-
Anonim
o jej, jest mi niezmiernie przykro z tego powodu, że nie będę musiał płacić za to, że ktoś w LO miał lepsze zajęcia niż nauka... brawo politycy!
(oczywiście nie dotyczy to studentów wieczorowych i niektórych zaocznych UW, a raczej tych z uczelni prywatnych) -
Human
W polskich realiach ten pomysł należy traktować w kategoriach kiepskiego żartu. -
Anonim
tak aby dyskusje urozmaicic:
http://www.rybinski.eu/?p=458&l...
czy uwazacie, ze kombinowanie ze "studiami" to cos w stylu "lepsze jest wrogiem dobrego"? czy moze da sie na kazdym wydziale wylowic grupke zapalencow jak na MIM-ie i zgarniac laury miedzynarodowe.
tak btw. polecam ten blog (dla zainteresowanych) -
Anonim
troche lipa samemu odpowiadac sobie, ale jeszcze jedna pogladowa sprawa. moja mama uczy matematyki i powiedziala mi, ze wlasnie znowu okroili program matur, zarowno na poziomie podstawowym jak i rozszerzonym, jak zobaczylem to szok --> normalnie powycinali wszystko, dobrze ze tabliczka mnozenia jeszcze zostala... czyli to samo sie dzieje w gimnazjach, a skoro matura jest okrojona i ona jest przepustka na studia (juz nie mowie nawet o tym, ze i tak robia anmestie co rok bo by ilestam procent nie zdalo) to sami wiecie jacy naukowcy ida potem na studia - sila rzeczy tu tez trzeba bedzie uczyc coraz mniej zaawansowanych rzeczy, zeby nadrobic braki ze sredniej.
ale do rzeczy -> nie trzeba sobie teraz strasznie zaprzatac glowy czy wprowadzic platne czy nie bo one sie same wprowadza juz niedlugo - po prostu ktos sie zareklamuje, ze u niego ucza jeszcze tego i tego i to ponad program i jak ktos bedzie chcial dobrej edukacji to zalpaci bo panstwowe szkoly beda mierne. wezmie dobra kadre znudzona walkowaniem podstawowych rzeczy za kiepski grosz i po prostu utworzy prywatna szkole na wysokim poziomie (tak jak sa teraz te prywatne centra medyczne zatrudniajace najlepszych lekarzy). -
-
polidaktyl
Nic nie wiadomo, Studenci też mogą zabierać głos (o co apelował prof. Musiał) więc piszcie bracia i siostry min do Konferencki Akademickiej Rektorów, do ministerstwa nauki niech toczy się publiczna debata na ten temat -
zegler(-poleska)
Trochę OT: wygląda na to, że nie masz pojęcia, czego uczą na astronomii i w jakich zawodach można po astronomii pracować :>
>Jabłkożerca napisał
>System jest zly, bo:
>2) Produkuje za panstwowe pieniadze tysiace niepotrzebnych
>nikomu specjalistow- tysiace socjologow, menadzerow i
>zarządzaczy, filologow, itd, co konczy sie tym, ze 2/3 nie
>pracuje potem w zawodzie a za barem. Naprawde nikomu nie
>jest potrzebny kelner- astronom.
-
Anonim
>zegler napisała:
>Trochę OT: wygląda na to, że nie masz pojęcia, czego
>uczą na astronomii i w jakich zawodach można po astronomii
>pracować :>
Troche offtop: wyglada na to, ze czepiasz sie slow i chcesz byc zlosliwa:) Astronom byl przeciez tylko abstrakcyjnym przykladem, wstaw tu dowolny specjalistyczny zawod, niech bedzie kelner-kartograf albo geolog, nie pracujacy w zawodzie.
-
Hania
Musieliby najpierw dawać socjalkę tym, którzy jej potrzebują, a nie osobom, których rodzice pracują na czarno i potem takie stypendium jest wydawane np. na perfumy Diora... bo w przeciwnym razie płatne studia to dla wielu osób koniec nauki -
Jola
A ja jestem ciekawa jak to będzie wyglądać...Na razie wbrew pozorom nie ma zbyt wielu konkretów w tej sprawie... Jedno jest pewne - brak odpowiedniego zaplecza na UW (nie tylko w sensie sprzętu ale na przykład brak dostępu do ciekawych i w miarę świeżych publikacji zagranicznych albo po prostu brak najzwyklejszych lektur na kierunkach filologicznych) sprawił, że nie 'postudiowałam sobie' za bardzo w sensie naukowym...Albo wezmy taką głupią rejestrację - zawsze brak miejsc na najciekawsze kursy...Albo w-f-ile to godzin trzeba bylo w nocy klikac zeby wyklikac cos innego niz aerobik? Moze gdyby studia byly platne to by sie zmienilo...Moze...
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne