- 1
- 2
-
Anonim
Cześć,
chciałbym Was zaprosić na wystawę "Miasto Feniksa - War*saw Everything" poświęconą pamięci Powstania Warszawskiego.
Wystawa składa się z 30 banerów, na których prezentowane są fotomontaże łączące zdjęcia z Powstania ze zdjęciami tych samych miejsc dzisiaj. Pełną galerię obrazów można obejrzeć na stronie WWW.MIASTOFENIKSA.PL, tam też jest więcej informacji o projekcie.
"Miasto Feniksa" będzie można oglądać w dniach 1-31 sierpnia przy Krakowskim Przedmieściu 64, czyli w pobliżu ulicy Miodowej.
Organizatorami jest Miasto Stołeczne Warszawa oraz pracownia graficzna Oneshot Design, która jest również autorem pomysłu. -
-
chill; )
tak ja też widziałam ulotki w autobusie, na pewno się wybiorę, foty robią wrażenie. -
mateusz
ale chyba błędne podpisy są...
na jednym zdjęciu niby miał być pojazd pancerny na ulicy... nie było(no chyba że pancerna ma być ta Toyota)
a na 7 zdjęciu na pierwszym planie nie widzę żadnego powstańca... -
-
Olala!
Dziękuje za zamieszczenie informacji o wystawie.Gdyby nie ten watek, to pewnie nigdy bym się o niej nie dowiedziała :) Z przyjemnością ją obejrzę przy najbliższej wizycie w stolicy. -
a. ppelsinpiken
-
Anonim
-
"S"
-
.:Panterka:.
>mati napisał
>ale chyba błędne podpisy są...
>na jednym zdjęciu niby miał być pojazd pancerny na
>ulicy... nie było(no chyba że pancerna ma być ta Toyota)
>a na 7 zdjęciu na pierwszym planie nie widzę żadnego
>powstańca...
tak też to zauwazyłam bo te dwa podpisy są właśnie zamienione miejscami. tam gdzie miał być niby pojazd pancerny jest powstaniec a tam gdzie miał być powstaniec jest pojazd pancerny...:)
bedzie cza sie przejsc;) -
Anonim
Rzeczywiście podpisy były zamienione miejscami, już to poprawiliśmy. Wystawa do obejrzenia już w czwartek wieczorem, zapraszam serdecznie :-) -
R4D3K
-
Dla mnie bomba. Zdjęcia robią wrażenie. Oglądałam ją 01.08 i tłumy były. Bardzo mnie to cieszy.
-
R4D3K
U mnie też pozytywne wrażenia, niektóre zdjęcia są super. Wystawa jest bardzo ciekawa. Dużo młodych ludzi, bo temat jest interesujący - fotomontaże. W podpisach zdarzyło się kilka błędów np. zdanie urwane w połowie. Wczoraj podczas burzy i silnego wiatru wszystkie plansze się poprzewracały w ułamku sekundy. Wyglądało to tak... http://img139.imageshack.us/img139/...
Gdy wykonywałem telefon do biura promocji miasta, aby lepiej zabezpieczyć plansze, dwóch kibiców Legii Warszawa podnosiło je i kładło z powrotem te kostki :) Kilka godzin później plansze były już lepiej zabezpieczone, co bardzo mnie cieszy; ) -
Olala!
Wystawa robi wrażenie ale także daje dużo do myślenia.Rzeczywiście to niesamowity fenomen,że zburzone do fundamentów,martwe miasto potrafiło sie podnieść i to niezbyt (z punktu widzenia historii) długim czasie.Polacy i mieszkańcy warszawy zbyt ukochali swoje miasto, by zostawić po nim tylko wspomnienia.Możemy być dumni z naszych babć i dziadków :) -
Marti
-
Anonim
Dzisiaj bylem zobaczyc....genialne fotomontaze...szkoda ze jedna sztuke wiatr przewrocil.Taka wystawa daje do myslenia.Gorąco polecam! -
Imperator Kuba
Absolutnie sie zgadzam. Wystawa bardzo dobra, momentami nawet troche szokujaca. Najwieksze wrazenie zrobilo na mnie zdjecie zburzonej Warszawy z PKiN, Mariotem i Intercontinentalem w tle. Generalnie swietny pomysl! -
pececito
Nareszcie dzisiaj widziałam :)
Świetny pomysł. Kilka razy się wzruszyłam <rumieni się>
Zestawienie tych cytatów + fotki = absolutna rewelacja.
Najbardziej się wzruszyłam, kiedy stojąc akurat przed zdjęciami przedstawiającymi Plac Zamkowy wtedy i teraz, usłyszałam, jak zegar na wieży zaczął bić - niesamowite wrażenie, aż mi ciarki po plecach przeszły. Wiecie, takie symboliczne - Warszawa przetrwała to wszystko i życie toczy się dalej, a zegar na zamkowej wieży wciąż bije...
Jeden minusik: teksty po polsku i angielsku różnią się, czasami znacznie i niektóre teksty po polsku są urwane w pół zdania (za duża czcionka?).
Ale ogółem: wspaniała robota :))) -
Rob.Com
zaszedłem wczoraj i jak zawsze lekkiego doła złapałem, zawsze też gdy widzę zdjęcia zburzonej Warszawy staram się postawić w sytuacji mieszkańców i zastanawiam się jak to było? od czego zacząć? Całe "kwadraty" zrównane z ziemią...Skąd tyle determinacji i woli gdy przecież stało się tyle strasznych rzeczy dookoła i nikt nie pała mega optymizmem, i chęcią do budowania... Podziwiam ich, że dźwignęli miasto i miałem się gdzie wychować. -
★sweet dreadi★
Właśnie stamtąd wróciłam.
Niesamowite przeżycie - świetna formuła pozwala na dokładne umiejscowienie pewnych obiektów w czasie i przestrzeni.
Gdy stanęłam przed zdjęciami przedstawiającymi okolice budynku, w którym obecnie mieszkam - łzy stanęły mi w oczach.
Nie jestem specjalnie sentymentalna i rozczulająca się przy byle okazji, ale w takich momentach czuję, jak bardzo kocham to miasto, jak się z nim identyfikuję... i rozumiem fenomen odbudowania wszystkiego z ruin.
Gorąco polecam!
- 1
- 2
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Miączyn
- Załóż własne grono tematyczne