Uniwersytet Warszawski [17258]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Czerwony, półsłodki

Ciekawy jestem waszej opinii na temat nowej listy lektur Romana Giertycha, która ma obowiązywać od września.
    Cztery przyzwoite, ale dość prymitywne w sensie formalnym powieści Sienkiewicza mają zająć miejsce książek, które pod tym względem są o wiele lepsze. W liceum dużo czytałem, ale wielokrotnie to, o czym mówiło się na polskim pozwalało odkryć coś nowego. Nie ukrywam, że Witkacy i Gombrowicz - niezależnie od programu lekcji - byli wtedy moimi bogami i nie podoba mi się ich wyrzucenie z listy. Teraz lektury mają być dobierane według ideologicznego klucza. Ministerstwo Edukacji broni się, oświadczając, że daje możliwość omówienia "wybranej literatury" polskiej i europejskiej. W praktyce nie będzie na to czasu. Boję się - nie tyle o polską młodzież, tylko o to, że lekcje polskiego przestaną kształcić i o kolejny spadek czytelnictwa w ogóle.
  • Anonim

Nie no nie przesadzajmy. Sienkiewicz powinien byc na liscie i juz. Osobiscie za nim nie przepadam ale to jednak to klasyk i noblista. Czytalo mi sie go lepiej niz Gombrowicza czy Witkacego. I mimo wszystko uwazam, ze jednak jest on 'troche wyzej' w klasyfikacji polskich autorow niz Witkacy czy Gombrowicz. Swoja droga znam wielu ludzi, ktorzy czytali Sienkiewicza wielokrotnie natomiast jakos mi brakuje takich pasjonatow np. Witkacego.

Szkolnictwo i tak mamy do bani, zwlaszcza dzieki gimnazjom. Nie dramatyzujmy zmiana Witkacego na Sienkiewicza nie doprowadzi do katastrofy narodowej; ) Moim zdaniem moze nawet wplynac na plus jesli chodzi o czytelnictwo bo latwiejszy w odbiorze Sienkiewicz zostanie predzej przeczytany niz Witkacy.

100% spolecznestwa nigdy nie bedzie wyzwolonymi ambitnymi artystycznymi intelektualistami zaczytujacymi sie w Witkacym, Gombowiczu itp. Natomiast poprzez Sienkiewicza, piszacego popularne, ciekawe i latwe w odbiorze ksiazki mozna jednak zachecic troche dzieciaki do czytania i pokazac kawalek historii. Zainteresowani i tak poczytaja Witkacego, nawet jelsi nie bedzie lektura.
  • Eee...Typie!

>Czerwony, półsłodki napisał

>Cztery przyzwoite, ale dość prymitywne w sensie formalnym
    >powieści Sienkiewicza mają zająć miejsce książek,
    >które pod tym względem są o wiele lepsze.
    Od Sienkiewicza to się odstaw! Jego powieści są jednymi z moich ulubionych! Promują bohaterstwo, szlachetnośc i patriotyzm, no ale dla niektórych to "zbrodnia, rasizm, nacjonalizm, homofobia etc.etc."
    Do tego sienkiewicz dostał literacką nagrodę Nobla, a to coś chyba znaczy, a jakoś Twoi "bogowie" nie moga się tym samym pochwalić
    > W liceum dużo
    >czytałem, ale wielokrotnie to, o czym mówiło się na
    >polskim pozwalało odkryć coś nowego. Nie ukrywam, że
    >Witkacy i Gombrowicz - niezależnie od programu lekcji -
    >byli wtedy moimi bogami i nie podoba mi się ich wyrzucenie
    >z listy.
    czyli jak w końcu, bo zarzucasz Giertychowi podejście ideologiczne lub "tych lubi a tamtych nie" a sam argumentujesz podobnie "byli wtedy moimi bogami". Coś mi pachnie hipokryzją i to bardzo!

• Anonim

Ja mysle, ze to polega na tym, ze ludzie sa przeciw Giertychowi.

Czy facet ma niezly pomysl [mundurki, Sienkiewicz, Kapuscinski] czy srednie [wykreslenie Gombrowicza i Witkacego] czy glupie [ocena z religii wliczana do sredniej] to i tak sa na nie. A tak dla zasady bo to pomysl Giertycha.

Wlasnie bo sobie przypomnialem - nie tylko Sienkiewicz ale i Kapuscinski - to sa zmiennicy Witkacego i Gombrowicza. Osobiscie powiem, ze sie bardzo ciesze Kapuscinski to klasa sama w sobie jesli chodzi o reportaz, znany i lubiany na swiecie, zdecydowanie wiecej pokazuje mlodym ludziom niz Witkacy...

Wiec moze jednak ta zmiana nie taka zla; )
  • AgaEwa

Jeden Kapuściński za Dostojewskiego, Kafkę, Gombrowicza i Witkacego? Nienienienienie. A Sienkieiwcz przecie cały czas był w szkole, ja przerabiałam wszystko, co pan G. chce łaskawie "przywrócić".
    Poza tym - wstawienie na listę lektur trzech ksiązek miernego pisarzyny Dobraczyńskiego jest przegięciem. Tak samo jak hagiograficznych książek o Papieżu (z całym szacunkiem dla JP II - zasługuje na lepsza literaturę na swój temat).
  • Anonim

>AgaEwa napisała:
    >Jeden Kapuściński za Dostojewskiego, Kafkę, Gombrowicza i
    >Witkacego? Nienienienienie. A Sienkieiwcz przecie cały czas
    >był w szkole, ja przerabiałam wszystko, co pan G. chce
    >łaskawie "przywrócić".

Ty przerabialas ale te roczniki, ktore byly po tobie juz nie. Bierz pod uwage, ze lista sie zmienia co roku. Skonczylas szkole srednia 5lat temu? Od tamtego czasu liceum z 4 stalo sie 3 letnie i sporo rzeczy wypadlo.

>Poza tym - wstawienie na listę lektur trzech ksiązek
    >miernego pisarzyny Dobraczyńskiego jest przegięciem. Tak
    >samo jak hagiograficznych książek o Papieżu (z całym
    >szacunkiem dla JP II - zasługuje na lepsza literaturę na
    >swój temat).

Dokaldnie. Nie wiem jak mozna sie czepiac Kapuscinskiego czy Sienkiewicza skoro obok nich dopisano tego oszoloma Dobraczynskiego i chyba cos obecnego papieza B16. No sorry to jest jakas pomylka i nie wiem czemu Kafka. Dostojewski czy nawet Witkacy sa gorsi.

Natomiast czy noblista Sienkiewicz czy Kapuscinski - mistrz w swojej kategorii powinni byc dopisani. Nawet kosztem Witkacego.

• AgaEwa

> Ty przerabialas ale te roczniki, ktore byly po tobie juz nie. Bierz pod uwage, ze lista sie zmienia co roku. Skonczylas szkole srednia 5lat temu? Od tamtego czasu liceum z 4 stalo sie 3 letnie i sporo rzeczy wypadlo.

Tia, to wiem, nad tym zresztą ubolewam. Tyle że pan G. twierdził uparcie, że Sienkiewicz wyleciał z list lektur w 1999, zatem w czasie, kiedy byłam jeszcze w szkole, co jest jawną bzdurą.
  • Anonim

>AgaEwa napisała:
    >> Ty przerabialas ale te roczniki, ktore byly po tobie juz
    >nie. Bierz pod uwage, ze lista sie zmienia co roku.
    >Skonczylas szkole srednia 5lat temu? Od tamtego czasu liceum
    >z 4 stalo sie 3 letnie i sporo rzeczy wypadlo.
    >
    >Tia, to wiem, nad tym zresztą ubolewam. Tyle że pan G.
    >twierdził uparcie, że Sienkiewicz wyleciał z list lektur
    >w 1999, zatem w czasie, kiedy byłam jeszcze w szkole, co
    >jest jawną bzdurą.

A to juz moim zdaniem szczegol, o ktorym nawet nie warto dyskutowac. Co za roznica czy wylecial w 1999 czy 2001?
  • il crisantemo

>Prof. napisał
    >Ty przerabialas ale te roczniki, ktore byly po tobie juz
    >nie. Bierz pod uwage, ze lista sie zmienia co roku.
    >Skonczylas szkole srednia 5lat temu? Od tamtego czasu liceum
    >z 4 stalo sie 3 letnie i sporo rzeczy wypadlo.

co Ty opowiadasz?
    jestem z rocznika 88, a zarówno moi znajomi z 87, 86, jak i 85 (ostatni rok "starej matury") przerabiali "Potop", "W pustyni i w puszczy", nowele... Niekoniecznie "Quo Vadis", choc to zalezy od szkoly. Giertych pieprzy bzdury, Sienkiewicz nigdy nie zniknal z listy lektur!

>Natomiast czy noblista Sienkiewicz czy Kapuscinski - mistrz
    >w swojej kategorii powinni byc dopisani. Nawet kosztem
    >Witkacego.

Powtorze - Sienkiewicz byl, jest i bedzie na liscie lektur. Witkacy od paru lat byl przerabiany tylko w programie rozszerzonym.

Moim skromnym zdaniem - Gombrowicz na Nobla zaslugiwal tysiace razy bardziej, no niestety zmarlo mu sie. Sienkiewicz, o ile warsztatowo jest niezly, wciaz pozostaje XIXwiecznym polskim Danem Brownem dla ucisnionych pod zaborami i, w przeciwienstwie do Gombrowicza, nie zmusza do myslenia.
  • il crisantemo

>Prof. napisał
    >100% spolecznestwa nigdy nie bedzie wyzwolonymi ambitnymi
    >artystycznymi intelektualistami zaczytujacymi sie w
    >Witkacym, Gombowiczu itp. Natomiast poprzez Sienkiewicza,
    >piszacego popularne, ciekawe i latwe w odbiorze ksiazki
    >mozna jednak zachecic troche dzieciaki do czytania i pokazac
    >kawalek historii. Zainteresowani i tak poczytaja Witkacego,
    >nawet jelsi nie bedzie lektura.

vide nasz minister Gie, ktory chwalil sie, ze Trylogie czytal jakies 11 razy, a "Trans-Atlantyk" po raz pierwszy przeczytal dopiero 3 miesiace temu...
    Kawalek historii? No bez zartow, co jak co, ale ksiazki Sienkiewicza nie sa dobra podstawa do nauki historii :D
    Zreszta, w mojej klasie (nie jest to moze zbyt reprezentatywna grupa mlodziezy, czytaja o wiele wiecej, niz 'przecietni Kowalscy', ale tez nie sa wybitni, ot, grupka mlodziezy w warszawskim liceum) "Potop" na niecale 30 osob przeczytalo... 5. Z nienawisci do Sienkiewicza, ktorego katuje sie juz w podstawowce, jego rozlewnego stylu, nudnej tematyki i objetosci. "Ferdydurke" za to znaja prawie wszyscy, choc polowa klela, narzekala na niezrozumialosc, ale przynajmniej ksiazka nikogo nie pozostawila obojetnym, a pojecia Formy, upupiania, Geby i in. weszly do naszego slownika; P z takiego "W pustyni i w puszczy" wszyscy (wszyscy!) pamietaja tylko niesmiertelny tekst "Ja nie placze, tylko mi sie oczy poca" :PPP
  • Anonim

no sorry, ale Sienkiewicz to nie jest literatura wysokich lotów. Nie to, ze mi sie go źle czytało, jasne ze lepiej niż Witkacego. Ale to chyba nie o to chodzi. Ja robilam Potop, W pustyni i w pusczzy, Quo Vadis i wystarczy z nawiązką. A co do pomysłów wprowadzenia biografii JP2, nie bede tutaj mówiła brzydkich słów, ale chyba od tego religia do cholery jest.
    Lista lektur nadaje sie do reformy, ale ja bym sie wziela przede wszystkim za rozrośnmiętego Mickiewicza (którego tez jakoś strasznie wysoko nie cenie), za pozytywizm ( z Orzeszkowej to juz tylko śmiech pusty). Dalabym wiecej klasyki literatury światowej, a nie wpychanie na siłę piewców polskiej martyrologii.
  • Anonim

aha, a ciagle wydaje mi sie ze Conrad jest na liscie lektur tylko dlatego ze mial polskie pochodzienie;P
  • Eee...Typie!

>Prof. napisał
    >Ja mysle, ze to polega na tym, ze ludzie sa przeciw
    >Giertychowi.
    >
    >Czy facet ma niezly pomysl [mundurki, Sienkiewicz,
    >Kapuscinski] czy srednie [wykreslenie Gombrowicza i
    >Witkacego] czy glupie [ocena z religii wliczana do sredniej]
    >to i tak sa na nie. A tak dla zasady bo to pomysl
    >Giertycha.
    >
    zgadzam się z Tobą w 100%. nawet jakby Giertych zrobił coś z czym zgadzałby się cały naród to i tak ci co krytykują nadal by krytykowali. Ironia jest to, że ci "wieczni krytykanci" zarzucają Giertychowi i jego formacji uprzedzenia i steretypowe postrzeganie:/
  • il crisantemo

oprócz dodania Kapuścińskiego nie potrafię przypomnieć sobie żadnego sensownego pomysłu Romana Giertycha. serio.
  • Anonim

Zdecydowanie mundurki.

