- 1
- 2
-
....
mam kilka zdj,ale moze masz ktoś użyczeć serwera, moge wysłać ma @@ mieści się na ul. Oswnianej na pradze... -
Fotoplastikon
Owsianej chyba... :-) na Pradze?
Bylem tam 2 tygodnie temu.
Wczoraj okolo 14-tej bylem w jakiejs fabryce na Minskiej... A dzisiaj rano sie czesc zawalila 8>.
Zapraszam do galerii:
http://www.pustostany.prv.pl
A tak wogole skad wiesz, ze to fabryka wlokien? -
Grono.Net
Kuuu..........rcze
a mialem zamiar jutro jechac Minska
:(
Jeszcze jendna nauczka ze nie nalezy odkladac nic na "jutro"
-
boska renia
-
-
boska renia
a "I'm not sure what's this" to karty z danymi do jakiegoś bardzo starego komputera (wtedy kiedy nie było jeszcze dysków twardych i dyskietek) -
Fotoplastikon
Ano i owszem... Prawdopodobnie sa to karty perforowane... Sa porozrzucane po calym budynku. Ale dlaczego sa powiazane sznurkami?:)
Mozliwe, ze sluzyly jako 'karty programujace' do jakiejs maszyny... ale po co ten sznurek?:) -
....
wiem bo kiedyś chodizłem tak w środku i znalazłem różne dokumenty z których można było to wywnioskowac....zanim zamurowali wejście zwiedziałem ja całą wraz z podziemiani w kotłowni.......
tak na mińskiej się wsyztsko zawaliło bo yciągali złom ze ścian i sufitów -
....
-
Grono.Net
Sznurek byl oczywiscie po to zeby je ciagnac; )
to najprawdopodobniej sa karty zakardowskie - to taka maszyna tkacka, a karty (a dokladniej otworki na kartach) ustalaly tkany wzor.
http://en.wikipedia.org/wiki/Jacqua... -
....
fotoplastikon widze, że Ty jesteś bardzo tym wkręcony i dużo działasz.... -
Anonim
-
Grono.Net
karty perforowane to pewnie karty Holleritha z zapisanymi programami do obsługi komputerów - być moze i tych strujących produkcją włókienniczą -
Grono.Net
iNKA - na Minska?
tam teraz moga pilnowac skoro czesc murow sie zawalila
Ale w sumie sprubowac mozna - ja sie pisze
-
plisowanka
-
....
minska pilnuja od tyłu i przy okazji niemożna sie dostać do fabryki bo to jest jedno kolo drugiego...ale znam inne wejście;) -
....
-
Fotoplastikon
@pitr, Helena
Tak myslalem...:)
Pierwsze skojarzenie: tasma perforowana do dalekopisu. Tylko te sznurki mi nie pasowaly; ).
@plisowanka
'OPuszczona linia kolejowa KOwary fantastyczna!'
W sumie to tylko tunel... Ale na obszarze 30 km tej linii sa bodajze 4 zakmniete dworce (przy jednym jest zabytkowy dzwig),
strasznie wysoki wiadukt zbudowany 'za niemca', fajne piesze kladki nad torami i ogolnie piekne widoki...:)
W tym roku mam ambicje przejsc cala dlugosc tej linii (Kamienna Gora - Kowary - i jak starczy sil - Jelenia Gora).
@Dziq
'minska pilnuja od tyłu i przy okazji niemożna sie dostać do fabryki bo to jest jedno kolo drugiego...ale znam inne wejście;)'
Do fabryki weszlismy sobie pooprostu od strony Minskiej po drzewie; ).
Wyszlismy po starej palecie...
Jak wchodzilismy na Minska to drzwi w 'strozowce' byly otwarte na szeroko. Widzialem, ze znowu sa zabite.
Od tylu mozna bylo wejsc od strony garazy, ale tam w niedziele stala straz miejska.
W tym budynku na Minskiej w sumie nie bylo nic ekscytujacego (oprocz tego, ze chwile po mojej wizycie runal; P).
Za to fabryka na Owsianej... Mmmm... 1,5 godziny zwiedzania... i to bez podziemi.
@Dziq (2)
'fotoplastikon widze, że Ty jesteś bardzo tym wkręcony i dużo działasz...'
Oj tak...:)
Mam fiola na tym punkcie... Ale brakuje mi dobrej latarki, porzadnego aparatu, drabiny i kasku; ). -
Fotoplastikon
Ale dlugi post mi wyszedl...
A tak wogole zapraszam ponownie do siebie na strone :).
Bylem dzisiaj w Toruniu jako towarzystwo dla kolegi i przy okazji zaciagnalem go do upatrzonej ruinki; ). -
....
dobra masz zajawke...ja ta fabryke całą mam w paluszku bo mieskzma obok i z kolegami tam wpadaliśmy, podziemia tez zwiedzilismy.....
podbno na mińskiej ktoś mieskzał na ostatnim pietzre i kogos zawaliłło
z na owsianej jest świetnie, ale dach sie apada-wioęc nie radze chodizc po dachu...
kiedys byly wielkie kotły koło kominów ale je ma złom zabrali........ -
Fotoplastikon
Zasypalo kogos...? Ale w niedziele?
W sobote zywego ducha na Minskiej nie bylo :).
W kazda dziure zajrzalem...
Jest jakas inne, latwiejsze wejscie na Owsiana niz szturm na mur? To nie na moja kondycje :). A chce powtorki z lepszym aparatem...
Sa w okolicy jakies inne ruiny do zobaczenia? Bede w weekend na SWPS'ie i chetnie bym cos zwiedzil :).
- 1
- 2
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Miączyn
- Załóż własne grono tematyczne