-
Kinga
Widziałam wcześniej taki temat, ale został skasowany, więc ponawiam.
Chciałam się dowiedzieć, czy muszę pisać podanie o skreślenie mnie z listy studentów i gdzie je zanieść.
Druga sprawa, to czy jeśli teraz zrezygnuję i od października chcę iść na inny kierunek, to czy czekają mnie jakieś niedogodności związane z tym, że w tym samym roku rezygnowałam? Czy bez żadnych konsekwencji mogę brać udział w rekrutacji? -
evik
Piszesz podanie do swojego dziekanatu (formalność - Zwracam się z uprzejmą prośbą o skreślenie mnie z listy studentów z powodu rezygnacji ze studiów.) Musisz także rozliczyć się z BUWem, dadzą Ci odpowiedni papierek. Będziesz musiała także oddać legitymację studencką, więc lepiej zrezygnować jak najpóźniej, żeby nie tracić uprawnień studenckich;) Nie ma z tego powodu żadnych komplikacji. W przyszłym roku będziesz miała po prostu taki sam nr indeksu.
Wydaje mi się, że z rekrutacją nie będziesz mieć żadnych problemów, ja nie miałam, a zrezygnowałam z kierunku, na którym znów jestem:) -
Kinga
A szybko mi skasują teraźniejsze konto w USOS-ie?
Żebym nie miała problemów z założeniem sobie konta na rejestrację. Bo dokumenty odbieram jutro, a rejestracja też jest od jutra. -
Helena 'Elbereth' Sobol
>Kinieczko wrote:
>A szybko mi skasują teraźniejsze konto w USOS-ie?
>Żebym nie miała problemów z założeniem sobie konta na
>rejestrację. Bo dokumenty odbieram jutro, a rejestracja
>też jest od jutra.
O ile mi wiadomo nie ma opcji skazowania obecnego konta na USOS'ie. Konto zostaje jak i numer indeksu - przy rejestracji powinno być okienko na wpisanie swojego ewentualnego obecnego numeru indeksu właśnie na wypadek takich sytuacji. Wówczas po prostu nowego konta Ci nie założą. -
-
Kinga
Dzięki. :) Jeszcze dziś dopytałam w sekretariacie i rzeczywiście nie powinno być problemów, bo będę wpisana w USOS jako była studentka.
Żadnej kartki dla BUW-u nie dostałam, ale może dadzą mi ją, jak już kierownik katedry zaakceptuje moje podanie?
W razie czego będę zadawała pytania na bieżąco. :D -
antosia
A czy można nie pisać żadnych podań i czekać aż mnie sami skreślą?
Zarejestrowałam się na inny kierunek, ale z poprzedniego nie skreśliłam(ale wszystkie dokumenty mam).
Czy w związku z tym mogą być jakieś problemy i powinnam jednak pisać to podanie i oficjalnie rezygnować? Czy po prostu jak się dostanę na nowy kierunek, to będę mieć to samo konto w USOSIE, a z tamtych studiów i tak mnie prędzej czy pózniej skreślą?
I co z legitymacją?
-
Anonim
W drugiej polowie maja zlozylam w usosie podanie o skreslenie ze studiow. Pare dni pozniej zlozylam papierowa wersje u siebie na wydziale (lingwistyka stosowana). Pani w seksretariacie powiedziala mi, ze "przetrawienie" tego podania przes system/dziekanat/cokolwiek moze potrwac nawet do dwoch tygodni. Minal ponad miesiac, a ono nadal figuruje jako nierozpatrzone w usosie (w zwiazku z czym wnosze, ze rzeczywiscie nie zostalo jeszcze rozpatrzone i fomalnie wciaz jestem studentka).
Moje pytanie brzmi: do kogo mam sie zwrocic (to znaczy napisac maila bo dzwonienie wyszloby mi troche drogo stad gdzie jestem) zeby te sprawe wyjasnic, dowiedziec sie na jakim to jest etapie i ile jeszcze potrwa i czy laskawie wypisza mnie z tych studiow oraz oddadza mi moje dokumenty przed polowa lipca?
-
Sorry, I'm a lady
Chcę się przenieść ze studiów niestacjonarnych (płatnych) na stacjonarne (bezpłatne). Moje konto w rejestracji cały czas istnieje i teoretycznie mogę próbować dostać się na ten sam kierunek, bez rezygnacji ze studiów. W sekretariacie powiedziano mi jednak, że musze zrezygnować. Wie ktoś czy to konieczne? Trochę się tego boję - że mnie potem nie przyjmą, albo będą jakieś problemy. -
Justyna
Nie jest to konieczne. Ja byłam w takiej sytuacji i dopiero jak się dostałam drugi raz, to napisałam podanie o skreślenie z wieczorowych i przepisanie wszystkich ocen. System nie wykrywa, że już studiujesz na tym samym kierunku i nie ma żadnej blokady. Na Twoim wydziale też nie wykryją od razu, że dostałam się na ten sam kierunek, bo to nie Panie z dziekanatu zajmują się rekrutacją, a oddzielna komisja. -
Sorry, I'm a lady
-
A jak mam takie pytanie. Obenie skończyłem I rok Prawa ale przenosze sie na inny kierunke a z tego odchodze. Jakie fomralności musze spełnic aby byc juz formalnie studentem tylko tego nowego wydziału ?
Czy w USOSie będe jak "były student" skoro zmieniam kierunek, przeciez nadal będe na UW tylko nie na WPiA ?
-
Helena 'Elbereth' Sobol
>Dj Teker wrote:
>A jak mam takie pytanie. Obenie skończyłem I rok Prawa ale
>przenosze sie na inny kierunke a z tego odchodze. Jakie
>fomralności musze spełnic aby byc juz formalnie studentem
>tylko tego nowego wydziału ?
>Czy w USOSie będe jak "były student" skoro zmieniam
>kierunek, przeciez nadal będe na UW tylko nie na WPiA ?
Oczywiście, będziesz "byłym studentem" prawa i "studentem" nowego kierunku. -
antosia
Ja jestem w podobnej sytuacji. Rezygnuje z jednego kierunku i teraz składam na drugi. Co z legitymacją? Ta którą mam teraz przestanie być ważna, ja ją cały czas mam. Czy mam składać podanie o nową czy moge jakoś wykorzystać te starą? -
Helena 'Elbereth' Sobol
>antosia wrote:
>Ja jestem w podobnej sytuacji. Rezygnuje z jednego kierunku
>i teraz składam na drugi. Co z legitymacją? Ta którą mam
>teraz przestanie być ważna, ja ją cały czas mam. Czy mam
>składać podanie o nową czy moge jakoś wykorzystać te
>starą?
No to pewnie może zależeć od pani w sekretariacie/ dziekanacie jednostki, w której rezygnujesz ze studiów. Generalnie, jak się dostaniesz, to będziesz musiała zanieść swoje papiery do nowej jednostki. I generalnie, aby je otrzymać od jednostki, w której rezygnujesz, powinni od Ciebie zażądać zwrotu legitymacji - która wcale ważności nie traci! Nikt jej nie niszczy, nie przecina, tylko sobie ją tam trzymają i powinni ją przesłać do Twojej nowej jednostki macierzystej, gdzie będziesz ją mogła odebrać tuż przed nowym rokiem akademickim, wraz z nowym indeksem. Słyszałam o opcji tzw. 'zgubienia', no ale tu już pewnie bardzo zależy od konkretnej jednostki i konkretnej pani - ulgi są jednak dość kuszące... Acz no też da się przeżyć te parę miesięcy bez nich, choć to boli. -
A trzeba złożyc podanie o skreślenie z listy studentów do Prodziekana ds. studenckich ?
-
panna marta
hmmm, a co z legitymacją, kiedy rezygnuję ze swojego pierwszego kierunku (po drugim roku), będąc już w trakcie studiowania drugiego (po pierwszym)? -
ђ я ž э м э к
hmmm... chyba nie ma problemu,dalej masz prawa studenckie na podstaiw drugiego kierunku, wiec zachowujesz legitymacje -
A
ja mam podobne pytanie, ale jednak wolę się upewnić. Studiowałam na 1 roku lingwistykę stosowaną, ale mając 2 warunki po prostu sie na nie nie zjawiłam, rzuciłam studia, miałam wszystko gdzieś. Oficjalnie nikt mnie nie skreślił, mam dostęp do USOSa itp. W październiku powinnam być już na 5 roku (ale of kors nie jestem, studiuję na innej uczelni). Czy będę miała jakieś przykrości? Szczególnie, że zamierzam wykorzystać żetony do których dostęp cały czas mam? -
Helena 'Elbereth' Sobol
>Anka Amerykanka wrote:
>ja mam podobne pytanie, ale jednak wolę się upewnić.
>Studiowałam na 1 roku lingwistykę stosowaną, ale mając 2
>warunki po prostu sie na nie nie zjawiłam, rzuciłam
>studia, miałam wszystko gdzieś. Oficjalnie nikt mnie nie
>skreślił, mam dostęp do USOSa itp. W październiku
>powinnam być już na 5 roku (ale of kors nie jestem,
>studiuję na innej uczelni). Czy będę miała jakieś
>przykrości? Szczególnie, że zamierzam wykorzystać
>żetony do których dostęp cały czas mam?
Nie no, żadnych "przykrości" nie będzie. Acz co do żetonów, to niestety nie wiem. -
A
jeśli nie będzie problemów, to po co w ogóle ktos oficjalnie rezygnuje i składa o to podanie?
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne