-
Lucysia
no wlasnie nie powinni ujednolicic bo zauwazcie ze sa kierunki gdzie srednia 4,5 nie jest wcale trudno zdobyc a sa takie gdzie jest to prawie niemozliwe -
tramtaramtam
tylko jakoś mi się wydaje, że jakby chcieli ujednolicić stypendia, to raczej równaliby w dół, a nie w górę Oo -
Marcin.
jak jest ze studentami pierwszego roku, o stypendium socjalne, na jakies tam wyzywienie czy zakwaterowanie tez trzeba skladac podanie??
jesli tak to gdzie mozna pobrac formularz?? -
kalynca
a czy istnieje cos takiego jak stypendium... sportowe? o_0
na przyklad za udzial w akademickich mistrzostwach polski? -
-
svieta
istnieje, tylko z tego co się orientuję (a orientuję się marnie) za konkretne osiągnięcia a nie za sam udział :> -
kalynca
-
svieta
-
Anonim
-
Gdabski
>kalynca napisała:
>a mozna to znalezc na jakiejkolwiek stronie?
http://www.samorzad.uw.edu.pl/index...
http://www.samorzad.uw.edu.pl/index... -
Aleksandra
>->Marcin<- napisał
>jak jest ze studentami pierwszego roku, o stypendium
>socjalne, na jakies tam wyzywienie czy zakwaterowanie tez
>trzeba skladac podanie??
>
>jesli tak to gdzie mozna pobrac formularz??
trzeba, trzeba
podanie o stypendium socjalne
i podanie o stypendium na wyżywienie i zakwaterowanie
i wszystke potrzebne dokumenty do tego
u mnie na wydziale nie było do tego formularza
-
Marek
Wysokosc stypendiow socjalnych, doplat itd. jest jednolita - taka sama na calym UW (rektor ustala wysokosc na poczaktu roku)
Stypendia naukowe sa ujednolicone tak, jak jest to mozliwe przy zachowaniu pewnego luzu na specyfike wydzialu.
Po pierwsze pieniadze z puli sa dzielone proporcjonalnie do liczby studentow na jednostkach (czyli na jednego studenta przypada tyle samo pieniedzy na kazdej jednostce).
Po drugie rektor ustala widelki na wysokosc stypendium - w tym roku stypendium naukowe nie moglo byc nizsze niz 150zl i wyzsze niz 400zl.
Po trzecie na danym kierunku stypendium moze otrzymywac od 10 do 15% najlepszych studentow. Oznacza to mniej wiecej tyle, ze jak na kazdej jednostce ustawimy sobie studentow od najlepszego do najgorszego, to studenci na tych samych pozycjach (wzglednych - "w pierwszych 2%", a nie "w pierwszej dziesiatce") powinni dostawac mniej wiecej takie same stypendia.
Tak naprawde raczej mniej niz wiecej, bo kazda komisja moze sobie ustalic jak rozdziela pieniadze (czy ustala progi, czy moze pieniadze rozdziela liniowo) i procent studentow, ktory stypendia dostaje (no i mamy wybor - albo stypendia wyzsze, albo wiecej ludzi je dostaje). Powtorze - na kazdej jednostce na jednego studenta przypada tyle samo pieniedzy. Roznica polega wylacznie na zagospodarowaniu tych pieniedzy przez jednostkowe komisje stypendialne. To jest zasadnicza zmiana w stosunku do lat wczesniejszych, kiedy to w praktyce jednostki na ktorych studiuja relatywnie biedniejsi studenci (wiecej socjalnych) tracily na rzecz jednostek ,,bogatszych''.
Niepokoja mnie wysokosci stypendiow na polonistyce. Stypendia nie powinny byc tak niskie, bo to najprawdopodobniej oznacza, ze albo czesc pieniedzy lezy i gnije, albo stypendia dostaje wiecej niz regulaminowe 15% (a tak byc nie moze). Tak samo na geologii - jesli stypendium dostaje 30% studentow, to jest bardzo zle.
Jesli zas chodzi o zasady, to tu jest prawie wolna amerykanka. Kazdy wydzial moze sam sobie ustalic sposob liczenia sredniej. Za to poprawiajac rok, albo nawet majac warunek, stypendium naukowego dostawac nie mozna.
Ogolnie jesli w ciagu roku macie watpliwosci co do sposobu rozdzielanai pieniedzmi, to piszcie/rozmawiajcie ze swoja komisja stypendialna, powinna ona byc w stanie sie wytlumaczyc, ze wszystkich swoich dzialan. Jak bedziecie miec problemy, to piszcie/dzwoncie do Sekcji Socjalnej Zarzadu Samorzadu Studentow UW - oni powinni byc w stanie wplynac na komisje.
To chyba tyle - powiedzialem jak powinno byc, zgodnie z tym jak ja rozumiem regulamin stypendialny UW. Jesli jakas komisja go nie przeczytala, albo przeczytala i stwierdzila, ze jej nie pasuje, to moga sie dziac dowolnie dziwne i niesprawiedliwe rzeczy. -
Anonim
Mam pytanie odnośnie stypendium mieszkaniowego: czy ktoś wie, jak to się przelicza? Powiedzmy, że mam płacić jakieś 600zł za mieszkanie, więc jakiej kwoty stypendium mogę się spodziewać? Czy są jakieś stałe przeliczniki (np.ileś procent?)?
Czy ktoś z Was korzystał z tego rodzaju stypendium??
Z góry dziękuję za odpowiedź. -
b.
U mnie na MISHu stypendium wynosiło 190-200 zł w zależności od koniunktury, zaczynało się od 4,7. Śmieszne, już lepiej pracować na pół etatu i mniej czasu spędzać na nauce. -
Paulina
>~Ola~ napisała:
>Mam pytanie odnośnie stypendium mieszkaniowego: czy ktoś
>wie, jak to się przelicza? Powiedzmy, że mam płacić
>jakieś 600zł za mieszkanie, więc jakiej kwoty stypendium
>mogę się spodziewać? Czy są jakieś stałe przeliczniki
>(np.ileś procent?)?
>Czy ktoś z Was korzystał z tego rodzaju stypendium??
>Z góry dziękuję za odpowiedź.
pani w dziekanacie powiedziała mi, ze o stypendium mieszkaniowe mogą się ubiegać osoby, które mieszkają w akademiku :/ -
Doman
Ja słyszałem, że teoretycznie można dostać stypendium mieszkaniowe wynajmując na własna rękę, ale potrzebne jest do tego tyle papierków, że w praktyce takie przypadki się nie zdarzają. -
Marek
Moga sie ubiegac wszyscy, ktorzy wynajmuja mieszkanie/pokoj (nie mieszkaja na swoim). Papierkow nie ma tak duzo, tylko jeden - podsteplowana przez Urzad Skarbowy umowa wynajmu (co teoretycznie i tak trzeba zrobic, zeby osoba wynajmujaca mogla spokojnie zaplaic podatek od tego co zarobi:). U nas na wydziale od dwoch lat byl jeden taki przypadek (chyba...).
Wysokosc jest stala i ustalana przez rektora tuz przed poczatkiem roku. Jak sie dostaje, to zawsze sie dostaje tyle samo - nie pamietam ile to bylo w tym roku. Za luksusy placi sie z wlasnej kieszeni:) -
Snoopi
mieszkaniowe to teraz marzenie, a stypendia są czasami śmesznie niskie, u siebie na fizyce za 4,5 mam 200 zł, śmiech na sali.... maksymalne wynosi chyba koło 300 zł
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne