-
delirka
no i na koncu na zakupy do galerii polskiego rękodziela "Impresja" w Piasecznie na ulicy Kruczkowskiego 8A. Przysiegam ze beda zachwyceni. Tam
kupuja glownie obcokrajowscy, wynasząc po kilka paczek towaru. -
Mers
-
Babe a.k.a Bezdomna
i koniecznie sklep "Szuflada" na Kawęczyńskiej, kto nie był - nawet na Polaku - Warszawiaku zrobi wrazenie -
delirka
-
-
Szczypior
Do baru mlecznego. Niezapomniany urok obsługi rodem z PRLu!
Adresy i miejsca godne uwagi w wątku o barach mlecznych:) -
| krotka |
Odświeżę temat. Za kilka dni przyjeżdża mój narzeczony, będzie po raz pierwszy widział Polskę i Warszawę. Zwiedziliśmy razem miesiąc temu Istambuł i miasto wywarło na mnie ogromne wrażenie. Bardzo bym chciała, żeby Warszawa nie wypadła blado w porównaniu ze Stambułem.
Oczywiście chcę przede wszystkim pokazać Starówkę, Nowe Miasto, połączyć to ze spacerem nad Wisłą mostami Świętokrzystkim i Poniatowskiego. Do tego zahaczyć o Krakowskie przedmieście, Nowy Świat i Chmielną ze słynnymi pączkami :) Czy warto dodać coś konkretnego na tej trasie? Jakieś miejce gdzie można się zatrzymać, zobaczyć, bądź spróbować czegoś niezwykłego?
Myślę też nad wizytą w muzeum Powstania Warszawskiego, do którego sama wybieram się nieprzerwanie od kilku lat i wybrać się nie mogę. Tylko, czy będzie to interesujące dla osoby nie mówiącej po Polsku i nie znającej Polskiej historii? Najlepiej by było, gdybym się sama tam wybrała i zorientowała, ale już teraz nie będę miała na to czasu...
Dalej też mnie korci centrum Kopernik, słyszałam, że warto się wybrać, tylko ten sam dylemat - czy będzie to ciekawe dla obcokrajowca, czy obiekt jest wogóle przygotowany dla osób anglojęzycznych oraz czy to co można tam zobaczyć będzie interesujące dla dorosłych, czy raczej tylko dla dzieciaków i młodzieży?
Nie jestem pewna, czy wjeżdżać windą, żeby zobaczyć panoramę z Pałacu Kultury, koszt dość wysoki, a tak naprawdę nic wyjątkowego - chyba, że by mnie ktoś przekonał, że jednak warto :)
Łazienki też pewnie zobaczymy, chociaż pogoda raczej nie sprzyja spacerom po parku. Nie ma zieleni, pewnie śnieg też spłynie, więc będzie "szaro-buro".
No i tu się kończą pomysły niestety. Chciałabym, żeby zapamiętał Warszawę jak najlepiej, czy ktoś doradzi jeszcze coś sensownego?
Wnętrz Wilanowa i Zamku Królewskiego nie chcę zwiedzać, bo żadne z nas nie interesuje się historycznymi wnętrzami ani malarstwem.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc :) -
VIVIPARUS
>| krotka | napisała:
>Odświeżę temat. Za kilka dni przyjeżdża mój
>narzeczony, będzie po raz pierwszy widział Polskę i
>Warszawę.
pomyśl o Muzeum Fryderyka Chopina , jest to chyba najnowocześniejsze muzeum w tym mieście (a może i w Polsce), Co do Centrum Nauki Kopernik to największym problemem są długie kolejki oczekujących i tłok w środku. Myślę jednak że znajdziecie tam coś dla siebie (anglojęzyczność nie stanowi problemu). Jeśli twój narzeczony zabawi w Warszawie dłużej to do CNK wybierzcie się w marcu po otwarciu galerii Re:Generacja.
Panoramy na XXX piętrze PKiN nie polecam (zdaje się że widok na stolicę możecie mieć też z restauracji w hotelu Mariott, koszt kawy porównywalny z biletem na XXX a wjazd bezpłatny).
pomysłów na ciekawe spędzenie czasu poszukaj tez tutaj:
http://www.kulturalna.warszawa.pl/w...
-
| krotka |
czy muzeum Fryderyka Chopina to jest to samo, które jest w Żelazowej Woli?
Kawę w Panoramie wezmę pod uwagę, fajnie by było znaleźć w necie menu z cennikiem, ale z tego co się wstępnie zorientowałam to Panorama Club chyba nie ma strony www.
Byłam dzisiaj też w Muzeum Powstania Warszawskiego, warto przyjść będąc Polakiem, ale chyba dla obcokrajowca nie znającego Polskiej historii nie będzie to nic nadzwyczajnego.
Dziękuję za rady i dalsze propozycje mile widziane :) -
VIVIPARUS
>| krotka | napisała:
>czy muzeum Fryderyka Chopina to jest to samo, które jest w
>Żelazowej Woli?
Oba muzea prowadzi Narodowy Instytut Fryderyka Chopina ale to dwa ośrodki.
Ja myślałem o Pałacu Ostrogskich na Tamce. Treść wystawy będzie pewnie łatwiej przyswajalna dla obcokrajowca niż w Muzeum PW -
HYZMIERZ
zahacz o przekaski zakaski i poczestuj go słynna lornetą i meduzą, jesli nie wiesz o co kaman to barman na pewno bedzie wiedzial, on na bank zabral cie na kebab -
| krotka |
oboje jesteśmy niepijący..; )
Muzeum na Tamce wrzucam w program "wycieczki" :)
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Miączyn
- Załóż własne grono tematyczne