Warszawa Nieznana [23799]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Czesc,
    Czy znacie jakies miejsca w Warszawie lub okolicach, ktore od czasow PRLu sie nie zmienily? Chodzi mi zarowno o wnetrza (hotele, restauracje, bary, sklepy, szkoly itp), jak i bryly budynkow i ich otoczenie. Mi na mysl przychodzi kilka miejsc (hotel europejski, victoria, czy bar prasowy na marszalkowskiej), ale moze znacie wiecej miejsc. Rzecz w tym, ze miejsca takie powoli znikaja, zmieniaja sie. Ja chcialbym udokumentowac je, poki jeszcze istnieja.
    pozdrawiam
  • senner

• ♥Patiღ

Że tak zapytam Europejski pamiątką po PRL-u?
  • Anonim

a wnetrza tam sa jakie?
  • ♥Patiღ

Remontowane :P Batida tak czysto prl-owska architektura.
  • Belin

Masz cala mase sklepow typu "Spolem".
    Caly czas nie jestem w stanie zrozumiec jak dziala cos tego typu w aktualnych warunkach. We wlasciwie pustym sklepie snuje sie przynajmniej 3-4 sztuki "obslugi" (zajetej zwykle plotkami albo chodzenem za klientem coby czegos nie ukradl), do tego "pani sprzedawczyni" w dziale miesnym (czyli za chlodziarka), jeszcze dwie kasy (obsadzona zwykle jedna przynajmniej), ktos na alko-stoisku (minimum jedna osoba) i do tego, na bank, ktos na zapleczu (ksiegowa albo cos podobnego - minimum jedna-dwie osoby).
    Zeby bylo ciekawiej tuz obok dzialaja ze dwa-trzy sklepy obslugiwane przez dwa razy mniej osob a ceny i wielkosc sklepu sa takie same.
    W kazdym razie w tego typu placowce handlowej mozesz zobaczyc caly czas to co mozna bylo widziec 20-30 lat temu w dowolnym "SAM'ie".
    Jak to nie jest relikt PRL'u (plus odrobine czystej magii soc-kapitalizmu; -) ) to juz nic nie mowie; -D
  • Adi

nie zapominajmy o barach mlecznych. Tam PRL panuje zdecydowanie. W Familijnym na Nowym Świecie cynowe sztućce i stara kasa sklepowa :)
  • Tuśka

słyszałam że pełen PRL trwa w jakimś barze, za sezamem, "Grzybek" czy jakoś tak:)
  • senner

'grażynka'; ]
  • Anonim

skoro pytający nie zastrzegł że nie chodzi o PKP...

Warszawa Zachodnia (najlepszy przykład, wątpię czy posprzątali), Warszawa Centralna (ale on jednak żyje), Warszawa Śródmieście (w 2006 dokładnie posprzątali), Warszawa Wschodnia (od strony Lubelskiej już nówka sztuka), Warszawa Stadion (plac budowy, więc ostatnia chwila). Warto też uwiecznić wschodni kraniec przystanku Powiśle, pewnie jego ostatnie miesiące.

... choć i tak zakładam że chodziło jednak o ambitna architekturę :P
  • warsaw_fenix

Grupa PKP to relikt PRL bez dwóch zdań, a te dworce to świadectwo; )
    Nie uda mi się chyba wymienić szczególnych budynków-reliktów, bo to zbyt skomplikowane; ) Tak naprawdę ten sam w sobie klimat PRL ukrywa się w bocznych uliczkach, sklepach SPOŁEM już wymienionych wcześniej, w przychodniach i innego typu placówkach i usługach, gdzie wybredne panie wielce łaskawie ''służą'' kleintowi czy pacjentowi :] Także w urzędach czy na poczcie, gdzie panie urzędniczki wykonują swoją pracę z wielkim poświęceniem, wspaniale komunikując się z interesantem :P; P
    Stare fabryki i zakłady przemysłowe- mniejsze i większe, np. Huta Warszawa, gdzie można znaleźć oryginalne tabliczki z zeszłej epoki :)
    To wszystko zanika...

• Unia Leszno

A ja byłam (wprawdzie dwa lata temu z kawałkiem, więc nie wiem, czy to to jeszcze istnieje) w kawiarni z wnętrzem, stolikami i krzesełkami rodem z PRL-u , znajduje się (znajdowała?) po północnej stronie Placu Hallera, nazwy niestety nie pamiętam.
  • Tuśka

>senner napisał
    >'grażynka'; ]

Grażynka? muszę zapamiętać:) nigdy tam nie byłam:) tylko kumple ze studiów opowiadali.
  • Tuśka

a propos poczt i urzędniczek wymienionych wyżej, proponuję pocztę na Filtrowej przy Asnyka, to niedaleko placu Narutowicza. jedyna niewyremontowana poczta jaką znam, stoi się w ogonkach do obrażonych urzędniczek. PRL pełną gębą:)
  • Unia Leszno

Ciekawy atrykuł o PRL - można powspominać lub ciekawostek się dowiedzieć:

http://wyborcza.pl/1,75480,6177149,...

:)
  • Unia Leszno

Forum - opisy przeżyć związanych z epoką prl-u a także wiele wiele różności :)

http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.h...
  • Marek

Ja ze swojej strony mogę polecić cały tzw. budynek Hansena, czyli "Pekin" na Przyczółku Grochowskim. PRL jak żywy : )
| |

UWAGA! (suplement do regulaminu) A) WSZELKI SPAM I REKLAMY NAGRADZAMY BANEM NA 3560 dni B) GRONO JES...

Fotki

Miejsca grona (85)