-
izucha
zasady podatkowe sa okreslane jako reguly, ktore powinny charakteryzowac mozliwie doskonaly system.
1. zasada rownomiernosci- koniecznosc dostosowania opodatkowania poszczegolnych jednostek do osiaganych przez nie dochodow
2.zasada pewnosci podatkowej-podatek jaki kazda jednostka musi placic, powinien byc wyraznie z gory okreslony a nie dowolny
3.zasada dogodnosci podatkowej- kazdy podatek powinno sie sciagac w takim czasie i w taki sposob, aby podatnikowi bylo go jak najdogodniej placic
4. zasada taniosci podatku - wymiar i pobor podatku powinien byc zorganizowany w sposob jak najbardziej oszczedny , aby nie zwiekszac ciezaru podatkowego i zapewnic mozliwie najszybszy doplyw srodkow do Skarbu Panstwa
Zasady wg A. Smitha(wyzej) -
izucha
zsady wg. A. Wagnera
1.zasady fiskalne dot. wydajnosci i elastycznosci podatkow
2.zas. gospodarcze- wlasciwy wybor zrodel podatkowych oraz uwzglednienie ekonomicznych skutkow przerzucania podatkow
3. zasady sprawiedliwosci - zapewnienie powszechnosci i rownosci opodatkowania
4.zasady techniki podatkowej- gwarancja pewnosci , dogodnosci, taniosci i prostoty podatku.
Najwazniejsza jest wydajnosc i elastycznosc podatkow!
Podatek powinien byc wydajny czyli stanowic powinine istotne zrodlo dochodow budzetu panstwa.
Zasada pewnosci naklada na organy podatkowe obowiazek poinformowania podatnika o jego obowiazkach i uprawnieniach w zakresie placenia podatku.
-
izucha
tylko nie jestem pewna czy mialam to napisac czy wady i zalety syst podatkowego w Polsce
ale tego drugiego to tu nie ma :( bo ja mam stare wydanie jakies , ale mysle ze to trzeba samemu wywnioskowac .
Czyli np. ze podatnik nic z tego nie ma zadnego swiadczenie czy cos takiego.Moze jutro cos napisze , Hoa ty mi napisz co to mialo byc :) pozdro -
...Right now is just a memory...
wow Izka :)
Wykazalas sie niezla wiedza ... szkoda tylko, ze nic z tego nie obowiazuje na kolokwium :( mam nadzieje, bo o tym w ogole nie mowila. A prosilam cie o :
pyt. 25 Wymien zalety polskiego systemu podatkowego.
Pozdrawiam :)) -
-
wow Izka :)
Wykazalas sie niezla wiedza ... szkoda tylko, ze nic z tego nie obowiazuje na kolokwium :( mam nadzieje, bo o tym w ogole nie mowila. A prosilam cie o :
pyt. 25 Wymien zalety polskiego systemu podatkowego.
Pozdrawiam :)) -
WeBsZtEr
-
Anonim
wow
dzieki...a juz mialam pytac kogos o te wady i zalety...bo z ksiązki sie nie ucze...
a mamcie moze nazwy ustaw które dotycza finansowania przedsiębiorstw? mówiła na ostat wykładzie zeby to sprawdzic...
dzieki
miłej nauki!!!!!!!!!!! -
Anonim
ja zadnego 25 pyt takiego nie mam, dlatego hoa teraz musisz napisac pytania :D -
izucha
moze ja jestem slepa moze nie czytam dokladnie ale ja tego w ksiazce nie widze ale jeszcze moze lukne pozniej jak mi sie zachce :p bo wczoraj nie widzialam tego -
kurcze, ja to chyba jestem jakas glupia dopiero siadam do tego prawka, nie wiem jak bedzie, nic nie umiem :(
Co do pytania Kasi B. to :
I. Do podatkow panstwowych zalicza sie :
1) VAT
2) od przychodów ewidencjonowanych
3) zryczałowany podatek dochodowy od przychodów osób duchownych
4) od gier i zakładów wzajemnych
5) akcyzowy
tak wiec akta prawne beda:
1) Ustawa o podatku od towarów i usług ( VAT)
2) ustawa o podatku od przychodów ewidencjonowanych itd.
II. Do podatkow jednostek samorządów terytorialnych należa :
1) od nieruchomosci
2) od srodkow transportu
3) od gruntow rolnych
4) od gruntow lesnych
5) od spadkow i darowizn
6) oplata targowa, miejscowa
7) od czynnosci cywilno- prawnej
chyba tak samo nazywaja sie te ustawy
nie wiem. czy wystarczajaca bylaby odpowiedz :
1) ordynacja podatkowa
2) usatawa o dochodach jednostek samorzadu terytorialnego z dnia 13.11.2003
3) ustawa akcyzowa z dnia 23.01.2004
4) ustawa o finansach publicznych z dnia 26.11.1998
PS. Paulina K. z III gr. mowila, ze co rok test jest inny i sie nie powatarza :( ja nie zaczelam sie uczyc testu, wiec nie wiem czy warto w ogole zaczynac :p
Pozdrowionka -
oj chyba sie nie to pytanie chcialas Kasiu, ksiazki nie mam wiec nie moge ci pomoc :( -
Anonim
-
WeBsZtEr
-
WILD BANANA CHILD
jak to nie bedzie testu?
ja sie z testu ucze, bo tam sa pytania o wszytsko tak czy siak. hope ze to wystarczy.
kurde kurde kurde -
izucha
chyba mnie powalilo caly dzien sie opieprzalam :( jak nie zalicze to to bedzie wasza wina -
WILD BANANA CHILD
a wiecie co ja robilam caly dzien? NIC!! i cierpie bo znowu marnie mi pojdzie...
mobilizacja needed:) -
Anonim
|
|
Grono Wydziału (wcześniej Kolegium) Nauk Społecznych i Administracji
Miejsca grona (2)
-
Klub Muzyczny Red Star Aleja Wilanowska 361, Warszawa
-
Gmach Główny Plac Politechniki, Warszawa
- Dodaj miejsce