PW WAiNS/ KNSiA [1349]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Jan

Oto moje pytania na zaliczeniu u dr Krupy:

Gdzie jest określona właściwość org. adm. publicznej ( art.1 par 1 )
    Jaka właściwość jest określona w k.p.a?
    zdolność administracyjno prawna - jak nabywamy, jakie przepisy ją nadają.

Czym różni się decyzja ostateczna od decyzji prawomocnej
    - i tu byly schody. Wlasciewie nie wiem jakiej ona odpowiedzi tu oczekuje, bo powiedzialem ze prawomocną wyróznia to ze nie mozna sie odwolac do sądu administracyjnego (rozwijając te mysl oczywiscie), ale nie byla zadowolona...chciala wiecej tych roznic...

• bim bam bom

Dziękujemy :*

Jak ktoś jeszcze będzie zaliczał przed 30.06 (wtedy jest ostateczny termin) to niechsię podzieli pytaniami...Będziemy wdzięczni :)
  • Paulina

ja miałam pytania:
    inne organy państwowe, inne podminoty + przykłady
    pyt o art 156, ale zadane w taki sposób że trudno było zrozumieć o co chodzi..
    pyt o art 145
    termin wznowienia postepowania
    i jeszcze coś, nie pamiętam niestety
  • Madeleine

I jak wam poszło?? Łagodnie ocenia?:)
  • RybA

ktos od Pana Godlewskiego moglby sie podzielic pytankami? i jak ogolnie wygladalo zaliczenie, bo zdaje sie juz z dwie grupy mialy to zaliczenie
  • Przemek

więc tak: były dwie grupy,w każdej 2 kazusy. ogolnie polega to na tym że mamy jakas historyjke i trzeba odpowiedziec na pytanko jakie srodki prawne przysluguja jej bohaterowi,z uzasadnieniem,podaniem organu do jakiego trzeba sie zwrocic i wyliczeniem terminu. Ogolnie, jak dla mnie było ciężko :/
  • Paulina

miałam jeszcze pytanie o decyzje organu odwoławczego
    A ogólnie nie jest źle, pyta o to wszystko co było na zajęciach, tylko czasem pytanie może być niezrozumiałe. Poszło dobrze :)
  • strzyga

a kiedy toto można u dr Krupy zaliczać?
  • Karolinka

W mojej grupie (u Godlewskiego) byla historyjka o tym jak pan B dostal pozwolenie na budowe, sąsiad pana B, pan A odwolal się od tej deyzji i decyzja zostala uchylona tylko w czesci.
    Po kilku miesiacach pan A dowiedzial się ze pan B zaczal budować nie majac pozwolenia na budowe. Jakie srodki prawne pryslugiwaly mu na poczatku? i czy cos się zmienilo po tych kilku miesiacach?

Ogolnie sporo poprzekrecalam bo nie pamietam dokladnie, fakt faktem, trzeba bylo napisac ze przysluuje skarga do WSA.
    A po tych kilku miesiącach przysluguje takze podanie o wznowienie postepowania, jako ze pojawily sie nowe okolicznosci w sprawie.
  • Karolinka

Jesli chodzi o druga historyjke, to bylo tak ze:
    Pan A wystosowal do burmistrza jakas decyzje (nieistotne jaka). Jego pelnomocnik wyslal ponaglenie, a potem zazalenie do organu bo ten sie opierdzielal i nic nie robil. W koncu jak cos zrobil, to niestety wydal decyzje odmowna. W tym momencie pana A nie bylo w kraju i po dwoch tygodniach poczta zwrocila organowi wyslana wczesniej do pana A decyzje, a burmistrz uznal ja za doreczona.Jakie srodki przyslugiwaly panu A po powrocie z kraju?

ODP.: pismo powinno byc skierowane do PELNOMOCNIKA a nie pana A i mogl on wtedy sie ubiegac o przywrocenie terminu.
  • Jan

>M@gdzia napisała:
    >I jak wam poszło?? Łagodnie ocenia?:)

mnie chciala odeslac zeby przyszedl drugi raz i odpowiedzial na 5, ale ze mi sie spieszy to chcialem juz teraz ocene - wiec dostalem 4.0.

Mam nadzieje ze to nie jest tajemnica i zdradzę ze koleżanka Paulina dostala 5.0:)

A jeszcze odpowiadala trzecia osoba,kolega Mikolaj i on juz zostal skutecznie odeslany na pozniejszy termin, zeby wlasnie nauczyc sie na 5.

Tak wiec, tak to wygląda.
    Ale nie wiem czy pozniej tez tak bedzie odsylac jak sie komus nie powiedzie na 5.
  • .:Mikołaj:.

Siema :-) To mnie odesłała, bo uważa, że rozumiem temat i widziała że "wciągnąłem" się trochę w postępowanie administracyjne. Niestety mój problem polegał na tym, że wszystko rozumiałem i wiedziałem gdzie odszukiwać pewne informacje, ale nie znałem kodeksu na pamięć...
    I tu przestrzegam wszystkich - to, że ona tyle dyktowała nie oznacza, że z tego pyta! Musicie nauczyć się kodeksu praktycznie na pamięć. Ona otwiera kodeks gdzie popadnie i pyta, Ale jest przy tym miła...

Także moja rada- UCZYĆ się, bo łatwo nie jest.
  • Alek

nie cierpię tego słowa
  • RybA

uuu.... power of the dark side I sense... trza sie przylozyc z tego co widze :P
  • Anonim

damy rade jakos :) trzebabyc dobrej mysli :)
  • Jan

wlasnie jak pyta z kodeksu to jest w miarę ok... ja sie potknąlem glownie na pytaniu z tego co dyktowala czyli roznice miedzy decyzja prawomocna i ostateczna...
    Bo do konca nie wiem o co jej chodzi, w komentarzu do KPA tez jedyna roznica na jaka wskazano to to ze gdy jest prawomocna to nie mozna sie odwolac do sądu. Zachaczyla tez o temat prawomocnosci formalnej i tej drugiej....

...i materialnej :-)
  • Jan

nie wiem czy kogos to zainteresuje, bo po dzisiejszej zerówce juz chyba nikt nie bedzie odpowiadal 27go ale moze ktos sie znajdzie wiec:

pytania na zaliczeniu ustnym nie są trudne, mnie zadal dwa - dotyczące
    udziału prokuratora w postępowaniu i -

- co sie stanie jesli decyzje wyda urzednik ktory powinien sie wylączyc a tego nie zrobil. - odpowiedz jest ze taka ze jest to podstawą wznowienia postępowania, zatem mialem wymienic jeszcze inne przypadki kiedy mozna wznowic postepowanie.

i to tyle.
  • Jan

aha, jeszcze jedna wazna rzecz to taka ze on nie daje wpisów jak nie ma wpisu Krupy. Nie wystawia zintegrowanej tylko swoją osobną, tam gdzie w indeksie jest egzamin. Na szczescie ja wzialem wpis od Krupy wiec spoko.
| |

Grono Wydziału (wcześniej Kolegium) Nauk Społecznych i Administracji

Wydział Administracji i Nauk Społecznych

• do
Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki

Miejsca grona (2)