-
Anonim
czy jak sie nazywa:>... pomiedzy ursynowem a wilanowem... pas niczym nie przypominajacy miasta... mozna sie poczuc jak zdala od wielkiej aglomeracji, laka, srumyk (moze to jest kanal, ale nie wiem :)), domostwa, kury nawet sie zdarzaja... na prawde fajne miejsce, milo sie jezdzi tam na rowerze -
Anonim
sie wie! pytanie jak dlugo jeszcze. Ale w oklicy sa jeszcze alternatywne miejsca, blizej Wisły. -
Anonim
tak. np kanal siekierkowski, gdzie wszelkiej masci beje lawia ryby... kiedys zreszta tez tam lowilem :P -
mysz
co to takiego kanał siekierkowski??? Mieszkam na siekierkach od 17 lat i pierwszy raz zetknęłam się z taką nazwą... cóż... ciekawam co też określasz tym mianem? chciałm jeszcze spytać czy wiecie coś o fragmencie pradawnej "puszczy Mieszka-Świeczka"? Bo w Warszawie jest miejsce którego noga ludzka nie tknęła od roku 1000 i tao nie legenda:D -
-
Anonim
ehmm.. nie wiem jak wlasniwie sie nazywa... taki kanal z ktorego leci ciepla wada z elektrowni... zwany tez ciplym kanalem... moze to w sumie wlasciwa nazwa :)
a gdzie jest to miejsce gdzie ludzka noga nie stanela :> -
borg
Jak jeszcze chodziłem do podstawówki, czyli w ubiegłym wieku; ) to na działkach w okolicach jeziorka czerniakowskiego ludzie trzymali kury. Niesamowite budzić się o 7 rano w centrumi miasta i słyszeć pianie koguta.
Trochę mi będzie żal opuszczać Czerniaków i wynościć się do śródmieścia, ale chyba rower zostanie u rodziców, bo w moim mieszkaniu supełnie nie ma na niego miejsca. -
Anonim
-
mysz
po pierwsze: ELEKTROCIEPŁOWNIA SIEKIERKI NIE STOI NA SIEKIERKACH!!! nie wiem kto ją tak nazwał, ale dla jasności dodam, że stoi na Augustówce OBOK Siekierek. kanał wyżej wspomniany raczej nie posiada nazwy, więc można go nazywać jak kto woli.. ale może nie "siekierkowski", jakoż że wcale tamtędy nie płynie? może lepiej "kanał elektrociepłowniany"?:>
<BR></BR>koguty słyszę codziennie koło czwartej nad ranem..:) to jeden z pozytywnych aspektów mieszkania na tej wiosce:P :)
<BR></BR>
mamy w Wawece tzw. Kolegium Europejskie na Natolinie. To taki specyficzny teren gdzie nikt nie wchodzi, a jedynie mała część jest udostępniana do zwiedzania z przewodnikiem oraz dla studentów Kolegium. Co to jest Kolegium? Otórz kiedyś w Brukselii sobie wymyslili taką cholernie drogą uczelnię dla wybitnie zdolnych młodych ludzi umiejących płynnie po francusku i angielsku. Dostać się tam jest wyjątkowym zaszczytem, że nawet państwo Ci jest w stanie zrefundować koszty. No i ci z Brukselii wymyślili, że drugim oddziałem na świat zrobią sobie Warszawkę. Nasza chluba i prestiż:))) Tyle o Kolegium:D<BR></BR> za to tzw. "puszcza jak za Mieszka-Ćwieczka" to ma taką dość ciekawą historię, co pozwolę sobie mniej-więcej streścić. <BR></BR>Teren Kolegium obejmuje zespół pałacowy i fragment puszczy. Puszczę ogrodzono jeszcze za czasów pierwszych Piastów (stąd przezwisko "Mieszka-Ćwieczka":) i mało komu chciało się w chaszcze zapuszczać, chyba że na polowanie. Później równierz omijano ją szerokim kołem. razem z majątkiem Czartoryskich została puszcza odgraniczona murem, nikt się jednak wgłąb nie zapuszczał. W czasie wojny też pozostała nietknięta. Dziś o puszczę dba specjalny konserwator przyrody i nikomu prócz niemu nie wolno się tam pałętać. wszystko jest ładnie ogrodzone. jedynie spory park wydzielony z puszczy można zwiedzić z przewodnikiem. trzeba mieć jednak dobry pretekst np. jakaś delegacja międzynarodowa chce zwiedzić Warszawę (tak mnie się poszczęsciło) :D coś więcej można przeczytać na natolin.edu.pl..:] pozdrawiam:))) -
mysz
-
Anonim
a wiem...jest sobie takie cos... ale nigdy tam nie bylem bo zamkniete :) -
borg
-
Anonim
-
borg
można się pewnie jakoś dostać.
Jeżeli to jest ten teren, do którego prowadzi taka zapuszczona aleja z klinkierowej cegły, to da się tam wkraść.
Kiedyś jeździłem często w tych okolicach na rowerze.
Chyba, że to jakaś inna sekretna lokalizacja. -
Anonim
-
borg
ano fakt, rezerwat park natoliński, to na 100% da się tam jakoś dostać. -
Anonim
-
borg
Kiedyś byli żołnierze, ale odkąd państwo się wyprowadziło, to nie wiem. -
Anonim
-
borg