-
Anonim
do wszystkich, którym sprawa ochrony jednego z najpiękniejszych zakątków Europy nie jest obca, zwracam się z ogromną prośbą, abyście wysłali list protestacyjny do Premiera RP przeciwko budowie obwodnicy przez Augustów, która miałaby przecinać Dolinę Rospudy. Zajmie Wam to chwilę, a może zmienić losy Rospudy...
List wyślecie ze strony: http://www.dolina-rospudy.pl/index.... -
Krysia
Wysłałam i popieram. Dodam link do strony, która pokazuje, jak wyglądają alternatywne warianty przebiegu trasy Via Baltica:
http://www.darzbor.v24.pl/vb/index.... -
Anonim
Z innego tematu:
manifestacja w obronie torfowisk Rospudy o godz. 13-tej
w najbliższą niedzielę, 25. lutego, na Starym Mieście w Warszawie pod
Kolumna Zygmunta. -
Anonim
nie chce za bardzo krytykować, bo trzeba bronić przyrode, bo sama tego nie zrobi, ale prosze was wszystkich o rozsądek... ile dni spędziliście w augu, że możcie się na ten temat wypowiadać. A ile razy pływaliście lub spłynęliście rowspudą? wiecie ile lat jeszcze trzeba bedzie czekać, żeby tę alternatywną drogę wybudować i ile działek trzba bedzie wykupowac od osób, które wcale nie chcą ich sprzedawać? wiecie jak piekna jest tam przyroda, gdzie jest alternatywna droga, np. dowspuda koło raczek?
wysyłam te pytania, żeby każdy się nad tym zastanowił zanim się wypowie. i nie mówie, że nie trzeba ratowac przyrody, ale moim zdaniem żadne rozwiąznanie nie jest wcale doskonałe -
-
Piq§
A mnie najbardziej wq*** ze wszyscy jak szaleni lataja teraz z zielonymi wstazeczkami, ot lans -
Tomek
Powieście się wszyscy na drzewach a my dalej będziemy stać w korkach ... -
Ewa
Świetnie. Podcinajmy sobie sami gałąź, na której siedzimy. Ponadto osuszmy morze, bo jest za mokre i zmniejszmy góry, bo są za wysokie. O i przeprowadźmy autostradę. To najlepszy pomysł.
Niestety, mam rodzinę w Augustowie. Problemem jest to, że oni nie mają tam pasów i sygnalizacji.
A ile kosztuje osuszenie torfowisk? -
Krysia
Ja przez 7 lat co roku byłam w Augustowie - stamtąd wypływały spływy Czarną Hańczą... wiem o czym mówię. Z czego tam w Augustowie żyjecie? Czy nie z turystyki przypadkiem? Zastanówcie się, czy naprawdę chcecie stracić to, co macie najcenniejsze.
A zielone wstążeczki to nie żaden lans, tylko wyrażanie swoich przekonań i demonstracja, że nie jest nam ta sprawa obojętna. Im więcej nas będzie, tym większa szansa, że politycy jeszcze się zastanowią... mam nadzieję.
Przypominam: jutro MANIFESTACJA - 13:00 pod kolumną Zygmunta. -
Anonim
hmmm, kiedy jeszcze raz ostatnio byłam w augu były i pasy i sygnalizacja. i tiry. fakt augu żyje turystyką, bo poza sezonem wiatr i cisza, ale masa tirów ich też nie zachęca do przyjeżdżania. i podkreślę, bo chyba nie zostałam zrozumiana uważam, że nie można niszczyć przyrody, ale ta alternatywna droga RÓWNIEŻ zniszczy piekną przyrodę.
a mnie wkurwia to, że wielcy warszwacy obrońcy, wstawiają się za małymi nieporadnymi mieszkańcami augu (btw ja nie jestem z augu, tylko z suwałk), i jesteście tacy dobrzy i wiecie co tam dla ludzi będzie dobre.
