Uniwersytet Warszawski [17259]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • żuczek

Który instruktor najlepszy? Dzielcie się wrażeniami z zajęć! Pozdrawiam i dziękuję - pierwszoroczna studentka UW
  • Anonim

Osoby podane w USOSie jako prowadzący zajęcia w rzeczywistości są koordynatorami zajęć, a nie instruktorami. Z USOSa raczej nie dowiesz sie, kto prowadzi zajęcia...
    Ale jogę polecam. Przez ostatni rok chodziłam na Iyengarę, którą prowadziła p. Anna Kwas. Zajęcia nie były jakieś mordercze, ale coś się działo, w tym atrakcje w rodzaju stania na głowie; )
    Jeszcze wcześniej chodziłam na jogę sivanandę. Nazwiska instruktorki nie pamietam, ale zajęcia były w porządku, zaczynały się od ćwiczeń oddechowych i to była chyba taka mocno tradycyjna joga.

Nie wiem, jakie masz doświadczenia z jogą. Na pewno zajęcia gdzieś "na mieście", gdzie płaci się większą kasę, inaczej wyglądają. Na UW są spore grupy - 40 osób to jak na jogę dużo... Ale to chyba jedyny minus.

Oprócz tego szczerze polecam.
  • Mickey.

Czy naprawdę temat "WF I INNE ZAJĘCIA DODATKOWE." nie jest wystarczająco widoczny? A może powinniśmy dla każdego WF zakładać osobny temat?
  • al la

Mickey, nie oburaj się, bo to mógłby być niegłupi pomysł. też na początku chciałam zareagować jak Ty, ale pomyśl:

czy kiedykolwiek uzyskałeś informacje na temat danego wf'u bez zadawania pytania pod postem? nie. trzeba je zadać, bo nie przejrzysz 100 stron postów (mimo, że info dot. prowadzącego lub przedmiotu mogło się tam już pojawić).

a nawet jeśli zadasz i będziesz czekał cierpliwie na odpowiedź to jeszcze 20 osób wrzuci swoje pytania i nikt nie zauważy Twojego.

a tak - kto jest zainteresowany jogą kliknie w temat i wszystkie wypowiedzi dotyczące jogi. moim zdaniem dobry pomysł.

p.s. nie mogę znaleźć opcji 'szukaj w gronie'. czy gdzieś jest, ale nie mogę znaleźć?
  • Mickey.

?!?!
    Ok, to załóżmy oddzielne tematy dla każdego WF [kilkadziesiąt ich chyba jest]. Proponuję jeszcze dla OGunów, no bo znalazłaś kiedyś jakąś informacje o OGunie? No gdzież tam! I powiedz mi, jak wtedy będzie wyglądała pierwsza [albo dwie pierwsze] strony grona UW.
    Wejdź w temat o WF i poczytaj, że jednak można tam dostać informację, a - podejrzewam - większość studentów NIE JEST zainteresowanych jogą.
    Więc sorry, temat do wywalenia.

---
    Niby jest, ale nie działa tak, jakbyś chciała. Możesz próbować w google - wpisz site:grono.net i np. joga uw, coś wyskoczy, zawsze to mniej niż x stron do wertowania; możesz klikać każdą stronę i na niej Ctrl+F i wyszukuje na stronie, ale to żmudne trochę. Tylko trzeba chcieć!
  • al la

> I powiedz mi, jak wtedy będzie wyglądała pierwsza [albo dwie pierwsze] strony grona UW.
    naprawdę martwisz się estetyką pierwszej strony grona UW? czy po prostu bronisz status quo, do którego się przyzwyczaiłeś (mimo, że nie jest funkcjonalny)?

w temacie 'wf i inne zajęcia...' można by zrobić jeden przyklejony post z linkami do tematów każdych zajęć, tak jak jest w FAQ, wtedy łatwiej byłoby wyszukiwać swoje zajęcia i wyrażone na ich tylko temat opinie, itp.
    przecież w tym temacie, w co drugiej wypowiedzi jest pytanie na ten sam temat, pozostawione bez odpowiedzi.

co do ogunów - czemu nie? łatwiej jest przejrzeć kilkanaście tematów, nawet te kilkadziesiąt (dla łatwości wyszukiwania można by zaczynać każdy nowy temat zaczynać od kodu zajęć - LEK/ OG/ WF), niż szukać w bałaganie ponad 3000 nieuporządkowanych postów. ogunów jest po prostu zbyt dużo.

>większość studentów NIE JEST zainteresowanych jogą.
    to znaczy, że nie mogą zadać pytania, które ułatwi im znalezienie potrzebnych informacji?

>Więc sorry, temat do wywalenia.
    jesteś moderatorem? chciałbyś nim być?

p.s. podstawową obsługę komputera znam, również magiczne ctrl+f. mimo to uważam, że grono nie jest funkcjonalne i mogłoby być lepiej. trzeba tylko chcieć zmian, a nie nadzorować czy nikt nie wybija się ponad przeciętność...
  • NOname

>al la napisała:
    >co do ogunów - czemu nie? łatwiej jest przejrzeć
    >kilkanaście tematów, nawet te kilkadziesiąt (dla
    >łatwości wyszukiwania można by zaczynać każdy nowy
    >temat zaczynać od kodu zajęć - LEK/ OG/ WF), niż
    >szukać w bałaganie ponad 3000 nieuporządkowanych postów.
    >ogunów jest po prostu zbyt dużo.
    >

To było by fajne, ale trzeba by zrobić nowe grono i odnośnik do niego stąd. I wtedy ma to nawet duży sens i jest świetnym pomysłem.

• al la

i tak, Wombacie, rodzą się dobre pomysły :) kto się podejmie założenia? czy jest na sali moderator?
  • Mickey.

Od tego to promują WikiUW, wydział biologii to chyba założył. Poczytajcie w tych tematach UW, mają logo z jakimś słonecznikiem.
  • L :)

Ja,nie rozumiem niby studenci renomowanej uczelni - a taki odraz do czytania.Jak komuś bardzo zależy na informacjach to :

a. zapyta w dobrym temacie

b.przeczyta CAŁY odpowiedni wątek żeby info znaleźć

c.wypyta znajomych

d.napisze info do ludzi z grona,którzy się na dany temat wypowiadali.(Ja takich sytuacji mam mnóstwo że ktoś wygrzebał mojego posta z przed roku,i pisze na pw,i naprawdę nie ma problemu z odpowiedzią)

A zakładanie nowego tematu w stylu :Kto najlepszy piszcie!" to już czyste lenistwo,albo nie umiejętność znalezienia odpowiedniego tematu gdzie posta można umieścić.Grono to nie jest instytucja pytanie odpowiedzi podane na patelni,tylko miejsce gdzie informacje są tylko trzeba ich samemu poszukać.
  • panna marta

a ja chciałam jedynie poprzeć dobre opinie o pani Ani Kwas. sympatyczna, trochę przyciśnie, ale i dobrze :) w usosie pani Ania występuje jaki Sławomir Pacholak (tak przynajmniej było w zeszłym roku), swoją drogą też fajny człowiek, chyba jakieś sportu walki prowadzi...
    a temat można przecież po prostu przenieść do wf-owego i po krzyku...
  • żuczek

>Lawenda :) napisała:

>Grono to
    >nie jest instytucja pytanie odpowiedzi podane na
    >patelni,tylko miejsce gdzie informacje są tylko trzeba ich
    >samemu poszukać.

Oj, nie znam w takim razie statutu grona. Ja naprawdę nie mam czasu przeglądać stu stron, żeby znaleźć wiadomość o jednym z kilkudziesięciu różnych wfów. Nie liczę także na to, że osoby, które mogłyby mi pomóc (sami mówicie, że jest ich niewiele!), regularnie wchodzą na wątek "wf" tylko po to, żeby udzielać porad nowym studentom - kandydatom na joginów.
    Skoro "nie mam czasu" ma się równać tutaj z "nie dowiem się"...

Wątek można już skasować, dziękuję za odpowiedzi!
  • al la

>Ja,nie rozumiem niby studenci renomowanej uczelni - a taki
    >odraz do czytania.Jak komuś bardzo zależy na informacjach
    >to :
    >
    >a. zapyta w dobrym temacie
    po co, jeśli i tak jest jakieś 5% szans, że ktoś odpowie?

>
    >b.przeczyta CAŁY odpowiedni wątek żeby info znaleźć
    zazdroszczę wolnego czasu... naprawdę!

>
    >c.wypyta znajomych
    pierwszoroczni?

>
    >d.napisze info do ludzi z grona,którzy się na dany temat
    >wypowiadali.(Ja takich sytuacji mam mnóstwo że ktoś
    >wygrzebał mojego posta z przed roku,i pisze na pw,i
    >naprawdę nie ma problemu z odpowiedzią)
    jeśli wypowiedź na temat zajęć, które Cię interesują, to po co pisać do nich jeszcze na prv?

>
    >A zakładanie nowego tematu w stylu :Kto najlepszy piszcie!"
    >to już czyste lenistwo,albo nie umiejętność znalezienia
    >odpowiedniego tematu gdzie posta można umieścić.Grono to
    >nie jest instytucja pytanie odpowiedzi podane na
    >patelni,tylko miejsce gdzie informacje są tylko trzeba ich
    >samemu poszukać.
    ponawiam: zazdroszczę wolnego czasu.
    i zawsze myślałam, że można wpływać na otoczenie, żeby służyło nam lepiej, żeby właśnie wszystko było podane na "patelni" (a nie tacy?)

• L :)

Czasu wolnego to ja nie mam wcale - po prostu nim gospodaruję umiejętnie,ale co kto woli :P ja po prostu lubię jak na gronie wszystko jest w swoim temacie.
  • al la

>Mickey. napisał
    >Od tego to promują WikiUW, wydział biologii to chyba
    >założył. Poczytajcie w tych tematach UW, mają logo z
    >jakimś słonecznikiem.

widziałam, wchodziłam, szukałam opinii - niestety chyba się nie przyjęło, bo nic tam nie ma. może trzeba po prostu zacząć wpisywać swoje opinie... i czekać, aż inni zrobią to samo.
    myślę, że nawet jeśli będzie to uzupełnione, to ludzie i tak chcą usłyszeć nieformalną opinię na forum grona, a nie coś, co może pachnieć manipulacją prowadzącego - przecież wpisać może się każdy...; )
  • al la

>Czasu wolnego to ja nie mam wcale - po prostu nim
    >gospodaruję umiejętnie,ale co kto woli :P ja po prostu
    >lubię jak na gronie wszystko jest w swoim temacie.

hm, przejrzenie wszystkich 4000 postów w jednym temacie może zająć sporo czasu, a i efekt niepewny.
    wszystko może być w swoim temacie, z odnośnikami. ale jak kto woli. trzeba by zrobić i zobaczyć, czy się przyjmie, czy i tak będzie po staremu.
  • Cyjan

Wystarczy skorzystać z opcji szukaj (na stronie, nie na gronie) i przejrzenie takiego wątku zajmuje maksymalnie kilka minut.
  • 1298145

>al la napisała:
    >i tak, Wombacie, rodzą się dobre pomysły :) kto się
    >podejmie założenia? czy jest na sali moderator?

jest jest
    wprawdzie jeszcze wakacyjnie trochę
    ale jest; )

czytam czytam.
    porozmawiajmy
    że tak powiem
    ale na spokojnie
    i bez nerwów
    :)

pomysł ze spisem mi się podoba
    choć czasochłonny, warty zrealizowania
  • Asiek

nie zakładałam nowego wątku pt. joga, a mimo to dowiedziałam się paru informacji na temat instruktorów...I nie musiałam czytać kilkuset stron, bo wystarczy je szybko przejrzeć i w mig znajduje się potrzebne wiadomości. Bodajże na stronie 96 tematu "WFy' jest kilkanaście opinii o WFistach w niemalże wszystkich dyscyplinach. Mimo że mam jeszcze wakacje to uznałam, że warto posiedzieć 5 minut dłużej przy komputerze, by dowiedzieć się co nieco...
  • al la

no widzisz, a średnio zadaję 3 razy pytanie w tygodniu dotyczące języka rosyjskiego u pewnej pani, i nikt mi nie odpowiedział (tak, zadałam sobie wcześniej trud przejrzenia WSZYSTKICH stron w temacie "Lektoraty").

podobnie było z innymi pytaniami.

więc to nie kwestia czasu, przysiąścia (?), tylko tego, że wszystko jest nieczytelne i ginie w gąszczu innych informacji i zapytań.

jeśli ktoś chce sobie szukać po 100 stronach, to niech to robi, przecież dotychczasowe mogłyby zostać.
    ja tylko jestem za d o d a n i e m dodatkowego spisu i zrobienie małego porządku. mogę w tym pomóc nawet. wtedy kto chce - przegląda 100 stron, a kto chce - przegląda tylko poszukiwany przez siebie temat.

pytanie tylko, czy to wszystko ma sens jeśli grono.net może w każdym momencie ogłosić upadłość i zwinąć interes...; )
| |

dla byłych, przyszłych i obecnych studentów UW (; PS: czytamy regulamin...

Uniwersytet Warszawski

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (25)