-
Maciek
-
Doman
Ogólnie szeroki dostęp do informacji na egzaminie sprawdzającym _umiejętności_ zastosowania wiedzy jest dobrym pomysłem. Na większości swoich egzaminów mogłem korzystać z materiałów: czasem była to jedna kartka ze wzorami, czasem zeszyt, czasem dowolna ilość podręczników, a nawet laptop.
Mimo tego wydaje mi się że umożliwienie komunikowania się uczniom pomiędzy sobą oraz całym światem to jednak przesada, zwłaszcza w naszej rzeczywistości i mentalności. -
Hurra. Ja wiem, gdzie znaleźć większość odpowiedzi. W google. A teraz dajcie mi net do każdego egzaminu, a będziecie mnie mogli niedługo tytułować mgr.
-
Anonim
poszukiwanie informacji w internecie i ich selekcja jest na pewno przydatną umiejętnością, ale zmiana egzaminów przedmiotowych na egzaminy de facto z poszukiwania informacji jest raczej niewypalonym pomysłem :) na upartego można zorganizować osobne zajęcia i osobny egzamin, wtedy taka forma egzaminu będzie uzasadniona.. bądźmy realistami, humanista na upartego może zająć się pracą związaną z kierunkiem technicznym "bo sobie wszystko sprawdzi w internecie", ale zajmie mu to na pewno o wiele więcej czasu niż osobie, która się na tym zna. Nie róbmy z ludzi debili z googlem zamiast mózgu....
;) -
-
>Córka Czarnoksiężnika napisała:
> humanista na upartego może zająć się pracą
>związaną z kierunkiem technicznym "bo sobie wszystko
>sprawdzi w internecie", ale zajmie mu to na pewno o wiele
>więcej czasu niż osobie, która się na tym zna. Nie
>róbmy z ludzi debili z googlem zamiast mózgu....
>;)
Nie obraź się, ale nie wyobrażam sobie humana, który rozwala jakieś trudniejsze zadanie matematyczne tylko z pomocą wiki;) -
Doman
>Córka Czarnoksiężnika napisała:
>"bo sobie wszystko
>sprawdzi w internecie", ale zajmie mu to na pewno o wiele
>więcej czasu niż osobie, która się na tym zna. Nie
>róbmy z ludzi debili z googlem zamiast mózgu....
>;)
No właśnie, Jeżeli ktoś dopiero zaczyna się uczyć na egzaminie to na pewno nie zdąży napisać na czas. Ale jeżeli ma ogólną wiedzę, ale zapomni jakiegoś szczegółu to sobie szybko sprawdzi. -
Anonim
>Doman napisał
>
>No właśnie, Jeżeli ktoś dopiero zaczyna się uczyć na
>egzaminie to na pewno nie zdąży napisać na czas. Ale
>jeżeli ma ogólną wiedzę, ale zapomni jakiegoś
>szczegółu to sobie szybko sprawdzi.
ok, rozumiem takie podejście, tylko w tym momencie takie same oceny dostają ci, którzy się nauczyli perfekcyjnie wszystkiego oraz ci, którzy nauczyli się "mniej więcej" i potrafią szybko wyszukiwać informacje (przy założeniu, że nie mamy tej umiejętności wpisanej w program zajęć, czyli ci, którzy nie mają stałego dostępu do internetu na co dzień w większości odpadają). To tworzy taką dziwną sytuację: jak oceniać dwie prace - jedna napisana przy pomocy internetu, druga tylko na podstawie własnej wiedzy. Różnicować? co jest wtedy ważniejsze na egzaminie: umiejętność poszukiwania wiedzy, czy wiedza własna? Nie bardzo sobie wyobrażam jak można by to zrobić (może się da, nie neguję)
pozostaje problem ogólności dostępu do internetu ^^ rozumiem, że na uczelniach i w szkołach jest darmowy dostęp do internetu, ale nie oszukujmy się, różnica między osobami korzystającymi od czasu do czasu i na co dzień jest.
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne