Warszawa Nieznana [23799]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

i nie mowa tu odrazu o swiecie klubowym czy kawiarenkach (chociaz tymi tez warto sie podzielic).
    ciekawe zakatki typu podworka, ogrody, skarpy.

wszystko to czego nie widac z glownej ulicy, a co powoduje ze warszawa ma klimat.

wszystkie teksty ze warszawa jest sztywna i bez klimatu biora sie z ust ludzi ktorzy nie zagladali w takie miejsca...

jako zalozyciel wrzuce tu pierwsze miejsce ktore przychodzi mi do glowy, jest to zakatek kolo mojego bloku.

Aleja kasztanowa na kabatach pomiedzy ulicami Przy Bażantarnii i Villardczyków, aleja gdzie mozna posiedziec, pogadac, odpoczac i cieszyc sie cisza...
  • Anonim

tyly nowego zielonego sadu przy starym miescie - tafla wody i trzy kobiety dzwigajace na glowie budynek - byloby jescze fajnie gdyby czasami z tej wody nie wyganiali ochroniarze ; )

park przy smolnej - chlodno, zielono, pieknie
  • Piotr

Przyznam, że lubie ogród na dachu biblioteki unisersyteckiej i wokół niej całkiem fajnie przynajmniej cicho ..; ) A jak ise znudzi to w podziemiach jakieś kręgle czy bilard/ /
  • Kate/Must be the darkness

ja lubię zwiedzac naszą Warszawę od podworka;) to znaczy idąc tyłami danej ulicy , mozna w ten sposob zobaczyc drobne szczegóły Nieznanej Warszawy , stare zapomniane budynki , zapomniane PRLowskie punkty jak kina czy kawiarnie .Wtedy dokładnie widać jak dynamicznie zmienia sie to miasto i czasem łaza w oku sie zakreci ile pieknych kamienic niszczeje ,choć mozna by je odratowac , zamiast budowac obiekty ....
    Na początek takiej wycieczki proponuję tyłu Nowego Światu:D zwaszcza w taki dzień jak dzis:)
  • olek (aka Reynevan)

Tylne tyły Nowego Światu, czyli skarpa i Powiśle to teren piękny sam w sobie :)

Ale jezeli chodzi o stare podwórka, to niegdyś do polecenia była kamienica przy Foksal 16 - cudowne miejsce, ale teraz zamknięte (zamknięte=wyzwanie dla exploratorów :))
    Warte obejrzenia są też podwórka w okolicach skrzyżowania Emilii Plater i Hożej. Raczej po drugiej stronie Hożej niż jakis lokalny ZOZ.
  • Mr.D

buw + powiśle
    kanałek na Kępie Potockiej, w zasadzie tylko na końcach.północnym i południowym. reszta jest słaba
  • Anonim

Z dzisiaj; ) : ulica Próżna i okolice Grzybowskiej a także ul. Chłodna - moze wstapic na przepyszne lody do cukierni Calypso; )
  • Anonim

>Figielek napisała:
    >ja lubię zwiedzac naszą Warszawę od
    >podworka;) to znaczy idąc tyłami danej ulicy ,
    >mozna w ten sposob zobaczyc drobne szczegóły
    >Nieznanej Warszawy , stare zapomniane budynki , zapomniane
    >PRLowskie punkty jak kina czy kawiarnie .Wtedy
    >dokładnie widać jak dynamicznie zmienia sie to
    >miasto i czasem łaza w oku sie zakreci ile pieknych
    >kamienic niszczeje ,choć mozna by je odratowac ,
    >zamiast budowac obiekty ....
    >Na początek takiej wycieczki proponuję tyłu
    >Nowego Światu:D zwaszcza w taki dzień jak dzis:)

wlasnie o takie miejca mi chodzi i o knajpki w akich uliczkach,
    niepowtarzalny smak kawy czy nalesnikow...

wlasnie! znacie moze jakas fajna nalesnikarnie w wawie?
  • Anonim

moze zostawmy temat naleśnikarni, albo otworz nowy na temat naleśnikow.

w koncu widze tu prawdziwy temat poasujący do nazwy grona:D az mi sie mordka cieszy :D

Sama niestety nie potrafie wskazac takiego miesca, bo wszystko zalezy od emocji ktore w danej chwili mną rządzą - dla każdego coś innego bedzie pociągające.
  • Anonim

ja uiwlbiam skarpę na nowym mieście-za kościołem...piękny widok na wisłę, pragę :)
  • *dominika*

>just napisała:
    >ja uiwlbiam skarpę na nowym mieście-za
    >kościołem...piękny widok na wisłę, pragę :)

górka Panny Marii; )
  • Anonim

a ja ciagle i w kolko magiczny mariensztat
    choc teraz taki rozkopany nie prezentuje sie zbyt zachecajaco
  • Anonim

ah i jeszcze ten park co chyba nigdy sie nie naucze jak sie nazywa, taki na dol od pl 3+, ze schodami:)
  • Mr.D

mariensztat jest ok!
  • MM

Czy ktoś może wie czy ogrody na BUW są otwarte w weekendy?
  • olek (aka Reynevan)

są!
    :)
  • Malwa

Do koleżanki tam troszkę wyżej, to jest Park Kultury, w dzieciństwie wyciągałam tam dziadka (na zmianę z Saskim...:)
    pzdr*
  • Anonim

dach BUWu i Łazienki; )
  • Anonim

fajne miejsce jest przy Narbutta na Mokotowie, tam kolo kina Iluzjon. jest placyk dla dziecie, laweczki, zielono, cicho [az dziwne,bo tuz obok Al.NIepodległości]... i strrrasznie spodobalo mi sie jedno podworko,zamkniete co prawda, tylko dla mieszkancow [chociaz ja nim nie jestem :)- taka oaza spokoju:laweczka ze stolikiem, zadbany trawnik z kwiatami, zrodelko, kapliczka... takie to wszystko klimatyczne :)

a co do innych miejsc to wszedzie gdzie stare kamienice, ktore mnie bardzo fascynuja :) polecam Srodmiescie Pld., glownie Emillii Plater,Poznanska,Wilcza...
    szkoda tylko,ze tyle bram jest zamknietych :(
  • Romano

Park przy Żwirki i Wigury (pomnik poległych żołenierzy)
| |

UWAGA! (suplement do regulaminu) A) WSZELKI SPAM I REKLAMY NAGRADZAMY BANEM NA 3560 dni B) GRONO JES...

Fotki

Miejsca grona (85)