Warszawa Nieznana [23799]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Crokodille

Wątek podobny do wątku o Ursynowie. Okęcie to moja dzielnica (w sumie teraz podlega pod Włochy) i ciekawa jestem czy słyszeliście jakieś ciekawe historie związane z tym miejscem... Jedyne co wiem to to że w starym austriackimi forcie przy ul Lipowczana jest teraz skład celny xD
  • VIVIPARUS

>Crokodille napisała:
    ...
    Jedyne co wiem to to że w starym
    >austriackimi forcie przy ul Lipowczana jest teraz skład
    >celny xD

Jakim Austriackim forcie? Raczej rosyjskim (owszem w pewnych okresach użytkowali go Niemcy, ale na pewno nie Austriacy)
  • Crokodille

No to chociażby tutaj ujawnia się moja niewiedza. xD
  • Poniek

I to nie jest jedyny fort na terenie Dzielnicy Włochy. Na jednym z nich jest coś kombinowane z materiałami radioaktywnymi.

W jednej z kamienic mieszkalnych na Starych Włochach są zachowane autentyczne napisy więźniów z czasów gdy w piwnicach mieścił się areszt NKWD.
  • eela

Przy Świerszcza 2, w tym domu gdzie jest apteka i jest (albo już była) księgarnia, przy Cienistej.
  • Anonim

Dzień dobry.
    Nawet eela trafiła na grono:)

Słuchajcie. Może zorganizujemy spacerek po Włochach? Pomysł upadł kilka tyg. temu, może tym razem się uda.
  • eela

Dzień dobry. :-)
    Dlaczego "nawet"? :-)

Mieszkałam we Włochach 20 lat, tu się urodziłam. Mam spory sentyment do tego miejsca. Za moich czasów na Ryżowej były kocie łby i pola, a Mikową jeździł autobus 149, którym sie jechało "do Warszawy". Starzy mieszkańcy jeszcze na Globusową mówili Piłsudskiego, bo tak było przed wojną. Pałacyk w parku miał piękne okna do samej ziemi, teraz zrobili z niego jakąś pokrakę z okienkami u góry. Na Przyłęckiej (d. Moniuszki) były puste place, porośnięte chaszczami. To były nasze Dzikie Pola, gdzie indianie łapali blade twarze i usiłowali podpiec przy palu męczarni. :-)

O NKWD nikt nie mówił, ludzie się bali. Ja się od ojca dowiedziałam dopiero wtedy, gdy sprawa piwnic zrobiła się głośna. Siedow we Włochach stacjonował i szwendał się wszędzie. Podobno drugie miejsce to był ten budynek na rogu Mikowej i Swierszcza, gdzie kiedyś była cukiernia Kierońskiego.
  • eela

Chciałam jeszcze dodać, że można taki spacer po Włochach zrobić.
    Bywam tam bardzo rzadko i chętnie bym sobie odswieżyła wspomnienia. :-)
  • Anonim

O, witamy autorkę znakomitej strony :)
    Mam nadzieję, że się tu u nas będziesz udzielała aktywnie i często :)

A co do NKWD - w "Stolicy" ukazał się b. ciekawy artykuł na temat tego więzienia. Jeśli ktoś jest bardziej zainteresowany, sprawdzę, w którym numerze.
  • VIVIPARUS

nie tylko we Włochach i nie tylko w "Stolicy" o tym piszą
    http://www.naszawitryna.pl/jedwabne...
  • Poniek

Takich więzień było kilka w Warszawie i to nie tylko NKWD i WUBP. Były też areszty wywiadu wojskowego. W niektórych zachowały sie autentyczne cele i napisy.

Inną kwestią są fortyfikacje. 3 forty są całkiem dobrze zachowane i godne polecenia miłośnikom tej części Warszawy.
  • senner

we włochach działy zakłady ERA. teraz opusczone, pilnowane mają być zmienione na lofty :/
    może to bardziej do 'ciekawe miejsca' niż 'legendy..'
    niem niej można się na ulicę kłosia przejść i zobaczyć. znaczna część zbudowana przed wojną, świadczy o tym wielkie półkoliste okno

zdjęcia z wnętrza:
    http://www.opuszczone-miejsca.prv.p...
  • Anonim

A opuszczona remiza strażacka to tam jeszcze stoi?:>
  • Crokodille

>senner napisał
    >we włochach działy zakłady ERA. teraz opusczone,
    >pilnowane mają być zmienione na lofty :/
    >może to bardziej do 'ciekawe miejsca' niż 'legendy..'
    >niem niej można się na ulicę kłosia przejść i
    >zobaczyć. znaczna część zbudowana przed wojną,
    >świadczy o tym wielkie półkoliste okno
    >
    >zdjęcia z wnętrza:
    > http://www.opuszczone-miejsca.prv.p...

Gdzie dokładnie były te zakłady ERY?
  • eela

Era na Kleszczowej była.
  • eela

Pomyłka, przepraszam, dopiero teraz obejrzałam zdjęcia. Mowa jest o starej Erze. Była chyba na Śląskiej.
  • Po prostu... Piotr

Śląska/ Czesława Kłosia.
    Akurat mieszkam obok.
    Tak czy inaczej, plasomat był lepszym obiektem do zwiedzania, niestety zburzyli już większośc i coś budują na jego miejscu.
  • Anonim

To co z tą wyprawą?
    Pasuje Wam 13 kwietnia z samiuśkiego rana?
  • Crokodille

No ja mam wtedy treningi za Warszawą :]
  • senner

>Mezzanine napisał
    >Śląska/ Czesława Kłosia.
    >Akurat mieszkam obok.
    >Tak czy inaczej, plasomat był lepszym obiektem do
    >zwiedzania, niestety zburzyli już większośc i coś
    >budują na jego miejscu.

otóż to.
    był ale już nie ma :/
  • 1
  • 2
| |

UWAGA! (suplement do regulaminu) A) WSZELKI SPAM I REKLAMY NAGRADZAMY BANEM NA 3560 dni B) GRONO JES...

Fotki

Miejsca grona (85)