-
Piotr
W kilku tematach przewija się temat tego jak każdy z nas widzi Polskę za kilka lat. Jaki ma być stosunek Polski do UE, jak ma wyglądać kwestia tolerancji i tym podobne.
Proponuję przenieś tutaj dyskusję z tematów o Benedykcie XVI i centrum Pużaka. -
Piotr
@ post MK z dziś 14:11 z tematu o c. Pużaka.
>-Czytałeś kiedyś konstytucje UE? Poczytaj potem konstytucję ZSRR, >zauważysz wiele podobieństw. Różnica między kompromisem w UE a >kompromisem ZSRR jest taka, że w ZSRR kompromis wyglądał tak, >że od razu strzelali w łeb zaś w UE męczą całe życie.
Jestem pewny, że ja znajdę więcej podobieństw w konstytucji UE do konstytucji Francji, czy Niemiec, niż Ty podobieństw do konstytucji ZSRR. Ba jestem pewny, że znalazłbym więcej podobieństw do KKK :P Liczy się moim zdaniem to, że konstytucja ZSRR była fikcją i obaj o tym wiemy. Tak samo konstytucja PRL. Jeśli ją kiedykolwiek to złapiesz się za głowę. Dawała obywatelom więcej praw niż obecne konstytucje państw Europejskich. Wolność słowa, niezawisłość sądów- wszystko tam jest... Ale nie było stosowane. Inaczej jest z UE, tak więc porównywanie UE do ZSRR jest lekko mówiąc pozbawione sensu.
>-Zwłaszcza Hiszpnią Zapatero. Austriakami? Ludziom kojarzą się z >Heiderem i skrytymi nazistami w alpejskich szortach. Możemy się >bronić, najlepiej jednak z państwami naszego regionu. Z Irlandią też >jest już różnie. A Bawarzy. W Monachium można się na trawniku >opalać na golasa, jak ktoś chce, jego sprawa ale pokazuje ci, że >bawarczycy to są konserwatywni jak przyjeżdża do nich Papa.
>Rocco Butilgione mówi co coś? Włoch. Ake Green? Szwed. Każdy kto >podważy teorie, że dwa homosie i pies mogą tworzyć szczęśliwą >"rodzinę" w europejskiej polityce nie ma czego szukać.
Moim zdaniem mylisz dwie rzeczy. Integrację UE i to jakie poglądy mają ludzie w różnych krajach na kwestie równości. -
Anonim
>Piotr Siejda napisał
>Jestem pewny, że ja znajdę więcej podobieństw w
>konstytucji UE do konstytucji Francji, czy Niemiec, niż Ty
>podobieństw do konstytucji ZSRR. Ba jestem pewny, że
>znalazłbym więcej podobieństw do KKK :P
-Co ma Ku Klux Klan do UE?
>Liczy się moim
>zdaniem to, że konstytucja ZSRR była fikcją i obaj o tym
>wiemy.
-Tak jak wolność wypowiedzi w UE.
Tak samo konstytucja PRL. Jeśli ją kiedykolwiek to
>złapiesz się za głowę. Dawała obywatelom więcej praw
>niż obecne konstytucje państw Europejskich. Wolność
>słowa, niezawisłość sądów- wszystko tam jest... Ale
>nie było stosowane. Inaczej jest z UE, tak więc
>porównywanie UE do ZSRR jest lekko mówiąc pozbawione
>sensu.
-No nie powiem, że w UE jest tak samo. Wolność Słowa. Kilka lat temu sąd w Szwecji skazał na więzienie pastora który na kazaniu powiedział, że homoseksualizm WEDŁUG BIBLI to grzech. Ktoś stanął w jego obronie? Dalej Rocco Butilgione nie został europejskim komisarzem bo przyznał iż uważa homoseksualizm za grzech. Jego własne zdanie. Gdzie ta wolność. UE dopuszcza w imię toleracji poglądy anarchistów, zielonych, komunistów, nazywając to wolnością wypowiedzi. A czemu nie dopuści poglądów Chrześcijan? A nawet poglądów nacjonalistycznych, ba faszystowskich. Przecież albo jest wolność słowa albo jej nie ma. Mówiąc o wolności słowa a zakazując jakichkolwiek, nawet chorych poglądów, jesteśmy hipokrytami.
>Moim zdaniem mylisz dwie rzeczy. Integrację UE i to jakie
>poglądy mają ludzie w różnych krajach na kwestie
>równości.
Tylko, że dzisiaj integracja UE łączy się z przyjęciem jedynych słusznych dla UE poglądów. prohomo, profeministycznych, proaborcyjnych. Abstrachując od tego jakie możesz mieć na to zdanie, dlaczego ktoś ma narzucać Polsce politykę w tych sprawach? -
Anonim
Piotr Siejda napisał (w innym topicu):
Po pierwsze ja nie mówiłem o PKB per capita, ale o PKB :D ogólnym zagregowanym PKB. Wiesz PKB per capita nic nie mówi... W Luksemburgu mają ogromny a kraj się nie liczy.
-A Szwajcaria? A Norwegia? PKB nie większe niż Polski ale mają potężne firmy. Szwajcarzy banki, Norwedzy Statoil chociażby i inne firmy naftowe.
Istotnie Izrael ma wsparcie w USA, lecz jest tak nie ze względu na to, że jest w USA "silne lobby" żydowskie. Dla silnego, ale mało licznego lobby żaden polityk nie ryzykowałby dawania poparcia dla takiego kraju. Powód poparcia jest prostszy. Dając wsparcie mil. dla Izraela utrzymyją tam państwo które jest wierno-poddańcze dla USA. Jest po prostu psem na łańcuchu USA. Wszyscy w Izraelu o tym wiedzą, dlatego każde życzenie USA jest w Izraelu spełniane z największą gorliwością.
-Nie sądze. Mam wrażenie, że jest odwrotnie. Byłem w USA jak Izrael zaatakował Liban. Wiesz co w mediach mówili? Psy im karmić, kury prowadzać, gadali wszyscy jak jeden mąż za Izraelem, w różnych mediach. W różnych. Żeby nie było. Nie mam zupełnie nic do normalnych Żydów ale nie podoba mi się bardzo działalność państwa będącego okupantem Ziemi Świętej.
W takiej sytuacji licytacja idzie w górę i państwa arabskie z tamtego regionu muszą także zabiegać o poparcie w USA (Rosja za słaba, Chiny wchodzą zbytnio z butami w ich wewnętrzne). Pojedyncze kraje UE są za słabe aby odegrać tam rolę, dlatego nie mają znaczenia.
-Twoją teorię można podważyć w prosty sposób. Gdyby nie było Izraela, nie było by tam tylu konfliktów. USA zamiast rozbrajać Irak czy Iran zajeliby się handlem ropą, ewentualnie zajeli by pod jakimś pretesktem jakiś Katar czy cuś. Izrael im niepotrzebny do utrzymania stabilizacji w regionie. To USA jest potrzebne Izraelowi to zapewnienia bezpieczeństwa.
Mówisz że głos Polski będzie wart tyle ile jest wart głos Alabama w Kongresie - nie do końca - będzie silniejszy - powiedzmy że nie Kalifornia, ale na pewno nie mniej niż Floryda.
-Niczego to nie zmieni. I tak będzie ciągle mniejszością z którą nie trzeba się liczyć.
Będzie wart tyle samo co wpływ mieszkańców Wielkopolski na rozkład głosów w Polsce.
-??? Czyli ok 12%. To już Czechy czy Litwa nic nie będą mieć do gadania. I podważam tu twoją teorię, że UE opłaci się narodom europejskim. Czechy przypomną sobie konferencję w Monachium, kiedy debile z W.Brytanii oddali Niemcom Sudety. I wtedy też mówiło się, że najważniejszy jest kompromis.
Czy mieszkańcy Wielkopolski, lub Małopolski burzą się że nie mają większościowej większości w sejmie? Nie? A czemu - przecież koalicja Śląska, Mazowsza, Pomorza i Małopolski mogła by przegłosować coś niekorzystnego dla Wielkopolski. Powiedz mi czemu się tak nie dzieje?
-Ponieważ Polska to państwo jednolite, a nie zlepek kilku nacji.
-
-
Anonim
Wiem, że do stanu o jakim ja mówię jest daleka droga, ale nie niemożliwa. Chcesz czy nie chcesz już się zaczęła nawet bez politycznej woli. Pieniądz i korporacje już w tej chwili jest Amerykański, Resyjski, Chiński, lub Europejski. Tak samo korporacje. W zasadzie jak spojrzysz na udziały w spółkach to korporacje "narodowe" są przeżytkiem który dobrze ma się już tylko w kilku miejscach. Airbus, VW, Audi, czy cokolwiek innego - to nie są już spółki "narodowe" ale Europejskie.
-Audi należy do VW :) Airbus, ok. Ale VW. Czysto niemiecka firma.
Wiesz... Właśnie do tej pory tak robiliśmy w UE... Nie zdało to rezultatu. Przegraliśmy bitwę o wódkę, o preambułę.
-Jedynym wyjściem było postawienie weta. Nie stawiając go, przegraliśmy dobrowolnie.
Nie można być poza "układem" i liczyć, że "układ" będzie działał tak jak chcemy. Jeśli tego chcemy musimy stać się sercem, osią "układu" (wiem, wiem nadużywam słowa "układ", ale mi się spodobało i dzisiejszy dzień sponsoruje literka "u")
-Chce zazanczyć, że nie piszę o wyjściu z UE ale o reformie UE, do tego potrzebna jest zgoda np: Francuzów czy Brytyjczyków. Z czasem ta zgoda będzie. UE chyli się ku upadkowi, jednak. Każde założenie odpada. UE nie potrafi ani doścignąć USA ani Japonii ani Chin.
Kaczyński i Tusk idioci.
-Zgadzam się :)
Mamy w PE ponad 50 posłów, a znaczymy tyle co Węgrzy, którzy mają o około 20 mniej posłów. Czemu? Bo Polska "prawica" ma 43 posłów, ale jest rozproszona po 4 partiach w PE.
PiS to prawica? Jaka prawica. To socjaliści tyle, że religijni, choć nawet nie do końca. PiS to lewacy, tyle, że antykomunistyczni.
Dlatego jak Madziarzy są sprytni i umieją współpracować dla dobra swojego i się skupili w jednej partii mają większe znaczenie od Polaków. Dodatkowo Kaczyński wprowadził 20 posłów do marginalnej partii w PE w związku z czym w ogóle się oni nie liczą. Przez takie działania Polska ma de facto nie 50 ale 30 europosłów...
-Błąd, poważny błąd. Najwięcej posłów w PE ma PO, ma ich 17. PiS nie wiem czy ma chociaż 10.
Na koniec... Muszę przyznać że jesteś hipokrytą (moim zdaniem). W jednym miejscu mówisz - wyjdźmy z UE bo są w niej dopłaty które niszczą rynek, a w drugim miejscu pochwalasz naszego Posła, który sprzeciwił się likwidacji dopłat.
-Wiem, że to pewna hipokryzja, racja. Tyle tylko, że nie mówię, wyjdzmy z UE, tylko ją zreformujmy (ile mam powtarzać?:D), po drugie dopłaty niszczą rynek ale skoro już można na razie od szkopów czerpać pieniędze to czemu nie. W końcu można jakoś tą wojne odbimbać. Nie oddali nam za zniszczenia wojenne to teraz oddają w innej formie :]
To jak w końcu jest? Bo prawdą jest to, że na tych wszystkich dopłatach i funduszach z UE najbardziej korzystają kraje jak Polska, ale te wszystkie rzeczy sprawiają że ogólna gospodarka UE
-Skorzystają. Doputy się ten worek z pieniędzmi bez dna nie rozerwie. Ci którzy dopłacają, przez swój socjalizm mają się coraz gorzej. Myślisz, że długo tak pociągną?