więc powtórze: Chrońmy przyrodę i Ludzi razem z nią -
Krysia
Warszawiacy wstawiają się za przyrodą, która sama się nie może bronić. Również za miejscami, w które sami jeżdżą na wakacje. Zrozumcie, to nie jest tylko Wasza sprawa! To jest dobro wszystkich Polaków, a od kiedy jesteśmy w Unii nie tylko Polaków. -
Krysia
Dodam jeszcze, dlaczego moim zdaniem rozwiązanie, które przecina Rospudę w wąskim miejscu jest dużo lepsze: ma to znaczenie dla kajakarzy, aby nie mieli widoku na autostradę przez środek tej pięknej doliny oraz dla przyrody. Najcenniejsze siedliska endemicznych gatunków zwierząt i roślin na pewno znajdują się w środku tego terenu, a nie na obrzeżach. -
Anonim
>Krysia napisała:
>Warszawiacy wstawiają się za przyrodą, która sama się
>nie może bronić. Również za miejscami, w które sami
>jeżdżą na wakacje. Zrozumcie, to nie jest tylko Wasza
>sprawa! To jest dobro wszystkich Polaków, a od kiedy
>jesteśmy w Unii nie tylko Polaków.
Tylko tu wychodzi taka troche pitolona hipokryzja wszystkich eko zboczencow.
Jak dolina - to sprawa wszystkich, calej Polski, calego swiata
Jak obwodnica - a to juz problem mieszkancow tego miasta
Jakos nie pamietam zeby przez lata, kiedy Augustow walczyl o obwodnice ktso sobie wpinal tasiemki w klape, tos protestowa, ktos urzadzal marsze poparcia, ktos sie wspinal na latarnie drogowe... Wszyscy mieli to w glebokim powazaniu. Nikt nie oglaszal manifestacji, ktore mialy zmusic rzad do budowy autostrad i obwodnic. kazda lokalna spolecznosc musiala walczyc o taka obwodnice na wlasna reke - nikogo nie obchodzilo, ze gra szla o wysoka stawke - zycie, zdrowie i majatek ludzi mieszkajacych w miastach rozjezdzanych przez TIR'y - jak ktos mieszkal to wie o czym mowie, ja mialem przyjemnosc mieszkac w takim miescie - wypadki, straszny halas, pekajace budynki.
Jak teraz chodzi o uratowanie jakiegos kwiatka to sie kuna nalge w wszystkich solidarnosc narodowa obudzila.
Gdziescie kuna byli "zielonowstazkowcy" jak trzeba bylo ludzi ratowac? -
Hubert
Nie zwalaj proszę winy na nas. To, że problem od lat nie jest rozwiązany to jest ewidentna wina lokalnych polityków, którzy, jak przypuszczam, żyli od wyborów do wyborów, a teraz dopiero stali się takimi "obrońcami" ludzi.
Nie podoba mi się to, w jaki sposób zwolennicy obwodnicy ustawiają oś sporu wg kategorii ludzie kontra kwiatki. To nie o to chodzi! Od lat są inne warianty dróg, tylko nie wiem co za matoł (tak, biorę pełną odpowiedzialność za te słowa) zadecydował o wybraniu wariantu przez teren chroniony, nie wiem też, który matoł zgodził się na finansowanie tej drogi (500 mln to sporo, wychodzi dużo drożej za kilometr niż niesławna autostrada Gdańsk-Toruń). W ogóle sprawa śmierdzi, prawnicy mówią, że prawo jest łamane, ponad połowa Polaków chce wariantu alternatywnego, Komisja Europejska grozi sankcjami (czyli nakazem rozbiórki nielegalnej obwodnicy i karą nawet do 100 tys euro dziennie!), Prezydent i kilku ludzi z wierchuszki rzadowej sa sceptyczni wobec budowy, sprawę bada CBA tylko lokalne pisowskie władze z ministrem Szyszką i GDDKiA z godnym lepszej sprawy uporem brną w to bagno :/
A nazywanie obrońców Rospudy garstką ekstremistów jest niesmacznym skandalem, który sporu nie rozwiązuje, lecz zaognia metodą napuszczania miejscowej społeczności na uczciwych ludzi... :/ -
Hubert
PS Jeśli wg Ciebie jest to kwestia jednego kwiatka, to wg mnie jest to kwestia jednej stłuczki na skrzyżowaniu... :P -
Ewa
Mi się nie podoba to, w jaki sposób politycy próbują skompromitować ekologów, aby uzyskać poparcie.
Przecież nikt nie mówi, że problem wypadków nie istnieje, nikt nie sprzeciwia się budowie obwodnicy, tylko miejscu, w którym ma powstać.
Poadto cała ta sprawa jest jak dla mnie szyta grubymi nićmi.
A minister ochrony środowiska...
To że politycy Pis-u są tacy uparci w stosunku do miejsca przebiegu tej obwodnicy też wydaje m się podejrzane.
Swoją drogą żal, że zachwycamy się obcymi krajami, podziwiamy ich przyrodę, nie wiedząc o tym, co sami mamy. Nie doceniając tego i chcąc jeszcze to zniszczyć. -
Anonim
>Hubert napisał
>PS Jeśli wg Ciebie jest to kwestia jednego kwiatka, to wg
>mnie jest to kwestia jednej stłuczki na skrzyżowaniu... :P
porównujesz życie człowieka z życiem kwiatka? -
Ewa
Myślę, że skoro można wybdować wersję alternatywną nalezy to zrobić. Pamiętajmy, że to obszar unikatowy. Jeżeli osuszymy torfowiska, zginą nie tylko kwiatki, ale i gatunki zwierząt, których nigdzie indziej nie można znaleźć. Miejmy na względzie człowieka i te, jakto pogardliwie nazywacie, kwiatki. Jeśli umrze przyroda, umrzemy i my. Już nie przez samochody.
A argumenty typu życie kwatka czy życie człowieka są nonsensowne. Niczego nie dają. Po prostu uważam, że są absurdalne.
Jeśli się da chrońmy siebie i przyrodę. A w tym przypadku się da.
-
Anonim
Dziwi mnie robienie z siebie "eko-chocholow".
Np. taki wielce szanowny posel Pan R.Kalisz wystapil dzisaj w TVN z zielona wstazka w klapie, zazarcie, niczym lwica broniaca swoich malych, bronil tej unikatowej doliny.
Tylko dla mnie sie pojawia pytanie. Gdzie on kuna byl, jak SLD bylo u wladzy, dlaczego wtedy nie skolowal autostrady omijajacej doline, nie zabezpieczyl jej itp. itd.
I tak mozna 'rzucic kamien' w strone 99% politykow, mediow i artystow ktorzy teraz staja w obronie doliny.
Robia to wszystko na pokaz, jest akcja to trzeba sie wykazac, uspokoic sumienie, byc trendi - a przeszlosc czy przyszlosc sie nie licza - wazne zeby sie pokazac, zeby narobic szumu.
Zaloze sie, orzeszki przeciw piwu, ze jesli zostanie powstrzymana teraz budowa i uruchomiony zostanie plan budowy obwodnicy w innym miejscu wszyscy o Augustowie zapomna. Zadne media, zadni politycy i zadni artysci, zadne 'eko-chocholy' nie beda robic akcji pomagajacym ludziom w tym miescie, nikt nie zrobi zrzutki na oplacenie 'przeprowadzaczy' na przejsciach, nikt nie zbuduje kladki dla pieszych, nikt nie zasponsoruje lokalnej drogowce radiowozu wyposazonego w sprzet do specjalistycznej kontroli TIR'ow i nikt nie ebdzie patrzyl na rece i zaganial do roboty drogowcow.
-
Anonim
Porównywanie życia kwiatka do życia człowieka jest tak samo bezsensowne jak porównywanie nauk humanistycznych ze ścisłymi i nie ma sensu. Wkurza mnie tylko to, że w naszych czasach nie broni się już ludzi, którzy tej ochrony potrzebują. -
Anonim
>impregnowany Bela Lugosi napisała:
>Myślę, że skoro można wybdować wersję alternatywną
>nalezy to zrobić.
A czy aby na pewno wiemy, ze mozna zbudowac naprawde lepszą i, jak to jest tysiackrotnie podkreslane, tansza wersje? Bo na razie wyglada na to, ze nikt tego nie wie, nie ma zadnych fachowych opracowan, analiz geologicznych, itd.. Czy ktos z Was zadal sobie pytanie, jak i przez kogo przygotowany jest ten "alternatywny" projekt?
Polecam koncowke tego artykulu w onecie:
http://wiadomosci.onet.pl/1492768,1...
Projekt alternatywnej obwodnicy przygotowal jakis gosc tuz po studiach, bez zadnego doswiadczenia ani uprawnien, w dodatku zaden specjalista nie smial go imiennie poprzec i podpisac.
I na tym opieramy swoja alternatywnoobwodnicowa argumentacje? No rany..
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne