Warszawa Nieznana [23799]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • ewa

Właśnie przeczytałam we wprowadzeniu do grona, że takie jest nasze miasto? Czy to sprytna prowokacja?; ) A może rzeczywiście tak uważacie? eeeeee. Ja nie!
  • hallo?

ewa, to chyba mało innych polskich miast widziałaś.; ]

Przyłóż sobie choćby wawę do Krakowa, w którym wszystko jest klimatyczne, nawet takie meliniarskie dzielnice jak Nowa Huta, też ma charakter....
    A w Wawie ? Daj spokój, wszystko szare, wszystko nijakie.

A choćby poznań ? Kolorowy, pełen życia i wesoły. Wawa, wieczorem smutna, nawet na starówce mało ludzi się kręci.

A wawa versus wrocław ?
    W ogóle inna liga.; )

Choć nie ukrywam, warszawa ciekawa może być.
  • ewa

Byłam i w Krakowie (przereklamowany mocno moim zdaniem) i w Poznaniu i we Wrocławiu. :)

Nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że Wawa na tle polskich miast wyróżnia się szarością, brakiem wyrazu, smutkiem itp.

Jest to miasto jedyne w swoim rodzaju, i swój klimat ma. Choć inny niż w wymienionych przez Ciebie miastach :)
  • ewa

Po zastanowieniu odwołuję przereklamowanie Krakowa :)
  • Anonim

to wszystko zalezy od oczekiwan, ja lubie warszawskie kontrasty postindistrial/socreal/calkiem nie zly klasycyzm
    i wszystko we wiekszej skali niz gdiekolwiek w pl...
    a jesli chodzi o klimat to duzo zalezy od ludzi, pewnie tu trudniej sie zaaklmatyzowac i miasto moze czasem wydawac sie przytlaczajace, ale to wynika z przyjetego modelu zycia,
    tak sie sklada, ze z warszawskiego chaosu wylania sie jakas nowa jakosc..napomkne np o csw, ktore jest opiniotworcza prezna instytucja czego zupelnie nie mozna powiedziec o bunkrze sztuki , czy lazni.
  • Gosz

mieszkalam przez dwa lata w klimatycznym 'czarujacym' krakowie i powiem ze sie nawet nie umywa do warszawy
    jest duszny oderwany od rzeczywistosci martwy bezczasowy och duzo by wymieniac - chociaz mam duzy sentyment
    warszawa to jest nieprownywalnie wieksze bogactwo wrazen roznorodnosc oszalamiajacy mix sprzecznosci trzeba ja po prostu 'odkryc'
  • Galwa.ni

mialem okazje 2 miesiace spedzic w krakowie.... malo mnie szlag nie trafil... po prostu bez porownania..
    pojechalem na miesiac do poznania...chaielm sie pobawic...poimprezowac...i du*a.... nic sie nie dzialo....
    do wrocka pojechalem na tydzien..... nie umarlem z nudow tylko i wylacznie dlatego ze znajomy mnie po knajpach orpwoadzal...
    wawa rulz.... nic nigdy wawy nie przebije; D:D:D:D
  • ewa

:))))))))
  • Λευτέρης יעקב

Hej hej, dajcie spokoj, nie po to grono powolalem aby sie ludzie wyklocali! Zajrzy ktos z innego grodu i bedzie jatka! :-) Kazde miasto ma swoje miejsca lepsze i gorsze i chodzi wlasnie o to, aby znalezc te lepsze.

A potem tu opisac! :-)

I nie tylko knajpy! :-)
  • p l o o s h o n

ojej. przez was chyba mam ochote na nocny spacer po mie$cie :D
  • Galwa.ni

kuba- a tam wyklocac :P to tylko taka moja opinia o innych miastach byla :P zadne... ale to zadne miasto nie umywa sie wrecz do wawy :)) moja rodzinka mieszka tu od jakichs 7 pokolen... i jesli moje dzieci beda chcialy sie przeprowadzic na wies albo do innego miasta to ich normalnie wydziedzicze; )
  • Erasmus Warsaw Team

warszawa przyjemnym miastem jest
    warszawa szarym miasten nie jest
    w warszawie ciekawe miejsca sa
    mieszkac tylko tutaj chce

ok, otoz, najciekawsze jest odnajdywanie takich zadowalajacych kolorytow, tam gdzie ludzie ich nie widza... i to jest bardzo przyjemne... z pewnoscia w warszawie jest wiele wiele takich miejsc
  • borg

No cóż, Warszawa jest po prostu duża i tego ukryć się nie da, w samym zespole miejskim prawie 2,5 mln mieszkańców, a razem z zespołem miejskim (przyległościami typu Piaseczno, Pruszków, Legionowo - czyli tymi bezp. za granicami miasta), będzie pomiędzy 2,5, a 3 mln.

żadne inne miasto w Polsce nie dochodzi do połowy tego wyniku (nawet druga pod względem wielkości Łódź).

To powoduje, że klimat tu jest wielkomiejski, a nie "pipidówkowy", gdzie ktoś za przeproszeniem puści bąka (delikatnie mówiąc) i wszyscy o tym wiedzą.
  • Dominika

warszawa jest wspaniala najbardziej lubie swieta ferie wakacje kiedy jest cala dla mnie :D
  • borg

No pewnie, że w święta jest najlepsza, bo wtedy wszyscy warszawiacy wyjeżdżają do domu i jest tak przyjemnie pusto na ulicach; )
  • Λευτέρης יעקב

Az 2,5 mln? Z tego co pamietam co kolo 1,6 plus "niezarejestrowani". :-)

A co do wielkosci... Wlasnie jestem w Berlinie... :-)
    A to i tak nie London. :-)
    Nie wspominajac o NY. :-)
  • borg

1,3 to sama była gmina centrum...
    Plus pozostałe kilkanaście dzielnic, prawie drugie tyle.
  • Λευτέρης יעקב

Wg stanu na 30.09.2003 niecale 1,7 mln cale miasto, a Centrum (po zliczeniu dzielnic) ok. 925 tys. Moglo troche przybyc, ale nie az tyle.

• borg

wg. oficjalnych danych w aglomeracji jest o.k. 2,2 mln mieszkańców...
    Plus niezameldowani itp. (tych już nie liczą).
  • ewcia

cóż, niestety ale w mniemaniu wielu ludzi (najczęściej tych przyjezdnych, ale mieszkańców też)Warszawa własnie taka jest......szara, brudna, ale czy nudna?? z tym s nie do końca zgodzę, w końcu w Wawie właśnie jest "co robić" poza domem jak s nie jest w pracy czy szkole. Poza tym mimo, iż Wawa jest uważana przez przyjezdnych za budną i szarą to oni również mówią,że jest to miasto z którego bardzo ciężko jest wyjechać

Kwestia "gustu", jak już ktoś napisał, każde miasto ma swoje zalety i wady:) i należy pamiętać,że nic przecież nie jest czarno-białe
  • 1
  • 2
| |

UWAGA! (suplement do regulaminu) A) WSZELKI SPAM I REKLAMY NAGRADZAMY BANEM NA 3560 dni B) GRONO JES...

Fotki

Miejsca grona (85)