-
Adam.
Witam, staram się wpłynąć na władze miasta, konserwatorów zabytków oraz wszelkie inne urzędy czy organizacje aby uratować osiemnastowieczna kamienice przy ulicy Poznańskiej 21. Jak udało mi się ustalić Wojewódzki Konserwator od ponad 10 lat nieudolnie stara się wpisać kamienice na listę zabytków, tłumaczy się brakiem personelu i rotacja pracowników. Musze zaznaczyć, ze sam nie jestem strona w sprawie i zajmuje się tym wyłącznie społecznie, ponieważ zależy mi na uratowaniu budynku, który przetrwał wojnę i komunizm a teraz zniknie pokonany przez biurokracje. Czy ktoś z Was chciałby napisać pismo/maila do Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków czy w inny sposób pomoc wpłynąć na przyspieszenie prac? Jestem przekonany, ze KAŻDY głos ma znaczenie!
info@mwkz.pl - pod ten adres można wysłać maila - urząd musi zareagować i odpowiedzieć na każde wezwanie. Osoba odpowiedzialna, do której maile można kierować to Pani Sylwia Teofiluk.
Wystarczy wyrazić swoje zainteresowanie, zaniepokojenie...
Dziękuję za każda pomoc! :) -
Anonim
Oczywiście akcja godna poparcia ze wszech miar, ale napisz więcej o budynku, dorzuć parę linków etc. etc. -
Adam.
Z linkami i historia budynku ciężko. Brak jest źródeł. Dzieki wsparciu rożnych osób udało mi sie jedynie ustalić, ze kamienica jest jedna z najstarszych, jeżeli nie najstarsza w Śródmieściu Południowym. Spadkobiercy toczą właśnie z miastem walkę o odzyskanie kamienicy. Jedynie wpisanie jej do rejestru zabytków uchroni ja przed rozbiórka i postawieniem w tym miejscu apartamentowca czy biurowca. -
Anonim
> Z linkami i historia budynku ciężko.
Nie przesadzajmy.
"Poznańska 21. Jeden z najcenniejszych obiektów Śródmieścia
Południowego. Kamienica wzniesiona około 1830 r. Pierwszy murowany dom na ul. Wielkiej (ob. Poznańska). Wniosek „ZOK” l.dz. 30/98 z dnia 27 lipca 1998 r. Wpłynął: 27 lipca 2007 r. Ten obiekt uznać można za absolutnego rekordzistę jeżeli chodzi o czas oczekiwania na reakcję służb konserwatorskich. Pierwszy wniosek o wpisanie tej kamienicy do rejestru zabytków złożył Zarząd Główny Towarzystwa Przyjaciół Warszawy (l.dz. 107/78) dnia 14 marca 1978 r. (!).
[info z forum Gazeta.pl]
Wystarczy pogrzebać w necie, napisać kilka maili do odpowiednich osób. Poza tym można pogrzebać w archiwach.
Podpobne kamienice znajdują się przy ulicy Łuckiej (tamte dwie są najstarszymi czynszówkami na Woli). -
-
Adam.
Czyli slusznie zamiescilem tu swoja petycje. Potwierdza sie, ze razem mozna wiecej! Dziekuje -
Anonim
Razem można więcej, ale skuteczna zachęta to podstawa - 90% osób zaglądających do tematu przeczyta, zobaczy, że nie ma żadnych linków, powie do siebie "aha" i zapomni o sprawie; ( stąd też była moja prośba o wzbogacenie merytoryczne materiału. -
Adam.
-
Anonim
Ulica Poznańska - długa na około 700 metrów ulica położona w obszarze Miejskiego Systemu Informacji Śródmieście Południowe w dzielnicy Śródmieście. Biegnie od ulicy Pięknej do Alej Jerozolimskich, jest jednokierunkowa.
Ulica powstała w II połowie XIX wieku w związku z dynamicznym rozwojem południowej części Śródmieścia po otwarciu dworca kolei warszawsko-wiedeńskiej. Pierwotnie była częścią ulicy Wielkiej (ta biegła aż od Nowowiejskiej do Bagna), na trzy części (ul. Wielka, ul. Poznańska i ul. Lwowska) podzielono ją w 1922 roku.
Nazwa ulicy pochodzi od miasta Poznań, ale nie jest z nim w żaden sposób związana - wbrew kierunkowi na Poznań biegnie w układzie północ-południe.
Ulica rozpoczyna swój bieg na południu od skrzyżowania z Piękną i Lwowską, po czym biegnie na północ przecinając kolejno takie ulice jak: Wilcza, Wspólna, św. Barbary, Żurawia, Nowogrodzka, a kończy się skrzyżowaniem z Alejami Jerozolimskimi. Jest w całości jednokierunkowa, ale z północy na południe od Alej Jerozolimskich do Hożej, natomiast z południa na północ od Pięknej do Hożej. -
Adam.
-
Adam.
"Poznańska 21. Jeden z najcenniejszych obiektów Śródmieścia
Południowego. Kamienica wzniesiona około 1830 r. Pierwszy murowany dom na ul. Wielkiej (ob. Poznańska). Wniosek „ZOK” l.dz. 30/98 z dnia 27 lipca 1998 r. Wpłynął: 27 lipca 2007 r. Ten obiekt uznać można za absolutnego rekordzistę jeżeli chodzi o czas oczekiwania na reakcję służb konserwatorskich. Pierwszy wniosek o wpisanie tej kamienicy do rejestru zabytków złożył Zarząd Główny Towarzystwa Przyjaciół Warszawy (l.dz. 107/78) dnia 14 marca 1978 r. (!).
[info z forum Gazeta.pl]
Oraz kilka fotek żeby pokazać skale zniszczeń i wagę problemu -
pececito
Przed chwilą wysłałam mejla na adres, który podałeś.
Mam nadzieję, że poskutkuje, że mój głos nie trafi w próżnię biurokratycznej bezmyślności.
Płakać mi się chce, kiedy widzę, że pomimo, że to Miasto tyle już wycierpiało, jego władze nie robią nic, żeby Mu oszczędzić kolejnych cierpień.
Liczą się tylko pieniądze - bo łatwiej i taniej jest wyburzyć, niż odrestaurować. A potem można wybudować kolejny szklany biurowiec pozbawiony charakteru, taki sam, jak we wszystkich europejskich miastach albo otworzyć supermarket :/
Ludzie, musimy ich zarzucić mejlami, żeby coś zrobili!!!
Nie zadawajmy Naszej Warszawie więcej bólu!!! -
Adam.
-
Adam.
Szanowni Państwo, odkryłem w swoim apelu poważny błąd rzeczowy, za który przepraszam. Osoba kontaktowa ze strony Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków jest Pani Barbara Jezierska.
http://warszawa.wikia.com/wiki/Dom_... -
Adam.
Czy ktos z Was otrzymal odpowiedz na maila? Chetnie dowiem sie jak argumentuje sytuacje urzad...
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Miączyn
- Załóż własne grono tematyczne