- 1
- 2
-
Golińska
-
Antenka
może to ciasteczkowy potwór miał taką wenę, a że np. jego ulubione ciasteczka to (przyjmijmy że) sezamki to na ich cześć chciał nazwać zamieszkałą przez niego i jego przyjaciół ulicę.
A poza tym zawsze to lepiej mieszkać na ulicy Sezamkowej, niż załóżmy na Błotnej;/...
a ktoś wie jak rośnie sezam? -
Golińska
Ciasteczkowy potwór nie jadł sezamków!
Poza tym, nie ma chyba na świecie dzieci, które lubią sezamki! Do nich trzeba dojrzeć...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sezam_...
w odp. na pytanie
Ulica mogła się nazywać Tęczowa, Kolorowa, Edukacyjna, itd... -
Anonim
-
-
Golińska
ale nie jestes amerykanskim dzieckiem wychowanym na cheesburgerach.
takie dzieci nie lubia sezamkow i musza do nich dojrzec
zly trop!
czy ktos ma pomysl na inne wytlumaczenie?? -
Pani Zarazy
Golinska, czy Ty nie masz wiekszych problemow zyciowych;p?
A tak powaznie to Ulica Sezamkowa brzmi bardzo sympatyczie, na pewno bardziej niz Edukacyjna. Teczowa wspolczesnie sie zle kojarzy, a Kolorowa... hmmm... przypomnij sobie, co mogla oznaczac tabliczka z napisem "coloured" np. nad umywalka w szalecie;] -
Gdabski
-
Pani Zarazy
Amerykanskim szalecie mialam na mysli. (ech, kiedy na gronie wynajda cos takiego jak edycja postu...)
A w ogole to tez lubilam sezamki, o:) -
Golińska
Chwilowo mam tysiące problemów, ale ten najbardziej mnie nurtuje...
Czyli mam uwierzyć, że to czysty przypadek??
A może lobby sezamkowe??
Ja jak przystało na jak najbardziej normalne dziecko musiałam dojrzeć do sezamków i jestem dojrzała już! -
Anonim
Naming the show
David Connell commented that CTW "toyed with everything from The Video Classroom to The Nitty Gritty Itty Bitty Kiddy Show." The list of names included an extended version of the second, The Nitty Gritty Itty Bitty Dog and Kitty Farm and City Little Kiddy Show. Staff writer Virginia Shoen wrote a list of possible names, which she then tested one weekend, on neighborhood children, to gather their reactions.
On the list was a play on the phrase "Open Sesame", magic words used in Ali Baba and the Forty Thieves. Connell and the team were "desperate" enough, that he circulated a memo throughout the CTW office. It stated that anyone with a better name could submit it as an alternative, or else the name would take effect on the following Monday.
Staff have been described as feeling "lukewarm" about the name Sesame Street - the name won by default with no better alternatives offered. A month later, it is recorded that the staff had "adjusted to the name and thought it fitting". Still, fear lurked that its young audiences would pronounce it "See Same Street." -
Henryk Gwizdecki
>Golińska napisała:
>Chwilowo mam tysiące problemów, ale ten najbardziej mnie
>nurtuje...
>
>Czyli mam uwierzyć, że to czysty przypadek??
>
>A może lobby sezamkowe??
>
>Ja jak przystało na jak najbardziej normalne dziecko
>musiałam dojrzeć do sezamków i jestem dojrzała już!
moim zdanem to było lobby sezamkowe, które na ostatniej prostej wyprzedziło lobby fistaszkowe. -
Golińska
-
Henryk Gwizdecki
tak ale zanim wyruszymy wtą drogę, jako poważni badacze musimy się zastanowić, czy pies ulicy sezamkowej nie jest czasem pogrzebany gdzie indziej? należy zadać pytanie dlaczego ulica sezamkowa nazywała się właśnie ulica, a nie np. sezamkowa droga, plac sezamkowy, dom pod mocnym sezamkiem?
myślę, że kiedy na te pytanie uzyskamy odpowiedź sezamkowe wrota uchylą rąbka tajemnicy dlaczego sezamkowa to właśnie sezamkowa.
oczywiście mogę być odosobniony w swoim poglądzie -
Golińska
Ale czy Ty aby napewno widziałeś kiedykolwiek ul. Sezamkowa??
Śmiem wątpić...
Straciłeś wiele....
Ulica jest ulicą, bo jednym z bohaterów był Oskar, a on mieszkał w kuble na śmieci, a gdzie stoją kubły na śmieci w USA??
na ulicy!
Ale dobrze kombinujesz... -
Antenka
-
Henryk Gwizdecki
>Golińska napisała:
>Ale czy Ty aby napewno widziałeś kiedykolwiek ul.
>Sezamkowa??
>
byłem jednym z jej pierwszych fanów, możnaby powiedzieć nawet sezamkowym recydywistą, gdyż oglądałem ją wielokrotnie
a ciasteczkowy potwór do dziś śni mi się po nocach, nie wiem czy w tego rodzaju filmach dla dzieci powinny być takie ostre sceny...
>Śmiem wątpić...
>
>Straciłeś wiele....
>
nie śmiej, oglądałem i na szczęście nic nie straciłem, nie uroniłem ani jednego sezamkowego okruszka
>Ulica jest ulicą, bo jednym z bohaterów był Oskar, a on
>mieszkał w kuble na śmieci, a gdzie stoją kubły na
>śmieci w USA??
>na ulicy!
>
to prawda, ale nie możemy tak pochopnie skreślać innych alternatyw, tylko dlatego, że Oskar zamieszkiwał kosz na śmieci, gdyby twórcy chcieli, to równie dobrze mogliby umieścić ten kosz np. w parku i wtedy mielibyśmy do czynienia z sezamkowym parkiem,
>Ale dobrze kombinujesz...
dziękuję, będę próbował kombinować dalej
-
Henryk Gwizdecki
>Antenka napisała:
>dobrze jednak, że to nie nazywało się Kubeł
>Sezamkowy...;p
bardzo dobrze, a jeszcze lepiej, że "to" się nie nazywało McSezamek ew. Sezamek King, no bo kto to widział, żeby z takiego porządnego serialu robić kotlet mielony z suchą bułką. -
Golińska
Przepraszam za przedwczesne śmienia..
Kajam się i biczuję pod nerkach.
Faktycznie, McSezamek skrzywdziłby program okrutnie. Prawie tak samo okrutnie jak polska modyfikacja programu z owieczką Beatą i smokiem Bazylim... -
Kesi
Czy ktoś z dyskutantów przeczytał i zrozumiał wyjaśnienie Prof.?; -) Tam stoi jak byk napisane, że oryginalna nazwa ulicy to ulica Sezamowa (jak w "sezamie otwórz się"), a nie Sezamkowa, więc ze słodyczami ma niewiele wspólnego. To pewnie jakieś tutejsze lobby sezamkowe zniekształciło tę nazwę... -
|netspider|
- 1
- 2
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne
dla byłych, przyszłych i obecnych studentów UW (; PS: czytamy regulamin...
Miejsca grona (25)
-
Lucid Klub Aleje jerozolimskie 179 (Piętro 4), Warszawa
-
Coffeetura Krakowskie Przedmieście 4/6, Warszawa
-
Klub Muzyczny Red Star Aleja Wilanowska 361, Warszawa
-
Opium Club Wierzbowa 9/11, Warszawa
-
RETRO Kolejowa 8/10, Warszawa
- Dodaj miejsce