VEGE-WARSZAWA [709]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Antoni

Skoro był wątek o enneagramie, to tym bardziej rzucę temat śladu ekologicznego. Też się można pochwalić wynikiem... :)

http://www.footprint-wwf.be/footpri...
  • Anonim

mi wyszło tylko 1,9ha
    jestem zaskoczony bo to dość dobry ekologiczny wynik
  • Albertyna ஜ

Test ciekawy, ale nie bardzo na Polskie warunki...
    Jaki mam wpływa na ocieplenie mojego bloku? A czym on jest ogrzewany?
  • Anonim

>Albertyna ஜ napisała:
    >Test ciekawy, ale nie bardzo na Polskie warunki...
    >Jaki mam wpływa na ocieplenie mojego bloku? A czym on jest
    >ogrzewany?

Wodą grzaną miałem węglowym, z elektrowni Siekierki?
  • Albertyna ஜ

Siekierki powiadasz...
    No to pewnie ja też; -p

Niemniej uwazam, ze cos na co nie mamy ŻADNEGO wpływu nie powinno byc w takim tescie brane pod uwagę;-p

Typowy test przepisany z ameryknańskiego, bądź innego portalu, z kraju, gdzie ludzie mieszkają w domkach i MAJA wpływ na takie rzeczy jak sposób pgrzewania, pobierania energii itp...

Można to było spokojnie przerobić i dodać np pytania o segregację śmieci...
  • Vesisade

mi wyszło 1,7
    w sumie to i tak nieco pozwala określić sposób w jaki żyjemy, a także co i w jakim stopniu powinniśmy zmienić by chronić nasz świat. Moim zdaniem nawet dobry test.
  • Maria

No nie wiem czy to dobry test - nie uwzględnia osób które pracują w domu.... w większości pytań nie było możliwości innym... niż tendencyjne...
  • Anonim

To ja się nie przyznaję, ile mi wyszło... :-o A myślałam, że żyję tak bardzo ekologicznie... :-)
  • Vesisade

Hmm... To też fakt, że jest mało precyzyjny i nie uwzględnia pewnych mniejszości, ale widocznie jest on nakręcony i dostosowany do ogólnego charakteru społeczeństwa. Nic nie poradzimy.
  • Przemek Szyperski

Mi wyszło 3,4
    Mniej niż przeciętnego Polaka, ale i tak bardzo dużo, myślę że załatwiły mnie gazety, wakacje samolotem i ogrzewanie węglem...
    Nie wiem jak komuś mogło wyjść koło 1, nie ma samochodu i nie używa środków komunikacji miejskiej, nie kupuje gazet i nie jeździ na wakacje?
    Wiele kwestii jest poza przeciętnymi możliwościami wyboru: ogrzewanie mieszkania węgiel-elektrociepłownia, gazety nie z makulatury bo innych się nie kupi etc.
  • Albertyna ஜ

Dla mnie ten test jest tendencyjny i nie dostosowany do Polskich realiów- segreguje śmieci, używam energooszczednych żarówek, oszczędzam wode i prąd, nie kupuje codziennych gazet...

Jednak nie postawie sobie na dachu 9 pietrowego bolku baterii słonecznej, ani nie wywale wiatraka na środku ulicy, zeby czerpac prad. Nie ma żadnego wpływu na ocieplanie mojego bloku, ani na to skąd biorę ciepło do ogrzewania mieszkania...
  • Anonim

To co mnie dziwi w tym teście to brak pytań o środki czystości - a przecież to, że ludzie ich nadużywają i to z reguły tych mocno szkodliwych dla środowiska, chyba również ma wpływ na ich 'ślad ekologiczny'.
  • Maria

mnie w 1 wersji wyszło 3,3 jak wyrzuciłam nadmetraż ( w końcu w domu mam biuro ) i wakacje samolotem to 1,7 ... ciekawe... najwięcej dają pkt za wakacje poza domem....
  • Anonim

3,1
  • Anonim

>Albertyna ஜ napisała:
    >Nie ma żadnego wpływu na
    >ocieplanie mojego bloku, ani na to skąd biorę ciepło do
    >ogrzewania mieszkania...

No tak, ale ten teścik nie mierzy tego na co mamy wpływ, a na co nie, lecz ocenia jakiś tam stan faktyczny...
    Jeśli są rzeczy na które nie mamy szybkiego wpływu (jak np zakup i przeprowadzka do prywatnego domu ogrzewanego geotermalnie;-)) to je pomijamy i robimy tylko to co możemy... rower, żarówki, ekojazda, zero gazet, bliskie urlopy...
  • Anonim

2,3
  • no name now

2,9 - nie jest źle, może być lepiej :-)
  • Molly Malone

Mi wyszło 2,3. Uratowało mnie chyba to, że mieszkamy w centrum (więc wszędzie właściwie na piechotę) i na 30 m2 :) Ale bardzo chętnie stałabym się mniej ekologiczna i mieszkała w nieco większym mieszkaniu :)
  • .

Ja mam 3.
    Mieszkanie o 34m już klasyfikowało się do tych większych i zastrzeliły mnie dalekie podróże.
    Chodzę głównie na piechotę:), auta brak i zdolności "kierownicowych" też brak, więc tu nie ma obaw- ekologia wymuszona:)
    Ale test taki sobie, nie było nic o wspominanej już wyżej segregacji śmieci...szkoda:(

• Łysy

1,4

A uważałam, że ekologiczna nie jestem...
  • 1
  • 2
| |

Wegetarianizm po warszawsku. Vege miejsca, ciekawe imprezy i spotkania.

Fotki

Miejsca grona (8)