PW WAiNS/ KNSiA [1350]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • izucha

zasady podatkowe sa okreslane jako reguly, ktore powinny charakteryzowac mozliwie doskonaly system.
    1. zasada rownomiernosci- koniecznosc dostosowania opodatkowania poszczegolnych jednostek do osiaganych przez nie dochodow
    2.zasada pewnosci podatkowej-podatek jaki kazda jednostka musi placic, powinien byc wyraznie z gory okreslony a nie dowolny
    3.zasada dogodnosci podatkowej- kazdy podatek powinno sie sciagac w takim czasie i w taki sposob, aby podatnikowi bylo go jak najdogodniej placic
    4. zasada taniosci podatku - wymiar i pobor podatku powinien byc zorganizowany w sposob jak najbardziej oszczedny , aby nie zwiekszac ciezaru podatkowego i zapewnic mozliwie najszybszy doplyw srodkow do Skarbu Panstwa
    Zasady wg A. Smitha(wyzej)
  • izucha

zsady wg. A. Wagnera
    1.zasady fiskalne dot. wydajnosci i elastycznosci podatkow
    2.zas. gospodarcze- wlasciwy wybor zrodel podatkowych oraz uwzglednienie ekonomicznych skutkow przerzucania podatkow
    3. zasady sprawiedliwosci - zapewnienie powszechnosci i rownosci opodatkowania
    4.zasady techniki podatkowej- gwarancja pewnosci , dogodnosci, taniosci i prostoty podatku.

Najwazniejsza jest wydajnosc i elastycznosc podatkow!
    Podatek powinien byc wydajny czyli stanowic powinine istotne zrodlo dochodow budzetu panstwa.
    Zasada pewnosci naklada na organy podatkowe obowiazek poinformowania podatnika o jego obowiazkach i uprawnieniach w zakresie placenia podatku.
  • izucha

tylko nie jestem pewna czy mialam to napisac czy wady i zalety syst podatkowego w Polsce
    ale tego drugiego to tu nie ma :( bo ja mam stare wydanie jakies , ale mysle ze to trzeba samemu wywnioskowac .
    Czyli np. ze podatnik nic z tego nie ma zadnego swiadczenie czy cos takiego.Moze jutro cos napisze , Hoa ty mi napisz co to mialo byc :) pozdro
  • ...Right now is just a memory...

wow Izka :)
    Wykazalas sie niezla wiedza ... szkoda tylko, ze nic z tego nie obowiazuje na kolokwium :( mam nadzieje, bo o tym w ogole nie mowila. A prosilam cie o :
    pyt. 25 Wymien zalety polskiego systemu podatkowego.
    Pozdrawiam :))

wow Izka :)
    Wykazalas sie niezla wiedza ... szkoda tylko, ze nic z tego nie obowiazuje na kolokwium :( mam nadzieje, bo o tym w ogole nie mowila. A prosilam cie o :
    pyt. 25 Wymien zalety polskiego systemu podatkowego.
    Pozdrawiam :))
  • WeBsZtEr

Napewno to nie obowiązuje na kolosie??
  • Anonim

wow
    dzieki...a juz mialam pytac kogos o te wady i zalety...bo z ksiązki sie nie ucze...

a mamcie moze nazwy ustaw które dotycza finansowania przedsiębiorstw? mówiła na ostat wykładzie zeby to sprawdzic...

dzieki

miłej nauki!!!!!!!!!!!
  • Anonim

ja zadnego 25 pyt takiego nie mam, dlatego hoa teraz musisz napisac pytania :D
  • izucha

moze ja jestem slepa moze nie czytam dokladnie ale ja tego w ksiazce nie widze ale jeszcze moze lukne pozniej jak mi sie zachce :p bo wczoraj nie widzialam tego

kurcze, ja to chyba jestem jakas glupia dopiero siadam do tego prawka, nie wiem jak bedzie, nic nie umiem :(

Co do pytania Kasi B. to :
    I. Do podatkow panstwowych zalicza sie :
    1) VAT
    2) od przychodów ewidencjonowanych
    3) zryczałowany podatek dochodowy od przychodów osób duchownych
    4) od gier i zakładów wzajemnych
    5) akcyzowy
    tak wiec akta prawne beda:
    1) Ustawa o podatku od towarów i usług ( VAT)
    2) ustawa o podatku od przychodów ewidencjonowanych itd.

II. Do podatkow jednostek samorządów terytorialnych należa :
    1) od nieruchomosci
    2) od srodkow transportu
    3) od gruntow rolnych
    4) od gruntow lesnych
    5) od spadkow i darowizn
    6) oplata targowa, miejscowa
    7) od czynnosci cywilno- prawnej
    chyba tak samo nazywaja sie te ustawy

nie wiem. czy wystarczajaca bylaby odpowiedz :
    1) ordynacja podatkowa
    2) usatawa o dochodach jednostek samorzadu terytorialnego z dnia 13.11.2003
    3) ustawa akcyzowa z dnia 23.01.2004
    4) ustawa o finansach publicznych z dnia 26.11.1998

PS. Paulina K. z III gr. mowila, ze co rok test jest inny i sie nie powatarza :( ja nie zaczelam sie uczyc testu, wiec nie wiem czy warto w ogole zaczynac :p
    Pozdrowionka

oj chyba sie nie to pytanie chcialas Kasiu, ksiazki nie mam wiec nie moge ci pomoc :(
  • Anonim

to mnie pocieszylas :> ja nic nie umiem :(
  • WeBsZtEr

Nie ty jedna:(
  • WILD BANANA CHILD

jak to nie bedzie testu?
    ja sie z testu ucze, bo tam sa pytania o wszytsko tak czy siak. hope ze to wystarczy.
    kurde kurde kurde
  • izucha

chyba mnie powalilo caly dzien sie opieprzalam :( jak nie zalicze to to bedzie wasza wina
  • WILD BANANA CHILD

a wiecie co ja robilam caly dzien? NIC!! i cierpie bo znowu marnie mi pojdzie...
    mobilizacja needed:)
  • Anonim

hmmm a ja zrobilam tylko samo co boshena :D
| |

Grono Wydziału (wcześniej Kolegium) Nauk Społecznych i Administracji

Wydział Administracji i Nauk Społecznych

• do
Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki

Miejsca grona (2)