Uniwersytet Warszawski [17259]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • eNa

Ciekawa jestem jakie macie sposoby, techniki na naukę na ostatnią chwilę i jak sobie z tym radzicie/nieradzicie.
    Zdarza wam się, że po raz pierwszy zaglądacie do książek/notatek z wykładów na tydzień przed egzaminem? Jeśli tak, jak się z tym czujecie?
  • Aleksandra

pragnę zauważyc,że na tydzień przed egzaminem to NIE JEST na ostatnią chwilę
    to właściwie więcej niż wystarczy
    chyba,że kompletnie nic się nie kuma
  • maj

zgadzam sie z Aleksandrą; )
    na ostatnią chwilę to 2h przed egzaminem :p
  • Natolin the real Szatan!!

>Aleksandra napisała:

>chyba,że kompletnie nic się nie kuma

chyba, że nie ma się nic innego do roboty poza nauką...
  • ___

doświadczenie podpowiada, że im więcej i dłuzej się człowiek uczył przed egzaminem tym gorszą ocene dostawał; ]
    a tymczasem siego roku, nie uczcie się dziś za wiele; ]
  • Helena 'Elbereth' Sobol

Moje doświadczenie podpowiada, że ocena zależy od chamskości pytań i/lub prowadzącego w proporcji odwrotnej. :P A także od ilości nagromadzonej wiedzy, bez względu na czas poświęcony na zakuwanie. :P

A na ostatnią chwilę uczę się tylko jeśli nie mam wyboru, tj. mam znacznie ważniejsze przedmioty, które pochłoną cały mój czas. I czuję się z tym zwykle lekko wkurzona, ale zwykle jestem na tyle przemęczona, żeby już mnie nie ruszało nic za bardzo...
  • eNa

a może też zależy to od materiału który trzeba opanować?

tak czy owak, jaki macie sposób jak musicie ogarnąć ogrom materiału w krótkim czasie cokolwiek to dla was znaczy?
  • Anonim

Sposób? Myślę, że to zalezy od tego, jak się lubisz uczyć. Niektórzy siedzą po nochach, inni wstają rano. Jedni układają wierszyki lub historyjki, inni wkuwają wszystko na pamięć.
    Ja piję kawę, jem czekoladę i się uczę na twardym krześle, tak żeby nie było mi zbyt wygodnie:P I siedzę dopóki się nie nauczę:)
  • Helena 'Elbereth' Sobol

Ja się staram pokochać to, co bardzo chcę ogarnąć - pomaga. :)
  • ___

na łóżku, wygodnie, można wszystko rozłożyć wokół siebie, na wszystko jest miejsce. jak przysypiam to ustawiam budzik na drzemkę, potem się budzę i znów do nauki.
  • Nati- niedobra kobieta :))

a moim zdaniem ten watek jest troche z tzw. dupy o_O zamaist zakladac kilka beznadziejnych watkow i sie nimi zajmowac to lepiej usiasc do nauki juz teraz i koniec-to jest moja rada dla Ciebie eNa...
  • eNa

A dlaczego tak uważasz Natalio?
    Czy nie uważasz, że to dobry sposób na zapoznanie się z poglądami studentów warszawskich, studium socjologiczno-antropologiczne?

Mam wrażenie że od razu nasunęły Ci się pewne konkluzje (że szukam rad dla siebie?), czy tak rzeczywiście było?
    Nie szukam rad dla siebie, potrzebuję i chcę znać nastawienie ludzi zazwyczaj młodszych ode mnie - mieć tzw. świeże spojrzenie.

Ja uczę się z wyboru, bo to moja pasja, doceniona dopiero po skończonym już jednym fakultecie, uczę się chętnie i niemal zawsze jak tylko nie pracuję, rzecz w tym, że zdaję sobie sprawę, że świat nie kończy się na mnie.

Mam propozycję - jeśli nie podoba Ci się jakiś wątek, może po prostu go nie czytaj? (to tylko sugestia)

pozdrawiam.
  • Aleksandra

studium socjologiczno-antropologiczne (sic!), no bez przesady
  • daria

podstawa nauki na ostatnią chwilę to duuuużo kawy.
    Wyłączamy telefon i nie wchodzimy na grono.
    Książka, kawka i krzesło, czasem można zmienić miejsce na fotel.
    Presja czasu zrobi swoje.
  • lestaca

Coś, co usiłuję robić w takich chwilach: po prostu się uczyć. Nie marudzić że mi sie nie chce, nie latać po gronie, nie chodzić co chwilę do kuchni (no bo pić mi się chce...) nie ani nie załatwiać innych jakich-to-ważnych-rzeczy. Książka, zeszyt do ew notatek, lampka nocna, kawka i trochę dyscypliny, żeby nie uciekać nigdzie myślą. Z tym ostatnim najgorzej :/
  • MGR Ewa * Biedronka

No i chyba jeszcze POZYTYWNE NASTAWIENIE, co...?; ) Wszystko, j/w + wiara w to, że będą odpowiednie pytania...; P
  • vic†or

pamiętać aby nie uczyć się tuż przed stanem faktycznym (tzn przed drzwiami do sali) i nie wpaść w wir "powiedz mi, jak to było" - duża część wiedzy wyparowywuje dzięki stresowi
  • Una persona molto intelligente

Ja chciałbym tylko powiedzieć, że jestem w szoku. Kiedy autorka tematu napisała, ze tydzień przed jest "ostatnią chwilą", to serce mi się zatrzymało. Dla mnie ostatnia chwila to pół godziny przed egzaminem, natomiast przed tą sesją mam zamiar zacząć się uczyć w ten weekend i sądzę, że będzie to mój wielki sukces, gdyż będzie to POTWORNIE WCZEŚNIE. Uczenie się więcej niż 2 tygodnie przed sesją jest dla mnie czymś niewyobrażalnym. Powodzenia :]
  • Anonim

>Very Intelligent Person napisał
    >Ja chciałbym tylko powiedzieć, że jestem w szoku. Kiedy
    >autorka tematu napisała, ze tydzień przed jest "ostatnią
    >chwilą", to serce mi się zatrzymało. Dla mnie ostatnia
    >chwila to pół godziny przed egzaminem, natomiast przed tą
    >sesją mam zamiar zacząć się uczyć w ten weekend i
    >sądzę, że będzie to mój wielki sukces, gdyż będzie to
    >POTWORNIE WCZEŚNIE. Uczenie się więcej niż 2 tygodnie
    >przed sesją jest dla mnie czymś niewyobrażalnym.
    >Powodzenia :]

wiesz, nie każdy studiuje dziennikarstwo:)
    Gdybyś usiadł np: do postępowania karnego na pół godziny przed egzaminem, to w indeksie miałbyś najwyższy wymiar kary. Bez zawieszenia:)
  • m j

Są takie przedmioty, które mnie nie bardzo pociągają,a trzeba je zaliczyć - wtedy zazwyczaj tydzień przed oglądam materiał jaki mam do przerobienia(i to chyba jest podstawą).Ponieważ nie mam w zwyczaju uczenia się na bieżąco,troszkę mi to zajmuje.Gdy za 2 dni mam egzamin,wiem,ze nie mam innego wyjścia i muszę sie nauczyć.Nie śpie, pije red bulle i wykorzystuje czas do końca (czytam nawet w tramwaju,jadąc na uniwerek).Zwykle zdążam.
    Jeśli uczysz się sprytnie, kilka dni w zupełności wystarczy.

| |

dla byłych, przyszłych i obecnych studentów UW (; PS: czytamy regulamin...

Uniwersytet Warszawski

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (25)