Warszawa [11709]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • RaV

NIEDZIELA DLA PAPIEŻA JANA PAWŁA II

W najbliższą niedzielę, 22 maja, młodzież Warszawy organizuje na Placu Piłsudskiego uroczystość w hołdzie zmarłemu Papieżowi - Polakowi. Spotkanie, otwarte dla wszystkich mieszkańców stolicy, rozpocznie się o godzinie 18:00 i potrwa do późnych godzin nocnych. Termin wydarzenia został wybrany nieprzypadkowo, 18 maja mija 85 rocznica urodzin Karola Wojtyły, papieża Jana Pawła II, dziś już kroczącego oficjalną drogą do świętości.

Na początku uroczystości zostanie odprawiona Msza Święta w przestrzeni zaaranżowanej specjalnie na tę okazję przez wybitnego artystę Jerzego Kalinę. Zapowiedziano występy znanych solistów i zespołów oraz niecodzienny spektakl poetycki ze specjalnym udziałem Tomasza Stańko, Wojciecha Maliny Kowalewskiego oraz zespołu Stanisława Soyki, który przedstawi „ Tryptyk rzymski”. Zaproszenie organizatorów przyjęli aktorzy: Grażyna Barszczewska, Tomasz Budyta, Dorota Chotecka, Tadeusz Chudecki, Mateusz Damięcki, Andrzej Ferenc, Małgorzata Kożuchowska, Emilia Krakowska, Robert Kudelski, Halina Łabonarska, Jerzy Łazewski, Cezary Morawski, Radosław Pazura, Anna Seniuk, Maciej Zakościelny, Ewa Ziętek.

W bogatym programie artystycznym uroczystości znalazły się także koncerty niezwykle popularnych grup: Golec uOrkiestra, Chili my, Saruel, Full Power Spirit. Zaśpiewa Chór Vars Cantabile pod dyr. Edwarda Bogdana z udziałem solistki Joanny Stefańskiej - Matraszek i pianisty Janusza Tylmana, usłyszymy też scholę z Otwocka.

Organizatorem spotkania na Placu Piłsudskiego jest Studencka Grupa Inicjatywna, działająca pod auspicjami Rektora Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego. Mówią o sobie „ Pokolenie Jana Pawła”, pamiętają, jak gorąco Ojciec Święty kochał młodzież, wierzą, że oręduje za nimi w niebie i chcą odwzajemnić miłość, którą obdarzał nas wszystkich.
    Wiele warszawskich uczelni wspomaga działania UKSW, m. in.SWPS, Akademia Muzyczna, AWF, SGGWoraz organizacje Soli Deo, PUW i ZHP.

Patronat honorowy objęli Prymas Polski Kardynał Józef Glemp i Prezydent m. st. Warszawy Lech Kaczyński. Patronat medialny - Telewizja Polska S.A, Polskie Radio S.A., Katolicka Agencja Informacyjna, Życie Warszawy, The Warsaw Voice.

Zapraszamy!!!
  • blinski

kaczor objął patronat honorowy.. gdyby objął patronat nad paradą równości - to bym się cieszył.
  • Parol

jakoś nie widze związku Bliński, "zdeka" inny ciężar gatunkowy wydarzenia, prawda?
    zapewne sie pojawie...
  • Anonim

blinski ja jestem przeciw paradzie wolnosci :>
  • blinski

parol -> dla mnie osobiście parada jest ważniejsza - choć oczywiście zdaję sobie sprawę, że dla większości ludzi oczywiście nie.
    suzuki -> a ja byłem przeciwny swego zgromadzeniom buraków spod szyldu andrzeja leppera albo wściekłych górników - ale cóż, wolnośc zgromadzeń to wolnośc zgromadzeń, jedna z podstaw demokracji (sory za ten wysoki ton, ale chyba wolisz to niż jakbym miał ci napisać 'jesteś głupia'?:)
  • Anonim

wyrazenie"jestes głupia" ma sie nijak .... cóz jak mówisz wolnosc zgromadzen.. wolnosc słowa :)
  • blinski

'jesteś głupia' może być odpowiedzią na wszystko, gdy nie ma się argumentów:) dlatego wolę pier..lnąć jakiś argument, nawet jeśłi miałoby to wyglądać na mądrzenie się;)
    wolność słowa - jak najbardziej, szczególnie na gronie:)
  • Parol

nie mam nic do parady, jeśli mamy wolność zgromadzeń to niech będzie.. inna sprawa to akceptacja społeczna <kaczor myśli, że on wie najlepiej i nie zawsze ma racje..>, ale to już zupełnie inna bajka..
  • blinski

akceptacja społeczna a akceptacja kacza to dosyć odległe od siebie sprawy:)
    poza tym u nas pod tym względem często myli się akceptację społeczną z poszanowaniem podstawowych zasad demokracji (w końcu pierwszego można nie mieć, ale drugie już by mieć należało), ale to rzeczywiście - inna bajka.
    :)
  • Gąs

Marsz równosci a koncert dla papieza to nie to samo.Jestem ateista ale to jest fenomen naszych czasów tzw.Pokolenie JPII to mozna równac z czasami najwiekszej Solidarnosci
    A te marsze to sa dla mnie dziwne Marsze rownosci seksualnej tego nie pwinno byc.Seksualnosc to sprawa intymna.A ze homosie chca praw-owczem do dziedziczenia tak,ale do zwiazkow czy adopcji nie.Przeciez zwiazek kobiety z mezczyzna ma wieksze prawa z nich maja sie rodzic dzieci-przyszlosc narodu,a w zwiazkach homo dzieci nie bedzie.A gdy lesba pusci sie to nie o to chodzi.Przeciez we wszystkich zwiazkach zdrada jest zlem,a wtedy to co to za zwiazek puszczajacych sie homo.
    A ja rownosci to dla wszystkich i antysemitów i piekarzy.Mozna utozsamiac sie z jakims ruchem wyzwolenczym np.wolna Czeczenia czy Bialorus.Czlowiek z natury jest egoista i zrownywac sie ze wszystkimi nie da rady,tak samo jak ruch globalistyczny.jak sie wszyscy zglobalizuja znow beda sie rozdzielac i tak w kólko.
    Trzeba tak czynic by nie robic krzywdy innym i nie godzic w ich uczucia
    a demokracja to cos dziwnego glos wiekszosci niby ale prawa dla mniejszosci.
  • mary.

właśnie...ja sie nie obnose z tym że jestem hetero...a CI homo to by stali na ulicy i krzyczeli...może zrobimy parade heteroseksualnych ??:P
  • Grajkoo

W ostatnią sobote na pl.pilsudskiego równiez odbyła sie msza... na nocnej masie krytycznej mieliśmy okazje śmnigać rowerkiem obok oltarza.. ludzie patrzyli na nas jak na bezbożników.

Niedługo na pl. piłsudskiego zbudują kosciół lub pomink.. zobaczycie! To zamienia się w kult - powiem więcej: nadgorliwość.

Jeśli chodzi o parade rownosci.. jestem jak najbardziej za. Górnicy strajkują, pielegniarki, nauczyciele itd. więc czemu geje nie mogą wyjśc na ulice i poblokować troszkę ruch drogowy?

Blinski: ..To i tak jedno z mniejszych przewinien kaczora podczas jego kadencji! :]
  • Anonim

kaczor prowadzi kampanie toc to na mszach papieskich widac bylo...

oblech ........

BLEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE EEE
  • Grajkoo

Precz z Kaczorem! :)
    Dziś widziałem sondaże prezydenckie - ma kaczor 30% poparcia! Ludzie na głowy padliście, czy co? :> :]
  • Anonim

no, kaczor troszke przegina, gdzies w gazecie spotkalam sie z opinia, ze on i rokita zachowuja sie jak podniecone panienki, ktore ida na swoj pierwszy bal w zyciu i nie zauwazaja niczego naokolo...

.. tylko ze tu jest mowa o mszy i modlitwie... i mowienie przy tym o jakiejkolwiek paradzie jest conajmniej nie na miejscu - piszcie sobie o tym gdzie indziej...

.. dla mnie to spotkanie jest przykladem na to, jak potrafimy sie laczyc wszyscy... bo przeciez kaczor i glemp objeli tylko patronat nad tym, organizuja to studenci!!! i nie jest to nadgorliwosc... a pl pilsudskiego jest miejscem symbolicznym...
  • RaV

Racja :)
    Kaczyński i miasto dostarczyli tylko tego co potrzebne, czyli jak zawsze w tym wypadku pieniędzy :) Z całą inicjatywą wyszli studenci i to jest niesamowite. Gdy byłem na pierwszym spotkaniu i usłyszałem, jak wielka to ma być impreza, to zwątpiłem... ale mimo wielu trudności (wciąż wyskakują nowe) wygląda na to, że się uda :)
    Dzisiaj rozwieszane po mieście były plakaty :)
    Jeśli będziecie na Rondzie ONZ, Rotundzie, Pl.Bankowym czy przy Arkadii, to wypatrujcie :)
    Pozdrawiam i zapraszam!
    To już TA niedziela!
  • suna-onna

za, a nawet przeciw
    ...czy jakoś tak.
  • blinski

lady margo - nie ma mowy o mszy i modlitwie, tylko o koncercie soyki czy kogo tam innego, a to już jest wg. mnie coś zupełnie innego.
    poza tym wolnośc zgromadzeń umożliwia ludziom maifestowanie czegokolwiek by im się nie zamarzyło - o ile manifestacje nie szerzą nienawiści iagresji (choć na manifestacje lpr kaczor zezwala bez problemu). a manifestacje hetero można by zrobić - tylko pytanie: po co:)? czy jako hetero jesteśmy dyskryminowani przez homo? czy zdarza się, że ktoś przez naszą orientację nie chce nas znać, pomóc nam, umożliwić tego co mają homo? zastanówcie się, zanim coś napiszecie, proszę;)
  • Anonim

a nie slyszales ze modlic sie tez mozna muzyka i spiewem.. nie jestem zbyt religijna, ale mysle ze sie nie wpasowales w temat chlopczyku.. to wszystko jest dlatego, ze ludzie tego potrzebuja, to nie jest manifest!!
  • blinski

no proszę, robię za chłopczyka dla ciebie:)
    a skąd ty wiesz czego potrzebują? skąd wiesz, jakie są ich motywacje? skąd wiesz, ile w tym rzeczywistych odczuć, ile dopowiedzeń mediów, ile postawy pozwalającej dopasować się społecznie? odłóżmy wielkie słowa i nie pozwólmy idealizmowi nadgryzać naszego rozumu (uwielbiam takie gadki:)
  • 1
  • 2
| |

Grono dla wszystkich uzależnionych od stolicy. Przed napisaniem pierwszego posta czy założeniem...

Fotki

Miejsca grona (5)