-
Fajny nick :)
Dziwie sie Hani. Mam nadzieje ze to tylko tak rzucony, nieprzemyslany pomysl, ktory nie bedzie zrealizowany. Jesli juz chca zabudowac jakis naroznik to lepiej ten przy Marszalkowskiej/Swietokrzystki ej. Rozumiem ze chodzi im o to ze tylko naroznik E.Plater nalezy do miasta i tylko na nim miasto moze zarobic, ale pomysl beznadziejny. Politycy maja to do siebie ze zmieniaja niepopularne decyzje, wiec mam nadzieje ze tak bedzie i tym razem. -
Anonim
Powiedzmy sobie szczerze : jak ktos chce drzewek i krzakow, to niech jedzie na wies. Miasto rzadzi sie swoimi prawami. Jestesmy ludzie, a nie malpy! -
Hopl@
>Django Zakk Marteksson napisał
>Powiedzmy sobie szczerze : jak ktos chce drzewek i krzakow,
>to niech jedzie na wies. Miasto rzadzi sie swoimi prawami.
>Jestesmy ludzie, a nie malpy!
a Ty kiedykolwiek slyszales o globalnym ociepleniu? albo jego konsekwencjach? poza tym kazde slynne miasto ma wielkie parki w centrum, czy to central park w NYC czy pola elizejskie w Paryzu. nie rozumiem dlaczego nie przeznaczyc pod drapacze chmur tych brzydkich 12 pietrowych blokow z osiedla za zelazna brama, czy tych mniejszych po drugiej stronie swietokrzyskiej... dlaczego od razu drzewa? bo "latwiej" niz ludzi? dla mnie bez sensu! moze doraznie wychodzi taniej ale w dobie technologii ekologicznych gdzie UE refinansuje do 70% wartosci inwestycji pro-ekologicznych?!? lepiej zbudowac wiezowce i do reszty pozbawic centrum miejsc parkingowych?! poprzez zwiekszenie ilosci miejsc pracy na tak malym obszarze?!?
ludzie na swiecie buduja ogrody z dzrzewami na dachach wierzowcow (i nie tylko) bo dzieki nim powietrze jest czystsze a temp. w budynku latem niższa. a Ty mowisz lepiej wyciac drzewa?!? nie zgadzam sie w zadnym calu. poza tym gdzie teraz bedzie gralo WOŚP, albo gdzie miasto zorganizuje nowy rok? na skrze ktora juz jest przeznaczona pod osiedle apartamentowcow? czy na placu pilsudzkiego gdzie rosnie "palac saski"- siedziba bankow i obiekt biurowy jak stary ratusz na pl teatralnym? Warszawa byla nazywana kiedys "Paryżem północy"... dlaczego? bo miala piekne szerokie aleje z mnostwem drzew, piekne parki i ogrody. nie dzieki drapaczom chmur i bilboardom obklejajacym zabytkowe kamienice i wszystko co sie da dookola!
miasto rzadzi sie takimi prawami, na jakie mu pozwalamy, glosujac, wycinajac drzewa, burzac zabytki, probujac na sile przeistoczyc je w cos, czym nidy nie bylo i mam nadzieje sie nie stanie: betonowo-szklanym, zimnym tworem naszych czasow...
ps. jak myslisz ze tak nie bylo to przejdz sie wsrod uliczekami srodmiescia (od Mariotta do polibudy) kamienice, drzewa, ciasne uliczki. -
-
-
Belin
>(...)
>Jestesmy ludzie, a nie malpy!
I właśnie dlatego powinniśmy o miasto dbać żeby nie stało się pustynią.
Ale widać niektórzy tego nie potrafią pojąć... może bliżej im do małp? -
Anonim
>a Ty kiedykolwiek slyszales o globalnym ociepleniu?
Na tym skonczylem czytac cala Twoja wypowiedz. Nie ma wiekszej glupoty niz globalne ocieplenie. Jest to naukowo zupelnie nie udowodnione.
Ale nawet jesli - zalozmy ze jest globalne ocieplenie. Sadzisz ze 50m2 drzewek nas od niego uratuje ? :)
A propos globalnego ocieplenia, przesylam link, poniewaz wiem, ze na slowo mi nie uwierzysz, poniewaz te farmazony sa codziennie przez media podawane. Jest to link do organizacji pod ktora podpisalo sie bardzo wielu noblistow - biologow, fizykow m.in. http://www.sepp.org/.
Pozdrawiam, i radze wszystkim czytajacym ten wpis wreszcie uwierzyc w sily natury stabilizujace wszelkie zycie na tej ziemi : poczawszy od klimatu, konczac na wymianie handlowej pomiedzy wolnymi ludzmi ! -
Kolego, wybacz ale jestem geografem z wyksztalcenia i nie chce mi sie dyskutowac na ten temat bo sa dziesiatki dowodow na globalne ocieplenie, ale to nie jest temat na ten watek.
Miastu po prostu potrzebna jest zielen. Masz prawo do innego zdania, oczywiscie, ale na szczescie tacy ludzie jak ty sa w mniejszosci, wiec jak przyjdzie co do czego to demonstracje w obronie parku beda na pewno, a demonstracji poierajacych jego zniszczenie na pewno nie bedzie <lol> -
Anonim
Nie widze co do tego ma geografia. Wydaje mi sie ze tutaj akurat klimatologia dziedzina bardziej zwiazana z tym zagadnieniem. Jak o klimacie mowia geografowie, to nie ma sie co dziwic ze takie glupoty kraza :)
Pozdro. -
aesiaes
Ręce opadają. A wiesz że klimatologia jest dziedziną geografii? Na wieki wieków, weź już sie tu nie wypowiadaj, bo sam sobie robisz wstyd. -
Anonim
Widze ze mylicie podstawowe pojecia. Rozumujac w ten sposob, mozna powiedziec ze wszystko jest dziedzina wszystkiego. Owszem, te dwie nauki sie lacza. Klimatologia jest dzialem geografii, ale sama geografia jest nauka bardzo rozlegla. Jesli wiec szanowny Pan geograf specjalizuje sie w klimatologii, chyle czola. Ale niestety, mnie nie przekona.
Wracajac do tematu : czy uwazacie, ze w Warszawie jest za malo zieleni ? Ja uwazam, ze w metropolii europejskiej tyle zieleni to jest juz nawet za duzo. Spojrzmy obiektywnie, chocby na prawy brzeg Wisły. Przeciez to wyglada jak Amazonka! Nie mam nic przeciw naturze! Ale miasto, to jest miasto! I taka byla przedwojenna Warszawa! I to ta przedwojenna Warszawa ucierpiala przez ideologie lewicowe (nazizm oraz komunizm po wojnie), a dzisiaj lewactwo chce "chronić drzew"! -
BorysR
-
Belin
>a dzisiaj lewactwo chce
>"chronić drzew"!
Ręce opadają. I nie tylko.
Ty byłeś w jakiejkolwiek stolicy europejskiej?
Podpowiem Ci, że wszędzie na świecie jak jest możliwość to są tworzone parki. Są sadzone drzewa. Bo inaczej w lecie z miasta robi się piekarnik a dodatkowo ludzie z miasta-pustyni uciekają. Tak to działa - i nie żadne "lewactwo" o to walczy - chyba, że lewactwem nazwiesz większość zachodniej Europy, która już dawno zrozumiała, że miasto potrzebuje zieleni (częściowo obudzili się z "ręką w nocniku" czego u nas można uniknąć).
Wiadomo, że przydałoby się "city" z prawdziwego zdarzenia ale jest masa miejsc w centrum gdzie można w tą stronę działać (jak np. już wspomniane blokowisko Za Żelazną Bramą - coś co w centrum miasta, na najdroższych działkach, jest ewidentną paranoją). -
Hopl@
>>a Ty kiedykolwiek slyszales o globalnym ociepleniu?
>
>Na tym skonczylem czytac cala Twoja wypowiedz.
szkoda.
>Nie ma wiekszej glupoty niz globalne ocieplenie. Jest to naukowo
>zupelnie nie udowodnione.
ojej naprawde? wiesz... szkoda mi Ciebie
>Ale nawet jesli - zalozmy ze jest globalne ocieplenie.
>Sadzisz ze 50m2 drzewek nas od niego uratuje ? :)
a sadzisz ze na planecie sa jeszcze lasy tropikalne? to zobacz ile ich bylo 50 lat temu.
>A propos globalnego ocieplenia, przesylam link, poniewaz
>wiem, ze na slowo mi nie uwierzysz, poniewaz te farmazony sa
>codziennie przez media podawane. Jest to link do organizacji
>pod ktora podpisalo sie bardzo wielu noblistow - biologow,
>fizykow m.in. http://www.sepp.org/.
>Pozdrawiam, i radze wszystkim czytajacym ten wpis wreszcie
>uwierzyc w sily natury stabilizujace wszelkie zycie na tej
>ziemi : poczawszy od klimatu, konczac na wymianie handlowej
>pomiedzy wolnymi ludzmi !
pozatym nie chodzi tylko o zmiany klimatu. ja wiole miec parki w centrum zeby pojsc tam na spacer z dziewczyna czy posiedziec i poczytac ksiazke.
i nie chce sie powtarzac, ale na wierzowce jest kupa miejsca na osiedlu za zelazna brama i na woli, gdzie juz nie ma przemyslu tylko stare porozwalane hale. po co to w centrum? i po co rozwalac parki?
pozatym Warszawa jest miastem specyficznym i moim zdaniem takim powinna zostac a nie kolejnym klonem Manhattanu.
a jak Ci sie nie podoba za duzo zieleni to jedz na sahare... -
Wiecie co?? Tego typa trzba po prostu olac i nie odpisywac na jego posty. Wystarczy spojrzec w jego grona. Jeszcze nie spotkalem czlowieka popierajacego UPR ktory bylby normalny. To sa zawsze narwancy totalnie oderwani od rzeczywistosci, tacy sami jak ich Korwin mikke. Juz nawet nie chce mi sie wyjasniac jak to jest z ta moja geografia, bo itak od razu widac kto tu sie wypowiada nie majac zielonego pojecia o temacie. Dlatego sugeruje wrocic po prostu do dyskusji na temat zagospodarowania centrum, stosujac totalna olewke wobec tego "pana". -
Anonim
I to mi sie podoba :) Widze, ze masz jaja. No, tylko z pogladami gorzej. Co do pytania nt. mojego pobytu w europejskich stolicach, no to z przykroscia stwierdzam, ze urodzilem sie w Paryzu. Alleluja i do przodu !
Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie ! -
♥Patiღ
No i super trzeba było tam zostac jak tak fajnie tam jest. Tylko upps nikt nie zburzył tego miasta w czasie II Wojny Światowej i tym bardziej komuchy go nie odbudowywały. -
aesiaes
błagam zignorujcie go, tak jak on ignoruje podstawowe pojecia, podzialy nauk, zasady gospodarowania przestrzenia, zasady zrownowazonego rozwoju i tak moznaby jeszcze wiele wymieniac.
Wracajac do tematu ciekawym rozwiazaniem jest to ostatnie, tylko te budynki moglyby byc troche wyzsze.
Co do Pałacu Kultury uwazam ze jest waznym punktem w Warszawie, rozpoznawalnym dlatego wlasnie ze w Warszawie jeden tylko jest taki a nie kilka jak w Moskwie (tam giną w tłumie, u nas mimo wszystko sie wyróznia). Jesli w odpowiedni sposob wykorzystac go do zbudowania jakiegos spojnego planu zagospodarowania to naprawde moze zostac, burzyc go nie trzeba bo raz ze zamet za duzy, dwa ze szkoda bo moim zdaniem wcale nie szpeci. Szpeca za to te cholerne hale i parkingi i syf dookola z ktorym bez watpienia trzeba cos zrobic. I smiesza mnie bardzo szumne ogloszenia architektow ze oto zaslaniaja palac kolumnada wiezowcow - bo gowno a nie zaslaniaja, robia mu zaslone z jednej strony a z drugiej wyglada jak glowny aktor na scenie, a wiezowce zamiast zasloną są dla niego perfekcyjnym tłem eksponującym jego centralnosc w calym tym ukladzie. Ot taka dygresja :) -
Hopl@
>Asiek napisała:
>błagam zignorujcie go
mowisz=masz :)
>Wracajac do tematu ciekawym rozwiazaniem jest to ostatnie,
>tylko te budynki moglyby byc troche wyzsze.
nadal wolalbym park w calym kwadracie ulic swietokrzyska e.platter al. jerozolimskie marszalkowska
;)
>Co do Pałacu Kultury uwazam ze jest waznym punktem w
>Warszawie, rozpoznawalnym dlatego wlasnie ze w Warszawie
>jeden tylko jest taki a nie kilka jak w Moskwie (tam giną w
>tłumie, u nas mimo wszystko sie wyróznia). Jesli w
>odpowiedni sposob wykorzystac go do zbudowania jakiegos
>spojnego planu zagospodarowania to naprawde moze zostac,
>burzyc go nie trzeba bo raz ze zamet za duzy, dwa ze szkoda
>bo moim zdaniem wcale nie szpeci.
PKiN mi nie przeszkadza, nie chce go burzyc, ani zaslaniac, ani eksponowac w zaden sposob. w tej sprawie moge mowic tylko o np. zorganizowaniu ogrodow na dachach czterech jego naroznikow... na takich samych zasadach jak na BUW... mysle ze to by ladnie sie komponowalo z takim parkiem i bylo by swoista atrakcja turystyczna :)
>Szpeca za to te cholerne hale i parkingi i syf dookola z ktorym bez >watpienia trzeba cos zrobic. I smiesza mnie bardzo szumne >ogloszenia >architektow ze oto zaslaniaja palac kolumnada >wiezowcow -bo gowno a nie zaslaniaja, robia mu zaslone z jednej >strony a z drugiej wyglada jak glowny aktor na scenie, a wiezowce
>zamiast zasloną są dla niego perfekcyjnym tłem
>eksponującym jego centralnosc w calym tym ukladzie. Ot taka
>dygresja :)
no pewnie! dlatego jestem za zorganizowaniem parku, a "city" na osiedle za zelazna brama, albo na ta przemyslowa wole :)
no bo nie chcielibyscie w centrum czystszego powietrza, zieleni i miesjsc gdzie mozna sie zrelaksowac na lonie natury? abstrahujac od pol mokotowskich, czy saskiego (w ktorym ze wzg na duza ilosc psow-tudziez ich odchodow, nie ma gdzie usiasc).
nie mam takich ladnych rysunkow jak na tej stronce czy animacji 3d, ale wyobrazcie sobie w tym miejscu naprawde ladny park z przyzwoita
muszla koncertowa w miejscu obecnej trybuny na pl defilad, tam gdzie zawsze gra Owsiak czy odbywa sie zabawa sylwkowa :)
bez tych brzydkich hal marcpolu czy kdt...
co na to powiecie ? :) -
♥Patiღ
Tak super tylko trzeba wziąc pod uwagę, że na pewno mieszkańcy nie zgodzą się na takie rozwiązanie. Zawsze zanjdzie się grupa ludzi, którzy nie będą chcieli koncertów tak jak to miało miejsce na Starówce. Co do zieleni i wieżowców myślę, że jednak wolałabym w tym miejscu wysokie zaudowanie niż park. Niech już ścisłe centrum kojarzy się z metropolią europejską a władze niech zadbają o zieleń, której w centrum nie brakuje jest tylko strasznie zaniedbana.
A tak naprawdę to moim skromnym marzeniem jest żeby w końcu ktoś zajął się Emilii Plater i w końcu wyremontował tą jezdnię, po której jeździ się gorzej niż na roli w deszczowy dzień.
-
bob
jestem za pozostawieniem parku. a co do wiezowcow w miejscu osiedla za zelazna brama.. jestem za czymkolwiek co mogloby zastapic to osiedle ktore szpeci miasto...
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Miączyn
- Załóż własne grono tematyczne