Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Hania

Nie jem mięsa od 6 lat, a mam 21. Lekarz (endokrynolog) polecił mi zacząć jeść mięso, a ja NIE MOGĘ.
    Mam wewnętrzną blokadę, mięsa nie jem z przekonania (zwierzęta są moimi przyjaciólmi). Po prostu nie byłabym w stani włożyć do ust kawałka mięsa, robi mi się fizycznie nie dobrze na samą myśl.
    Czy gdzieś można znaleźć informację, czy lekarz ma (w moim przypadku) rację?
    Czy są może jakieś preparat z mikroelementami, które uzupełnią moją dietę w potrzebne składniki?
    Pomóżcie proszę
  • bojster

Olej lekarza, na 99% nie ma racji i powodują nim pobudki 'osobiste'. Tym bardziej, że nie jest już od 6 lat, a jeszcze żyjesz. Prawda?; -) Mi też lekarz z 5 lat temu mówił, ze weganizm to nie jest dobry wybór... cóż; -)
    Na tej stronie: http://vege.spinacz.pl/str.php?dz=4... możesz znaleźć jakiegoś lekarza-wegetarianina/weganina , do którego możesz pójść po bardziej rzetelną poradę w tej kwestii. I pamiętaj, że najważniejsze jest to, jak TY i twój organizm czujecie się z tym, co robisz. I tego ci nie zastąpi niczyja opinia.
  • Hania

Dzięki za link do strony, własnie o to mi chodziło. Pozdrawiam
  • bokbanana

bojster ma racje

jak lekarz pali pije i je kanapki z białym chlebem i schabowym jest dla mnie niekompetenty

sprawdz lekarza

• Jorguś

Sranie w banie, nie kazdy organizm jest w stanie wytrzymac nie dobor pewnych kategorii zywnosci. I lekarz na podstawie badan zalecil jedzenie miesa a nie dlatego ze ona nie ja a ona je to on jej kaze tez jesc mieso. Dziecinne myslenie typu on ma grabki a ja nie wiec mu je zniszcze.; -|
  • zej

to ze lekarz je mieso itp. nie znaczy ze jest zly.... z drugiej strony na wlasnej skorze przekonalam sie, iz nie warto ufac jednemu lekarzowi i lepiej zasiegnac kilku porad (ale nie bylo to w sprawach zywienia)... dobrze wiec skonsultowac wyniki badan... i nie mozna bagatelizowac, ze jeden z lekarzy powiedzial ci ze cos jest zle... sprawdz to lepiej dokladnie - radze....

nie lubie myslenia typu: jak nie jest wege to jest zly! :/
  • Sandra

Bardzo możliwe ze jestes osoba, której mięsko jest potrzebne, tylko kwestia zmienienia podejscia oraz zorientowania sie co moze byc dla Ciebie wlasciwe. Ale nie chce Cie programować. Sama powinnaś wyczuć czy jest to dla Ciebie szkodzące czy bardziej pomagające. Ale nie poddawaj sie stanom psychicznym, emocjom.
    Malo kto wie, a szkoda, ze sa mięska, które dzialaja destrukcyjnie i po prostu nie powinny byc jadane.
    Sa to m.in. wszystkie świnki, czyli po prostu wieprzowina. Są to ryby bez łusek and more, more, more...

• panna pe

Zdobnienie 'mięsko' brzmi jak dla mnie makabrycznie; p

Ja bym mięsa nie zjadła nawet jakby mi 10 kompetentnych lekarzy kazało. Właśnie przez to fizyczne obrzydzenie, o którym wcześniej była mowa. Nie wydaje mi się, żebym mogła je jakoś pokonać.
  • Edyta

no to ja też mam problem...
    ech... lekarz mi powiedział że w moim przypadku nie jedzenie mięsa może się bardzo źle skończyć, juz mam pewne objawy niestety... ponadto głównym argumentem jego był fakt iż mam tylko 17 lat.; /
  • mirabelka

Wiek nie ma znaczenia ale slyszalam ze jak ktos ma grupe krwi A to nie potrzebuje miesa nigdy i wcale i nie grozi zadna anemia czy inne co.
  • bojster

Edyta: to zadbaj odpowiednio o swoją dietę. Nie można jeść surówki z ziemniakami codziennie :P
    A tak serio, jeśli odżywiasz się prawidłowo, to na samych roślinkach możesz spokojnie dojechać do późnej starości. Ja mam grupę krwi 0, która ponoć jest wybitnie mięsożerna, a od jakichś 7 lat żyję warzywami i czuję się świetnie.
    Pozdr.
  • rxqueen

no to jak sie znacie na grupach to mi powiedzcie czy AB ma jesc mieso? tzn moja krew nie chce miesa ale moze musi tylko o tym nie wie
  • mirabelka

mm AB jest zlozona grupa krwi. Potrzebuje wiec ponoc wszystkiepo po trochu . Unikaj jednak ( jak musisz jesc..) czerwonego miecha.
  • rxqueen

nie jem miesa, w weekend 3 paluszki rybne mi sie trafia... a tak na podstawie autoobserwacji stwierdzam ze grupa AB potrzebuje duzo slodyczy
  • bojster

Każda grupa "potrzebuje" słodyczy, jeśli jest do nich przyzwyczajona. Natomiast po 'odstawieniu', po jakimś czasie głód słodyczowy automagicznie znika. Tylko kto by chciał rezygnować ze słodyczy? :>
  • lecoq k

ale mozna swietnie radzic sobie bez miesa i to tak zeby niczego nie brakowało wystarczy tylko jesc ruzne zeczy np kiełki czy soje tam jest to czego nam brakuje jak nie jemy miesa
  • panna pe

przestałam jeść mięso w dość młodym wieku lat 13, obecnie mam 18 i wyniki badań całkowicie w normie, nigdy żadnych problemów. grupa krwi B+, jeśli komuś to robi różnicę; )
  • .

a ja byłam przez ostatni czas w szpitalu na kolano (zetwane wiązadła i zgruchotana łąkotka) i jedna z pielęgniarek powiedziała, że to się stało, bo nie jem mięsa. A potem usłyszałam, że niedługo umrę. Od tego gadania chciałam prosto ze stołu operacyjnego uciekać... Jakieś pytania?
  • Grono.Net

Co ma grupa krwi do pożywienia?
  • rxqueen

spytaj sie tych co pisza o tym ksiazki ktore mozna w empiku kupic
| |

Wegetarianizm w różnych odmianach. Dyskusje na tematy ideologiczne oraz porady praktyczne. upda...

Fotki

Miejsca grona (0)