Uniwersytet Warszawski [17258]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Nędzny

choc do kumatych nie naleze, dostosuje sie:D zeby nie bylo, ze burdelnik sie robi, kultura musi byc:D
  • KitKa(t)

rozumiem, że można nie umieć wskazać konkretnych zarzutów dla Michnika/skutecznie go bronić, ale żeby się oburzać na cytat Giedroycia?
    chyba, że szanowni rzeczonego nie znają... ale jeśli tak, to jakim prawem zabierają głos w dyskusji?
  • Nędzny

czyli wejsciowka na watek jest znajomosc slow giedroycia, fajnie, sam to wykminiles? pomyslowy dobromir rzekl bym...
  • ʞǝɯoʇ

Tzw. wykształciuch - używa mądrych słów bez ich zrozumienia, coś na kształ "quidquid latine dictum sit, altum videtur". Kolego kitkat - wytłumacz mi, o co chodzi z tymi trumnami, bo ja - ciemny człowiek - tego nie rozumiem.
  • Piotr

Też nie wiem jakby co o co chodzi z tymi trumnami, ale googlując znalazłem ciekawy tekst. Od razu podkreślam - ciekawy. Nie mówię czy prawdziwy czy nie, czy poprawny czy zły.

http://www.polityka.pl/polityka/ind...
  • ʞǝɯoʇ

Tak, znam ten tekst, ale nijak nie rozumiem, jak on się ma do sytuacji bieżącej, w której nie rozchodzi się wcale o przyszłość Rzeczpospolitej, ale o medal dla Michnika - który mimo wszystkie znaczenie ma bardziej prestiżowe dla obu panów (prezydenta i naczelnego)
  • db

nie ma to jak pisac na temat; ) , przy okazji sypnie sie jakims cytacikiem z rekawa i jest cool :).

A ten artykul z Polityki czytalem w zeszylm roku. Jest w nim sporo racji.

ale ja zawsze powtarzam w takich sytuacjach pewne zdanie ( cytacik ,a co ) "prawda jest jak dupa, kazdy ma wlasna"

lepszy od tego z trumnami ?; )
  • Anonim

W dzisiejszej rzepie jest artykuł, w którym autor przypuszcza, że Michnik sam nie przybył do Pałacu, bo nie dostał Orderu Orła Białego. Kaczyński chciał mu co najwyżej dać Krzyż Wielki Orderu Odrodzenia Polski.
    Potwierdza to Paweł Śpiewak.
  • Barti

ej ej przesadzaja z tymi wydarzeniami to niepodwazalny fakt
  • królowa życia

Jest mi przykro i wstyd, że na tej samej uczelni, na której studiowali Michnik i wszyscy bohaterscy uczestnicy Marca '68 (w tym np moja Mama), studiują teraz postaci takie jak Hrabia de Nędza i jemu podobni. To autentycznie smutne.

A pod listem oczywiście się podpisałam.
  • ʞǝɯoʇ

Bo krytykujemy świętego Michnika?

Jak dla mnie nie zasługuje na ordery ktoś, kto:

* jest redaktorem naczelnym serwisu, który jako jeden z pierwszych przywdział czarne barwy po śmierci papieża (czekali na to?), a później promował koszulki "nie płakałem po papieżu" oraz dodawał do swojej gazety dzieła papieża mające zwiększyć sprzedaż;

* narzeka na nadmierny pompatyzm obchodów rocznicy Powstania Warszawskiego, że niby to było tak dawno temu itd. Tymczasem ciekawy jestem, jak będzie obchodził rocznicę Powstania w Getcie? No i oczywiście, skoro Powstanie Warszawskie jest zbyt hucznie obchodzone, to dlaczego przez tydzień klepią non stop sprawę Marca '68?
  • Marek

To kto zasluguje na ordery? Ktos kto nie popelnia bledow, bo nic nie robi? Michnik swiety nie jest, ale nie jest tez uosobieniem zla. Ot czlowiek, ktory promowal swoja wizje panstwa (od kiedy to zbrodnia?) i co najwazeniejsze, ktos kto COS staral sie zrobic, w odroznieniu od znakomitej wiekszosci. Najlatwiej jest krytykowac i siedziec z zalozonymi rekami.

Pytanie jest serio - KTO powinien dostac order? Poprosze nazwiska i osiagniecia.
  • królowa życia

>tomeck napisał
    >Bo krytykujemy świętego Michnika?

Nie. Nie chodzi mi o ludzi, którzy w kulturalny sposób przedstawiają poglądy odmienne o moich, tylko o tych, którzy szastają radykalnymi poglądami i nieprzemyślanymi epitetami nie potrafiąc ich w racjonalny i rzetelny sposób uzasadnić.

A na marginesie, to Twoja opinia nt GW i Papieża jest chyba trochę pochopna.
  • ʞǝɯoʇ

Hyh, to dobre pytanie kto zasługuje na ordery w sytuacji, gdy prezydent i były premier robią z siebie niewiadomo-jakieg-opozycjonist ę, a w rzeczywistości nawet bezpiece nie chciało się o nich pisach....

