-
Zax
>♪trala la la♫ napisała:
>
>pf,ale mi argument. a ja mieszkam po prawej stronie całe
>życie i czuję się tu o wiele bezpieczniej niż w
>śródmieściu. i co?
Właśnie o to chodzi. Dla Ciebie jest OK bo bam mieszkasz, znasz teren, znasz ludzi. Dla kogoś z innej części miasta Praga wydaje się niebezpieczna. Składa się na to klimat, architektura, ludzie (masa pijaczków, libacje pod sklepami, grupki dresiarstwa którzy za założenia nie są bezpieczni, itd). Nic na to nie poradzisz.
Faktem jest też, że na Pradze widuje się własnie takich ludzi częściej niż na śródmieściu. Poza tym w śródmieściu jest więcej ludzi, a wiadomo że będąc otoczonym przez tłumy, czujemy się bezpieczniej.
Tłumy studentów, kobitek idących na zakupy do centrum, biznesmenów, robotników bo wiecznie coś budują, a nie grupki pijaczków w okolicach Wileniaka czy dresików przy bramach na brzeskiej, targowej i kilku innych miejscach.
Nie znaczy to, że nie lubię Pragi. Praga jest piękna i nic do niej nie mam.
>ba,nawet od samego policjanta.
Proszę Cię... -
Anonim
>Zax napisał
>Właśnie o to chodzi. Dla Ciebie jest OK bo bam mieszkasz,
>znasz teren, znasz ludzi. Dla kogoś z innej części miasta
>Praga wydaje się niebezpieczna. Składa się na to klimat,
>architektura, ludzie (masa pijaczków, libacje pod sklepami,
>grupki dresiarstwa którzy za założenia nie są
>bezpieczni, itd). Nic na to nie poradzisz.
ależ nie mam zamiaru. Praga ma swój indywidualny klimat,który żal byłoby zmieniać. zaznaczam jednak,że klimat tworzą ludzie,nie tyle architektura. bo jeśli chodzi o same kamienice,to przecież są one również w innych częściach Warszawy.
>Faktem jest też, że na Pradze widuje się własnie takich
>ludzi częściej niż na śródmieściu. Poza tym w
>śródmieściu jest więcej ludzi, a wiadomo że będąc
>otoczonym przez tłumy, czujemy się bezpieczniej.
>Tłumy studentów, kobitek idących na zakupy do centrum,
>biznesmenów, robotników bo wiecznie coś budują, a nie
>grupki pijaczków w okolicach Wileniaka czy dresików przy
>bramach na brzeskiej, targowej i kilku innych miejscach.
>Nie znaczy to, że nie lubię Pragi. Praga jest piękna i
>nic do niej nie mam.
>
będąc otoczonym przez tłumy,faktycznie człowiek czuje się bezpieczniej. ale biorąc pod uwagę ogólną znieczulicę,to bezpieczeństwo drastycznie spada.
>>ba,nawet od samego policjanta.
>
>Proszę Cię...
taki świat. -
Anonim
Hej :). Mam prośbę moglibyście mi przedstawić sytuację panującą na Woli, a dokładniej chodzi mi o Nowolipki. Niedługo się tam przeprowadzam, a kompletnie nic nie wiem o tej okolicy; /. -
Sarkastyczny Wąż
Hej,
mieszkałem tam dwa lata i prowadzę nocne życie. Co prawda okolice nie wygląda jakoś bardzo bezpiecznie, ale nigdy nic złego mi się tam nie stało (poza urwanym lusterkiem w zaparkowanym samochodzie).
Pozdrawiam, -
-
po prostu KRZYSIU
Praga (szczególnie okolice Dw. Wschodniego i Dw. Wileńskiego) to specyficzne miejsce Warszawy i wszyscy o tym wiedzą, żadne dworce Centralne nie dorównają tym typowo patologicznym klimatom. Tylko wstyd, że to tak blisko stadionu Narodowego. -
صديقك-kacper
Jeśli zachowujesz się normalnie nie jesteś agresywny po alkoholu to nic złego ci się nie stanie. Jak w każdym mieście są napaście. A co do pragi tu się urodziłem i tu mieszkam uważam że praga robi się coraz bardziej ekskluzywną dzielnicą, nie ma tych zasad co kiedyś tu panowały ale jednak wolę zła i straszną pragę północ niż inne dzielnice. -
DemonDev
A ja nie trawię wschodniej części Warszawy. Mieszkałem jakiś czas na Pradze Pln (na Stalowej) i nieraz zdarzało mi się wracać w nocy z imprezy. Pamiętam, że zapierdzielałem szybkim krokiem i do bramy. Nie rozglądałem się. Nienawidzę kamienic, gdyż w nich "lęgnie" się wszelaka patologia. Okolice dworca Wileńskiego wyglądają jak jedna wielka wylęgarnia dresiarni. Tego "syfu" jest tam pełno! Jeśli chodzi o mnie, to nie widzę uroku w starych, zdewastowanych kamienicach pragi. Należałoby to wszystko ogrodzić, meneli idresów eksmitować i najlepiej wywalić poza Warszawę i całą Pragę zaorać!
Teraz niestety mieszkam na Targówku, a ta dzielnica też nie wygląda zbyt ciekawie, chociaż lepiej, niż ta cholerna Praga. Ale mam nadzieję, że za dwa, trzy lata przeprowadzę się na "zachód" i nie będę musiał oglądać tych krzywych ryjów w dresach! -
DemonDev
Co mam do dresów? Cóż.... To są ludzie pozbawieni ambicji, gustu i intelektu. Miałem tą wątpliwą "przyjemność" poznać tych typów i stąd wiem. Nie dość, że nie potrafią poprawnie sklecić zdania w języku polskim, to na dodatek, są tak durni, że aż ustawa tego nie przewiduje. Byłem "krojony" dwa razy koło parku skaryszewskiego. Jednak durnie nie zorientowali się, że tam są kamery monitoringu! Policja zjawiła się bardzo szybko. Oczywiście, debile z "dwoma pasami" uciekli, ale i tak ich gliny złapały. Policjanci zabrali mnie na miejsce ich zatrzymania, żebym ich zidentyfikował. Kiedy (będąc na miejscu) to zrobiłem, jeden z tych kretynów stwierdził, że ja niby kłamię. I tu miło mnie zdziwiła mnie reakcja jednego z gliniarzy... Doskoczył do kretyna i sprzedał mu "plaskacza", aż koleś się zgiął w pół, po czym spotulniał...
Drugi raz skroili mnie też w tych okolicach, ale to już były typowe "drechy". Jeden z nich miał teleskopową pałkę. Ale abstrahując od tego, jak zaczęli się przechwalać, że jeden z nich pochodzi z Wołomina, a drugi z Pruszkowa, i że są w "mafii", to myślałem że mnie rozsadzi ze śmiechu! Od kiedy to "Pruszków" i "Wołomin" się "kochają"? Od razu wiedziałem, że mam do czynienia z gnojkami z Pragi! Mam znajomego policjanta. I tak sobie pomyślałem, że mógłbym przy jego pomocy narobić tym kretynom koło dupy i rozpuścić famę, że niby dwaj z Wołomina i z Pruszkowa coś razem kręcą na boku...
Wyobraźcie sobie, jaki los by spotkał tych kretynów...
Ale ostatecznie dałem sobie spokój z tymi debilami, gdyż jak to mawiają... "nie ruszaj gówna, bo śmierdzi".
Ale coraz bardziej mam ochotę wziąć ze sobą katanę na nocną eskapadę po Warszawie, by debil jeden z drugim wiedzieli, z kim mają do czynienia.... :/ -
DemonDev
A... i jeszcze jedno. Wkurza mnie, gdy kobieta np. z Pragi pisze, że jej nic złego tutaj nie spotkało...
Są dwa powody, (a może nawet więcej) dlaczego tak się dzieje.
1. Bo jest kobietą, a dresy jednak czasami mają ludzkie (a raczej samcze) odruchy i kobiet nie kroją.
2. Bo jest "swoja", czyli "kisi" się całe swoje życie w tym samym łajnie, co oni.
A trzeci powód może być różny. Np. taki, że "laska" w skórzanych spodniach wygląda "inaczej", niż facet.
I co to znaczy, że "Nieswój"?! K**wa! Toć to patologia w najczystszej postaci! Jednocześnie dowodząca prymitywności "dresiastych" mieszkańców Pragi! Bo niby jak mam to odczytywać? Jak nie jestem stąd, to mam za każdym wykładać kasę?! K**wa! Mieszkam w tym mieście i płacę podatki, także na tych meneli, żeby im się żyło lepiej! A zapierdalam 8 godzin dziennie i prawie codziennie muszę patrzeć na te "obdrapane", praskie ryje! A co z tego mam? Kosę pod żebrami?! Więc kwestia jest taka... Albo my ich, albo oni nas!
Dlatego, wk***ją mnie wszelakiej maści "społecznicy", którzy się użalają nad tym beznadziejnym badziewiem, twierdząc, że "mieli trudne dzieciństwo"...
Heh... Ja sam nie miałem dzieciństwa usłanego różami. Ojciec (alkoholik) wypiął się na mnie, gdy się urodziłem, matka - alkoholiczka. Byłem wychowywany przez babcie. I co? Nie napadam na ludzi i ich nie okradam! Mam ambicje, by stać się "lepszym człowiekiem"! Dobrze zarabiam i mam pracę swoich dziecięcych marzeń. Nigdy nie ćpałem, choć w młodości sporo imprezowałem! A jednak, dałem radę?
Konkluzja jest prosta. Każdy jest kowalem swojego losu. Jeśli chcesz być śmieciem, to nim się staniesz! Ale to TY o tym SAM zadecydujesz. Dlatego, niech nikt mi tu ściemy nie wciska, że to, kto kim się staje, zależy od tego, w jakim środowisku się wychował! Wszystko zależy od nas samych i to MY podejmujemy decyzje, za które później ponosimy pełną odpowiedzialność!
Wiem, mój "wywód" jest dość długi, ale uznałem, że muszę go tu umieścić, by dać odpór tym wszystkim bzdurom, które się tu jątrzą, że "biedne dresy" pochodzą z patologicznych rodzin i że ich "umotywowało" środowisko.
Tak więc jestem cholernie ciekaw Waszych opinii na ten temat. Być może wtedy zrozumiem tą "milczącą akceptację" dla kolesi w dresach (choć wiem, że nie ogranicza się to tylko do Pragi).
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Miączyn
- Załóż własne grono tematyczne