-
Instrukcjoniści to projekt, dzięki któremu wprowadzisz do swojego życia porcję kontrolowanej nieprzewidywalności. Jak to działa? Przygotuj trzy kartki papieru. Na każdej z nich zapisz pewne instrukcje, które podczas spotkania na mieście przekażesz innym uczestnikom projektu (przykładowe instrukcje za chwilę). Kartki złóż w kostkę i przyjdź w sobotę 15 września 2007 na placyk przy stacji metra Centrum, a konkretnie w miejsce pomiędzy dwoma wejściami na stację. Około godziny 15:00 usłyszysz gwizdek, który będzie sygnałem do rozpoczęcia akcji. Zacznie się wymiana instrukcji. Dajesz komuś jedną ze swoich kartek, a w zamian bierzesz inną. Czynność powtarzasz wielokrotnie, tak długo, dopóki nie usłyszysz kolejnego gwizdka. Wtedy akcja dobiega końca, a jej uczestnicy rozchodzą się. W efekcie opuszczasz miejsce akcji z instrukcjami otrzymanymi od innych osób, a twoim zadaniem jest wykonanie ich dla własnej satysfakcji. Nigdy nie wiesz, co znajdziesz w środku, ale przecież po to tam przyszedłeś, prawda?
A teraz kilka słów o samych instrukcjach. Są to pewne zadania, które uczestnicy projektu mają wykonać po zakończeniu akcji, w dowolnym wybranym przez siebie terminie (chyba, że instrukcja mówi inaczej). Wymyślasz co chcesz, panuje dowolność, ale w granicach zdrowego rozsądku. Na każdej z trzech kartek możesz umieścić inną instrukcję, albo na wszystkich może być ta sama.
Przykładowe instrukcje:
- Idź do kawiarni/pubu/klubu w którym jeszcze nigdy nie byłeś.
- Pomyśl teraz o kimś kogo znasz. Już? Zrób to, zanim przeczytasz dalszą część tej instrukcji. Skontaktuj się z tą osobą w najbliższym czasie i poproś, żeby powiedziała ci trzy rzeczy, których na pewno o niej nie wiesz.
- Idź do najbliższego sklepu z muzyką, wybierz 4 regał od lewej i chwyć losową płytę. Następnie przesłuchaj utwór nr 7. Co o nim sądzisz?
- Pod byle pretekstem rozpocznij rozmowę z losową osobą i spróbuj utrzymać konwersację przez 2 minuty.
- W ciągu najbliższych 5 dni zjedz na obiad coś, czego jeszcze nigdy nie jadłeś
- Porozmawiaj z kimś, z kim nie rozmawiałeś od co najmniej 2 lat
- Otwórz plan swojego miasta na losowej stronie i z zamkniętymi oczami wskaż palcem jakiś punkt. Teraz pojedź tam, zrób zdjęcie tego miejsca i obejrzyj je uważnie.
- Pomyśl teraz o kimś kogo znasz. Już? Zrób to, zanim przeczytasz dalszą część tej instrukcji. Skontaktuj się z tą osobą w najbliższym czasie i opowiedz tej osobie o trzech rzeczach, których na pewno o tobie nie wie.
Podczas wykonywania zadań, wymagających kontaktu z inną osobą, możesz zdradzić, że bierzesz udział w projekcie Instrukcjoniści, albo możesz zachować to w tajemnicy.
Instrukcje nie mogą stanowić zagrożenia dla osób je wykonujących, ani dla osób postronnych. Jeśli uznasz, że któreś z otrzymanych przez ciebie zadań jest niemożliwe do zrealizowania – odrzuć je. Zresztą możesz odrzucić też każdą inną instrukcję, ale nie zapominaj, że przyszedłeś na akcję, żeby wprowadzić dodatkową porcję nieprzewidywalności do swojego życia, prawda? Bądź więc twardy. I uczciwy wobec samego siebie.
Gdy już wykonasz otrzymane instrukcje, podeślij proszę kilka słów na adres kb1985@gmail.com, a Twoje wrażenia pojawią się na stronie projektu (możesz zastrzec sobie anonimowość).
Do zobaczenia w sobotę! Jak myślisz, jakie trzy zadania otrzymasz od Instrukcjonistów? -
viva la Diva
ale mi się podoba pomysł, ale mnie chyba nie będzie...
Liczę na powtórkę :) -
Towarzysz ZwieRZak
Semp jak zwykle coś fajnego ogarnołeś i chetnie bym poszedł...
ale cóż zdrowie ważniejsze trza się bedzie szpitalować w sobotę :/ -
Paulina 'Pola' Brzostek
-
-
Korek.
-
Lufson D:
-
-
PinkF_
fajnie.
Dałem 3 zadania, od prostego, przez takie na całe zycie, az po takie które moze zmienic całe zycie
Agrafki na szczęscie :)
Moje zadania, to z kim mam isc na to piwo? :D
-
ℬart☼k
Czyżbyś trafił na to, gdzie trzeba wypić browara całego na hejnał? :) To mój kumpel napisał. -
PinkF_
>Bart0k napisał
>Czyżbyś trafił na to, gdzie trzeba wypić browara całego
>na hejnał? :) To mój kumpel napisał.
nie nie, mam cos innego
widac wszyscy tylko o piwie pisali :D
-
Dzięki za udział, nie zachęcam do komentowania tutaj, tylko na maila kb1985@gmail.com, to wtedy więcej osób przeczyta wasze wrażenia z akcji, bo znajdą się na stronie :) Można napisać jak przebiegło wykonywanie zadań, przyznać się do własnych instrukcji, a na dokładkę dorzucić wrażenia z samego miejsca akcji. Zawsze można zastrzec sobie anonimowość.
-
Przesylajcie prosze informacje o otrzymanych przez was instrukcjach i o tym jak je wykonaliscie (jesli wykonaliscie), a takze o tych ktore daliscie innym. Generalnie wszystko co na temat akcji mile widziane na maila (albo ewentualnei tutaj lub na priv), a wkleje to na strone projektu (anoniomowo badz nie - jak wolicie). Kazde kilka slow jest cenne, bo wlasnie one przetrwaja jako czesc dokumentacji akcji.
-
Na stronie http://www.projekty.semp.pl jest kilka przyklowych raportow od uczestnikow - moze zainspruja Was do napisania podobych.