Warszawa Nieznana [23799]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Grono.Net

...Na miejscu bylem, ale do srodka nie wszedlem...
  • Arcadyo

wypadzik naprawde spoko. szacuneczek sie nalezy!! i siebie podziwiam ze wpadlem bo na takim straszliwym kacu to niebylem chyba ze 2 lata... dzisiejsza medycyna szybko stawia na nogi :)
  • kaśka

...kuba dzięki za poświęcenie nam tyle czasu:) zgadzam się, że "wycieczka" była b. kształcąca...
    na prawdę to było ciekawe posłuchać coś niecoś o życiu przeciętnego Żyda w Warszawie:D
  • lestek

spotkanie bylo bardzo sympatyczne. wielkie dzieki dla Kuby ze poswiecil swoj czas.
  • Anonim

no, to kiedy drugi termin?
    :-)
  • w-p

będziecie jeszcze organizować coś w tym stylu?
    [nie wszystkim udalo się być..]
  • CUDAK

Ja też chciałbym b. podziękować Kubie za wkład jaki włożył w oprowadzaniu nas po synagodze.
    Wyrazy uznania za wiedzę jaką posiadasz i podzielenie się nią z nami.
    :-))
    P.S Proponuje teraz cmetarz żydowski który znajduje się na Okopowej
  • CUDAK

http://www.warszawa.przedwojenna.pr...

po nizej zdjęcie Synagogi
  • CUDAK

Krok po kroku
    1) Klikacie na w/w link
    2) klikacie na zdjęcia
    3) Plac Bankowy
    i na samym dole pojawi się synagoga którą na rozkaz Jürgen Stroop wysadzono w powietrze.
  • Anonim

bardzo żałuję, że mnie nie było :(
    praca....

z nadzieją na następny raz.pozdrawiam
  • Anonim

Takie malutkie sprostowanko. Wielką Synagogę Stroop wysadził osobiście.
  • Anonim

Hmmm...nie widzę swojego wpisu. Ale chyba z opóźnieniem się pojawiają :/
  • CUDAK

Niech ci będzie. :-))
  • Łukasz

Ja również żałuje że mnie nie było; (;(
    (cholerny szpital !!)
  • Anonim

Za Szemem:

"W Połtawie, na wschodniej Ukrainie, powstanie nowa synagoga, która będzie wierną kopią zniszczonej przez hitlerowców Wielkiej Synagogi w Warszawie - poinformował główny rabin Połtawy Josef Icchak Segal.
    - Była to najpiękniejsza synagoga w Europie - powiedział rabin mówiąc o planach odtworzenia warszawskiej synagogi w Połtawie.

Odpowiadając na pytanie, czy istnieją jakieś związki między gminami żydowskimi wschodniej Ukrainy i Polski, Segal podkreślił, że "istnieją, ponieważ wszyscy żydzi stanowią jedną rodzinę". Nowa, wzorowana na warszawskiej synagoga powstanie w samym centrum Połtawy. Będzie służyć jako dom modlitewny i miejsce spotkań miejscowej społeczności żydowskiej, która liczy ok. 4 tysięcy.

Otwarta w 1878 roku Wielka Synagoga w Warszawie znajdowała się przy nieistniejącym dziś placu Tłomackie 7. Była uważana za jedną z najwspanialszych budowli miasta w XIX wieku.

Świątynia została zniszczona w maju 1943 r. Wysadził ją osobiście dowódca likwidacji getta warszawskiego Juergen Stroop.

W miejscu, gdzie stała Wielka Synagoga, znajduje się obecnie tzw. Błękitny Wieżowiec."
| |

UWAGA! (suplement do regulaminu) A) WSZELKI SPAM I REKLAMY NAGRADZAMY BANEM NA 3560 dni B) GRONO JES...

Fotki

Miejsca grona (85)