Uniwersytet Warszawski [17258]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Магдалена

http://matura.onet.pl/1485631,infor...

Hm... Prowadzący badania byli z Krakowa??; )
  • Anonim

"Zestawienie rankingowe to efekt precyzyjnych wyliczeń i setek wypełnionych ankiet."

setek czyli nie tysiąca, czyli błąd statystyczny jest ogromny, czyli zachwiania roczne są normalne.
  • Piotr

Swoją drogą mnie wkurza takie zestawienie bo pokazuje jakoby SGH był najlepszy z ekonomii. Jest najlepszy ale z języków obcych i sztuki auto-promocji. Wszelkie narzędzia związane z statystyką (na której w ogromnej mierze opiera się ekonomia) których tam uczą - moim zdaniem leżą w porównaniu do WNE, czy MiM.
    Tak samo socjologia na UW bije na głowę to co uczą na podobne tematy na SGH.
  • Arisa

Jakiś czas temu widziałem ogólnoświatowy ranking. UW był 300, UJ 400tny. Jak to łatwo nadrobić 100 miejsc =)

A tak a propos linka - polecam komentarze.
  • Marta z LASu :D

Ale widzieliście ten ranking?

UJ - wskaźnik 100
    UW - wskaźnik 99,79

:-)
  • Dżimi

To wina masonów, żydów i cyklistów.
    Ahhh, i zapomniałbym... pedałów!!!!~~

Te rankingi i tak są ustawiane, najlepsza jest uczelnia ojca dyrektora w Toruniu.
    A kto śmie przeczyć ten żydo-mason jest, o!

a tak na poważnie, jedna jaskółka wiosny nie czyni; )
  • monia

toż to skandal!

Cały rok UJ musiał zbierać na tę łapówkę.
  • Mahoń.

osz kurczę.
    i koniec szpanu, że "studiuje sie na najlepszej uczelni w kraju" :)
  • Pjotr

Dla mnie bardziej liczy sie zestawienie kierunkow, ogolny ranking to chyba malo kogo obchodzi.
  • Магдалена

Mojego w Krk nie ma :D
    więc nadal mogę czuć trochę prestiżu; )
  • Ульяна

W całej Polsce nie ma. :)
  • b.

Na takie rankingi nie ma co patrzeć, szkoda oczu. Ranking "The Times", to jest to!
  • blessing moment

>Mahoń:) napisała:
    >osz kurczę.
    >i koniec szpanu, że "studiuje sie na najlepszej uczelni w
    >kraju" :)
    >

no właaaaaaśnie.... !
  • sven

Ranking był robiony inaczej niż rok temu. W tym roku UJ- otowi zaliczono wszystkie punkty za Collegium Medicum. Rok temu tego nie było. Zapewniam, że gdyby dorzucono Warszawski Uniwersytet Medyczny do UW to bylibyśmy pierwsi tak jak przez kilka ostatnich lat.
  • Justyna

odnośnie ekonomii na SGH, to wiem, że 5 lat temu było tak, że na WNE literatura uzupełniająca była już tylko po angielsku, a na SGH jako uzupełniające traktowano podręczniki uważane na WNE za podstawowe.
    to chyba o czymś świadczyło...
  • Doman

Co tylko potwierdza tezę Pjotra - porównywanie całych uczelni jest palcem po wodzie pisane.
  • Anonim

I co Wam po tych rankingach? Studiowanie na uczelni, która zajmuje 1 miejsce w rankingu wcale nie świadczy o tym, że ma się większą wiedzę itp. Jak ktoś chce się uczyć i przykłada się do tego co robi, to będzie umiał dużo nawet studiując na uczelni, która jest daleko w rankingach...
  • Imperator

>ciągły niedosyt marzeń... napisała:
    >I co Wam po tych rankingach? Studiowanie na uczelni, która
    >zajmuje 1 miejsce w rankingu wcale nie świadczy o tym, że
    >ma się większą wiedzę itp. Jak ktoś chce się uczyć i
    >przykłada się do tego co robi, to będzie umiał dużo
    >nawet studiując na uczelni, która jest daleko w
    >rankingach...

nie psuj atmosfery :o
  • Anonim

>ciągły niedosyt marzeń... napisała:
    >I co Wam po tych rankingach? Studiowanie na uczelni, która
    >zajmuje 1 miejsce w rankingu wcale nie świadczy o tym, że
    >ma się większą wiedzę itp. Jak ktoś chce się uczyć i
    >przykłada się do tego co robi, to będzie umiał dużo
    >nawet studiując na uczelni, która jest daleko w
    >rankingach...

To zalezy. Bo gorsza uczelnia to jednak gorsze mozliwosci. Z czegos jednak wynika fakt, ze jest gorsza; )

Po pierwsze na uczelni lepszej osiagniecie przyzwoitego poziomu wiedzy wymaga mniej wysilku niz na uczelni slabej - wystarczy normalnie uczestniczyc w zajeciach i zaliczac egzaminy by opuscic uczelnie z sporym zasobem wiedzy i spokojnie wkroczyc na rynek pracy. A sa uczelnie, w ktorych zaliczenie wszystkich ezgaminow daje jedynie minimalny poziom wiedzy nie wystarczajacy do skutecznego konkurowania na rynku pracy. Powazne braki trzeba nadrabiac samodzielnie.

Po drugie lepsza uczelnia daje wieksze mozliwosci: liczniejsza kadra naukowa, od ktorej mozna sie uczyc, latwy dostep do literatury, badan, wymiany miedzynarodowe, wizyty profesorow z Europy i calego wiata, mozliwosc pisania pracy pod okiem wybitnego fachowca w danej dziezinie... Itp. itd.

Wiec ambitna osoba, ktorej zalezy i tak zrobi lepszy interes wybierajac topowa uczelnie. Bedzie mogla rozwinac skrzydla, skorzytac z roznych mozliwosci...

I posiadanie dyplomu np. UW pozwala skoncetrowac sie na innych rzeczach niz udowadnianie ewentualnemu pracodawcy, iz posiadania dyplomu nie zawdziecza sie jedynie terminowym oplatom czesnego (jak w przypadku uczelni z dolu rankingu).
  • Anonim

Owszem zgadzam się z Tobą. Może zle się wyraziłam. Nie chodziło mi o to, że podobny poziom jest na najlepszej uczelni i na tej z szarego konca, tylko ze zbliżony poziom nauki i możliwości jest na kazdej uczelni z pierwszej 5, więc nie ma się co kłócić o to, czy UW powinien być na 1, czy 2 miejscu w rankingu, bo to i tak o niczym nie świadczy. Moim zdaniem większość Uniwerków w Polsce reprezentuje zbliżony poziom i tak naprawde skończenie np Uniwersytetu we Wrocławiu, nie jest mniej prestiżowe, niż dyplom UW.

Strasznie mnie irytuje, ze osoby, które studiują na UW tak się tym chełpią, a bez przesady posiadając index UW nie trzeba od razu popadać w jakąś przesadną dumę. Wiadomo, że posiadanie dyplomu UW dużo więcej znaczy, niż dyplomu, który ktoś uzyskał dzięki terminowym wpłatom czesnego.

Wydaje mi się, że każdy z Uniwerków w Polsce reprezentuje przyzwoity poziom nauczania. Być może niektóre mają więcej pieniędzy, ale jeśli chodzi o możliwości i poziom nauki, to jest on podobny. I nie trzeba się przesadnie chwalić, że studiuje się na najlepszej uczelni w kraju. Polacy myślą strasznie stereotypowo pod każdym względem. Moim zdaniem dyplom UW nie jest wcale jakiś bardziej prestiżowy niż dyplom innego Uniwerku.
  • 1
  • 2
| |

dla byłych, przyszłych i obecnych studentów UW (; PS: czytamy regulamin...

Uniwersytet Warszawski

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (25)