-
Camilo Loco
Jedna poprawka: PiS, PO, PSL, LiD, nawet LPR są partiami stricte etatystycznymi i populistycznymi. W środowiska tworzące cztery pierwsze partie są niczym mafia, zoligarchizawały się do takiego stopnia, że raz po raz zmieniają nazwy, programy oraz dokomują małych przegrupowań, choć część osłów można zawsze pozostaje bez zmian.
W sprawie lewicy, takiej ideowej, to radzę szukać gdzieś między PPP, a LBC (:>), z kolei prawica, taka konserwatywna, to raczej UPR. -
KitKa(t)
-
Piotr
>MK napisał
>> Ba jestem pewny, że
>>znalazłbym więcej podobieństw do KKK :P
>
>-Co ma Ku Klux Klan do UE?
KKK- katechizm kościoła katolickiego; nie ja wymyśliłem tą nazwę :P
>>Liczy się moim
>>zdaniem to, że konstytucja ZSRR była fikcją i obaj o
>tym
>>wiemy.
>
>-Tak jak wolność wypowiedzi w UE.
Można jakiś przykład - bo raczej mi się nie wydaje abyś mógł być spałowany, sponiewierany, wsadzony do więzienia bez wyroku, lub doświadczyć podobnych "uciech". Poza tym... UE nie ma swojej policji, a ZSRR miało. Jeśli jest jakaś unijna policja - proszę wskaż ją...
>-No nie powiem, że w UE jest tak samo. Wolność Słowa.
>Kilka lat temu sąd w Szwecji skazał na więzienie pastora
>który na kazaniu powiedział, że homoseksualizm WEDŁUG
>BIBLI to grzech.
Dokładnie - sąd w Szwecji. Jakie dla sądu ma znaczenie, że Szwecja jest w UE? Wierz mi - takie same wyroki by zapadły gdyby Szwecja nie była w UE... Takie same wyroki zapadają w Kanadzie i USA, czy w tych krajach lobby z UE jest aż tak silne?
> Ktoś stanął w jego obronie? Dalej Rocco
>Butilgione nie został europejskim komisarzem bo przyznał
>iż uważa homoseksualizm za grzech. Jego własne zdanie.
Komisarzem zostaje się wybranym nie za poglądy, ale wynika to z arytmetyki PE. Stanowiska sa przydzielane najpierw do partii względem ich wielkości, potem w partiach do krajów względem liczebności posłów z danego kraju. Niestety 23 na około 50 posłów z Polski jest w partiach które są marginalne i dostają ochłapy...
>Gdzie ta wolność. UE dopuszcza w imię toleracji poglądy
>anarchistów, zielonych, komunistów, nazywając to
>wolnością wypowiedzi. A czemu nie dopuści poglądów
>Chrześcijan? A nawet poglądów nacjonalistycznych, ba
>faszystowskich. Przecież albo jest wolność słowa albo
>jej nie ma. Mówiąc o wolności słowa a zakazując
>jakichkolwiek, nawet chorych poglądów, jesteśmy
>hipokrytami.
Wolność słowa istnieje dopóty dopóki nie jest w sprzeczności z wolnością innych ludzi. Dodatkowo UE powstało jako odpowiedź liberałów na faszyzm i zamykanie się w krajach narodowych w okresie międzywojennym - co doprowadziło do II WŚ. Dlatego faszyzm jest przestępstwem i jest uznany za ideologię stojącą w sprzeczności z zasadą samostanowienia się każdego człowieka.
>>Moim zdaniem mylisz dwie rzeczy. Integrację UE i to jakie
>>poglądy mają ludzie w różnych krajach na kwestie
>>równości.
>
>Tylko, że dzisiaj integracja UE łączy się z przyjęciem
>jedynych słusznych dla UE poglądów. prohomo,
>profeministycznych, proaborcyjnych. Abstrachując od tego
>jakie możesz mieć na to zdanie, dlaczego ktoś ma
>narzucać Polsce politykę w tych sprawach?
