Uniwersytet Warszawski [17258]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Mysterio Wspaniały

w regulaminie studiów jest napisane, że student nie musi pisać egzaminu w 1 terminie i przysluguje mu tylko termin wrześniowy, zgadza się? czy za nieobecność na 1 terminie dostaje 2? bo mi wykładowca wpisał NK. miał takie prawo? maiłem zwolnienie za 1 termin. wykładowca zorganizował tydzien później 2 termin dla osób ze zwolnieniem, ale ja nie byłem w stanie się nauczyć i nie chciałem 2, więc w ogóle zrezygnowałem z 1 terminu, mając nadzieję, że regulamin nie kłamie...myliłem się?
  • Anonim

Oj, kłóć się z nim! Ja dwa razy nie podchodziłem do egzaminu w pierwszym terminie. I tylko z tego drugiego podejścia mam ocenę! Żadnych dwój ani tego typu dziwactw! A wykładowcy powiedz, żeby Ci natychmiast wykreślił to NK i żeby sobie poczytał regulamin studiów na UW :/.
  • Mysterio Wspaniały

W sesji zimowej opuściłem 1 termin i nie było żadnych problemów, mam ocenę tylko za marzec. A tu taki numer! jak zobaczyłem to NK to zdębiałem! Twoje słowa mnie uspokoiły! Będę interweniował! DZIĘKI!!! :)

a co w ogóle oznacza NK? bo wydaje mi się, że warunek...a słyszałem, że nic nie znaczy :]
  • Abhijeet

NK to 'nieklasyfikowany' - np. student na urlopie, dziekance, etc.
    masz prawo nie przyjsc na pierwszy termin i nie mozesz za to dostac dwojki. po prostu tracisz jeden termin i tyle. zadnych dwoj!
  • Mysterio Wspaniały

ufff...<radocha> :)
  • Justyna

pytanie na wszelki wypadek. jak to jest z warunkami na pierwszym roku? bo jedni maja, inni nie. zalezy od wydziału? czy jesli nie zdam poprawki na pierwszym roku to jest w ogole jakas szansa zebym nie wyleciala od razu ze studiow?
  • Kasia

Czy jest możliwym, by na różnych wydziałach w różny sposób traktowano "NK"? U mnie jest to normalną praktyką, ze jeśli ktoś nie podchodzi do egzaminu w pierwszym terminie, to ma wpisane owo NK. Nie ma ono żadnego znaczenia w praktyce.

(to tak a propos rady, by się kłócić o wykreślenie tego "NK" - jak już się kłócić, to warto wiedzieć, po co; ))
  • Anonim

>j napisała:
    >pytanie na wszelki wypadek. jak to jest z warunkami na
    >pierwszym roku? bo jedni maja, inni nie. zalezy od
    >wydziału? czy jesli nie zdam poprawki na pierwszym roku to
    >jest w ogole jakas szansa zebym nie wyleciala od razu ze
    >studiow?

No właśnie.Jak w końcu jest,jeśli się nie zaliczy poprawki na pierwszym roku?Przysługuje komis?
  • Anonim

To zależy od wydziału. Na moim wydaziele można mieć nawet repete na 1 roku. Najlepiej zapytaj się o to na gronie swojego wydziału.
  • Anonim

A czy ktoś się orientujee na jakich zasadach można wznowić się na studiach? Czy jak zostane skreślona z listy studentów, to pozniej mogę starać się o wznowienie. Oczywiście wiem, ze wznowienie jest płatne, ale na jakich warunkach?
  • Anonim

>Julka napisała:
    >
    >
    >To zależy od wydziału. Na moim wydaziele można mieć
    >nawet repete na 1 roku. Najlepiej zapytaj się o to na
    >gronie swojego wydziału.

We wrześniu niby mówili,że od tego roku nie ma warunków ani komisów na I roku.Ale zaznaczyli,że jest to odgórna decyzja i wydział nie ma z tym nic wspólnego.Więc już zupełnie nie rozumiem.
    Wszyscy studenci powinni być na równych prawach,pierwszoroczni też powinni mieć prawo do warunku.
  • Golińska

> A czy ktoś się orientujee na jakich zasadach można wznowić się na studiach? Czy jak zostane skreślona z listy studentów, to pozniej mogę starać się o wznowienie. Oczywiście wiem, ze wznowienie jest płatne, ale na jakich warunkach?

wszystko to powinno byc okreslone w zasadach studiowania na Twoim wydziale
  • Golińska

>We wrześniu niby mówili,że od tego roku nie ma warunków ani komisów na I roku.Ale zaznaczyli,że jest to odgórna decyzja i wydział nie ma z tym nic wspólnego.Więc już zupełnie nie rozumiem.

Wszyscy studenci powinni być na równych prawach,pierwszoroczni też powinni mieć prawo do warunku.

wszystko to jest okreslone osobno na kazdym wydziale w zasadach studiowania - nie ma odgórnych przepisów w tej kwestii
  • Doman

Nie wierzę, żeby zlikwidowali egzaminy komisyjne. Przecież komis jest z założenia do wyjątkowych przypadków (np. choroba), a takie mogą się przydarzyć każdemu.
  • Golińska

nie ma zadnej likwidacji komisow - to jakas totalna bzdura.
  • po prostu ja...

Czy ktoś mógłby mi udzielić w miarę pewnej odpowiedzi, bądź odesłać do kogoś kto takowej mógłby udzielić, jak to jest z niezaliczeniem oguna? Czy oprócz utraty żetonów skutkuje to także niezaliczeniem semestru? I czy jest to zależne od wydziału, czy to jakiś odgórny uniwersytecki przepis?
    Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
  • czajka

szukam pomocy kogoś uczonego w prawie, a w zasadzie nawet tylko w przepisach UW:

czy jest jakiś przepis uzasadniający zmniejszenie należności za żetony na lektorat?

(600zł??!! no błagam... =.= )

czy ktoś już może składał takie podania?

nigdy nie zwracałam uwagi na te koszty żetonów, tak mi się kołatało, że to ok. 150 zł (taa, za wf...:| ), a teraz, jak będę musiała dokupić lektoratowych, to prędzej sobie w łeb strzelę, niż tyle wyłuskam :|
    więc tak się zastanawiam, czy podaniami da się to jakoś rozwiązać?...
  • józio

na raty se rozloz
  • czajka

taki jest zasadniczy plan, ale miałam nadzieję, że jest opcja, aby część umorzyć...
  • Golińska

zawsze mozesz napisac podanie
    moze uzyskasz na to zgode
  • 1
  • 2
| |

dla byłych, przyszłych i obecnych studentów UW (; PS: czytamy regulamin...

Uniwersytet Warszawski

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (25)