GMO

• 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

http://www.greenpeace.pl/StopGmo/

podpisz PETYCJE via internet - to wazne dla nas wszystkich
  • *

wyslane:)
  • Anonim

Ja już też wysłałem;)
  • Marcin

podpisane
  • aharat

wysłane :)
  • koniczynka_k

czy Wy wiecie chociaż co to jest GMO?
    znacie badania naukowe, które potwiedzają szkodliwość GMO?
    i co to właściwie znaczy "żywność zanieczyszcona GMO" ?
  • koniczynka_k

ponawiam pytania
    ;)
  • Anonim

Ja nie mam pojecia, dlatego chetnie sie dowiem, zanim podpisze:)
  • marzena

Jakieś tam ogólne pojęcie mam, ale chętnie bym się czegoś więcej dowiedziała :-]
    Ktoś chętny, żeby mnie doedukować?; ]
  • M.

Ze strony pro-gmo:
    GMO, czyli organizmy zmodyfikowane genetycznie to rośliny, zwierzęta i drobnoustroje, których geny zostały celowo zmienione przez człowieka. Rekombinacja DNA i inne pokrewne techniki pozwalają tworzyć organizmy o odmiennych właściwościach niż macierzy gatunek. Pierwszy "GMO" został stworzony w 1973 przez Stanley Cohena i Herberta Boyer'a.

Mam tylko jedno pytanie odnośnie szkodliwości GMO. Czy masz 100%, absolutną pewność, że GMO nie jest groźne? Nie? Brak takiej pewności raczej przemawia raczej na korzyść oznaczania takiej żywności o ile w ogóle chcemy jej w użyciu.
  • koniczynka_k

jak najbardziej jestem za oznakowaniem takiej żywności.
    każdy ma prawo wyboru.
    nie rozumiem tylko takiej nagonki na tą żywność. tutaj jest trochę za mało miejsca na przybliżenie chociażby wiadomości na temat GMO ale w necie (przede wszystkim naukowe artykuły a nie prasowe doniesienia) jest mnóstwo informacjina ten temat.
    każdy kto chce się wypowiadać i tak gorliwie protestować powinien najpierw trochę poczytać.
    jedno jest pewne:badania nad tą żywnością trwają bardzo długo, mają kilka etapów i jeśli pojawia się choćby cień wątpliwości żywności tej nie dopuszcza się do użytku :)
  • M.

Tak naprawdę drobnych modyfikacji genetycznych sami genetycy potem mogą nie wykryć.
    Chodzi o to, że póki ktoś nie ma naprawdę 100% pewności o skutkach działania takiej żywności to nie powinno być wprowadzone. Tak samo jak z lekami. Są najpierw testowane. Dopiero po tym mogą być wprowadzone do użytku, racja?
    Tak naprawdę wszystko zostało odwrócono do góry nogami.
  • koniczynka_k

ale ta żywność przechodzi testy!
    w przypadku wielu "nowinek" nie wiemy co wydarzy się za 10, 20 lat ale mimo to postęp cały czas jest; )
    bez tego dalej mieszkalibyśmy w jaskiniach :)
  • koniczynka_k

dodam jeszcze, że roślinki (i nie tylko) cały czas się modyfikują :)
    same bez naszej pomocy i tego jakoś nikt sie nie boi
    a inż. genetyczna pozwala to kontrolować i wstawiane są geny, co do których wiadomo za co odpowiadają
  • M.

Wiesz co? Wolę niektóre rzeczy oddać w ręce naturze niż samemu przy nich się bawić i psuć.
    Nie wiem co się stanie po 10, 20 latach spożywania takiej żywności. Więc nie powinno się jej wprowadzać. Jeżeli będziemy jechać bez zastanowienia i przyjmować nie do końca pewne rzeczy to kiedyś spowrotem wylądujemy w jaskiniach.
  • koniczynka_k

jak najbardziej masz dotego prawo :)
    ja się tych roslinek nie boję
    ale jestem za oznakowaniem.
    ale również za edukacją bo niestety większość ludzi nie wie nic na ten temat a protestuje
    była kiedyś przeprowadzana ankieta, padło pytanie czy jedząc niemodyfikowaną żywność jemy geny. i wiecie co duuuża większość odpowiadała, że nie ! (kto wie ten wie, że nasza żywność zawiera geny)
    pozdrawiam

p.s. jeszcze jedno. Piszesz, że sama nie chcesz się przy tym bawić i nie wiesz jak to zadziała. Zapewniam Cię, że ci którzy się tym zajmują wiedzą trochę więcej :)
  • M.

Zajrzyj do mojego profilu i przeczytaj co pisze w rubryczce płeć...
    Ano trzeba edukować, bo ludzie nie wiele wiedzą. Póki nic nie ma pewnego to nie można tego wprowadzać. W końcu ludzie są też nieświadomi zagrożeń.
    Ludzie nie powinni się w tym grzebać. Od tego jest natura.
  • koniczynka_k

przepraszam za płeć :)

ale natura nie daje rady robić takich modyfikacji o jakie nam chodzi. i jeszcze raz to o czym wspominałam:gdybyśmy nie ryzykowali bylibyśmy daleko w lesie...
  • Juyon

>Falkenstein napisał
    >Wiesz co? Wolę niektóre rzeczy oddać w
    >ręce naturze niż samemu przy nich się
    >bawić i psuć.

wszystkie zwierzeta domowe i hodowlane oraz rosliny uprawne byly modyfikowane genetycznie przez naszych przodkow metoda hodowli i rozmnarzania tylko niektorych osobnikow nie widze powodu dla ktorych mialbym rezygnowac z technologii ktora umozliwia przeprowadzic porzadane zmiany w ciagu roku zamiast 100 czy wiecej lat
  • M.

Jasne. Tyle, że przy inzynierii genetycznej nie bawię się w parowanie dwóch zwierząt ale w grzebaniu w genach danego zwierzaka. A to już może być bardzo groźne.
    Może dlatego warto z nich na razie zrezygnować dlatego, że negatywne skutki tych zmian mogą być odczuwane przez 100 czy więcej lat.
  • 1
  • 2
| |

Wegetarianizm w różnych odmianach. Dyskusje na tematy ideologiczne oraz porady praktyczne. upda...

Fotki

Miejsca grona (0)