Warszawa Nieznana [23799]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • call me V

każde podwórko (no niemalże) na ząbkowskiej i brzeskiej
  • Frywolny Jerzyk vs. Bleff

a ja tak z innej beczki ale musze sie z kims tym podzielic bo nie wytrzymam dzisiaj na marszalkowskiej szedl pan w czarnym kapeluszu i krzyczal ciagle - wiśnia - to tak nawet zabawne bylo:)))
  • Emilia

Jest takie podwórko na Starym Mieście. Jak się idzie od Rynku ulicą Brzozową trzeba skręcić w lewo w bramę, dalej są dwa łuki... wchodzi się i jest się z każdej strony odgrodzonym od świata przez ściany kamienic.
  • Welcome To Detroit City

Podwórka na starym mieście nie umywają się do tego czym mogą się popisać eklektyczno secesyjne kamienice z przełomu 19 i 20 wieku. Kilka szczególnie ciekawych zachowało się na odcinku Wilczej między Kruczą a Marszałkowską. Kilka fajnych jest na Hożej, zwłaszcza narożnik Poznańskiej.

Bardzo ciekawe, choc mroczne sa tez podwórka studnie czynszówek z numerami od 47 do 53 w Alejach Jerozolimskich.

Szczególny przypadek to ogromna kamienica wczesnomodernistyczna przy Placu Unii Lubelskiej. - Ta różowa z dwoma okrągłymi wieżami na rogu. Ośmiopiętrowy niebotyk ma równie głęboką co ciasną studnię w środku... to skrajny przypadek jak strasznie słabo doświetlano wnętrza w tamtych czasach.

Warto wejśc do środka, ten kanion naprawdę robi wrażenie.
  • pablo

ja tam polceam podwórko na Poznanskiej 5 :-) (tam mieszkam) jedno z ladniejszych i zadbanych w tej okolicy. Jest ogromne. a to przez to ze polowa kamienicy w ktorej mieszkam wyleciala w powietrze. obecnie sa az 4 bramy.pelno zieleni a wsszystko zadbane
    i budynki w zóltych kolorach.
    i boisko szkolne za plotem, bardzo nowoczesne. pamietam jak weszlo paru doroslych facetów, chyba zabladzili, i bardzo spodobalo im sie nasze podwórko 'patrzcie jakie piekne wloskie podwórko' czy jakos tak
  • Grono.Net

e tam... najlepsza jest póławska.... jak komuś sie baaaaaaaaaardzo nudzi, to niech spróbuje ją całą przejść.... oto zadanie dla prawdziwych twardzieli :P
  • Marcin K.

Mieszkałem kiedyś na Puławskiej (vis a vis Warszawianki) Całej nie przeszedłem, tylko kawałek od Woronicza (od TVP konkretnie) do Śródmieścia. Teraz za stary jestem i mi się nie chce.

Pracuję ostatnio na Sadach Żoliborskich - podwórek to tam nie ma ale nieziemsko zielono. Nawet filmy o tym zrobiłem z dzieciakami.
  • Grono.Net

:P
  • Kinga

Dziwne podworko jest na Kruczej 3 (przed Piekna drepczac od Srodmiescia):
    z trzech stron stare bloki (balustrady, okna), z czwartej nowoczesny budynek - firma przeszklony, wiec jeszcze ludzie 'wchodza' w sklad...
    a w jedym oknie pani, ktora dzis listonoszowi powiedziala, ze jedna z sasiadek pojechala na dzialke i nie wroci przed 17 (dla mnie to niespotykane - ja nie znam nawet nazwisk sasiadow).
    a na srodku drzewo i cudna gra swiatla slonecznego. dzisiaj w jednej takiej okraglej plamie swiatla siedzial czarny kot...
  • Pablo

Eleganckie podwórka są np. przy Czerwonego Krzyża 6 (wybrukowane alejki, piękne ogródki i bardzo czysto), Rozbrat 32/34 (podwórko z dużą ilością zieleni i piękną fontanna na środku podwórza), większość podwórek przy ul. Smulikowskiego. Są to kamienice z lat 20 i 30 naprawde klimatyczne i sympatyczne.

Te mniej eleganckie podwórka znajdują się przedewszystkim na Pradze, również mają swój niepowtarzalny klimat. Np. na Stalowej, Brzeskiej, Targowej itp., ale trzeba uważać, bo różnie tam bywa; )
  • Haress

Witam
    Praga ma swoje bardzo ciekawe podwórka, polecam rejony stalowej ale również warto zobaczyc podwórka w rejonie ulicy ząbkowskiej, tylko trzeba robic to szybko, bo niedługo tam wszystko zamieni sie w odnowione bloki ze smietanką towarzyska. Ciekawie jest tez na szmulkach (lecz niestety nie za bardzo bezpiecznie). Na targówku również spotkamy stare zaniedbane kamienice (pomiędzy obrzydliwymi prl-owskimi blokami) gdzie ludzie żyja niemal jak przedwojną.
    Co do rejonów po tej stronie wisły to polecam mokotów, rejony ulic odolańskiej, dąbrowskiego, bałuckiego. Stoją tam kamienice majace 100 lat które przetrwały 2 wojne światowa. Mimo że nie ma często na nich orginalnych tynków i sa bardzo nieładnie odnowione mozemy znaleść prawdziwe perełeczki. Zapraszam do obejrzenia innego świata chociaż by pprzy dąbrowskiego róg póławskiej (obok lodziarni) jest brama i po jej przejsciu wejdziecie w świat który jak dla mnie nie zmienił sie od co najmniej 20 lat a jak to moja mama mówi i jak ona była mała tak samo to wszystko wyglądało :D
  • lauk

plac konfederacji cicho ładnie i spokojnie ale interesująco
| |

UWAGA! (suplement do regulaminu) A) WSZELKI SPAM I REKLAMY NAGRADZAMY BANEM NA 3560 dni B) GRONO JES...

Fotki

Miejsca grona (85)