-
Anonim
W 1968 r. zorganizowano w Warszawie Biennale Rzeźby w Metalu. Wcześniej, podobne imprezy miały miejsce w Elblągu i Puławach. DO udziału zaproszono wielu artystów, m.in. Bronisława Chromego, Jerzego Jarnuszkiewicza, Elżbietę Misztal. Patronat nad biennale objęły mieszczące się na Woli Zakłady radiowe im. Marcina Kasprzaka, które miały dostarczyć artystom potrzebnego materiału - złomu, do wykonania kompozycji. Ideą biennale było ideologiczne połączenie możliwości klasy robotniczej (reprezentowanej przez materiał) z pracą artystów. Stąd wybór dzielnicy - Woli znanej z robotniczego charakteru (znajdowały się tu zakłady Kasprzaka, Luksemburg, VIS, Polfy). W wyniku biennale powstały dwie wystawy czasowe: fotografii w Galerii Rzeźby i małych rzeźb w Parku Sowińskiego oraz stała ekspozycja dużych rzeźb wzdłuż ul. Kasprzaka. Ustawiono wtedy 60 kompozycji przestrzennych, z których do dzisiaj zachowało się kilkanaście. Większość z nich stoi przy ul. Kasprzaka (na odcinku pomiędzy Ordona i Prymasa Tysiąclecia), a kilka wzdłuż Prymasa Tysiąclecia. Przed bazarem Olimpijka przy ul. Górczewskiej stoi "Żyrafa" autorstwa Władysława Frycza (który był kuratorem Warszawskiego Biennale Rzeźby w Metalu). Większość z nich jest zdewastowana, zardzewiała i zniszczona ale kilka zostało odmalowanych.
ul. Kasprzaka (AD 1968) -
Anonim
dla mnie to był zawsze atak artysty-spawacza...
Ale muszę przyznac, iż nie miałem pojęcia, ze było tego aż tyle -
Anonim
Aż 60.... nieźle.
Te, które zostały okropnie marnieją, a przecież są bardzo oryginalne. Ciekawe kiedy ktoś się nimi zajmie?
-
taak uwielbiam je; )
kiedyś oglądałem kroinkę filmową na ten temat i jednoznacznie skojarzyła mi się z motywem artysty i mechanika z sulęcić szukającego treblinek z filmu 'Nie lubię poniedziałku'; )
[btw-jedną scenę ['dzieńdobry, po głosie go poznam, kurka wodna!'] kręcono przed wejściem do VISu właśnie]
mam nadzieję że rzeźby pozostaną i nie zajmie się nimi nagle jakiś wyższy szczeblem urzędnik chcąc wywalić argumentująć że to komunistyczne etc etc..
btw-czy w pobliżu rzeźb jest jakaś tablica informacyjna na ich temat? -
-
>senner napisał
>btw-czy w pobliżu rzeźb jest jakaś tablica informacyjna
>na ich temat?
Żadnych tablic nie widziałam. Z tego co istnieje, to chyba dwie są na Kasprzaka, chyba trzy-cztery na Prymasa Tysiąclecia (tymi raczej nikt się nie interesuje) i wreszcie odmalowana na wściekle żółto żyrafa przy Olimpii. Swoją drogą, w życiu nie skojarzyłabym żyrafy z pozostałymi rzeźbami :) -
Szewczyk
Tablic nie ma ale medal z brązu jest:) mój dziadek je spawał i troszke mi na ten temat wiadomo - ale nie za wiele.
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Miączyn
- Załóż własne grono tematyczne