-
as always optimist; )
Witam,
Zapewne wielu z Was (jeśli nie wszyscy) spotyka na swojej drodze torby foliowe. Czy to w sklepie, na ulicy, w koszach, w parku, na chodniku, a także w swoim domu. A co najgorsze, nie znikają one tak szybko jakbyśmy chcieli – torby jednorazowe, których używamy przez kilkanaście minut, rozkładają się od 100 do 400 lat! Nie wiem jak Wy, ale ja mam tego dość Wspieram razem ze swoja organizacją studencką IFMSA-Poland akcje zbierania podpisów pod projektem ustawy z inicjatywy obywatelskiej. Ma ona zakazać rozdawania w sklepach torebek jednorazowych. Wszystkie niezbędne informacje znajdują się w filmie i prezentacji, do których linki zamieszczam poniżej:
http://new.ifmsa.pl/index.php?optio...
http://www.sendspace.pl/file/405C1f...
A stąd można ściągnąć tabele do zbierania podpisów:
http://www.foliowki.pl/sub/do-pobra...
Codziennie spotykacie się ze znajomymi, przyjaciółmi, rodziną. Zbierzcie podpisy, następnie napiszcie maila na adres mailowy w filmie lub prezentacji, abym mógł odebrać od Was podpisane listy i przesłać do komitetu organizacyjnego tej ustawy.
Liczę na Waszą postawę obywatelską,
Pozdrawiam,
Adam Kossut
IFMSA-Poland
-
Piotr
Tak sobie myślę że jest wiele innych rzeczy o wiele bardziej wartych uwagi naszego pokolenia niż jednorazówki.
Chociażby to, że kobieta mieszkająca w Polsce od iluś lat mająca dzieci z Polakiem i będąca jego żoną od 10 lat nie może dostać obywatelstwa, podczas gdy ktoś kto szybko biega po boisku dostaje w tydzień... -
Piotr
Inne o moim zdaniem o wiele bardziej ważne sprawy:
-Los imigrantów z Czeczenii, którzy są w naszym kraju w zawieszeniu czekając na odesłanie ich do piekła
-to że w parkach jest pełno psów z ras niebezpiecznych bez kagańców i łańcuchów a w parkach przecież bawią się dzieci, które są bezbronne
-jak przekonać ludzi do powrotu z zagranicy
Jeśli chodzi o dyskusję to:
-problemy takie, że w tym tempie to za jakieś 50 lat będzie w tym kraju żyło 20mln ludzi (nie ze względu na emigrację ale najniższy bodajże w całej UE wskaźnik urodzeń na jedną kobietę)
-coraz wyższa inflacja spowodowana przez poluzowanie polityki NBP
-wyjątkowo silny złoty który zabija eksport
Rzeczy które przyszły mi na myśl w tej chwili - jestem pewny, że ważnych przeczy jest więcej.
Jakoś pomimo wszystko jestem zwolennikiem zajęcia się większymi problemami. Mniejsze możemy sobie zostawić na czas gdy większe będą rozwiązane.
"Nie wolno żałować róż gdy las płonie" -> nie lubię autora tego cytatu, ale miał tutaj rację. -
Aleksandra
Jeśli chodzi o Słowackiego, to w jego dramacie było tak : ,, Nie czas żałowac róż, gdy płoną lasy''.
A ja lubię popierac inicjatywy, które mają szanse na większy odzew i realizację. -
-
Piotr
Taka jeszcze refleksja mi przyszła do głowy...
Z tymi foliówkami może się skończyć tak samo jak z biopaliwami. Przez to, że teraz są takie modne bo "ekologiczne" zamiast pszenicy czy innych zbóż na polach rośnie rzepak na biopaliwa. Skutek? Drastyczne podniesienie się cen na paliwa.
Jakie skutki może mieć produkcja papierowych opakowań? Wzrost ceny drewna - raczej nie spowoduje to wzrostu zalesienia (co by znów podwyższyło ceny żywności) ale spowoduje ceny mebli z drewna i papieru. Jak papier będzie droższy to może się okazać, że uderzy to np w dzieci z biednych rodzin z biednych krajów - może ich po prostu już być nie stać na kupno zeszytu jak będzie kosztował dwa lub trzy razy tyle co teraz.
Zamiast mebli z drewna będzie się z kolei produkowało meble z plastiku - szybko psujące się i powiększające sterty śmieci na wysypiskach.
Każdy kij ma dwa końce. Śmiem wątpić w słuszność powyższej akcji. -
Piotr
>Aleksandra napisała:
>Jeśli chodzi o Słowackiego, to w jego dramacie było tak :
>,, Nie czas żałowac róż, gdy płoną lasy''.
Myślałem, że kto inny to powiedział :P Mój błąd. -
Figlarz
to ja rzucę inny cytat:
"that's not a trash!"
http://pl.youtube.com/watch?v=5F2S4...
http://pl.youtube.com/watch?v=Mttu9...
http://pl.youtube.com/watch?v=L-a60... -
Pjotr
Jak wam tak przeszkadzaja te foliowki to ich nie uzywajcie po prostu, a nie jakies zakazy nie powiem skad chcecie wprowadzac. -
Anonim
proponuję:
-używać jednorazówek po raz drugi zamiast worka na śmieci
-wkładać nowy komputer w starą obudowę
itd.
i już 2 razy mniej plastiku potrzeba, bez wycinania dodatkowych drzew :P -
Anonim
Ale przecież już w sklepach pojawiły się torby wielorazowego użytku i nawet widzę na ulicach wiele osób z właśnie tymi torbami, więc chyba idzie ku dobremu. W Ikei już nie dostaniesz torebki, musisz kupić papierową. -
Anonim
taa super
foliowe opakowania out, nastepne będą papierowe bo przeciez "szkoda lasów", za 15 lat zakupy bedzie trzeba w zębach nosic..
a zastanawialiście się kiedyś kto najwięcej zyskuje na wycofaniu folii?na pewno nie środowisko,bo ono samo dałoby sobie rade,raczej koncerny ktore przy produkcji tych "naturalnych" opakowań wykorzystują i mase chemikaliów o wiele bardziej szkodliwych niz plastik, i tanią siłę roboczą w postaci nastoletnich azjatów.
jezli ktos mysli ze wycofanie plastikowych torebek majakiswyższy celto chyba nie do konca rozumie kapitalizm...
-
Student
>Kocica -Kot nie będący kocurem napisała:
> W Ikei już nie dostaniesz torebki, musisz kupić papierową.
nie prawda
ostatnio jak byłem to można było kupić za 1 zł plastikową dużą niebieską torbę ikei a za 50 groszy papierową.
i nic nie musisz, możesz wózkiem podjechać do samochodu i bez jakiejkolwiek torby wszystko załatwić . -
Anonim
wiesz, ja jeżdżę jak na razie autobusem, a kupić owszem możesz, ale to nie jest taki zwykły plastik, jak w supermarkecie, ale też torba wielorazowego użytku. -
as always optimist; )
>Piotr napisał
>Inne o moim zdaniem o wiele bardziej ważne sprawy:
>-Los imigrantów z Czeczenii, którzy są w naszym kraju w
>zawieszeniu czekając na odesłanie ich do piekła
>-to że w parkach jest pełno psów z ras niebezpiecznych
>bez kagańców i łańcuchów a w parkach przecież bawią
>się dzieci, które są bezbronne
>-jak przekonać ludzi do powrotu z zagranicy
>Jeśli chodzi o dyskusję to:
>-problemy takie, że w tym tempie to za jakieś 50 lat
>będzie w tym kraju żyło 20mln ludzi (nie ze względu na
>emigrację ale najniższy bodajże w całej UE wskaźnik
>urodzeń na jedną kobietę)
>-coraz wyższa inflacja spowodowana przez poluzowanie
>polityki NBP
>-wyjątkowo silny złoty który zabija eksport
>
>Rzeczy które przyszły mi na myśl w tej chwili - jestem
>pewny, że ważnych przeczy jest więcej.
>
>Jakoś pomimo wszystko jestem zwolennikiem zajęcia się
>większymi problemami. Mniejsze możemy sobie zostawić na
>czas gdy większe będą rozwiązane.
>
>"Nie wolno żałować róż gdy las płonie" -> nie lubię
>autora tego cytatu, ale miał tutaj rację.
Widze ze trafilem na bratnia dusze :) tez jestem idealista, aktywista czy spolecznikiem, jak zwał tal zwał :) staram sie naprawic ten wykrzywiony swiat. Nasza organizacja IFMSA zrzeszajaca studentow medycny na calym swiecie jest najwieksza organizacja studencka. Jednym z programow stalych jest SCORP (Standing Committee on Human Rights and Peace). Zajmujemy sie ochrona Praw Czlowieka, z naciskiem na prawa Uchodzcow, wspolpracujemy m.in z takimi organizacjami jak UNCIEF, Amnesty Int. WOŚP czy UNHCR. Organizujemy warsztaty i szkolenia z zakresu Praw Czlowieka, jezdzimy takze do Osrodka dla Uchodzcow w Debaku pod Warszawa, gdzie uczymy dzieciaki z roznych krajow jak dbac o wlasna higiene... To tylko niektore nasze akcje, tylko 1 z 6 stalych programow (jeszcze np. SCOPH - program staly ds. zdrowia publicznego oraz SCORA - program staly ds. zdrowia reprodukcyjnego i HIV/AIDS)
A Ty co robisz?
Chce Ci tylko wykazac, ze zajmujemy sie roznymi sprawami, i tymi wazniejszymi, i tymi mniej waznymi. Nie tylko o tym piszemy, ale wprowadzamy nasze slowa w czyn. Ale i tak wszystko zalezy od pogladow i oceny sytuacji danego czlowieka. Dla niektorych wazniejsze moze byc srodowisko w ktorym zyje, a dla innych problem uchodztwa kilka krajow obok... Ja niczyich pogladow nie bede ocenial ani wysmiewal, kazdy dziala wg wlasnego uznania. Przykro mi ze tak zareagowales sprowadzajac moja akcje do smiesznosci przy tych problemach co wypisales... Mam nadzieje ze jakos sie ustosunkujesz do mojej wypowiedzi. Krytyka oczywiscie jest wzniejsza od pochlebstw, gdyz powoduje dyskusje i zmusza do myslenia. Licze na kontynuacje wymiany pogladow :)
pozdrawiam
PS jestesmy organizacja pozarzadowa, apolityczna, wiec nie zajmujemy sie inflacja czy mocnym kursem zlotego... od tego sa Ci na gorze; ) Akcja STOP FOLIOWKOM! jest nastepstwem naruszenia 24. artykulu Powszechnej Deklaracji Praw Czlowieka, ktory mowi o prawie do zycia w zdrowym srodowisku. -
as always optimist; )
>norczi napisał
>taa super
>
>foliowe opakowania out, nastepne będą papierowe bo
>przeciez "szkoda lasów", za 15 lat zakupy bedzie trzeba w
>zębach nosic..
>
>a zastanawialiście się kiedyś kto najwięcej zyskuje na
>wycofaniu folii?na pewno nie środowisko,bo ono samo dałoby
>sobie rade,raczej koncerny ktore przy produkcji tych
>"naturalnych" opakowań wykorzystują i mase chemikaliów o
>wiele bardziej szkodliwych niz plastik, i tanią siłę
>roboczą w postaci nastoletnich azjatów.
>
>jezli ktos mysli ze wycofanie plastikowych torebek
>majakiswyższy celto chyba nie do konca rozumie
>kapitalizm...
>
>
a kogo to obchodzi kto na tym zyskuje? niestety nasz narod cechuje taka zawisc do ludzi, ktorzy wpadli na jakis pomysl i sie dorobili na tym. na pewno to jakis szary uklad polityki i biznesu. ludzie, opamietajcie sie! naprawde mozna zarobic kase przy czyms dobrym, co wplynie na jakosc naszego zycia nie od razu moze, ale w ciagu kilku, kilkunastu lat... jak ktos mial taki pomysl to krzyzyk na droge i oby wiecej takich idei! co do chemikaliow... bierz takie eko-torby, ktore nie maja nadrukow, lub maja ich jak najmniej. reklama wszedzie sie wedrze niestety. niestety na pewno gdzies sie zdarzy, ze sa do produkcji czegokolwiek wykorzystywani mlodzi azjaci... ale moim zdaniem to zbyt powazny temat zeby go laczyc z foliowkami.
-
as always optimist; )
>Piotr napisał
>Taka jeszcze refleksja mi przyszła do głowy...
>
>Z tymi foliówkami może się skończyć tak samo jak z
>biopaliwami. Przez to, że teraz są takie modne bo
>"ekologiczne" zamiast pszenicy czy innych zbóż na polach
>rośnie rzepak na biopaliwa. Skutek? Drastyczne podniesienie
>się cen na paliwa.
>
>Jakie skutki może mieć produkcja papierowych opakowań?
>Wzrost ceny drewna - raczej nie spowoduje to wzrostu
>zalesienia (co by znów podwyższyło ceny żywności) ale
>spowoduje ceny mebli z drewna i papieru. Jak papier będzie
>droższy to może się okazać, że uderzy to np w dzieci z
>biednych rodzin z biednych krajów - może ich po prostu
>już być nie stać na kupno zeszytu jak będzie kosztował
>dwa lub trzy razy tyle co teraz.
>Zamiast mebli z drewna będzie się z kolei produkowało
>meble z plastiku - szybko psujące się i powiększające
>sterty śmieci na wysypiskach.
>
>Każdy kij ma dwa końce. Śmiem wątpić w słuszność
>powyższej akcji.
niektorzy nie sa swiadomi probelmu foliowych torebek jednorazowych. ta akcja ma na celu nie tylko zmiane prawa ale takze spowodowac zmiane w toku myslenia naszego spoleczenstwa (tak jak przeprowadzanie ankiet na jakikolwiek temat spowoduje rozmyslanie np jakie serki lubie a dlaczego itd itp). Sprawic, abysmy zaczeli sie zastanawiac nie tyle co nad sensem zycia, ale nad tym co trafia do naszych koszy i co sie z tym potem dzieje. -
Piotr
Powiem tyle - jestem pod wrażeniem.
Jakiś czas temu miałem zaangażować się w działalność KWK, ale z różnych przyczyn tego nie zrobiłem.
Sądziłem że jesteś osobą z jakiejś "ekologicznej" organizacji.
Tak więc chylę czoło. -
Doman
>Piotr napisał
>Tak sobie myślę że jest wiele innych rzeczy o wiele
>bardziej wartych uwagi naszego pokolenia niż
>jednorazówki.
Zapewne masz rację, tyle że ja tu nie widzę sytuacji albo-albo. Przecież walka o opakowania wielokrotnego użytku zupełnie nie przeszkadza staraniom o poprawę losu uchodźców. A idąc dalej takim rozumowaniem policja nie powinna ścigać wandali i chuliganów dopóki nie wyłapie wszystkich morderców i gwałcicieli. -
as always optimist; )
heh, tez nie mam do nich zaufania :)co to KWK? :) poza tym bez przesady z tym chyleniem czola, i tak moznaby robic wiecej, tylko chetnych brak... i zamiast chylic czolo to chodz z podniesionym i zbieraj podpisy; ) dasz rade pozbierac troche? w koncu "troche" ludzi na uniwerku jest... :) latwiej by mi bylo zebrac listy od jednej osoby z UW niz od kilkunastu, na co licze ale jednak...:) -
Piotr
Komitet Wolny Kaukaz
http://www.wolnykaukaz.org/kaukaz/
Pod foliówkami zbierać podpisów nie będę bo się akurat z tym działaniem nie zgadzam - z chęcią jednak przyjrzę się innym waszym działaniom i spróbuję jakoś wesprzeć.
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne