Warszawa Nieznana [23799]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • delirka

no i na koncu na zakupy do galerii polskiego rękodziela "Impresja" w Piasecznie na ulicy Kruczkowskiego 8A. Przysiegam ze beda zachwyceni. Tam
    kupuja glownie obcokrajowscy, wynasząc po kilka paczek towaru.
  • Mers

Plac trzech krzyży i plac Zbawiciela. Oba bardzo ładne :)
  • Babe a.k.a Bezdomna

i koniecznie sklep "Szuflada" na Kawęczyńskiej, kto nie był - nawet na Polaku - Warszawiaku zrobi wrazenie
  • delirka

a z czym ta szuflada?
  • Szczypior

Do baru mlecznego. Niezapomniany urok obsługi rodem z PRLu!
    Adresy i miejsca godne uwagi w wątku o barach mlecznych:)
  • | krotka |

Odświeżę temat. Za kilka dni przyjeżdża mój narzeczony, będzie po raz pierwszy widział Polskę i Warszawę. Zwiedziliśmy razem miesiąc temu Istambuł i miasto wywarło na mnie ogromne wrażenie. Bardzo bym chciała, żeby Warszawa nie wypadła blado w porównaniu ze Stambułem.

Oczywiście chcę przede wszystkim pokazać Starówkę, Nowe Miasto, połączyć to ze spacerem nad Wisłą mostami Świętokrzystkim i Poniatowskiego. Do tego zahaczyć o Krakowskie przedmieście, Nowy Świat i Chmielną ze słynnymi pączkami :) Czy warto dodać coś konkretnego na tej trasie? Jakieś miejce gdzie można się zatrzymać, zobaczyć, bądź spróbować czegoś niezwykłego?

Myślę też nad wizytą w muzeum Powstania Warszawskiego, do którego sama wybieram się nieprzerwanie od kilku lat i wybrać się nie mogę. Tylko, czy będzie to interesujące dla osoby nie mówiącej po Polsku i nie znającej Polskiej historii? Najlepiej by było, gdybym się sama tam wybrała i zorientowała, ale już teraz nie będę miała na to czasu...

Dalej też mnie korci centrum Kopernik, słyszałam, że warto się wybrać, tylko ten sam dylemat - czy będzie to ciekawe dla obcokrajowca, czy obiekt jest wogóle przygotowany dla osób anglojęzycznych oraz czy to co można tam zobaczyć będzie interesujące dla dorosłych, czy raczej tylko dla dzieciaków i młodzieży?

Nie jestem pewna, czy wjeżdżać windą, żeby zobaczyć panoramę z Pałacu Kultury, koszt dość wysoki, a tak naprawdę nic wyjątkowego - chyba, że by mnie ktoś przekonał, że jednak warto :)

Łazienki też pewnie zobaczymy, chociaż pogoda raczej nie sprzyja spacerom po parku. Nie ma zieleni, pewnie śnieg też spłynie, więc będzie "szaro-buro".

No i tu się kończą pomysły niestety. Chciałabym, żeby zapamiętał Warszawę jak najlepiej, czy ktoś doradzi jeszcze coś sensownego?
    Wnętrz Wilanowa i Zamku Królewskiego nie chcę zwiedzać, bo żadne z nas nie interesuje się historycznymi wnętrzami ani malarstwem.
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc :)
  • VIVIPARUS

>| krotka | napisała:
    >Odświeżę temat. Za kilka dni przyjeżdża mój
    >narzeczony, będzie po raz pierwszy widział Polskę i
    >Warszawę.

pomyśl o Muzeum Fryderyka Chopina , jest to chyba najnowocześniejsze muzeum w tym mieście (a może i w Polsce), Co do Centrum Nauki Kopernik to największym problemem są długie kolejki oczekujących i tłok w środku. Myślę jednak że znajdziecie tam coś dla siebie (anglojęzyczność nie stanowi problemu). Jeśli twój narzeczony zabawi w Warszawie dłużej to do CNK wybierzcie się w marcu po otwarciu galerii Re:Generacja.
    Panoramy na XXX piętrze PKiN nie polecam (zdaje się że widok na stolicę możecie mieć też z restauracji w hotelu Mariott, koszt kawy porównywalny z biletem na XXX a wjazd bezpłatny).
    pomysłów na ciekawe spędzenie czasu poszukaj tez tutaj:
    http://www.kulturalna.warszawa.pl/w...

• | krotka |

czy muzeum Fryderyka Chopina to jest to samo, które jest w Żelazowej Woli?

Kawę w Panoramie wezmę pod uwagę, fajnie by było znaleźć w necie menu z cennikiem, ale z tego co się wstępnie zorientowałam to Panorama Club chyba nie ma strony www.

Byłam dzisiaj też w Muzeum Powstania Warszawskiego, warto przyjść będąc Polakiem, ale chyba dla obcokrajowca nie znającego Polskiej historii nie będzie to nic nadzwyczajnego.

Dziękuję za rady i dalsze propozycje mile widziane :)
  • VIVIPARUS

>| krotka | napisała:
    >czy muzeum Fryderyka Chopina to jest to samo, które jest w
    >Żelazowej Woli?
    Oba muzea prowadzi Narodowy Instytut Fryderyka Chopina ale to dwa ośrodki.
    Ja myślałem o Pałacu Ostrogskich na Tamce. Treść wystawy będzie pewnie łatwiej przyswajalna dla obcokrajowca niż w Muzeum PW
  • HYZMIERZ

zahacz o przekaski zakaski i poczestuj go słynna lornetą i meduzą, jesli nie wiesz o co kaman to barman na pewno bedzie wiedzial, on na bank zabral cie na kebab
  • | krotka |

oboje jesteśmy niepijący..; )

Muzeum na Tamce wrzucam w program "wycieczki" :)
| |

UWAGA! (suplement do regulaminu) A) WSZELKI SPAM I REKLAMY NAGRADZAMY BANEM NA 3560 dni B) GRONO JES...

Fotki

Miejsca grona (85)