Uniwersytet Warszawski [17259]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • A.

Jestem studentką I roku MSEMen (studia stacjonarne). W związku z tym mam pytanie, czy rejestrując się w USOSie w określonych turach na wybrane przeze mnie przedmioty (zarówno przemioty obowiązkowe, OGUN-y, lektoraty i WF) potem może zostać zmieniony odgórnie mój plan ? Czy będę miała taki plan jaki sama sobie ułożę?
  • Kosu

Oczywiście nie.
    Chwila zastanowienia podpowiada, że w skrajnym przypadku wszyscy mogliby sobie wybrać tę samą grupę z jakiegoś przedmiotu (co nie jest bardzo rzadką sytuacją).
    Odpowiedź jest jak zwykle wszędzie, dlatego ten wątek pewnie długo nie będzie istniał (przynajmniej nie w osobnym temacie).
    W dużym skrócie (żeby zachęcić do lektury): z listy chętnych na przedmiot przyjętych wybiera się wedle różnych kluczy (średnia, czas, kolejność alfabetyczna - cokolwiek). Podczas rejestracji do grup określasz preferencje, a końcowy plan dostajesz od USOSa.
  • A.

Przepraszam, ale jeśli niektóre wątki liczą po 50 stron, to niestety ale trudno znaleźć poszczególne informacje....
  • A.

Co do chwili zastanowienia- na każde zajęcia jest określona liczba grup z określoną liczbą miejsc, właśnie po to by zapobiec temu, aby wszyscy zapisywali się do jednej grupy na jedne zajęcia.
  • Vasper

Mam wrażenie, że się nie zrozumieliście. Agnes chodzi chyba o to, że jak już na coś uda jej się zapisać, to czy na 100% tak to pozostanie... prawda?
    No więc, teoretycznie powinno tak być... ale praktycznie bywa różnie. Nie wiem jak jest na innych kierunkach, ale u mnie potrafią zmienić plan w trakcie roku...;/
  • A.

Tak masz rację :) to było najwidoczniej nieporozumienie.
  • Justyna

Wszystko zależy od tego ile osób zapisze się na dane zajęcia. Jeśli będzie odpowiednia liczba chętnych to będą zajęcia, a jeśli np. zgłoszą się tylko 3 osoby, to będziesz musiała wybrać inną grupę, albo jeśli dane zajęcia miały jedną grupę to poprostu będziesz musiała się zapisać na inne. W każdym innym przypadku nie zmienią Ci planu.
  • Kosu

>Agnes napisała:
    >Tak masz rację :) to było najwidoczniej nieporozumienie.
    >

Mam tylko nadzieję, że rozumiesz różnicę między zapisywaniem się, a zapisaniem się. W czasie zapisywania ustawiasz sobie jakiś plan, ale de facto jeszcze Cię nie ma na tych przedmiotach. Część zaczynających studia nie rozumie procesu rejestracji - stąd moja reakcja. Sorry :)

Jeśli się zapiszesz i zostaniesz przyjęta, to raczej nic się nie zmieni. Raczej, bo z różnych powodów zajęcia mogą być odwołane. Może się też zdarzyć, że część grupy zaproponuje zmianę terminu i jakiś idiota może stwierdzić, że trzeba głosować i wygrywa większość. W takich wypadkach przysługuje Ci klasyczne weto, ale może kosztem dobrych stosunków z kolegami :]
  • A.

Ok :) dzięki za cenne informacje; p
  • Kapitan Zajebistość

>Kosu napisał

>W dużym skrócie (żeby zachęcić do lektury): z listy
    >chętnych na przedmiot przyjętych wybiera się wedle
    >różnych kluczy (średnia, czas, kolejność alfabetyczna -
    >cokolwiek). Podczas rejestracji do grup określasz
    >preferencje, a końcowy plan dostajesz od USOSa.

znając życie to pewnie wielki administrator wyciąga garść kartek z nazwiskami z worka albo rzuca strzałkami w zdjęcia i wtedy zapisuje jak mu wypadnie xD
  • Anonim

działa automat i nawet podobno ktoś wie jak jest ustawiony, ale dla mnie to ciągle wielka tajemnica lasu; ]
  • Kosu

Oficjalną wersję zna sporo osób. Wiadomo, że rzeczywistość jest jej bliska, bo system działa.
    Po prostu ustawiasz swoje preferencje i dalej to już jest zadanie optymalizacyjne: preferencje są jakoś punktowane i system ustawia plan tak, żeby osiągnąć możliwie dużą wartość sumy tych punktów. Poza tym kolejkę osób się jakoś losuje i to też ma wpływ (no bo kolejność jakaś musi być).

Za to mogę zapewnić, że (wbrew temu co wiele osób myśli) żaden człowiek nie siedzi po drugiej stronie i nie ustawia planu wedle swojego widzimisię :)
  • Nati- niedobra kobieta :))

>Agnes napisała:
    >Przepraszam, ale jeśli niektóre wątki liczą po 50 stron,
    >to niestety ale trudno znaleźć poszczególne
    >informacje....

ale jest wyszukiwarka i zapewne grono Twojego wydzialu... jakby kazdy zadawal pytania dot. swojegow wydzialu na gronie UW to bylby jeden wielki smietnik... juz nie mowiac o tym ze kazdy wydzial rzdzi sie swoimi prawami wiec tymbardziej nie ma sensu zasmiecac tego grona...
  • Mickey.

JW. I DO K. NĘDZY NAUCZCIE SIĘ TEGO LUDZIE! [wybaczcie Caps Locka ; )]
  • Vasper

>Justyna napisała:
    >W każdym innym przypadku nie
    >zmienią Ci planu.

I tu się mylisz - to że akurat na Twoim kierunku nic nie zmieniają, nie oznacza, że gdzie indziej tak nie robią. U mnie potrafią zmienić plan kilka razy w ciągu semestru (oczywiście nie cały czas te same zajęcie, tylko różne) - a to wykładowca stwierdzi w połowie, że woli inny dzień, a to się okaże, że jest większa sala do dyspozycji (jakby od razu nie było tego wiadomo), itp.
| |

dla byłych, przyszłych i obecnych studentów UW (; PS: czytamy regulamin...

Uniwersytet Warszawski

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (25)