Ale to taka psychoza panuje w kraju.

Nie jestem zwolennikiem Giertycha, nawet mi dosc do niego daleko biorac pod uwage, ze nie jestem katolikiem i popieram liberalizm gospodarczy. Jedyne co moze mnie z nim laczyc to czasami konserwatyzm w kwestiach spolecznych. Ale mam wrazenie, ze nawet jesli facet wymysli lek na raka to i tak ludzie beda na 'nie' :)

No ale odbiegamy od tematu :P
  • il crisantemo

mundurki... ech, no nie odbiegajmy od tematu, ale to nie jest dobry pomysł :P widzisz, popierając zarówno liberalizm w sferze gospodarczej, jak i społecznej, jakoś nie mogę piać z zachwytu nad partią szalenie interwencjonistyczną, która odwołuje się do obcych mi wartości :) zresztą, nie uważam, żeby Giertych był takim chłopcem do bicia, w końcu wspomniane mundurki popiera wiele osób.

no ale koniec dygresji :)
  • martynka

no to teraz następna sensacja:) heheh..dobrze, że skończyłam juz liceum;)
    http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.h...
  • il crisantemo

hehe była już o tym mowa :) no cóż, ciekawe, co z osobami takimi jak ja, które od 3. klasy podstawówki na religię nie chodziły... i na etyki żadne też nie, bo nie było po prostu :) ale mam to za sobą, hyhyh.
  • aga wu

ocena z religii wliczana do średniej <hahaha> ale sie uśmiałam!!
    dobry żart nie jest zły; )
  • Czerwony, półsłodki

>Mario napisał
    >Od Sienkiewicza to się odstaw! Jego powieści są jednymi z
    >moich ulubionych! Promują bohaterstwo, szlachetnośc i
    >patriotyzm, no ale dla niektórych to "zbrodnia, rasizm,
    >nacjonalizm, homofobia etc.etc."
    >Do tego sienkiewicz dostał literacką nagrodę Nobla, a to
    >coś chyba znaczy, a jakoś Twoi "bogowie" nie moga się tym
    >samym pochwalić

Jejku, jak się agresywnie zrobiło... Absolutnie nie "przystawiam się" do Sienkiewicza i oczywiście zgadzam się, że jego powieści promują bohaterstwo, szlachetność i patriotyzm. Zwróć uwagę, że pisałem, że istnieją pisarze, którzy tworzyli lepiej od niego w sensie f o r m a l n y m. Nie mam nic przeciwko Sienkiewiczowi na liście lektur, bo to rzeczywiście klasyk. Ale w takim natężeniu Sienkiewicz zamiast zachwycać zacznie nudzić. A to, że Gombrowicz i Witkacy nie zostali noblistami? Cóż, chyba się zgodzisz, że Akademia Szwedzka nie zawsze miewała rację (Nobel dla Elfriede Jelinek to chyba pomyłka); ]

>czyli jak w końcu, bo zarzucasz Giertychowi podejście
    >ideologiczne lub "tych lubi a tamtych nie" a sam
    >argumentujesz podobnie "byli wtedy moimi bogami". Coś mi
    >pachnie hipokryzją i to bardzo!

W żadnym momencie nie domagałem się usunięcia z listy lektur Sienkiewicza. I to nieprawda, że go nie lubię. Nie przepadam natomiast za Prusem, ale sądzę, że powinno się go w szkole przerabiać.
    Argumentów ad personam nie lubię i się od nich powstrzymam. W każdym razie nie dziwię ci się, zważywszy zawartość twojego profilu. Pewnie masz silne i jasne przekonania o prawicowej orientacji. Mam tylko nadzieję, że nie będzie to przeszkadzało w uczciwej dyskusji.
| |

dla byłych, przyszłych i obecnych studentów UW (; PS: czytamy regulamin...

Uniwersytet Warszawski

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (25)