- 1
- 2
-
Anonim
Jest w Warszawie jedno podwórko, na które zawsze wpadam w drodze na Plac Zamkowy. Znajduje się ono przed wejściem do galerii Aniołowo (która sama w sobie jest tandetna). Już klatka budynku, przez który się wchodzi wprawia mnie w specyficzny nastrój, a samo podwórko...brakuje mi tam tylko ławki na której można by siedzieć nawet kilka godzin i czytac książkę. -
Fra.MNK
a ja kiedys trafilem niedaleko barbakanu na schody ,bardzo dlugie i troche strome .bardzo mi sie to miejsce podoba .
a propos podworka to nie zauwazylem ,ale galerie mniejwecej kojarze , jak jutro bede szedl do pracy to sie rozejrze -
nokturn
fajne podworka mozna wychaczyc na foksal i w okolicach. przekracza sie brame, i jes inny swiat. A dla odwaznych stara praga:) -
..::Tomek::..
Przy metrze natolin - nowe bloki, ale taka fajna uliczka jest, klimaty czeskie takie i dobra kawiarnia (łyk optymizmu) -
-
Anonim
idąc ulicą Sienkiewicza wejdźcie w bramę pomiędzy starą shishą a organzą. tłumy ludzi się w tych okolicach przewijają, a mało kto wie jak super miejsce jest w pobliżu. Najlepszy efekt jeśli wejdzie się w środek podwórka i spojrzy w górę. Niesamowite, zwłaszcza w słoneczny dzień. -
Anonim
Chociaż to forum o Warszawie, polecam jeszcze podwórko przy akademiku UJ-tu w Krakowie:) W wakacje poszukam jeszcze jakiś fajnych, nietypowych miejsc:) -
nokturn
w Krakowie wiekszosc podworek jest urocza. przynajmniej w centrum. Np na UJ przy Golebiej. Z krakowem kojarza mi sie jeszcze drewniane schody:) -
magazynierroo patrollini
<tomasz> jaka ulica przy m. natolin? znam te okolice dobrze i jakos mi to nie przypomina czech. -
Dejw H
fajna jest uliczka profesorska, miedzy mysliwiecka a hoene-wronskiego, ciezko to ulica nazwa bo na poczatku jest to przesmyk miedzy budynkami, a na koncu kawlek drogi, a jak sie wchodzi od mysliwieckiej to przechdzi sie rzez brame nad ktora jest napisane Ul.Profesorska smiszne i fajne:)) -
Anonim
Odwiedżcie koniecznie uliczkę KAMIENNE SCHODKI na starówce w wawie. Uliczka, jak nazwa na to wskazuje składa się wyłącznie z kamiennych schodków!!! cudo!!! -
Anonim
aha! no i jest jeszcze fantastyczne podwórko na Mostowej... jak się idzie do teatru 'stara prochownia". znajduje się ono gdzieś po lewej.... trzeba sprawdzać :) .....drzewa i drewniane balkony jak z 19 wieku!!!! :D
-
Grono.Net
Karolinka masz możę na myśli to podwórko z tym widokiem; )
http://img159.echo.cx/img159/3748/p... -
Anonim
jeszcze troche a podworko na sienkiewicza stanie sie symbolem wawy; -) -
Emilia
no właśnie, chciałam napisać o Starówce, Kamiennych Schodkach, wąskich uliczkach i podwórkach... których tam nie brakuje, wystarczy się porozglądać... A te podwórko przy Sterej Prochowni piekne... -
Emilia
-
Żona :)
Ktoś w którymś z tematów wspominał o podwórku na Jaracza i torach, gdzie ono jest? -
Żona :)
-
Welcome To Detroit City
Podwórka....
Ulica Waliców 14, drugie podwórze znajdujące się za rozbitym i do dziś niezupełnie pozbieranym kawałkiem frontu i środkowej oficyny. - To prawdopodobnie najbardziej groteskowe i przerażające miejsce w stolicy. Byłem tam w deszczowo-śniegowy zimowy dzień. W studni panuje iście martwa atmosfera a cuchnące stęchlizną mury i mokre okryte mchem ściany tworzą nastrój który pozwala powiedzieć że dla tej kamienicy wojna się nigdy nie skończyła. Zapraszam odważnych, najlepiej w środku dnia, bo niestety mieszkają tu dzicy lokatorzy, prawdopodobnie uciekinierzy z więzień czy coś, bo już tam napadli znajomego fotografa.
Bardzo podobna sytuacja jest w zrujnowanej kamienicy <a raczej tym co z niej zostało> na tyłach skrzyżowania Kruczej z Alejami Jerozolimskimi, iście mroczny klimat.
O sławnym Trio zrujnowanych czynszówek przy Foksal nie trazeba wspominać bo każdy chyba o nich słyszał.
Bardzo ciekawie prezentuje się także podwórko hotelu "Polonia" przekształcone ostatnio na główny hall budynku. Warto się wbić i popodziwiać. -
Marcin K.
Jeśli idzie o klimat "rozpadające się kamienice i wesoła recydywa" to fajne są podwórka na Brzeskiej i w ogóle sama Brzeska - miejscami wygląda jak Harlem czy inny Bronx.
-
Pola
uwielbiam klimat pl. slonecznego na zoliborzu. czuje sie tam niesamowicie i momentalnie przychodzi mi do glowy wiersz Galczynskiego:
"na zoliborzu sa ulice takie sliczne,
takie topole, a w topolach taki wiatr.
gdy przyjdzie wieczor swieca swiatla eletryczne
i tak mi dobrze, jakbym miala osiem lat...".
serdecznie polecam!
- 1
- 2
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Miączyn
- Załóż własne grono tematyczne