A kto narzuca? To co piszesz jest śmieszne. Należenie do UE jest dobrowolne i każdy sobie z tego zdaje sprawę, tak więc nikt nam nie jest w stanie nic zabronić. Chcemy aby kobiety po gwałcie były zmuszane do urodzenia dziecka po gwałcie - proszę bardzo. Czy ostatnia sprawa z Łomży, gdzie kobieta chciała dokonać aborcji ponieważ ciąża zagrażała jej życiu (podczas porodu straciła wzrok), a lekaż się nie zgodził na aborcję. UE się nie sprzeciwia bo nie ma jak. UE to też jest Polska więc co? Polska ma wystąpić sama przeciw sobie? Nonsens. -
Anonim
>Piotr Siejda napisał
>>-No nie powiem, że w UE jest tak samo. Wolność Słowa.
>>Kilka lat temu sąd w Szwecji skazał na więzienie
>pastora
>>który na kazaniu powiedział, że homoseksualizm WEDŁUG
>>BIBLI to grzech.
>Dokładnie - sąd w Szwecji. Jakie dla sądu ma znaczenie,
>że Szwecja jest w UE? Wierz mi - takie same wyroki by
>zapadły gdyby Szwecja nie była w UE... Takie same wyroki
>zapadają w Kanadzie i USA, czy w tych krajach lobby z UE
>jest aż tak silne?
-W ZSRR nie zapadały w imieniu całego ZSRR ale np: Socjalistycznej Republiki Białoruskiej albo Socjalistycznej Republiki Łotewskiej. Przykład ze Szwecji tylko ukazuje do czego zmnierza Europa. W Holandii w programie dla dzieci chłopczyk zachwalał homoseksualną rodzinę. Naprawdę nie widzisz, że jak coś powie się przeciwko homoseksualistom to podnosi się lament a jak oni wykorzystują do swojej propagandy np: dzieci albo media to nic się nie mówi?
>Komisarzem zostaje się wybranym nie za poglądy, ale wynika
>to z arytmetyki PE. Stanowiska sa przydzielane najpierw do
>partii względem ich wielkości, potem w partiach do krajów
>względem liczebności posłów z danego kraju. Niestety 23
>na około 50 posłów z Polski jest w partiach które są
>marginalne i dostają ochłapy...
-Wybacz ale czy ty przypadkiem nie próbujesz wywinąć kota ogonem? Co to ma do tego, że Butilgione był ok doputy nie wyraził swojego zdania na temat homosiów.
>Wolność słowa istnieje dopóty dopóki nie jest w
>sprzeczności z wolnością innych ludzi.
-Tak to można Ją bardzo łatwo ograniczyć. Libertarianin w tym wypadku uznałby, że każdy nielibertarianin ogranicza wolność jednostki i jest to sprzeczne z wolnością innych ludzi. Komunista z kolei uzna iż jeżeli odbiera się człowiekowi przywileje socjalne to ogranicza się jego wolność gdyż musi być wtedy podporządkowany jakimś złym, prywatnym podmiotom gospodarczym. Jak widzisz, z taki podejściem można z tej wolności słowa wykluczyć wiele ludzi. Dla mnie większym zagrożeniem dla wolności niż np: nacjonaliści są zieloni ale ani jednym ani drugim nie zabroniłbym głoszenia ich poglądów.
Dodatkowo UE
>powstało jako odpowiedź liberałów na faszyzm i zamykanie
>się w krajach narodowych w okresie międzywojennym
-Błąd. Poważny błąd. Nawet dwa. Po pierwsze UE powstała szmat czasu po wojnie, chyba chodziło ci o EWWiS lub EWG. Dalej. Gdyby kraje się faktycznie zamykały to kto by tworzył tą EWG? No bo jak się zamykają to kto ma tworzyć? Duchy? :)
>doprowadziło do II WŚ. Dlatego faszyzm jest przestępstwem
>i jest uznany za ideologię stojącą w sprzeczności z
>zasadą samostanowienia się każdego człowieka.
-Komunizm tym bardziej powinien być, faszyzm nie wiele różni się od komunizmu ale chociaż dopuszcza własność prywatną. Tymczasem nikomu nie wadzi, że szef komisji UE Jose Barroso w młodości był w partii komunistycznej. Za to wielu ludziom przeszkadza iż obecny Papież w młodości był przymusowo w HitlerJugend. Sprawiedliwe?
>A kto narzuca? To co piszesz jest śmieszne. Należenie do
>UE jest dobrowolne i każdy sobie z tego zdaje sprawę, tak
>więc nikt nam nie jest w stanie nic zabronić.
-To zależy co będzie w przyszłości uznane przez UE za "elementarne prawa człowieka". Dla mnie sytuacja gdzie płacze się nad powieszeniem mordercy zaś nobilituje się morderstwo nienarodzonych czy starszych ludzi tzw. eutanazja świadczy wystarczająco przeciwko eurokratom. Poza tym powtarzam. Nie wychodzić z UE ale zrobić krok wstecz do EWG.
> Czy ostatnia sprawa z Łomży,
>gdzie kobieta chciała dokonać aborcji ponieważ ciąża
>zagrażała jej życiu (podczas porodu straciła wzrok), a
>lekaż się nie zgodził na aborcję. UE się nie sprzeciwia
>bo nie ma jak. UE to też jest Polska więc co? Polska ma
>wystąpić sama przeciw sobie? Nonsens.
-Napisz jeśłi łaskaw, to jeszcze raz ponieważ nie rozumiem tego co chciałeś przekazać w tym fragmencie :D
-
Camilo Loco
Trafna uwaga, Pan Barosso był, i formalnie chyba wciąż jest, w maoiskiej (od maoizmu) partii portugalskiego proletariatu.
-
Camilo Loco
Dodatkowo UE
>powstało jako odpowiedź liberałów na faszyzm i zamykanie
>się w krajach narodowych w okresie międzywojennym
Jeszcze napisz, że antysemityzm, a nagrodzimy Cię najnowszym paszkwilem Grossa. :D -
Anonim
Wydałbyś parę dych na te bzdury? :)
Przecież to 10 smacznych porcji mojego ulubionego piwa - Guinnessa :/ -
Kapitan Zajebistość
>MK napisał
>Przecież to 10 smacznych porcji mojego ulubionego piwa -
>Guinnessa :/
za to zdanie już cię lubię; ] -
Anonim
-
Piotr
>MK napisał
>-A Szwajcaria? A Norwegia? PKB nie większe niż Polski ale
>mają potężne firmy. Szwajcarzy banki, Norwedzy Statoil
>chociażby i inne firmy naftowe.
Norwegia to kraj naftowy - mają większe rezerwy petro dolarów niż Arabia Saudyjska. Skąd my weźmiemy petro-dolary - nie mam pojęcia... Szwajcarzy mają banki, które wyrosły na stabilności i przewidywalności ich kraju. Jak chcesz udowodnić zagranicznym inwestorom stabilność Polski? Na pewno obecne postrzeganie Polski jako kraju euro-sceptycznego nie pomaga...
>-Nie sądze. Mam wrażenie, że jest odwrotnie. Byłem w USA
>jak Izrael zaatakował Liban. Wiesz co w mediach mówili?
>Psy im karmić, kury prowadzać, gadali wszyscy jak jeden
>mąż za Izraelem, w różnych mediach. W różnych. Żeby
>nie było. Nie mam zupełnie nic do normalnych Żydów ale
>nie podoba mi się bardzo działalność państwa będącego
>okupantem Ziemi Świętej.
Wojna w Libanie jest świetnym przykładem w dyskusji :) USA ją poparło (bo ich społeczeństwo ją poparło), większość krajów UE (zwłaszcza Francja) powiedziały że jest ona zła. Głos krajów z UE został olany, bo nie działają one razem. Gdyby UE działała razem, głos sprzeciwu byłby silniejszy i świat wyglądałby inaczej. Skończyłby się dyktat USA (czy jak ktoś inny mógłby powiedzieć Izraela i USA)
>-Twoją teorię można podważyć w prosty sposób. Gdyby
>nie było Izraela, nie było by tam tylu konfliktów. USA
>zamiast rozbrajać Irak czy Iran zajeliby się handlem
>ropą, ewentualnie zajeli by pod jakimś pretesktem jakiś
>Katar czy cuś. Izrael im niepotrzebny do utrzymania
>stabilizacji w regionie. To USA jest potrzebne Izraelowi to
>zapewnienia bezpieczeństwa.
Nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. Chodziło mi o to, że USA zależy paradoksalnie na lekkiej destabilizacji tego regionu, bo wtedy jest potrzebny wujek który rozsądzi zwaśnione strony. Rozsądzi tak, aby powiększyć swoje wpływy. Tam gdzie sytuacja jest stabilna tam USA ma o wiele mniejsze wpływy.
>-Niczego to nie zmieni. I tak będzie ciągle mniejszością
>z którą nie trzeba się liczyć.
Jeśli tak jak teraz będziemy dążyć usilnie aby nikt się z nami nie liczył (a taką politykę prowadził premier Kaczyński) to tak będzie. Nikt nas prosił nie bedzie co łaskawie chcemy i czego sobie życzymy. Strzelanie fochów nic nie zmieni i trzeba sobie z tego znać sprawę. Mam wrażenie, że proponowana przez Ciebie strategia polityczna to właśnie strzelanie fochów.
>-??? Czyli ok 12%. To już Czechy czy Litwa nic nie będą
>mieć do gadania. I podważam tu twoją teorię, że UE
>opłaci się narodom europejskim. Czechy przypomną sobie
>konferencję w Monachium, kiedy debile z W.Brytanii oddali
>Niemcom Sudety. I wtedy też mówiło się, że
>najważniejszy jest kompromis.
Wiesz - UE jest właśnie po to aby nie było więcej Monachium. W UE jest zasada, że nic bez nas o nas. Właśnie Czechy i Litwa są przykładem krajów które świetnie odnalazły się w PE i dzięki mądrej polityce znaczą tylko o niewiele mniej niż Polska.
>Czy mieszkańcy Wielkopolski, lub Małopolski burzą się
>że nie mają większościowej większości w sejmie? Nie? A
>czemu - przecież koalicja Śląska, Mazowsza, Pomorza i
>Małopolski mogła by przegłosować coś niekorzystnego dla
>Wielkopolski. Powiedz mi czemu się tak nie dzieje?
>
>-Ponieważ Polska to państwo jednolite, a nie zlepek kilku
>nacji.
Zapytaj się Niemca kim jest? Najpierw powie że np Bawarczykiem, potem Niemcem. Hiszpan? Najpierw np jest Katalończykiem. Anglik - np Walijczykiem. Polska jest wyjątkiem pod tym względem, że rzeczywiście jesteśmy monolitem kulturowym - ale inne kraje UE są takimi samymi zlepkami narodościowymi jak sama UE. -
Piotr
@MK
Dokładnie przeczytałem Twoje posty, trochę czasu się po zastanawiałem. W sumie masz dużo racji co do UE i tego że powinno się ją być może póki co cofnąć do pierwotnej formy - EWG. Być może wszystko idzie za szybko, być może jeszcze nie nadszedł rzeczywiście czas i póki co jest za wcześnie.
Masz rację - ujmę to swoimi słowami - kraje Europejskie to banda rozwydrzonych starców, którzy nie raz w młodości się bili, jak więc na starość mają usiąść i coś zrobić razem - każdy będzie i tak ciągnął w swoją stronę...
VW okazał się rzeczywiście złym przykładem. 20%akcji ma któryś land (odpowiednik województwa), 30% ma Porsche, 50% jest rozproszone gdzie indziej...
Być może jest za wcześnie - za dużo Europę dzieli. Nie da się zbudować federacji z Polski i Holandii, z Austrii i Szwecji... Nadal sądzę jednak że warto o tym marzyć. Nie wierzę aby to pozbawiło nas naszej tożsamości - jesteś tego najlepszym przykładem. Dzięki temu że masz przeciwko komu się sprzeciwiać - możesz się nazwać ultra - Polakiem - co w jakimś sensie się Tobie chwali. -
Piotr
@MK
Nie zgodzę się z Tobą jednak w kilku innych kwestiach. Dotyczących jak sama Polska powinna wyglądać. Piszesz, że:
"-To zależy co będzie w przyszłości uznane przez UE za "elementarne prawa człowieka". Dla mnie sytuacja gdzie płacze się nad powieszeniem mordercy zaś nobilituje się morderstwo nienarodzonych czy starszych ludzi tzw. eutanazja świadczy wystarczająco przeciwko eurokratom. Poza tym powtarzam. Nie wychodzić z UE ale zrobić krok wstecz do EWG. "
Problem co do mordercy jest ten, że nigdy nie wiesz czy rzeczywiście dana osoba popełniła tą zbrodnię. Nigdy nie będzie tej 100% pewności. Gdy odkryto jak porównywać DNA i przydatność tego w kryminalistyce kilka osób skazanych na śmierć w USA zostało ułaskawionych.
Kiedyś słyszałem coś takiego: Czym różni się demokrata od faszysty? Demokrata woli uwolnić 10 winnych, aby nie skazać 1 niewinnego, podczas gdy faszysta woli skazać 10 niewinnych aby 1 winny nie uniknął sprawiedliwości. (tak na marginesie wg. tej definicji Angielski sąd pokazał że jest faszystowski skazując Polaka za gwałt po procesie który trwał zaledwie kilka miesięcy i nie dając mu szansy na apelację).
Wolę mieć jednak pewność, że będąc niewinny nigdy nie zostanę skazany za cokolwiek, że to ktoś będzie musiał dowieść mojej winy, a nie że ja będę musiał dowodzić niewinności.
-
Piotr
@ MK
Jeśli chodzi o eutanazję i "zabijanie nienarodzonych".
Co to jest eutanazja - prawo do samobójstwa. Czemu odbierasz prawa do decydowania o jedynym co zostało tym ludziom - ich życiu. Chyba każdy ma prawo decydować o tym czy chce żyć.
Co do zabijania nienarodzonych.
Co jeśli ciąża zagraża życiu matki? Co jeśli dziecko jest wynikiem gwałtu, lub po prostu jest kompletnie niechciane? Moim zdaniem nie powinno zmuszać się kobiet do urodzenia dziecka. Jeśli matka chciała jak to mówisz "zabić" swoje dziecko - to czy sądzisz że będzie je kochała po jego narodzeniu? Będąc szczerym wątpię.
Dużo się mówiło jakiś czas temu o Robercie Giulianim. Jak to jego metoda zero tolerancji obniżyła przestępczość w NY. Mam jednak bardzo ważne pytanie. Czy Giuliani był prezydentem czy burmistrzem... Bo przypadkiem jest tak, że spadek przestępczości dokonał się w całych stanach...
A taki psikus... W 1973r. zalegalizowano aborcję w całych stanach... 20 lat później przestępczość w USA spadła 3-krotnie... Jest wiele ciekawych artykułów na ten temat, nie znalazłem żadnego który obaliłby prawdziwość tej tezy. Wpisz w google aborcja spadek przestępczości a znajdziesz wiele artykułów... -
Camilo Loco
"Co jeśli ciąża zagraża życiu matki? Co jeśli dziecko jest wynikiem gwałtu, lub po prostu jest kompletnie niechciane? Moim zdaniem nie powinno zmuszać się kobiet do urodzenia dziecka. Jeśli matka chciała jak to mówisz "zabić" swoje dziecko - to czy sądzisz że będzie je kochała po jego narodzeniu? Będąc szczerym wątpię. "
To uwierz, bo tak się działo jak światem światem istnieje matki zawsze kochają swoje dzieci.
Pytanie z innej perspektywy, czy chcialbys byc takim "niechcianym" dzieckiem tylko czekającym wielkie metalowe kleszcze?
Szczerze wątpię. -
Camilo Loco
[Co to jest eutanazja - prawo do samobójstwa. Czemu odbierasz prawa do decydowania ]
Gdyż to "prawo" jest bardzo często nadużywane przez lekarzy oraz "bliskich".
PRzynajmniej tak mi się wydaje. :>
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne