-
Anonim
W dzisiejszej Gazecie Stołecznej na 1 stronie ukazał się artykuł na temat moich starań dotyczących nadania skwerowi przy ul.Rozłuckiej nazwy Skwerek Berek . Obok artykułu znajduje się sonda, na temat tego jaka nazwa powinna być nadana skwerowi. Serdecznie proszę o przeczytanie artykułu i wzięcie udziału w sondzie:
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,... -
Figlarz
-
Anonim
Moim zdaniem za malo patosu w tej nazwie.
Tyle mamy wojen, bitew, wodzow, jednostek, ofiar, herosow, grobow, smierci, porazek, mordow, krwii, cierpienia w dziejach naszego narodu, ze nie powinnismy siegac po radosne, dzieciece nazwy poki ich nie wykorzystamy.
Samo Powstanie Warszawskie nie zostalo jescze w nalezyty sposob upamietnione w naszej stolicy. Jasne jest kilka ulic, placow, rond, szkol, pomnikow, muzeow, rocznic. Ale to za malo! Czym sa te tabliczki wobec poswiecenia dzieci dla ich wpsolnej matki-ojczyzny? Czy mozna przecenic ich zaangazowanie? Czy mozna przeplacic za ich zycie i poswiecenie? Czy mozna zrobic ZA DUZO dla upamietnienie ich smierci?
Tyle jeszcze bezimiennych ofiar gwaltow i rozbojow dokonanych na naszej ojczyznie, jej dzieciach i jej kochanej stolicy Warszawie. Trzeba siac! Siac pamiec o patryjotach! Nie czas bawic sie i smiac kiedy jeszcze nie zostali nalezycie oplakani Ci, dzieki ktorym mamy teraz wolnosc, mamy teraz Polske!
Pozdrawiam serdecznie
ps. Czy 'berek' to nie jest zydowskie imie? Nic nie sugeruje z ciekwosci pytam :P -
Anonim
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,...
Poza tym to głupota kierować się sondami w takich serwisach bo łatwo je oszukać. Mi się nazwa nie podoba. -
-
Anonim
"Nie czas bawic sie i smiac kiedy jeszcze nie zostali nalezycie oplakani Ci, dzieki ktorym mamy teraz wolnosc, mamy teraz Polske ...
ps. Czy 'berek' to nie jest zydowskie imie? Nic nie sugeruje z ciekwosci pytam :P "
Mam rozumieć, że to żart?
Moim zdaniem wplatanie martyrologii w place zabaw dla dzieci to tak jakby śmiać się z poległych bohaterów. -
Anonim
>Maciej Pawłowski napisał
>"Nie czas bawic sie i smiac kiedy jeszcze nie zostali
>nalezycie oplakani Ci, dzieki ktorym mamy teraz wolnosc,
>mamy teraz Polske ...
>ps. Czy 'berek' to nie jest zydowskie imie? Nic nie sugeruje
>z ciekwosci pytam :P "
>
>
>Mam rozumieć, że to żart?
>
>Moim zdaniem wplatanie martyrologii w place zabaw dla dzieci
>to tak jakby śmiać się z poległych bohaterów.
Ironia dokladnie.
Staralem sie wczuc w role typowego warszawskiego fasadowego patryjoty, ktory bedzie postulowal nadanie ogrodkowi jordanowskiego imienia jakiegos batalionu, pulku czy tez kompanii z okresu II wojny swiatowej.
Juz sie udalo zmienic nazwe Ronda Babka na Zgrupowania AK "Radoslaw" [co za wdzieczna, krotka, chwytliwa nazwa! :P] to czemu nie nazwac jakos sympatycznie tego skwerka? I zawsze to mozna ladnie uargumentowac patosem, wojna, smiercia, poswieceniem.
-
Anonim
-
il crisantemo
już Ci na innym gronie odpisałam, ale widzę, że tutaj się pojawiasz, mimo że spamujesz na wielu:P
ale powtórzę:
a czemu nie Skwerek Obierek? Gierek (choć to może politycznie zabrzmieć)? Ogierek? Nerek? :D -
il crisantemo
>It's sink or swim napisała:
>czy "patryjota" to też miała być ironia??
....
czy Twoje pytanie to była ironia? (mam taką nadzieję). pytam serio... -
il crisantemo
i w ogóle czemu w sondzie nie ma odpowiedzi "nie obchodzi mnie to"; ) -
Anonim
>It's sink or swim napisała:
>czy "patryjota" to też miała być ironia??
>
>Pozdrawiam:)
Tak. Dlatego byl polaczony z fasadowym :)*
*uprzedzajac: warszawski znalazl sie tam tylko z uwagi na to, ze cala sprawa ma miejsce w Warszawie i to nie byla zadna ironia :P -
Anonim
>il crisantemo napisała:
>już Ci na innym gronie odpisałam, ale widzę, że tutaj
>się pojawiasz, mimo że spamujesz na wielu:P
>
>ale powtórzę:
>a czemu nie Skwerek Obierek? Gierek (choć to może
>politycznie zabrzmieć)? Ogierek? Nerek? :D
Dzienica zrobila konkurs, pozniej glosowanie.
Taki byl glos dzieci z okolicznych skzol i przedszkoli. A to ich plac zabaw.
Mamy w tym kraju demokracje. Chcemy miec spoleczenstwo obywatelskie.
Skoro juz robimy dzieciom takie lekcje demokracji i postaw obywatelskich to nie wypinajmy teraz na nie dupy. Nie szukajmy dziury w calym.
Chcialy Skwerek berek - niech maja.
Na powazne 'patronaty' znajda sie inne ulice, place... -
il crisantemo
ale ja nie uważam, że należy dawać poważny patronat - nic takiego nie napisałam. pytanie tylko, po co nagłaśniać sprawę i spamować na iluś gronach? jak dla mnie mogą sobie nadać jakąkolwiek nazwę, ale czy w ogóle jest też sens nadawania nazwy każdej uliczce, skwerkowi, zaułkowi, placykowi itp. ? -
Anonim
>il crisantemo napisała:
>....
>czy Twoje pytanie to była ironia? (mam taką nadzieję).
>pytam serio...
Chciałam się upewnić, bo w dzisiejszych czasach nigdy nic nie wiadomo:)
-
SĄSIAD
a może "skwerek wesołej najebki" ? :) wielu studentów zadowoliło by się tą nazwą; ) -
Anonim
>il crisantemo napisała:
>ale ja nie uważam, że należy dawać poważny patronat -
>nic takiego nie napisałam. pytanie tylko, po co
>nagłaśniać sprawę i spamować na iluś gronach? jak dla
>mnie mogą sobie nadać jakąkolwiek nazwę, ale czy w
>ogóle jest też sens nadawania nazwy każdej uliczce,
>skwerkowi, zaułkowi, placykowi itp. ?
A racja. Nie wszystkiemu trzeba nadawac nazwe.
Ale jak juz dzielnica wpadla na taki pomysl, zaangazowala w to dzieci to warto jednak ta nazwe nadac.
Nie po to zeby sie ten skwerek nazywal berek ale po to, zeby dzieci odebraly wazna lekcje demokracji, spoleczenstwa obywatelskiego. Aby dzieci od malego sie uczyly, ze w cywilizowanym demokratycznym kraju ludzie maja prawo ksztaltowac swoje otoczenie. Chodzac na wybory, referenda itp.
A teraz jak sie dzieciakom powie [brutalnie mowiac] "chuj wam w dupe, my i tak sobie to nazwiemy jak chcemy" to jaki wplyw to bedzie mialo na te dzieciaki?
A pozniej wielkie zdziwienie, ze na wybory chodzi 30% obywateli a referenda wszyscy maja w nosie.
Jak maja nie miec jak sie ich robi w wala od malego? -
Piotr
Ja jestem za. Dobra inicjatywa - brakuje takich nazw w Warszawie. Niewiele jest osób które na myśl o samej nazwie ul. Kubusia Puchatka nie uśmiechną się.
Może gdyby więcej było takich nazw a mniej martyrologicznych - inaczej by się żyło w tym mieście.
Jedno takie przemyślenie... Kilka lat temu słyszałem wypowiedź jakiegoś Szweda na temat bogactwa ich kraju. Powiedział, że są tak bogatym krajem, że ich samorządowcy głównie zajmują się tym jak ma być posiany trawnik, jaki kolor ma mieć chodnik, czy jak nazwać skwerek.
Czyżbyśmy jednak powoli doganiali kraje starej EU :P?
Wiem, że przemyślenie naiwne, ale w swojej naiwności moim zdaniem niesie jednak pewną prawdę. -
|netspider|
>Piotr napisał
>Ja jestem za. Dobra inicjatywa - brakuje takich nazw w
>Warszawie. Niewiele jest osób które na myśl o samej
>nazwie ul. Kubusia Puchatka nie uśmiechną się.
nie wiem czy istnieje nadal ta ulica, ale jakieś 18 lat temu ukończyłem 4 grupy przedszkola, przy ulicy o takiej właśnie nazwie:) -
Gdabski
-
Piotr
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne