmanda nie dorównuja moim zdaniem doskonałym: Dziennikowi i Zlemu. Jako uzupelnienie tego pierwszego warto przeczytac jeszcze "Cywilizacje Komunizmu", ale wczesniej "zniewolony umysł".
pozdrowienia
mk
ps.
a wycieczka po warszawie szlakiem "Zlego"?? Ciągle jeszcze nie zrealizowalem, ale jak ktos bedzie organizowal, to polecam sie na uczestnika :)) -
"Zły".. swietna ksiazka.. miala byc ekranizacja, ale chyba nie doszla do skutku...
-
Marta
Ja czytałam "Złego" głównie siedząc w Szpilce... co kilka stron robiłam przerwę i gapiłam się przez okno na ulicę... (pl. Trzech Krzyży :)... ludzie przechodzili... samochody przejeżdżały... Warszawa. To był jak trans.
Rewelacyjna powieść, rewelacyjna. -
Bastard
-
Anonim
Zły jest boski :) Przypomina mi trylogie heroiczno - łotrzykowa Łysiaka. -
Anonim
najlepsza historie o zlym opowiadal mi moj brat
ktory tak sie wkrecil jak to czytal ze zaczal spotykac sie z dziewczyna o wiele znaczacym imieniu marta (ktora znal juz wczesniej i jakos nie rozbudzila w nim niezwyklych emocji) ale niestety stracil nia zainteresowanie jak skonczyl ksiazke...
fakt ze dluga byla;) -
Przemek
Podobnie jak moi poprzednicy moge tylko napisac: genialna ksiazka :)
Dla kazdego mieszkanca Warszawy i milosnika literatury pozycja OBOWIAZKOWA.
- Przeglądaj grona w kategorii Książka
- Przeglądaj grona w okolicy Słupno
- Załóż własne grono tematyczne