Uniwersytet Warszawski [17258]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Normalny

Witam,

jako, że powstają tematy o jakiś bzdurnych imprezach. jako przyszła inteligencja narodu, warto podyskutować na tematy ważne dla naszej przyszłości...

Co sądzicie na temat proklamacji niepodległosci przez Kosowo??
    Czy Polski rząd powinien zaakceptować niepodległe Kosowo?

Zaprasza wszystkich na demonstracje w sobote o 12 pod ambasada Serbii ul. Rolna 175 A/B

Dla niezorientowanych w temacie polecam filmik http://pl.youtube.com/watch?v=F1n32...
  • justyna

uwazam, ze polski rząd nie powinnien uznać niepodleglości Kosova. Z tego co sie orientuję tego zdania jest także wielu innych Polaków. Jedna Albania już istnieje, a pozatym Kosovo jest serbskie. Denerwuje mnie tez strasznie zbytnia ingerencja USA w sprawy europejskie.
  • Anonim

a co jeśli UE uzna niepodległość Kosowa? to Polska dalej nie powinna? to tak samo jak byś powiedziała że Palestyna jest tylko Palestyńczyków
  • justyna

UE w zasadzie uznala niepodleglosc, tyle, ze moze nie mowiac tego wprost. Nie mówię, że należy tylko do Serbów, ale należy historycznie i przede wszystkim jest ważną częścią serbskiej historii i kultury. Jest dla nich pewnym wyznacznikiem tożsamości
  • Piotr

UE to jest też Polska, Hiszpania i Słowacja. Sprzeciw tych dwóch ostatnich krajów już zablokował uznanie przez UE niepodległości Kosowa.
  • Anonim

sprawa Kosowa, jak jeszcze nigdy, pokaże czy Europa jest razem czy nie. Dla Serbii pewnie tak jest, ale dla ludzi którzy mieszkają i żyją w Kosowie to nie jest Serbia tylko ICH Kosowo
  • Jungie

Ja uważam, że Kosovo powinno pozostać w Serbii. Chociaż sprawa wydaje się już przesądzona - deklaracji niepodległości nie da się już wymazać. Bardzo chciałabym, żeby Unia Europejska przemówiła jednym głosem w tej sprawie, ale już widać, że jest to niemożliwe - niektóre kraje już uznały Kosovo, innym taka deklaracja grozi bardzo poważnymi konsenkwencjami. Dlatego sądze, że Polska powinna wstrzymać się jakiś czas z uznaniem niepodległego Kosova, pozwoliłoby to na publiczną debatę na ten temat (szczególnie, że Kosovo jako oddzielne państwo jeszcze długo nie będzie w stanie funkcjonować). Chociaż obowiam się, że jak w większości debat merytoryczną dyskusję zastąpi kłótnia na linii Kaczyńscy-Tusk.
  • justyna

hmmm..nie znam sie na tym. W takim razie jesli UE zezwolila na podjecie decyzji w tej sprawie krajom członkowskim samodzielnie, to czy w ogóle nie bedzie wystosowanej żadnej "ogólnej" deklaracji UE? Bardziej jednak chodziło mi o to, że UE zadeklarowało wsparcie finansowe, co jest jednoznaczne z uznaniem niepodległości Kosova.
    No tak, mieszkańcy Kosova nie muszą się utożsamiać z Serbią, ale tak jest w wielu regionach i wydaje mi się to kiepskim argumentem.
  • Piotr

Justyna napisała:

"> hmmm..nie znam sie na tym. W takim razie jesli UE zezwolila na podjecie decyzji w tej sprawie krajom członkowskim samodzielnie, to czy w ogóle nie bedzie wystosowanej żadnej "ogólnej" deklaracji UE? Bardziej jednak chodziło mi o to, że UE zadeklarowało wsparcie finansowe, co jest jednoznaczne z uznaniem niepodległości Kosova.

No tak, mieszkańcy Kosova nie muszą się utożsamiać z Serbią, ale tak jest w wielu regionach i wydaje mi się to kiepskim argumentem."

Aby była wystosowana "odgórna" delkaracja UE muszą wszystkie państwa się zgodzić, a przynajmniej żadne nie może podnieść veta. W tym przypadki Hiszpania i Słowacja na 100% to zrobią - więc UE nigdy oficjalnie nie poprze istnienia Kosova.
  • Anonim

dla ciebie i dla pewnie większości osób to kiepski argument, ale dla nich, to coś ważniejszego niż TYLKO argument. rozmawiając o tym nie patrzymy na to z ICH strony, a tak nie powinno być
  • Normalny

Ja mam takie pytanie, bo ja jestem z uczelni technicznej to nie potrafie za bardzo wymyśleć, jaki cel ma USA popierania niepodleglosci kraju bez zadnego własnego zapleczna kulturalnego, przemyslowego?

chodzi o bazy wojskowe czy może o próbe konfrontacji z Rosja?
    bo naprawde trudno mi to pojąć.
    o UE nie pytam bo już dawno przestałem rozumieć działania tej instytucji...
    P.S. Kraje które niezaakceptowały niepodlegości Kosowo też bedą płacić pośrednio przez UE pieniadze na szerzenie niepodległego Kosowa ? :)
  • justyna

no tak, więc jest też druga strona medalu. Ja włąśnie staram sie spojrzeć na to z drugiej strony. I wiem czym Kosovo jest dla Serbów. Historia Serbi jest dla samych Serbów podejrzewam bardzo trudna, a Kosovo stało sie ich zaczepieniem, punktem stałym, do którego można się zawsze odwołać. Jedna i druga strona ma swoje racje, uważam poprostu, że racje Serbów są istotniejsze. Kosovo zostało zasiedlone w wyniku opanowania tamtejszych ziem.
  • Piotr

>Normalny napisał
    >Ja mam takie pytanie, bo ja jestem z uczelni technicznej to
    >nie potrafie za bardzo wymyśleć, jaki cel ma USA
    >popierania niepodleglosci kraju bez zadnego własnego
    >zapleczna kulturalnego, przemyslowego?
    >
    > chodzi o bazy wojskowe czy może o próbe konfrontacji z
    >Rosja?
    > bo naprawde trudno mi to pojąć.
    >o UE nie pytam bo już dawno przestałem rozumieć
    >działania tej instytucji...
    >P.S. Kraje które niezaakceptowały niepodlegości Kosowo
    >też bedą płacić pośrednio przez UE pieniadze na
    >szerzenie niepodległego Kosowa ? :)

Mam podobne obiekcje. Generalnie co prawda mam podobne poglądy do wojtek, ale w tej sprawie powinno sie postąpić inaczej.
    Uznanie niepodległości Kosova nie stabilizuje sytuacji na Bałkanach - wręcz tworzy nowy kocioł Bałkański. Dodatkowo umożliwia odnowienie sie separatyzmów w innych krajach - jak np Hiszpania. Wszystko to powoduje osłabienie UE i skłócenie jej z Rosją i Chinami.
    Cały ten proces zapoczątkowany został przez USA, lecz cierpimy na tym my. Moim zdaniem w tej kwestii należy poprzeć Serbów.
  • Czerwony, półsłodki

Uznanie Kosowa nie jest w interesie Polski. Część argumentów już padła. Dodam od siebie, że nie ma sensu psuć relacji z Serbią, z którą - w przeciwieństwie do Kosowa - utrzymujemy stosunki dyplomatyczne. Albania jakoś niespecjalnie miesza się w te sprawy (zresztą to dobrze). Secesja Kosowa oznacza powstanie sztucznego państwa i niepotrzebny rozlew krwi, który w tej sytuacji musi nastąpić.
  • Jungie

>wojtek napisał
    >dla ciebie i dla pewnie większości osób to kiepski
    >argument, ale dla nich, to coś ważniejszego niż TYLKO
    >argument. rozmawiając o tym nie patrzymy na to z ICH
    >strony, a tak nie powinno być

Może Ty spróbuj spojrzeć z drugiej strony, nikt nie chce tu powiedzieć, że punkt widzenia Albańczyków jest mało znaczący, ale po zestawieniu racji obu stron, wg mnie Kosowo powinno zostać Serbskie. Poza tym zabranie Serbi Kosowa, to trochę tak jak zabrać Polsce Grunwald.
  • Czerwony, półsłodki

>Normalny napisał

>Zaprasza wszystkich na demonstracje w sobote o 12 pod
    >ambasada Serbii ul. Rolna 175 A/B
    >
    >Dla niezorientowanych w temacie polecam filmik
    > http://pl.youtube.com/watch?v=F1n32...

Filmik jest wyjątkowo tandetny.
    Kto organizuje demonstrację?

• Marcin

Polska powinna postąpić zgodnie z decyzją innych krajów UE, w takim wypadku jednośc jest bardzo ważna, pokazuje siłe organizacji takiej jak UE
    Sprzeciw np. Hiszpanii jest zupełnie zrozumiały, to inna sprawa.Uznając Kosowo Hiszpania zaprzeczyłaby sobie i przyznała rację Baskom i nie tylko, chociaż to zupełnie inna sytuacja, postulaty mają podobne.
  • Wachmistrz Nosek

Ja, choć raczej nie udzielam się zbytnio w takich sprawach, podzielam opinię, że Kosowo powinno pozostać w Serbii.
  • justyna

no tak, co do Hiszpani to racja, ale co do Polski, to jest to wg mnie poniekąd zaprzeczenie swojej historii.
  • zakaz pedałowania

Czyli co Zielu mamy robić to co reszta ? EU jak zwykle myśli ,że dobrze wyjdzie na "ugodowych" decyzjach, przez swoje lewackie decyzje doprowadzi do upadku Europy a nie jej rozkwitu, Walczą o prawa mniejszości arabskich ,a w rzeczywistości doprowadza do zwiększenia ich praw lub rośnięcia w siłę. Czekam aż Paryż będzie stolicą arabskiego kraju. Kosowo to rdzennie Serbski region !