- 1
- 2
-
Wątek podobny do wątku o Ursynowie. Okęcie to moja dzielnica (w sumie teraz podlega pod Włochy) i ciekawa jestem czy słyszeliście jakieś ciekawe historie związane z tym miejscem... Jedyne co wiem to to że w starym austriackimi forcie przy ul Lipowczana jest teraz skład celny xD
-
VIVIPARUS
>Crokodille napisała:
...
Jedyne co wiem to to że w starym
>austriackimi forcie przy ul Lipowczana jest teraz skład
>celny xD
Jakim Austriackim forcie? Raczej rosyjskim (owszem w pewnych okresach użytkowali go Niemcy, ale na pewno nie Austriacy) -
-
Poniek
I to nie jest jedyny fort na terenie Dzielnicy Włochy. Na jednym z nich jest coś kombinowane z materiałami radioaktywnymi.
W jednej z kamienic mieszkalnych na Starych Włochach są zachowane autentyczne napisy więźniów z czasów gdy w piwnicach mieścił się areszt NKWD. -
-
eela
Przy Świerszcza 2, w tym domu gdzie jest apteka i jest (albo już była) księgarnia, przy Cienistej. -
Anonim
Dzień dobry.
Nawet eela trafiła na grono:)
Słuchajcie. Może zorganizujemy spacerek po Włochach? Pomysł upadł kilka tyg. temu, może tym razem się uda. -
eela
Dzień dobry. :-)
Dlaczego "nawet"? :-)
Mieszkałam we Włochach 20 lat, tu się urodziłam. Mam spory sentyment do tego miejsca. Za moich czasów na Ryżowej były kocie łby i pola, a Mikową jeździł autobus 149, którym sie jechało "do Warszawy". Starzy mieszkańcy jeszcze na Globusową mówili Piłsudskiego, bo tak było przed wojną. Pałacyk w parku miał piękne okna do samej ziemi, teraz zrobili z niego jakąś pokrakę z okienkami u góry. Na Przyłęckiej (d. Moniuszki) były puste place, porośnięte chaszczami. To były nasze Dzikie Pola, gdzie indianie łapali blade twarze i usiłowali podpiec przy palu męczarni. :-)
O NKWD nikt nie mówił, ludzie się bali. Ja się od ojca dowiedziałam dopiero wtedy, gdy sprawa piwnic zrobiła się głośna. Siedow we Włochach stacjonował i szwendał się wszędzie. Podobno drugie miejsce to był ten budynek na rogu Mikowej i Swierszcza, gdzie kiedyś była cukiernia Kierońskiego. -
eela
Chciałam jeszcze dodać, że można taki spacer po Włochach zrobić.
Bywam tam bardzo rzadko i chętnie bym sobie odswieżyła wspomnienia. :-) -
Anonim
O, witamy autorkę znakomitej strony :)
Mam nadzieję, że się tu u nas będziesz udzielała aktywnie i często :)
A co do NKWD - w "Stolicy" ukazał się b. ciekawy artykuł na temat tego więzienia. Jeśli ktoś jest bardziej zainteresowany, sprawdzę, w którym numerze. -
VIVIPARUS
nie tylko we Włochach i nie tylko w "Stolicy" o tym piszą
http://www.naszawitryna.pl/jedwabne... -
Poniek
Takich więzień było kilka w Warszawie i to nie tylko NKWD i WUBP. Były też areszty wywiadu wojskowego. W niektórych zachowały sie autentyczne cele i napisy.
Inną kwestią są fortyfikacje. 3 forty są całkiem dobrze zachowane i godne polecenia miłośnikom tej części Warszawy. -
we włochach działy zakłady ERA. teraz opusczone, pilnowane mają być zmienione na lofty :/
może to bardziej do 'ciekawe miejsca' niż 'legendy..'
niem niej można się na ulicę kłosia przejść i zobaczyć. znaczna część zbudowana przed wojną, świadczy o tym wielkie półkoliste okno
zdjęcia z wnętrza:
http://www.opuszczone-miejsca.prv.p... -
Anonim
-
>senner napisał
>we włochach działy zakłady ERA. teraz opusczone,
>pilnowane mają być zmienione na lofty :/
>może to bardziej do 'ciekawe miejsca' niż 'legendy..'
>niem niej można się na ulicę kłosia przejść i
>zobaczyć. znaczna część zbudowana przed wojną,
>świadczy o tym wielkie półkoliste okno
>
>zdjęcia z wnętrza:
> http://www.opuszczone-miejsca.prv.p...
Gdzie dokładnie były te zakłady ERY? -
eela
-
eela
Pomyłka, przepraszam, dopiero teraz obejrzałam zdjęcia. Mowa jest o starej Erze. Była chyba na Śląskiej. -
Po prostu... Piotr
Śląska/ Czesława Kłosia.
Akurat mieszkam obok.
Tak czy inaczej, plasomat był lepszym obiektem do zwiedzania, niestety zburzyli już większośc i coś budują na jego miejscu. -
Anonim
-
-
>Mezzanine napisał
>Śląska/ Czesława Kłosia.
>Akurat mieszkam obok.
>Tak czy inaczej, plasomat był lepszym obiektem do
>zwiedzania, niestety zburzyli już większośc i coś
>budują na jego miejscu.
otóż to.
był ale już nie ma :/
- 1