Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Witam Wszystkich,
    chciałem się was spytać o taką mianowicie rzecz od jakiego czas chodzi mi po głowie pomysł żeby zwiększyć ciśnienie w turbinie [seryjnie mam 180 KM i 280 Nm momentu ale apetyt rośnie w miare jedzenia więc sami rozumiecie ze chce coś wiecej] i moje pytanie jest takie czy to dobry sposób na powiekszenie mocy a pozatym czy ktoś ma doświadczenie z tego typu przeróbkami w aucie ?
    Pozdrawiam :)
  • ADŻI

moze sprawdź na stronie czy ten silnik jest w dwóch wersjach doładowania nisko doładowany i wysoko. Jeśli sa dwie wrsje i ty masz tą nisko doładowaną to myśle że jest szansa. Raczej ja bym na Twoim miejscu przeprogramował chip,zmienił wtryski, założył filtr stożkowy(podobno coś daje;) powinieneś przekroczyć 300Nm i 200 KM
  • Anonim

hmm sprawde sobie masz racje :P ale mnie nie ciekawi podnieść moc tylko do 200 KM :P bo co to za różnica :/ myslałem tak o 230 KM i więcej ale w tej bezpiecznej granicy dla silnika :) o ile sie da [czymś trzeba na codzień jeździć]dlatego sie pytam was :P a nóż może ktoś sie tym zajmował i wie coś o tym; )
  • ADŻI

mój kumpel sam sobie napisał program do skody i moc rośnie w miare naciskania pedału gazu. I tak w podstawie 90 KM program zrobiony tak ze ostatnie 5 % luzu na pedale to moc 135 KM więc jak jeździs normalnie masz 100 a jak chcesz polatać to po naciśniećiu do dechy masz 135KM tyle że silnik pracujać na takich obrotach zużywa sie 10 razy szybciej stąd te ost. 5%
  • Anonim

hym.. a jak to ma się do faktu, że moc i tak zalezy od obrotów silnika?; -)
  • ADŻI

raczej od momentu....
  • Anonim

z tego co mi się wydaje moc z momentem nie jest bezpośrednio powiązana. Moc to zdolność silnika do wykonania określonej pracy. Moment natomiast to siła jaka jest przekazywana przez silnik. Tak więc moc ma wpływ na V max, a moment na przyspieszenie. Czy mi się poplątało?
  • ADŻI

nie no dobrze mówisz wszystko się zgadza...
  • ADŻI

hmm ale moc też nei zawsze jest powiązana z obrotami. tak mi się wydaje
  • ADŻI

hmmm chociaż jak moc wzrośnie to powinien silnik pracować na wyższych obrotach