Ze swojego punktu widzenia powiem, że wolę żeby taki order dostał Benhakker, przynajmniej do momentu dostania orderu nie podejmował kontrowersyjnych decyzji. Michnik jest po prostu sam sobie winien, stał się kontrowersyjną postacią w III rp to i ordery przyznawane mu są niechętnie. Dla jednych wciąż jest bohaterem, dla innych skończoną szują. Może trzeba było jednak skopać leżącą komunę?

I chciałbym się dowiedzieć, na czym polega pochopność mojej opinii, skoro przytaczam fakty? Była żałoba (czyli płacz)? Była. Były później koszulki "nie płakałem po papieżu"? Były. Może faktycznie czegoś nie rozumiem, czy te koszulki były wyrazem szacunku? Hołdem? A może czarne barwy były objawem radości, że wreszcie "ten stary klecha" zszedł z tego świata?
  • Kosu

>tomeck napisał
    >* jest redaktorem naczelnym serwisu, który jako jeden z
    >pierwszych przywdział czarne barwy po śmierci papieża
    >(czekali na to?), a później promował koszulki "nie
    >płakałem po papieżu" oraz dodawał do swojej gazety
    >dzieła papieża mające zwiększyć sprzedaż;

Primo: wszyscy na to czekali. W takich momentach - gdy ktoś już wisi na granicy - od razu projektuje się np pierwsze strony gazet. I to co zobaczyłeś następnego dnia na półce w kiosku pewnie czekało od dni albo tygodni. Tak to po prostu wygląda.

Po drugie: może w działaniu Wyborczej nie ma niczego dziwnego? Może po prostu to Twoja teoria o bardzo konkretnych sympatiach tej gazety powoduje zaskoczenie?
    Wśród czytelników GW są zarówno wzorowi chrześcijanie jak i wzorowi ateiści czy buddyści. Jednego dnia robi się wydanie dla jednej grupy, a innego dla drugiej.
  • królowa życia

>tomeck napisał

>I chciałbym się dowiedzieć, na czym polega pochopność
    >mojej opinii, skoro przytaczam fakty? Była żałoba (czyli
    >płacz)? Była. Były później koszulki "nie płakałem po
    >papieżu"? Były. Może faktycznie czegoś nie rozumiem, czy
    >te koszulki były wyrazem szacunku? Hołdem? A może czarne
    >barwy były objawem radości, że wreszcie "ten stary
    >klecha" zszedł z tego świata?

Owszem, żałoba po papieżu była. Ale dlaczego uważasz, że sztuczna i na pokaz? A nawiązując do Twojej poprzedniej wypowiedzi, że "dodawali do swojej gazety dzieła papieża mające zwiększyć sprzedaż". O ile pamiętam, to wówczas niemal KAŻDA gazeta dodawała. I co, inne to robiły z autentycznego żalu i uczucia do JP II, a tylko "żydorcza" z chęci zysku? No proszę Cię..
    Zaś co do tiszertów, to po pierwsze, nie była to akcja GW, tylko Fundacji dla Wolności. A po drugie, nie była w swoim założeniu antyklerykalna czy antypapieska, tiszertów nawiązujących do papieża było raptem dwa, chodziło o propagowanie niepopularnych i kontrowersyjnych poglądów.
    Poza tym, to wydaje mi się, że Twoja uwaga o powstaniu w getcie była nieco nie na miejscu.
  • Nędzny

Krolowa nadmienila mnie w swojej wypowiedzi, coz za zaszczyt;> Dziekuje, ze zostalem przez Pania zauwazony;P a co do Pani wielkiego podziwu Michnikiem, hmmm, smieszne to troche:D mnie raczej smuci fakt, ze sa jeszcze ludzie ktorzy sie podniecaja takimi ludzmi:/ no ale co ja moge zrobic, powiem tylko: Michnik jako historia, ok, ale Michnik jako osoba publiczna III i IV RP, stanowcze NIE!

Tomecek jest najbardziej konkretna osoba na tym watku z tego co czytam:D
  • Barti

>tomeck napisał
    >Bo krytykujemy świętego Michnika?
    >
    >Jak dla mnie nie zasługuje na ordery ktoś, kto:
    >
    >* jest redaktorem naczelnym serwisu, który jako jeden z
    >pierwszych przywdział czarne barwy po śmierci papieża
    >(czekali na to?), a później promował koszulki "nie
    >płakałem po papieżu" oraz dodawał do swojej gazety
    >dzieła papieża mające zwiększyć sprzedaż;
    >
    >* narzeka na nadmierny pompatyzm obchodów rocznicy
    >Powstania Warszawskiego, że niby to było tak dawno temu
    >itd. Tymczasem ciekawy jestem, jak będzie obchodził
    >rocznicę Powstania w Getcie? No i oczywiście, skoro
    >Powstanie Warszawskie jest zbyt hucznie obchodzone, to
    >dlaczego przez tydzień klepią non stop sprawę Marca '68?

dobre spostrzezenie