Warszawa Nieznana [23799]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

mala namiastka Brukseli w Warszawie jak dla mnie..
  • josip_broz_tito

zwlaszcza ten piekny budynek MOZGu i szpital Orlowicza, ktore sa u jej wylotu; )

ladnie jest u gory, fakt, i ladnie jest jeszcze na tym osiedlu miedzy Mysliwiecka, Gornoslaska i Hoene-Wronskiego.
  • Anonim

no tak , glownie chodzilo mi o ta gore i duzo zieleni otaczających okolice.
  • borg

I prawdziwa dzielnica "Czerwonych Latarni" w parku; po zmroku.
  • normalnie jak każdy

w sensie ze te czerwone to przy rolkowisku czy jak?
  • borg

W sensie tych nocnych schadzek w krzakach.
  • Bartek

A Ty co tam robisz? Albo uczestniczysz albo z wszechpolakami szpiegujesz, he?
  • borg

Przez długi czas wracałem Książęcą w nocy do domu, i zawsze się zastanawiałem "tyle ludzi z psami, o tej porze?" - fakt, że psów jakoś nie widziałem, ale zawsze przyjmuje się jakąś prostą wersję - aż mnie znajomi uświadomili.

<rotfl>
  • !!!...venusl...!!!

a stawiku w tej wiezy jest jeszcze knajpa? kurcze, jestem tam pawie codziennie i nigdy nie mam czasu sprawdzic :)
  • Z.

byłam ostatnio na Filtrowej i spodobała mi się;
    robiłam tam wywiady z mieszkancami starych kamienic,mają piękny widok z okien wychodzących na filtry,kawałek przestrzeni,za którą pojawiasię panorama centrum..
    nie wiedziałam,że wawa potrafi byc taka ładna
    Pozdrawiam
  • Pablo

Książęca to piękna i jedyna w swoim rodzaju ulica, nie ma takiej drugiej w Warszawie. Dookoła roztaczają się piękne parki, a na dole, śliczna zielona ulica Rozbrat z pięknymi kamienicami z lat 20 i 30 (szczególnie przy Śniegockiej).
  • Anonim

jadąć książęcą w dół po prawej jest mały park (na tyłach muzeum wojska polskiego) - to byłe tereny "na książęcem", czyli włości Kazimierza Poniatowskiego, brata ostatniego króla Polski. Typek był mocnym ekscentrykiem i postawił w tym miejscu meczet, pagodę i coś jeszcze, co rozbudza wyobraźnię. Przy studni wody oligoceńskiej są metalowe drzwi prowadzące do wnętrza skarpy. tam Kazimierz urządził labirynt i podziemną rotundę sporych rozmiarów w której odbywały się podobno niezłe orgie z udziałem samego króla. Miejsce całkowicie opuszczone, ale nadal istniejące.
  • Gdabski

Nie meczet tylko minaret; )
  • Anonim

to od siebie tylko dodam, że strasznie lubię stac na tej kładce nad ulicą. no, albo na rowerze po Książęcej zasuwac (pod górkę naturalnie!) :D

pzdr
  • Anonim

> http://czapkinabakier.fotolog.pl napisał
    Przy studni wody
    >oligoceńskiej są metalowe drzwi prowadzące do wnętrza
    >skarpy. tam Kazimierz urządził labirynt i podziemną
    >rotundę sporych rozmiarów w której odbywały się podobno
    >niezłe orgie z udziałem samego króla. Miejsce całkowicie
    >opuszczone, ale nadal istniejące.

wielkie dzięki z informację! zapraszam do wątku "Skarpa Warszawska.

• ♥Patiღ

http://www.werttrew.fora.pl/ciekawe...

Adres skopiowałam z grona Warszawiacy od pokoleń :)
  • xhush

Pamiętam że zanim wstawili kratę, można było się tam dostać.
    To był niepowtarzalny dzień kobiet, gdzieś w 89 roku, mieliśmy wszyscy po kilkanaście lat, i urządziliśmy sobie "wyprawę do środka ziemi"
    Oczywiście zaopatrzeni w latarki zasilane bateriami firmy Centra.
    Gwarantowany czas działania baterii w latarce: 7 minut :)
    To było coś!
  • VIVIPARUS

>xhush napisał
    >Pamiętam że zanim wstawili kratę, można było się tam
    >dostać.
    Teraz też można. klucze ma Zarząd Terenów Puplicznych. Można się z nimi dogadać trzeba tylko chcieć.
  • MBu

Czy historia o bracie króla ma jakieś potwierdzenie w rzeczywistości? Jaka jest wersja Zarządu Terenów Puplicznych?
  • VIVIPARUS

>M.Ż.Ż. napisała:
    >Czy historia o bracie króla ma jakieś potwierdzenie w
    >rzeczywistości? Jaka jest wersja Zarządu Terenów
    >Puplicznych?

Pytasz czy Książę Podkomorzy rzeczywiście posiadał tam park w którym organizował ciekawy zabawy, czy może masz na myśli jeszcze jakieś rewelacje?
    Nie znam stanowiska ZTP w tej sprawie, ale jeśli ktoś interesuje sie historią tego miejsca (i nie tylko) to polecam literaturę:
    " Historyczne Centrum Warszawy" - materiały sesji naukowej z 1996r. wyd. TOnZ. Jest tam rozdział autorstwa Wandy Puget pt. "Co dalej z ogrodami księcia ex-podkomorzego" opisano tam wszystkie podobne ogrody w Warszawie a przy okazji trochę informacji o braciszku króla
  • 1
  • 2
| |

UWAGA! (suplement do regulaminu) A) WSZELKI SPAM I REKLAMY NAGRADZAMY BANEM NA 3560 dni B) GRONO JES...

Fotki

Miejsca grona (85)