-
A.
Jestem studentką I roku MSEMen (studia stacjonarne). W związku z tym mam pytanie, czy rejestrując się w USOSie w określonych turach na wybrane przeze mnie przedmioty (zarówno przemioty obowiązkowe, OGUN-y, lektoraty i WF) potem może zostać zmieniony odgórnie mój plan ? Czy będę miała taki plan jaki sama sobie ułożę? -
Kosu
Oczywiście nie.
Chwila zastanowienia podpowiada, że w skrajnym przypadku wszyscy mogliby sobie wybrać tę samą grupę z jakiegoś przedmiotu (co nie jest bardzo rzadką sytuacją).
Odpowiedź jest jak zwykle wszędzie, dlatego ten wątek pewnie długo nie będzie istniał (przynajmniej nie w osobnym temacie).
W dużym skrócie (żeby zachęcić do lektury): z listy chętnych na przedmiot przyjętych wybiera się wedle różnych kluczy (średnia, czas, kolejność alfabetyczna - cokolwiek). Podczas rejestracji do grup określasz preferencje, a końcowy plan dostajesz od USOSa. -
A.
Przepraszam, ale jeśli niektóre wątki liczą po 50 stron, to niestety ale trudno znaleźć poszczególne informacje.... -
A.
Co do chwili zastanowienia- na każde zajęcia jest określona liczba grup z określoną liczbą miejsc, właśnie po to by zapobiec temu, aby wszyscy zapisywali się do jednej grupy na jedne zajęcia. -
-
Vasper
Mam wrażenie, że się nie zrozumieliście. Agnes chodzi chyba o to, że jak już na coś uda jej się zapisać, to czy na 100% tak to pozostanie... prawda?
No więc, teoretycznie powinno tak być... ale praktycznie bywa różnie. Nie wiem jak jest na innych kierunkach, ale u mnie potrafią zmienić plan w trakcie roku...;/ -
A.
-
Justyna
Wszystko zależy od tego ile osób zapisze się na dane zajęcia. Jeśli będzie odpowiednia liczba chętnych to będą zajęcia, a jeśli np. zgłoszą się tylko 3 osoby, to będziesz musiała wybrać inną grupę, albo jeśli dane zajęcia miały jedną grupę to poprostu będziesz musiała się zapisać na inne. W każdym innym przypadku nie zmienią Ci planu. -
Kosu
>Agnes napisała:
>Tak masz rację :) to było najwidoczniej nieporozumienie.
>
Mam tylko nadzieję, że rozumiesz różnicę między zapisywaniem się, a zapisaniem się. W czasie zapisywania ustawiasz sobie jakiś plan, ale de facto jeszcze Cię nie ma na tych przedmiotach. Część zaczynających studia nie rozumie procesu rejestracji - stąd moja reakcja. Sorry :)
Jeśli się zapiszesz i zostaniesz przyjęta, to raczej nic się nie zmieni. Raczej, bo z różnych powodów zajęcia mogą być odwołane. Może się też zdarzyć, że część grupy zaproponuje zmianę terminu i jakiś idiota może stwierdzić, że trzeba głosować i wygrywa większość. W takich wypadkach przysługuje Ci klasyczne weto, ale może kosztem dobrych stosunków z kolegami :] -
A.
-
Kapitan Zajebistość
>Kosu napisał
>W dużym skrócie (żeby zachęcić do lektury): z listy
>chętnych na przedmiot przyjętych wybiera się wedle
>różnych kluczy (średnia, czas, kolejność alfabetyczna -
>cokolwiek). Podczas rejestracji do grup określasz
>preferencje, a końcowy plan dostajesz od USOSa.
znając życie to pewnie wielki administrator wyciąga garść kartek z nazwiskami z worka albo rzuca strzałkami w zdjęcia i wtedy zapisuje jak mu wypadnie xD
-
Anonim
działa automat i nawet podobno ktoś wie jak jest ustawiony, ale dla mnie to ciągle wielka tajemnica lasu; ] -
Kosu
Oficjalną wersję zna sporo osób. Wiadomo, że rzeczywistość jest jej bliska, bo system działa.
Po prostu ustawiasz swoje preferencje i dalej to już jest zadanie optymalizacyjne: preferencje są jakoś punktowane i system ustawia plan tak, żeby osiągnąć możliwie dużą wartość sumy tych punktów. Poza tym kolejkę osób się jakoś losuje i to też ma wpływ (no bo kolejność jakaś musi być).
Za to mogę zapewnić, że (wbrew temu co wiele osób myśli) żaden człowiek nie siedzi po drugiej stronie i nie ustawia planu wedle swojego widzimisię :) -
Nati- niedobra kobieta :))
>Agnes napisała:
>Przepraszam, ale jeśli niektóre wątki liczą po 50 stron,
>to niestety ale trudno znaleźć poszczególne
>informacje....
ale jest wyszukiwarka i zapewne grono Twojego wydzialu... jakby kazdy zadawal pytania dot. swojegow wydzialu na gronie UW to bylby jeden wielki smietnik... juz nie mowiac o tym ze kazdy wydzial rzdzi sie swoimi prawami wiec tymbardziej nie ma sensu zasmiecac tego grona... -
Mickey.
JW. I DO K. NĘDZY NAUCZCIE SIĘ TEGO LUDZIE! [wybaczcie Caps Locka ; )] -
Vasper
>Justyna napisała:
>W każdym innym przypadku nie
>zmienią Ci planu.
I tu się mylisz - to że akurat na Twoim kierunku nic nie zmieniają, nie oznacza, że gdzie indziej tak nie robią. U mnie potrafią zmienić plan kilka razy w ciągu semestru (oczywiście nie cały czas te same zajęcie, tylko różne) - a to wykładowca stwierdzi w połowie, że woli inny dzień, a to się okaże, że jest większa sala do dyspozycji (jakby od razu nie było tego wiadomo), itp.
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne