- 1
- 2
-
Kamila
Hej! Wszystko wskazuje na to, że od października będę mieszkać w Nowodworach. I tak sobie pomyślałam, że ktoś kto tam już mieszka (tudzież dobrze orientuje się w realiach dzielnicy) mógłby nieco rozwiac moje obawy. Przede wszystkim: czy dojazd do centrum jest koszmarem? Ile mniej więcej w praktyce jedzie się w okolice Miodowej i Krakowskiego Przedmieścia (rano, oczywiście). Z rozkładów tramwajów i autobusów wyliczyłam, że jakieś 40 minut. To wogóle realne? Może ktoś z was opracował jakiś sprawny sposób dojazdu do centrum omijający chociaż trochę Modlińską (to prawda że są tam takie gigantyczne korki?). A abstrachując trochę od komunikacji - sądzicie, że to bezpieczne osiedle? Dobrze zorganizowane (chodzi mi o bliskość sklepów itp.) -
Anonim
O Modlińską się nie martw.Jeżeli przejeżdżasz nią w porannych godzinach np. autobusem E-4 muszę Cię pocieszyć , że źle nie jest.
Autobusy mają wydzielony w pewnych godzinach oddzielny pas , dzięki czemu omijają korki. -
★ Kwass ★
-
Anonim
oddzielny pas dla autobusów jest jak zbawienie mimo, że osobówki nie raz się nim pchają..
inną sprawą jest okropny tłok w autobusie do czego niestety musisz się przyzwyczaić..
ale ogólnie - ludzie mili, okolica spokojna, trafny wybór :) -
-
★ Kwass ★
tłok jes tylko rano (od 7 do 8) do ronda przy policji ale potem już nadrabia na modlińskiej.... no chyba że się jedzie do Grota Roweckiego a nie w jagiellońską - to już przesrane. Białołęka - tarchomin - fajna okolica nad wisłę blisko kilka dobrych pubów i w sumie wszystko czego się chce. Najważniejsze że cisza i spokój i nie żyje siętak zybko jak w centrum itp -
m a r i p o s a
ja też polecam Nowodwory, bardzo fajne miejsce, spokojne, dla mnie tam jest wszystko co potrzeba, a dojazd owszem długi, ale E4 do metra nie jest tak najgorzej, zazwyczaj w pół godziny się wyrabiałam jak tam mieszkałam, a potem to wiadomo;) -
Kamila
Wielkie dzięki! Samo osiedle od początku bardzo mi się podobało, bałam się tylko dojazdu; ale skoro mówicie, że nie jest tak źle, to jestem już spokojna o moją przyszłą egzystencję w Warszawie :> -
Anonim
miałem takie same obawy przed wprowadzeniem się tam ale zaryzykowałem i teraz wiem że sie nigdzie indziej nie przeprowadze :) E4 do placu Wilsona w 25-30min smiga także spoko. Z tym że teraz to sie chyba troche pozmienia bo nowe stacje metra otwarte, rewolucja na marymoncie skończona i chyba nowe trasy autobusów sie pojawią..tak czy inaczej źle nie będzie :) ZTM krzywdy nam chyba nie zrobi i ewentualne zmiany będą na lepsze :)
pozdrawiam i być może do zobaczenia kiedyś w zatłoczonym autobusie; ) -
i-zako
Ale zaszły zmiany. Nowodwory mają własną E8. Więc myślę że jest teraz przyjemniej z dojazdem do marymontu :) -
Monia
no wiecie, ja mieszkam na Tarchominie i wczoraj zaliczyłam rekord odwożąc siostrę do szkoły- z przystanku na Myśliborskiej do przystnku na Porajów (2 minuty na piechotę) autobus jechał dokładnie 12 minut :) na Marymont jechałam 40 minut :) ale co tam, fajnie było, hehehe -
Margo
Tarchomińskie rozmowy o dojazdach :) kocham to!
Ja dokładnie jeździłam z Porajów na Miodową w porannych godzinach jak wyjdziesz godzinę wcześniej to będzie akurat.
A dziś szalony pan kierowca 503 w odwrotnym kierunku koło 9 dojechał z Foksalu na Porajów w 20min.. Tak więc różnie bywa. Generalnie najważniejsza jest przygoda :)
A Białołęka to świetne miejsce. Polecam wał nad Wisłą i warzywne bazarki. -
Monia
-
Anonim
-
Margo
Bazarki są warzywno- owocowe. I można kupić też masło super ekologiczne za 14 zł -
joanna.
>[= i-zako =] napisała:
>Ale zaszły zmiany. Nowodwory mają własną E8. Więc
>myślę że jest teraz przyjemniej z dojazdem do marymontu
>:)
Zależy skąd... Kiedyś (stare dobre czasy) E4 zatrzymywało się na stefanika, teraz E8 gdzieś uciekło^^
A jeśli chodzi o rekordy to ja pobiłam mój w zeszłą zimą. Przystanek Stefanika ----> rondo przy policji (nie wiem jak się zwie) = 53min
ZIMA JAK ZWYKLE ZASKOCZYŁA POLSKICH DROGOWCÓW -
i-zako
-
Margo
ooo.. to niezły rekord rzeczywiście... właśnie dlatego E4 już tam nie jeździ. Ja mieszkam przy tym rondzie. Masz racje! Rondo nie ma nazwy! Trzeba wymyślić jakąś dumną! Pomysły? -
.
-
Jacek
Niedawno miałem okazję odwiedzić kilka razy Nowodwory i moja konkluzja jest taka: kompletny brak wspólnej przestrzeni publicznej, wszędzie grodzone "getta". Nigdy nie chciałbym mieszkać w takiej okolicy. No, ale skoro ludziom się to podoba, to może to ja jestem nienormalny... :/ -
.
> Niedawno miałem okazję odwiedzić kilka razy Nowodwory i moja konkluzja jest taka: kompletny brak wspólnej przestrzeni publicznej, wszędzie grodzone "getta". Nigdy nie chciałbym mieszkać w takiej okolicy. No, ale skoro ludziom się to podoba, to może to ja jestem nienormalny... :/
mi sie nie podoba.!; /
- 1
- 2
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Miączyn
- Załóż własne grono tematyczne