Warszawa Nieznana [23799]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • kotbury

No właśnie! Historii o jakże cennym darze Rosji Radzieckiej jest sporo.

Ja słyszałem o podziemnych kondygnacjach ciągnących się pare pięter w dół, o pustych pokojach pełnych manekinów przykrytych prześcieradłami i stacji która ma się niby znajdować pod Pałacem...
    Podobno jest gdzieś w sieci film, zrobiony przez kolesi którzy na własną rekę zapuścili się w bezkresne korytarze i tajemnicze zakamarki...
  • ╠ Vonsal ╣

PKiN to terminal transgalaktyczny :]
  • Kinga Er

Podobno w podziemiach żyją kotki, które nawet światła słonecznego nigdy nie widziały. Tępią szczurki:(
  • borg

Tam jest korytarz bezpośrednio do unimatrycy borg.
    rotfl
  • Anonim

manekinow nie widzialem,ale podziemia robia wrazenie.
    Jeszcze lepsze sa pod komenda glowna policji-z przejsciami na dworzec centralny i okecie podobno; ]
  • borg

i pewnie prosto do moskwy jest jakiś tunel, w którym jeździ szybki pociąg...
  • Anonim

z tego co pamiętam PKiN miał swojego "patrona"; )
    czy "stary" neon z "patronem" bedący pod obecnym został już zdjety?
  • Galwa.ni

tja...jak w jakichs poszukiwaczach zaginionej arki czy innym indianie dżonsie; )
    dochodzisz do sciany.... łapiesz odpowiednia cegle.... przekrecasz... i nagle za ramie lapie cie chinczyk mowiacy "pan kupi koszlka? dobra koszulka super bawelna! niedrogo!"
    ;)
  • borg

Z tym patronem też był niezły numer; wewnątrz, w hallu wisiały takie wielkie litery z jakiegoś kolorowego stopu... no i razu pewnego patrona odczepili, ale już nikt nie postarał się, żeby wyszlifować tę ścianę z piaskowca, wobec czego przez jakiś czas patron był białymi literami na poczerniałym tle; )
  • GrzeM

ej, no, patron jest, POD neonem nad głównym wejściem (od Marszałkowskiej) wykuty wielkimi literami w piaskowcu. Dość nieźle to widać.
    A co do tunelu, to na początku pełnometrażowej wersji "Czterdziestolatka" (Karwowski buduje Dworzec Centralny) jest ujęcie budowy z helikoptera, na który wyraźnie widać ciągnący się od Centralnego do Pałacu tunel szerokości dwóch torów, jeszcze nie zasypany od góry. Słabo?
  • Anonim

Przy dobrej pogodzie podobno jeszcze widać :)

W "Czterdziestolatku" pokazują tunel, w "Rozmowach Kontrolowanych" pokazali jak zburzyć....nie ma co telewizja krztałci; )
  • Anonim

jest tunel, który łączy PKiN z okolicami dworca Warszawa-Wileńska.
    został zrobiony w tym samym czasie, co pałac i miał być pod metro. jednakże błędy konstrukcyjne spowodowały, że jest zalany. kilka let temu, kiedy budowano molocha na wileńskiej, inwestor zatrudnił nurków, żeby sprawdzili, co tak jest- miałem kiedyś z tego filmik.
    pod wierzowcem marszałkowska + świętokrzyskiej i pod undergroundem jest (podobno) skarbiec dawnego banku polskiego- pusty i zalany.

tuneli jest poza tym sporo z różnych okresów. z rok temu z powodu zawalenia się jednego trzeba było remontować ulicą na żoliborzu...
  • bromek

czesc tuneli z okresu pierwszego podejscia do metra jest wykorzystywana jako magazyny. z tego co pamiętam to głównie jakies piwnice winne - dosyc szczegolowo opisywali to w czasach budowy Wilenskiej.
  • Bartek

ja słyszałem również o schronach wojskowych, cały czas używanych jako magazyny żywności długoterminowej. Podobno jeden jest gdzieś na sadybie.
    Podziemne tunele fajnie były pokazane w filmie "Szczur" z englertem.
  • Anonim

jeszcze w sprawie palacu:
    na górze pałacu, nie wiem dokładnie, na którym piętrze, jest basen przeciwpożarowy.
    cały pałac ma instalację gaśniczą podłączoną do tego basenu i w razie czego można zrobić niezły prysznic niezależnie od wodociągów miejskich.

poza tym, w części, jesli nie we wszystkich toaletach w pałacu rezerwuary i spłuczki są wmurowane w ściany, więc jak jakaś uszczelka bardziej puści, trzeba rozbierać kawałek muru. a działa to to od 50 lat...
  • Grono.Net

Nie ma takiego tunelu, który łączy PKiN i Wileński. Nigdy nie było.
  • bromek

pierwsza budowa metra zdechla m.in. dlatego, ze nie potrafili sobie poradzic z krolowa polskich rzek.

ale - o ile wiem - sa fragmenty tuneli po obu stronach Wisly, 100% pod Wileńską
  • Grono.Net

Chodziło o piach tzw. kurzawkę, który utrudniał prace. To był chyba oficjalny powód zaprzestania robót. Z rzeką to chyba był problem przed wojną jak chcieli płytkie metro zrobić. Fragmenty tunelu są od strony Pragi tylko.
  • Bartek

gdzie są te fragmeny??
  • Grono.Net

Na bank były pod Wileńskim (albo są nadal) no i są te na Targówku. Można je wynająć chyba. Na forum gazeta.pl były dyskusje burzliwe o tym, tam znajdziesz dużo informacji.
| |

UWAGA! (suplement do regulaminu) A) WSZELKI SPAM I REKLAMY NAGRADZAMY BANEM NA 3560 dni B) GRONO JES...

Fotki

Miejsca grona (85)