-
Anonim
>Michal napisał
>Cóż... nie jesteśmy USA, ani Indiami ani Iranem, żeby
>mieć tylu wspaniałych, boskich aktorów, kaskaderów,
>sprzęt etc. etc. etc.
>Wiem! :) Tylko wyżej wymienione kraje powinny robić filmy
>:)
>
>A może coś się jednak podobało w w filmie Katyń?; )
Ale Ty wcale nie rozumiesz co napisalem - i to jest chyba problem.
Mozemy i zdecydowanie powinnismy robic filmy - tylko trzeba sie orientowac co damy rade zrobic a co nie.
Robic dobre, wazne, ciekawe, intrygujace filmy mozemy. Robimy ich nawet sporo. Ale robienie filmow 'z rozmachem' [jak jeden zwiastu reklamowal Katyn] jest poza zasiegiem naszych filmowcow. To sie nam nie uda.
-
Anonim
>Aleksandra napisała:
>Pragnę zauważyc, że Katyń nie jest filmem niemym.
Pozwolę sobie jeszcze dodać, że przed wojną większa część polskich filmów to nie były filmy nieme...
Chyba, że słowo "niemy" jest na tyle relatywne, (może nawet nabrało całkiem nowego znaczenia) że jak np. szmery są słyszalne podczas projekcji (może to wynikać z tego, że przed wojną nie tylko wizja, ale i fonia były troszkę mniej zaawansowane niż obecnie), to film uznajemy za niemy...
UWAGA:
WYPOWIEDZIAMI SWYMI NIE MAM ZAMIARU NIKOMU UBLIŻYĆ ANI NIKOMU "POJECHAĆ"...
-
Anonim
>Prof. napisał
>Ale Ty wcale nie rozumiesz co napisalem - i to jest chyba
>problem.
>
>Mozemy i zdecydowanie powinnismy robic filmy - tylko trzeba
>sie orientowac co damy rade zrobic a co nie.
>
>Robic dobre, wazne, ciekawe, intrygujace filmy mozemy.
>Robimy ich nawet sporo. Ale robienie filmow 'z rozmachem'
>[jak jeden zwiastu reklamowal Katyn] jest poza zasiegiem
>naszych filmowcow. To sie nam nie uda.
Ależ rozumiem co napisałeś:) Pisząc o boskich aktorach itp. kontrargumentowałem fragment Twojej wypowiedzi dotyczący "naszych aktorskich gwiazd" :)
Co do reszty zarzutów odnośnie pomysłów na inne wykonanie filmu absolutnie się nie zgadzam.
Co do rozmachu... twórcy zwiastuna (zwiastunu?) mieli pewnie na myśli "polski rozmach" :) -
Anonim
Tak bardzo pragnąłbym wiedzieć co to jest film uniwersalny...
Nie umiem czytać w Waszych myślach Drodzy Przedmówcy, to dopytuję :)
Poza tym, czy pomimo tej krytyki wejdziecie na stronę podaną w pierwszym poście i zagłosujecie na Katyń?? -
-
Piotr
>Prof. napisał
>
>Bylismy zolnierzami - to dno.
>
>Szeregowiec - jest lepiej wykonany, duzo lepiej.
>
>Katyn - gdzies posrodku jesli chdzi o ocene ogolna.
>
[...]
>:)
>
Zabiłeś mnie i moją inwencję twórczą... Tak chciałem tego filmu bronić, ale okazuje się że tak naprawdę w tej chwili nie mam przed kim - bo go obiektywnie widzę jednak starasz się oceniać; /
@Prof. @Manowce
"W takiej atmosferze nie da się rozmawiać" :P Nie ma mowy aby Wam wytknąć nieobiektywność, lub brak logiczności; / Pod tym względem fajniej się rozmawiało z MW :P
Ale wpadłem na dobry argument za Katyniem i dostaniem przez niego oskara :] Nagrodę tą przyznawano filmom powiedzmy sobie - różnym jakościowo. Katyń nie jest na samej górze, ale jak dla mnie gdzieś tak w górnej połowie filmów które dostały tą nagrodę. -
Piotr
Zresztą - będąc szczerym - nie o wartość artystyczną rzeczywiście tutaj chodzi. Jest ona zresztą kwestią gustu.
Chodzi tu o treść. Mimo wszystko nie zgodzę się z manowce. Nie jest to film zrobiony z histerią, jaka cechuje nasze postępowanie bardzo często (a cechowało na co dzień zeszłą ekipę rządzącą w stosunkach między narodowych). Nie jest może aż tak "wyważony" i "zdystansowany" jak Kanał, ale moim zdaniem jest to dzieło "na miarę naszych czasów".
Nie jest to film "wybitny" ale nie wszystko takie być musi. Jest on moim zdaniem po prostu dobry. Zdecydowanie lepszy od kilku innych naszych superprodukcji i zdecydowanie lepszy od wielu filmów które zdobywają nagrody.
Zresztą... Prawdziwie kino jak dla mnie to kino offowe, a to jest tylko namiastka kina; ) -
Anonim
@Piotrze: ja nie mówiłam nic o samym filmie, więc chyba mylisz mnie z kimś (;
co do kina jako takiego - moim zdaniem nie ma czegoś takiego jak film obiektywnie dobry albo zły. zawsze się znajdzie ktoś, kto ma odmienną opinię od reszty, nawet w przypadku produkcji oskarowych. oczywiście pewne filmy uzyskują tak duże poparcie, że mówi się o nich jako o dziełach wybitnych, o klasyce kina. łatwiej chyba jednak znaleźć taki film, który ludzie zgodnie nazywają totalną klapą. o okrzyknięcie genialnym już trudniej. jest wiele filmów które moim zdaniem zasługują na Oskara, ale zapewne nigdy nie dostaną do niego nawet nominacji.
co do Katynia - na pewno jest to film wybijający się na tle polskiego kina, które - nie oszukujmy się - jest dość mierne w ogólnym rozrachunku (chociaż ostatnio bardzo zaskoczył mnie chociażby Testosteron). na pewno porusza bardzo ważny temat. jednak wydaje mi się, że to za mało, aby otrzymał Oskara, ponieważ na tle kina *światowego* nie wypada już tak rewelacyjnie. jego temat nie jest bliski wszystkim, dlatego nie można go nazwać filmem uniwersalnym w odbiorze. na jednym podziała trzy razy mocniej, niż na innych. uważam jednak, że warto spróbować i dobrym krokiem jest "wystawienie" go do konkurencji z kinem zagranicznym. to pokazuje, że jesteśmy odważni, nie wstydzimy się zarówno własnej historii, jak i osiągnięć kinematograficznych. niezależnie od tego, czy według kogoś nasza próba z góry skazana jest na porażkę - warto spróbować. i zostać przynajmniej zauważonym. -
Anonim
Aha, czyli film uniwersalny, to taki, którego temat jest bliski wszystkim? :)
Manowce, polałaś miód na me serce pozytywnie wypowiadając się o niektórych aspektach Katynia.
Kocham Cię :*
Pytanie do wszystkich: Czy zagłosujecie na Katyń w tej ankiecie z pierwszego postu czy nie? -
agata
-
Anonim
ja zagłowsowałem :)
chyba rodacy się zmobilizowali bo przewaga tego filmu nad konkurencją jest ogromna... -
Pjotr
>Piotr Siejda wrote:
>No cóż trzeba będzie oskara aby ludzie docenili Katyń...
>Gdyby u nas nakręcono "Szeregowca Rayana", czy podobny film
>wojenny pewnie też by był zjeżdżany przez ludzi takich
>jak Pjotr.
>Czemu nadal nie umiemy stworzyć atmosfery narodowej dumy,
>czy choćby zadumy? Rozumiem, że Niemcy stosunkowo rzadko
>wywieszają swoją flagę narodową - ale czemu my się
>wstydzimy okazywać (nie mylić z nachalnym manifestowaniem)
>publicznie dumy z przynależności państwowej?
Niewiem co ma do rzeczy fakt przez kogo film byl robiony.
Zasada jest prosta, dobre filmy chwale, zle krytykuje. I niby czemu mam byc dumny z przynaleznosci narodowej? Urodzenie sie w polsce nie powoduje we mnie dumy ani jakiegokolwiek innego uczucia. -
Anonim
-
anna
zagłosowałam, bynajmniej nie dlatego ze uważam że zasłużył bo się nie znam.
ale jak to wajda powiedział "nie byłoby źle" gdyby oskara dostał katyń -
Anonim
a ja myślę że przede wszystkim Wajda zasłużył na tę nagrodę swoimi poprzednimi filmami. Pytanie czy dostanie nagrodę kiedy dostał już oskara za całokształt. Aczkolowiek tez na niego zagłosowałem ponieważ tylko ten film z nominowanych było mi dane zobaczyć. Po cichu liczę że dostanie tego oskara bo może wtedy coś ruszy w naszym kraju, znajdzie się więcej pieniędzy na kinematografię i może na większą skalę zaczną kręcić u nas filmy obcokrajowcy. poczekamy zobaczymy albo i nie bo przecież wspaniałe tvp zrezygnowało z oskarów. Chyba ze liczą, że oskary podzielą los złottych globów i zostaną tylko odczytane... -
Anonim
>Mate napisał
>a ja myślę że przede wszystkim Wajda zasłużył na tę
>nagrodę swoimi poprzednimi filmami. Pytanie czy dostanie
>nagrodę kiedy dostał już oskara za całokształt.
Sorry ale jak dla mnie Twoje rozumowanie jest nielogiczne.
Skoro zasluzyl na oscara poprzednimi filmami to sprawiedliwosci stalo sie zadosc - za te filmy [wszystkie] dostal oscara za caloksztalt.
A nie przesadzjamy az tak wybitny nie jest zeby mu dawac dwa razy oscara za caloksztalt.
-
db
Katyń to skomplikowany obraz. Sama nominacja juz jest sukcesem, bo zostal doceniony. Nie widzialem innych filmow, ale konkurencja nie jest mocna, tak mi sie przynajmniej wydaje.
Najmocniejszymi konkurentami wydaje sie sa film: Żydowski i Rosyjski ( sadzac po recenzjach tych filmow , bo nie ogladalem zadnego z nich ).
Oscar dla Katynia przypomnial by swiatu o Polskiej kinematografii.
-
Doman
Temat nabrał wymiaru międzynarodowego, o akcji napisała Wirtualna Polska:
http://wiadomosci.wp.pl/felieton.ht... -
db
Przy okazji swoje zarobil w tym sondazu Janusz Kaminski ( 62%), czyli dowod na to ze ludzie nie glosowali jedynie na Katyn; -).
Moim zdaniem Katyn jest filmem dobrym. Niekoniecznie jednak do konca dobrze obsadzonym ( vide Małaszyński ).
Oskar przypomni swiatu o tej zbrodni i wypomni Rosji tak beszczelne terazniejsze oszustwa w sprawie Katynia i dlategopopieram ten film. A nie dlatego ze czuje sie w jakis sposob gorszy i musze wypchnac rodakow ( chociaz nie widze nic zlego w popieraniu swoich rodakow ).
Oskary z tego typu kategorii czesto dostaja filmy ktore nie olsniewaja. Pamietacie oskary za animacje i film Bagińskiego ? Wtedy pokusilem sie o obejzenie wszystkich filmow nominowanych i nie mialem watpliwosci ze to byl pewniak ( Katedra ). Stalo sie inaczej.
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne