-
Anonim
tyle razy tam jestem i zawsze się zastanawiam, kiedys gdzies wyczytałam, ze to "rezerwuar'' (??) ale nic mi to nie mówi :) czy ktos wie? -
Anonim
Jest to element dziewietnastowiecznego wodociagu miejskiego. A konkretniej - za sztuka.net.pl:
"Ważnym momentem w dziejach Ogrodu było wprowadzenie w połowie XIX wieku w Warszawie systemu sieci wodociągowej. W 1851 roku zlecono Henrykowi Marconiemu opracowanie planów budowy wodociągu miejskiego. W pierwszym etapie budowy zaplanowano sieć długości 3 km, na którą składało się 16 zdrojów ulicznych, 32 hudranty p-poż i cztery wodotryski - w Ogrodzie Saskim, na Placu Teatralnym, przy kolumnie Zygmunta i na Rynku Starego Miasta. Dla Ogrodu najważniejszy był projekt wzniesienia zbiornika głównego, zrealizowanego ostatecznie w latach 1852-54. W projekcie tym, Henryk Marconi odwołał się do wzorca antycznego, jakim była świątynia Westy w Tivoli pod Rzymem. Niecka, powstała po wybraniu ziemi potrzebnej do usypania wzniesienia, na którym stanął wodozbiór, przeznaczona została na sadzawkę. W roku 1862 na środku lustra wody pojawiła się, istniejąca do dziś fontanna w formie rzeźby, przedstawiającej chłopca z łabędziem. Prace przy wznoszeniu wodozbioru w dużym stopniu zmieniły wygląd tej części Ogrodu." -
Wrotka
hehe, to pan Marconi był bardzo aktywny w Stolicy. Jego dziełem był też Dworzec Wiedeński. Aż spojrzę czy jeszcze czegoś nie zaprojektował -
Anonim
Jasna sprawa.
Wazniejsze dziela za Wikipedia (wybralem warszawskie i podwarszawskie-obecnie-warszaw skie):
Neorenesansowe:
* szpital św. Łazarza (ul. Książęca, ok. 1840, zniszczony 1939-44)
* kościół św. Karola Boromeusza (ul. Chłodna, 1841-43)
* dworzec Kolei Warszawsko-Wiedeńskiej w Warszawie (1844-5, zburzony 1925-30)
* pałac Andrzeja Zamoyskiego w Warszawie (ul. Nowy Świat, 1846, zniszczony 1939-44, odbudowany 1948-50)
* Hotel Europejski (ul. Krakowskie Przedmieście, 1855, zniszczony 1944, odbudowany 1949-51)
* gmach Towarzystwa Kredytowego Ziemskiego w Warszawie (ul. Kredytowa, 1856, zniszczony w 1944, odbudowany w 1950 i 1962-71)
* pałac Branickich (ul. Nowy Świat, 1853-6, zniszczony 1944, odbudowany 1946-9)
* kościół św. Anny w Wilanowie (1857-70), fundacji Aleksandry Potockiej
* kościół Wszystkich Świętych w Warszawie (pl. Grzybowski, 1859-63)
Klasycystyczne
* pałac Paca w Warszawie, przebudowany i rozbudowany z dawnego barokowego pałacu Radziwiłłów (ul. Miodowa, 1824-8, zniszczony w 1944, odbudowa w 1947-51)
* świątynia dorycka w Natolinie (1834)
* Wodozbiór w Ogrodzie Saskim w Warszawie (1852)
Neogotyckie [edytuj]
* grobowiec Stanisława Kostki Potockiego i jego żony Aleksandry w Wilanowie (1836)
* brama pałacowa w Morysinie w Warszawie (1846, w ruinie)
-
-
Anonim
-
niewinna czarodziejka
No Marconi pół Warszawy zaprojektował; )
Z nieistniejących, a dość istotnych - możnaby do tej listy dorzuć jeszcze Pawiak. -
VIVIPARUS
tak jak napisał to już Tapir, jest to wodozbiór z XIX wieku.
Znajduję się tam dwa zbiorniki. Na dole zbiornik ceglany (pojemność ok 600 m sześciennych) jest obecnie wykorzystywany do zaopatrywania w wodę Teatru wielkiego. Nad nim znajduje się zbiornik metalowy o poj. ok 150 m sześciennych (obecnie pusty i nie używany) -
Body
Marconi to był aktywny nie tylko architektonicznie: miał bodajże czwórkę synów, z których każdy też coś zdziałał dla Warszawy (na pewno Leandro i Władysław też byli architektami). -
Beata
-
Poniek
Tak to Świątynia Opatrzności z 2 ogromnymi zbiornikami na wodę i resztką dawnej instalacji klimatyzacyjnej dla Teatru Wielkiego oraz głębinowym ujęciem wody. CZUWAJ I PRZEMYśL !!!
-
Poniek
Należy jeszcze dodać, że dolny zbiornik obłożony jest cegłą klinkierową
i posiada wewnątrz kolumny podtrzymujące strop. Kolumnada biegnie wokół zbiornika, co daje niezły efekt.
W l. 60-tych XX w. Teatr Wielki umieścił wewnątrz górki pomieszczenie techniczne, gdzie znajdował się węzeł klimatyzacyjny dla Teatru, obecnie
urządzenia zostały zdemontowane. Nad tym pomieszczeniem znajdują się wloty wywietrzników (6 szt.) i wyloty wentylatorów (2 szt.)
-
Elcie
Właśnie jestem w trakcie pisania pracy na temat jednego z dzieł H. Marconiego (Kościół Św. Mikołaja w Łomnie). Moim zdaniem to jeden z najwybitniejszych architektów Warszawskich. Dla żądnych informacji o nim polecam "Katalog rysunków architektonicznych Henryka i Lenarda Marconich w Archiwum Głownym Akt Dawnych" orac. T.S. Jaroszewski i A. Rottermund oraz zbiór jego projektów wydawany w latach 1838-1843. Ja jestem zauroczona jego dziełami.
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Miączyn
- Załóż własne grono tematyczne