Warszawa Nieznana [23799]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • ....

mam kilka zdj,ale moze masz ktoś użyczeć serwera, moge wysłać ma @@ mieści się na ul. Oswnianej na pradze...
  • Fotoplastikon

Owsianej chyba... :-) na Pradze?
    Bylem tam 2 tygodnie temu.
    Wczoraj okolo 14-tej bylem w jakiejs fabryce na Minskiej... A dzisiaj rano sie czesc zawalila 8>.

Zapraszam do galerii:
    http://www.pustostany.prv.pl

A tak wogole skad wiesz, ze to fabryka wlokien?
  • Grono.Net

Kuuu..........rcze
    a mialem zamiar jutro jechac Minska
    :(
    Jeszcze jendna nauczka ze nie nalezy odkladac nic na "jutro"

• boska renia

zaaajebiste zdjęcia!
  • boska renia

a "I'm not sure what's this" to karty z danymi do jakiegoś bardzo starego komputera (wtedy kiedy nie było jeszcze dysków twardych i dyskietek)
  • Fotoplastikon

Ano i owszem... Prawdopodobnie sa to karty perforowane... Sa porozrzucane po calym budynku. Ale dlaczego sa powiazane sznurkami?:)

Mozliwe, ze sluzyly jako 'karty programujace' do jakiejs maszyny... ale po co ten sznurek?:)
  • ....

wiem bo kiedyś chodizłem tak w środku i znalazłem różne dokumenty z których można było to wywnioskowac....zanim zamurowali wejście zwiedziałem ja całą wraz z podziemiani w kotłowni.......
    tak na mińskiej się wsyztsko zawaliło bo yciągali złom ze ścian i sufitów
  • ....

ładne zdjecia
  • Grono.Net

Sznurek byl oczywiscie po to zeby je ciagnac; )
    to najprawdopodobniej sa karty zakardowskie - to taka maszyna tkacka, a karty (a dokladniej otworki na kartach) ustalaly tkany wzor.

http://en.wikipedia.org/wiki/Jacqua...
  • ....

fotoplastikon widze, że Ty jesteś bardzo tym wkręcony i dużo działasz....
  • Anonim

ja tez chce isc!!!!!!!!! zabierzcie mnie ze soba, kto idzie jutro???
  • Grono.Net

karty perforowane to pewnie karty Holleritha z zapisanymi programami do obsługi komputerów - być moze i tych strujących produkcją włókienniczą
  • Grono.Net

iNKA - na Minska?
    tam teraz moga pilnowac skoro czesc murow sie zawalila
    Ale w sumie sprubowac mozna - ja sie pisze
  • plisowanka

OPuszczona linia kolejowa KOwary fantastyczna!
  • ....

minska pilnuja od tyłu i przy okazji niemożna sie dostać do fabryki bo to jest jedno kolo drugiego...ale znam inne wejście;)
  • ....

w końcu to moja okolica :D
    a gdzie ta linia kolejowa??
  • Fotoplastikon

@pitr, Helena

Tak myslalem...:)
    Pierwsze skojarzenie: tasma perforowana do dalekopisu. Tylko te sznurki mi nie pasowaly; ).

@plisowanka
    'OPuszczona linia kolejowa KOwary fantastyczna!'

W sumie to tylko tunel... Ale na obszarze 30 km tej linii sa bodajze 4 zakmniete dworce (przy jednym jest zabytkowy dzwig),
    strasznie wysoki wiadukt zbudowany 'za niemca', fajne piesze kladki nad torami i ogolnie piekne widoki...:)
    W tym roku mam ambicje przejsc cala dlugosc tej linii (Kamienna Gora - Kowary - i jak starczy sil - Jelenia Gora).

@Dziq
    'minska pilnuja od tyłu i przy okazji niemożna sie dostać do fabryki bo to jest jedno kolo drugiego...ale znam inne wejście;)'

Do fabryki weszlismy sobie pooprostu od strony Minskiej po drzewie; ).
    Wyszlismy po starej palecie...
    Jak wchodzilismy na Minska to drzwi w 'strozowce' byly otwarte na szeroko. Widzialem, ze znowu sa zabite.
    Od tylu mozna bylo wejsc od strony garazy, ale tam w niedziele stala straz miejska.
    W tym budynku na Minskiej w sumie nie bylo nic ekscytujacego (oprocz tego, ze chwile po mojej wizycie runal; P).
    Za to fabryka na Owsianej... Mmmm... 1,5 godziny zwiedzania... i to bez podziemi.

@Dziq (2)
    'fotoplastikon widze, że Ty jesteś bardzo tym wkręcony i dużo działasz...'

Oj tak...:)
    Mam fiola na tym punkcie... Ale brakuje mi dobrej latarki, porzadnego aparatu, drabiny i kasku; ).
  • Fotoplastikon

Ale dlugi post mi wyszedl...

A tak wogole zapraszam ponownie do siebie na strone :).
    Bylem dzisiaj w Toruniu jako towarzystwo dla kolegi i przy okazji zaciagnalem go do upatrzonej ruinki; ).
  • ....

dobra masz zajawke...ja ta fabryke całą mam w paluszku bo mieskzma obok i z kolegami tam wpadaliśmy, podziemia tez zwiedzilismy.....
    podbno na mińskiej ktoś mieskzał na ostatnim pietzre i kogos zawaliłło
    z na owsianej jest świetnie, ale dach sie apada-wioęc nie radze chodizc po dachu...
    kiedys byly wielkie kotły koło kominów ale je ma złom zabrali........
  • Fotoplastikon

Zasypalo kogos...? Ale w niedziele?
    W sobote zywego ducha na Minskiej nie bylo :).
    W kazda dziure zajrzalem...

Jest jakas inne, latwiejsze wejscie na Owsiana niz szturm na mur? To nie na moja kondycje :). A chce powtorki z lepszym aparatem...

Sa w okolicy jakies inne ruiny do zobaczenia? Bede w weekend na SWPS'ie i chetnie bym cos zwiedzil :).
  • 1
  • 2
| |

UWAGA! (suplement do regulaminu) A) WSZELKI SPAM I REKLAMY NAGRADZAMY BANEM NA 3560 dni B) GRONO JES...

Fotki

Miejsca grona (85)