Warszawa Nieznana [23799]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Cześć,
    chciałbym Was zaprosić na wystawę "Miasto Feniksa - War*saw Everything" poświęconą pamięci Powstania Warszawskiego.

Wystawa składa się z 30 banerów, na których prezentowane są fotomontaże łączące zdjęcia z Powstania ze zdjęciami tych samych miejsc dzisiaj. Pełną galerię obrazów można obejrzeć na stronie WWW.MIASTOFENIKSA.PL, tam też jest więcej informacji o projekcie.

"Miasto Feniksa" będzie można oglądać w dniach 1-31 sierpnia przy Krakowskim Przedmieściu 64, czyli w pobliżu ulicy Miodowej.

Organizatorami jest Miasto Stołeczne Warszawa oraz pracownia graficzna Oneshot Design, która jest również autorem pomysłu.
  • LENKA łapie chwile ulotne...

Już sobie zwinęłam ulotkę z autobusu :)
  • chill; )

tak ja też widziałam ulotki w autobusie, na pewno się wybiorę, foty robią wrażenie.
  • mateusz

ale chyba błędne podpisy są...
    na jednym zdjęciu niby miał być pojazd pancerny na ulicy... nie było(no chyba że pancerna ma być ta Toyota)
    a na 7 zdjęciu na pierwszym planie nie widzę żadnego powstańca...
  • Olala!

Dziękuje za zamieszczenie informacji o wystawie.Gdyby nie ten watek, to pewnie nigdy bym się o niej nie dowiedziała :) Z przyjemnością ją obejrzę przy najbliższej wizycie w stolicy.
  • a. ppelsinpiken

O, na pewno tego nie przegapię.; )
  • Anonim

swietny pomysł, napewno sie wybiorę
  • "S"

Swietne zdjecia!
  • .:Panterka:.

>mati napisał
    >ale chyba błędne podpisy są...
    >na jednym zdjęciu niby miał być pojazd pancerny na
    >ulicy... nie było(no chyba że pancerna ma być ta Toyota)
    >a na 7 zdjęciu na pierwszym planie nie widzę żadnego
    >powstańca...

tak też to zauwazyłam bo te dwa podpisy są właśnie zamienione miejscami. tam gdzie miał być niby pojazd pancerny jest powstaniec a tam gdzie miał być powstaniec jest pojazd pancerny...:)

bedzie cza sie przejsc;)
  • Anonim

Rzeczywiście podpisy były zamienione miejscami, już to poprawiliśmy. Wystawa do obejrzenia już w czwartek wieczorem, zapraszam serdecznie :-)
  • R4D3K

I jak wrażenia?; )
  • LENKA łapie chwile ulotne...

Dla mnie bomba. Zdjęcia robią wrażenie. Oglądałam ją 01.08 i tłumy były. Bardzo mnie to cieszy.
  • R4D3K

U mnie też pozytywne wrażenia, niektóre zdjęcia są super. Wystawa jest bardzo ciekawa. Dużo młodych ludzi, bo temat jest interesujący - fotomontaże. W podpisach zdarzyło się kilka błędów np. zdanie urwane w połowie. Wczoraj podczas burzy i silnego wiatru wszystkie plansze się poprzewracały w ułamku sekundy. Wyglądało to tak... http://img139.imageshack.us/img139/...
    Gdy wykonywałem telefon do biura promocji miasta, aby lepiej zabezpieczyć plansze, dwóch kibiców Legii Warszawa podnosiło je i kładło z powrotem te kostki :) Kilka godzin później plansze były już lepiej zabezpieczone, co bardzo mnie cieszy; )
  • Olala!

Wystawa robi wrażenie ale także daje dużo do myślenia.Rzeczywiście to niesamowity fenomen,że zburzone do fundamentów,martwe miasto potrafiło sie podnieść i to niezbyt (z punktu widzenia historii) długim czasie.Polacy i mieszkańcy warszawy zbyt ukochali swoje miasto, by zostawić po nim tylko wspomnienia.Możemy być dumni z naszych babć i dziadków :)
  • Marti

Byłam, polecam
  • Anonim

Dzisiaj bylem zobaczyc....genialne fotomontaze...szkoda ze jedna sztuke wiatr przewrocil.Taka wystawa daje do myslenia.Gorąco polecam!
  • Imperator Kuba

Absolutnie sie zgadzam. Wystawa bardzo dobra, momentami nawet troche szokujaca. Najwieksze wrazenie zrobilo na mnie zdjecie zburzonej Warszawy z PKiN, Mariotem i Intercontinentalem w tle. Generalnie swietny pomysl!
  • pececito

Nareszcie dzisiaj widziałam :)
    Świetny pomysł. Kilka razy się wzruszyłam <rumieni się>
    Zestawienie tych cytatów + fotki = absolutna rewelacja.

Najbardziej się wzruszyłam, kiedy stojąc akurat przed zdjęciami przedstawiającymi Plac Zamkowy wtedy i teraz, usłyszałam, jak zegar na wieży zaczął bić - niesamowite wrażenie, aż mi ciarki po plecach przeszły. Wiecie, takie symboliczne - Warszawa przetrwała to wszystko i życie toczy się dalej, a zegar na zamkowej wieży wciąż bije...

Jeden minusik: teksty po polsku i angielsku różnią się, czasami znacznie i niektóre teksty po polsku są urwane w pół zdania (za duża czcionka?).
    Ale ogółem: wspaniała robota :)))
  • Rob.Com

zaszedłem wczoraj i jak zawsze lekkiego doła złapałem, zawsze też gdy widzę zdjęcia zburzonej Warszawy staram się postawić w sytuacji mieszkańców i zastanawiam się jak to było? od czego zacząć? Całe "kwadraty" zrównane z ziemią...Skąd tyle determinacji i woli gdy przecież stało się tyle strasznych rzeczy dookoła i nikt nie pała mega optymizmem, i chęcią do budowania... Podziwiam ich, że dźwignęli miasto i miałem się gdzie wychować.
  • ★sweet dreadi★

Właśnie stamtąd wróciłam.
    Niesamowite przeżycie - świetna formuła pozwala na dokładne umiejscowienie pewnych obiektów w czasie i przestrzeni.
    Gdy stanęłam przed zdjęciami przedstawiającymi okolice budynku, w którym obecnie mieszkam - łzy stanęły mi w oczach.
    Nie jestem specjalnie sentymentalna i rozczulająca się przy byle okazji, ale w takich momentach czuję, jak bardzo kocham to miasto, jak się z nim identyfikuję... i rozumiem fenomen odbudowania wszystkiego z ruin.
    Gorąco polecam!
  • 1
  • 2
| |

UWAGA! (suplement do regulaminu) A) WSZELKI SPAM I REKLAMY NAGRADZAMY BANEM NA 3560 dni B) GRONO JES...

Fotki

Miejsca grona (85)